سینه خیز نرفتن نوزادان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در این مطلب چند مورد از آن ها را مرور می کنیم.
جی پلاس، سینه خیز رفتن در کودک به طور تدریجی پدید میآید. در واقع ابتدا کودک از حرکاتی ساده نظیر غلت زدن شروع میکند و به تدریج در این زمینه ماهرتر و ماهرتر میشود. ما در ادامه به مراحل شکل گیری توانایی سینه خیز رفتن در کودکان پرداخته ایم.
مرحله غلت زدن و شروع سینه خیز رفتن نوزاد
غلت زدن یکی از مهارتهای ابتدایی است که در ادامه به شکل گیری توانایی سینه خیز رفتن در کودک کمک میکند. در واقع غلت زدن مقدمهای برای مهارتهای حرکتی پیشرفتهتر است که از ۲ یا ۳ ماهگی آغاز میشود. این مهارت معمولا در ۵ ماهگی تکامل بیشتری مییابد و از همین رو کودک در این زمان میتواند علاوه بر غلتیدن به بغل به طور کامل از پشت به سمت شکم برگردد.
خوابیدن روی شکم
وقتی کودک غلت زدن به طور کامل را یاد گرفت میتواند به صورت دمر یا همان روی شکم بخوابد و در عین حال سر خود را برای دیدن محیط پیرامون بالا نگه دارد. این امر تا حد زیادی در تقویت ماهیچههای گردن و پشت به کودک کمک میکند و باعث میشود که او بتواند کم کم سینه خیز رفتن را نیز تمرین کند. خوابیدن روی شکم معمولا حدود ۶ یا ۷ ماهگی در اکثر کودکان پدید میآید.
سینه خیز رفتن کامل نوزاد
در حول و حوش ۶ ماهگی و با پیدایش توانایی خوابیدن نوزاد روی شکم؛ کم کم او میتواند از نیروی عضلات بازوی خود کمک گرفته، آن را به صورت تکیه گاه قرار دهد و به این وسیله خود را جلو بکشد. پس از این کودک متوجه میشود که با بلند کردن شکم خود میتواند ماهرانهتر حرکت کند و در نتیجه چهار دست و پا رفتن آغاز میشود.
کمک برای سینه خیز رفتن نوزاد
تمرینها و مراقبتهای والدین میتواند تاثیر بسزایی در رشد مهارتهای حرکتی گوناگون کودک داشته باشد. برای اینکه بتوانید در سینه خیز رفتن به کودک خود کمک کنید استفاده از روش خواباندن نوزاد روی شکم تا حد بسیاری کمک کننده است. در همین حال سعی کنید با استفاده از وسایل جذاب نظیر اسباب بازیهای مورد علاقه کودک توجه او را به جهتهای گوناگون جلب کنید و به این ترتیب کمک نمایید تا کودک سرش را بالا نگه دارد.
این کار عضلات او را تقویت کرده و باعث میشود فرایند سینه خیز رفتن راحتتر و زودتر اتفاق بیافتد. هم چنین شما میتوانید در این وضعیت اسباب بازیها را در فاصلهای نزدیک با او قرار دهید و کودک را تشویق نمایید برای گرفتن اسباب بازی حرکت کند. شما میتوانید این کار را در قالب بازی، شوخی و خنده انجام داده و پس از هر بار موفقیت کودک اسباب بازی را در فاصله دورتری قرار دهید تا او بتواند به مهارت حرکتی بیشتری دست پیدا کند.
عواملی که مانع از سینه خیز رفتن نوزاد میشوند؟
عدم تلاش برای سینه خیز رفتن در نوزادان میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که ما در ادامه به چند مورد از آنها اشاره کرده ایم.
ترس والدین از دمر خوابیدن نوزاد
همان طور که پیشتر گفته شد خوابیدن نوزاد روی شکم یکی از عوامل بسیار مهمی است که در پیدایش توانایی سینه خیز رفتن به او کمک میکند. با این حال بسیاری از والدین از قرار گرفتن فرزند خود در حالت دمر واهمه دارند و سریعا او را به حالت عادی برمی گردانند. این کار میتواند فرصتهای لازم برای یادگیری مهارت خزیدن را از کودک گرفته و باعث شود این توانایی با تاخیر در فرزند شما پدید بیاید.
قرار داشتن بیش از حد نوزاد در گهواره یا آغوش
برای این که کودک بتواند به تواناییهای حرکتی دست پیدا کند لازم است محیط مناسبی برای او فراهم باشد و در واقع فرصتهای کاوش در محیط در اختیار او قرار بگیرند. بررسیها نشان میدهند والدینی که بیش از حد نوزاد خود را در بغل میگیرند یا اکثرا او را در گهواره نگه میدارند بیش از سایرین تاخیرهای حرکتی را در فرزند خود مشاهده میکنند.
علت سینه خیز نرفتن کودک
توجه داشته باشید که سینه خیز رفتن نشان دهنده نوعی تلاش برای شروع حرکتهای پیشرفته در کودکان است. با این حال تفاوتهای فردی میان نوزادان باعث میشود که برخی از آنها روشهای متفاوتی را برای این تلاش انتخاب کنند.
برای مثال ممکن است کودک تلاش کند با دست خود را جلو بکشد و یا از روشهای دیگری برای پیش روی در محیط استفاده کند. این شرایط جای نگرانی ندارد و تنها روشهای منحصر به فرد کودک برای حرکت در محیط را نشان میدهد.
اگر در غیاب سینه خیز رفتن؛ نوزاد فعالیتهای دیگری نظیر غلت زدن یا نشستن را به درستی انجام میدهد رشد به احتمال زیاد فرایند رشد او مسیری طبیعی را طی میکند. با این حال برای کسب اطلاعات و اطمینان بیشتر میتوانید از پزشکان و سایر مراقبین بهداشتی در این زمینه مشورت بگیرید.
صافی کف پای نوزاد
از جمله دیگر عواملی که گفته میشود در تاخیر سینه خیز رفتن نوزادان تاثیرگذار است داشتن کف پای صاف است. چرا که این امر موجب خم شدن مچ پای فرزندتان شده و معمولا عمل سینه خیز یا چهار دست و پا رفتن را با مشکل مواجه میسازد.
از همین رو این کودکان معمولا با کمی تاخیر نسبت به همسالان خود این مهارتها را نشان میدهند.
نتیجه:
سلامت نوزاد همواره یکی از مهمترین دغدغههای والدین است و اکثر آنان نگرانند که فرزندشان دچار مشکلی نشود. بازتابهای نوزادی یکی از نشانههای مهم در سلامت نوزاد است که با توجه به آنها میتوانید از سلامت او مطمئن شده و یا در صورت مشکل، هرچه سریعتر برای درمان اقدام کنید.