یک کارشناس بازار سرمایه گفت: اگر مقاومت خاصی صورت نگیرد بعد سه هفته تا یک ماه آینده تعادل نسبی داریم و بعد از آن شرایط باثبات و رشد ملایم را تجربه خواهیم کرد.
جی پلاس، بازار سهام هفته اخیر را هم منفی پشت سر گذاشت. اما آیا این روند ادامه دارد؟
فردین آقا بزرگی، کارشناس بازار سرمایه در این مورد به دنیایاقتصاد میگوید: میزان بازدهی بازار سهام تا ۲۹۰ درصد در چهار ماه ابتدایی سال ۱۳۹۹ رسید. بنابراین در پی چنین رکوردهایی اصلاح قیمتها اجتنابناپذیر است.
به گفته او در حال حاضر فعالان بازار سرمایه در برهه اصلاح قیمتی قرار دارند. این اصلاح بهطور کلی مناسب ارزیابی میشود چرا که از خروج نقدینگی در بلندمدت از بازار سرمایه جلوگیری خواهد کرد و با کاهش قیمت سهام در واقع رغبت بیشتری برای خریداران بالقوه ایجاد میشود. به اعتقاد او اغلب صاحبنظران بازار سرمایه مدتها در انتظار چنین اصلاحی بودند چرا که این افراد تردیدی در اصلاح نداشتند و فقط زمان اصلاح تا حدودی در ابهام قرار داشت.
این تحلیلگر بازار سرمایه معتقد است اکنون بازار بهطور خودکار در حال اصلاح است. حتی بارها پیشنهاد داده شد که نیازی به تهییج سهامداران اعم از حقیقی یا حقوقی برای نگهداری، حفظ و حراست از بازار نیست. اکنون بازار با اصلاح قیمت یقینا خود را کنترل خواهد کرد. آقابزرگی تصریح کرد: در سه تا چهار ماه ابتدایی سال جاری مسوولان سازمان بورس هم چنین ذهنیتی داشتند که چه عواملی باعث میشود، در حالی که اقتصاد رشد بسیار ملایمی دارد بورس با جهش همراه شود. در آینده به دلیل تبعیت و تسری ذهنیت اصلاح در سطح عمومی قیمتها بهطور خودکار روندی در بازار ایجاد میشود. در این روند دوره اصلاح اگر در مسیر حرکتی خود با موانعی بهصورت ارشادی و کنترل شده مواجه شود یقینا محدودیتهای ایجادشده دوره اصلاح را طولانیتر خواهد کرد. سریعترین حالت ممکن نیز این گونه است که بازار در یک دوره کوتاه برای رسیدن به تعادل، به حال خود واگذار شود. او افزود: در چنین حالتی ممکن است ظاهر بازار خوشایند و پسندیده سهامداران نباشد اما در مقابل ۲۹۰ درصد بازدهی، اگر ۳۰ تا ۵۰ درصد افت در سطح عمومی قیمت و شاخص داشته باشیم، این اتفاق غیرمتوازن با وضعیت اقتصادی کشور نخواهد بود.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه در صورت ثبات شرایط فعلی شاخص کل بورس تهران از رقم یک میلیون و ۴۰۰ تا یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحدی عقبتر نخواهد رفت. این ارقام، ارقام حداقلی هستند که در چنین نقاطی عرضه و تقاضا به تعادل میرسند. در این شرایط انگیزه برای ورود به بازار سرمایه مجددا ایجاد خواهد شد. بر این اساس، تجربه یک ماه اخیر نشان میدهد اغلب افرادی که تحت تاثیر کنفرانسها و اخبارهای متفاوت بورسی وارد این بازار شدند احتمالا در گروه متضررترین افراد حاضر در بازار سرمایه هستند. این کارشناس بازار سرمایه بر این باور است که چنین تجربهای باعث میشود مقطع بعدی بازار همزمان با گذر از اصلاح شاخص، سرمایهگذاران بیمحابا، بدون برنامه، آگاهی و تجربه سرمایههای خود را به خصوص سرمایهای که از محل فروش دارایی و… تهیه شده است وارد بورس نکنند.
آقابزرگی درخصوص زمان بازگشت بازار به روند متعادل نیز گفت: در صورتی که موانع روی اصلاح قیمت اعم از مدیریتهای کنترل شده ایجاد شود یقینا دوره اصلاح طولانیتر خواهد شد.
اما در صورت عدم ایجاد موانع تا رسیدن شاخص به رقم یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد اختلاف چندانی نداریم. طی هفته آتی جو معاملات همانند روزهای سهشنبه و چهارشنبه نیست. ذات بازار نوسان سینوسی دارد اما روند عمومی از ابتدا تا پایان هفته آینده احتمالا کاهشی است. اگر مقاومت خاصی صورت نگیرد بعد سه هفته تا یک ماه آینده تعادل نسبی داریم و بعد از آن شرایط باثبات و رشد ملایم را تجربه خواهیم کرد.