معاون پژوهشی موسسه کادراس، تاثیر مصرف انواع داروهای محرک، مواد مخدر و روانگردان، «سیگار» و «سیگارهای دیجیتال» در ابتلا به کروناویروس را تشریح کرد.
به گزارش جی پلاس، منصور براتی، درباره تاثیر مصرف مواد مخدر در ابتلا به ویروس کرونا توضیح داد: اعتیاد و ویروس کرونا از دو جهت با یکدیگر در ارتباط هستند؛ اول آنکه مصرف مواد مخدر استعداد ابتلا به ویروس کرونا را افزایش میدهد و دوم نیز متقاضیان ترک اعتیاد هستند که ممکن است تحت تاثیر شرایط قرنطینه ناشی از شیوع کرونا قرار گیرند.
وی با بیان اینکه متقاضیان ترک اعتیاد نیازمندند تا برای ترک اعتیاد خود، تعاملات خود را با مراکز ترک، گردهماییها، گروههای متقاضی ترک اعتیاد و مشاوران افزایش دهند، ادامه داد: باتوجه به اینکه حضور در گردهماییها باعث میشود معتادان بتوانند فرآیند ترک اعتیاد را طی کنند و اکنون، به دلیل خودقرنطینگی و فاصلهگذاری اجتماعی، فرآیند ارتباطگیری متقاضیان ترک با موسسات حامی کاهش مییابد و این روند باعث میشود آنها دوباره به چرخه اعتیاد بازگردند که مصرف مواد مخدر نیز استعداد ابتلا به ویروس کرونا را افزایش میدهد.
براتی تاکید کرد: در واقع معتادانی که چندین بار فرآیند ترک اعتیاد را طی کردهاند، تصور میکنند این فرآیند را یاد گرفتهاند، پس از این فرآیند خارج شده و مشاورهها را دریافت نمیکنند. تجربه ثابت کرده است که بیش از نیمی از معتادان زمانی که از فرآیند مشاوره خارج میشوند، اعتیادشان عود میکند. به همین دلیل وضعیت شیوع کرونا نیز باعث شده اجتماعات از بین برود و مراکز تعطیل شود. البته برخی از مراکز ترک اعتیاد خدمات خود را به صورت آنلاین ارائه میکنند و بسیاری از کاربران نیز به استفاده از امکانات آنلاین روی آوردهاند و ارتباط خود را با حامیان خود حفظ کردهاند.
معاون پژوهشی موسسه کادراس گفت: به جهت اینکه شیوع کرونا در متقاضیان ترک اعتیاد کاهش یابد و در عین حال نیز بتوانند فرآیند ترک اعتیاد خود را به خوبی طی کنند، آنها باید از خدمات آنلاین استفاده کنند و همچنین سعی کنند در این شرایط، ارتباط خود را با خانوادهشان حفظ کنند تا دچار مشکلات عاطفی نشوند زیرا در این شرایط مشکلات عاطفی عامل بسیار مهمی است که میتواند منجر به بازگشت فرد متقاضی ترک، به چرخه اعتیاد شود.
وی در ادامه درباره برخی تبلیغاتی که درباره تاثیر مصرف مواد مخدر در کاهش ابتلا به ویروس کرونا انجام میشود نیز گفت: به نظر میرسد تصور باطلی در بخشی از جامعه ایجاد شده که معتادان به ویروس کرونا مبتلا نمیشوند. از سوی دیگر نیز ویدئوهایی در حال انتشار است که نشان میدهد معتادانی که در شهر تردد دارند و به صورت آزادانه مواد مخدر مصرف میکنند، باور دارند که به کرونا مبتلا نمیشوند. حال آنکه این تصورات بسیار خطرناک است، زیرا هم خودشان و هم دیگران را در معرض خطر ابتلا به کروناویروس قرار میدهند. با چنین تصوراتی ممکن است برخی افراد شروع به مصرف مواد مخدر کنند.
براتی افزود: به دلیل اینکه شیوع بسیار سریع ویروس کرونا و اینکه عمدتا بیشتر توان نظامهای سلامت در دنیا متمرکز بر بیماری و درمان و پیشگیری از ابتلا به کرونا در افراد عادی شده است، تا این لحظه نه تنها در ایران، بلکه در سطح جهانی نیز هنوز آمار دقیقی درباره تعداد معتادان مبتلا به کرونا ارائه نشده است، البته در این زمینه تحقیقاتی انجام شده است.
مصرفکنندگان شیشه بسیار بیشتر از افراد عادی در معرض خطر مرگ ناشی از کرونا هستند
به گفته معاون پژوهشی موسسه کادراس و براساس اعلام موسسه ملی سوء مصرف مواد مخدر در آمریکا، از آنجایی که بیماری کووید-۱۹ به ریهها حمله میکند، طبیعتا مصرف سیگار، تنباکو، ماریجوآنا و سایر مواد به ابتلا به ویروس کرونا کمک میکند. همچنین مصرفکنندگان شیشه (متامفتامینها) نیز با مخاطرات بسیار بزرگی روبهرو هستند، زیرا باتوجه به اینکه ویروس کرونا سیستم تنفسی و ریهها را درگیر میکند، مصرف شیشه باعث میشود که بافت ریهها به شدت آسیب ببیند و آنها بسیار بیشتر از سایر معتادان در معرض خطر مرگ هستند.
تاثیر «سیگار» و «سیگارهای دیجیتال» در ابتلا به کرونا
بنابر اظهارات معاون پژوهشی موسسه کادراس، چندی پیش نیز مدیر مرکز تحقیق کنترل و آموزش درباره تنباکو در دانشگاه کالیفرنیای آمریکا نیز اظهار کرد که «سیگار» و «سیگارهای دیجیتال» نیز در ابتلا به کرونا بسیار موثر هستند؛ زیرا در حفره بینی و نای مژکهایی وجود دارد که مانع از ورود اجسام خارجی میشود و هنگام ورود اجسام مزاحم از طریق سرفه آن را به بیرون از حفره هدایت میکند، حال آنکه مصرف «سیگار» و «سیگارهای دیجیتال» باعث از بین رفتن این مژکها خواهد شد و در این زمان فرد در برابر موادی که از بیرون وارد سیستم تنفسیاش میشود، بسیار آسیبپذیرتر خواهد شد.
براتی افزود: مدیر مرکز تحقیق کنترل و آموزش درباره تنباکو همچنین اظهار کرده است که براساس بررسیها، تعداد قابل توجهی از مبتلایان به ویروس کرونا که سنشان کمتر از ۳۰ سال بوده و در بیمارستان بستری شدهاند، سابقه مصرف سیگار در آنها وجود داشته است. همچنین گفته شده است که در مصرفکنندگان «سیگار» و «سیگار دیجیتالی»، ۱۴ برابر بیشتر احتمال ابتلا به کووید-۱۹ وجود دارد.
تاثیر داروها و مواد روانگردان در ابتلا به کرونا
وی در ادامه درباره تاثیر مصرف «گل» نیز بیان کرد: از آنجایی که گل یا کانابیسها ماده محرک محسوب میشوند، باید توجه کرد که مصرف آن باعث افزایش میل به تحرک در فرد میشود و طبیعتا این افراد برای تخلیه انرژی خود علاقهمندند از محیطی که در آن حضور دارند خارج شوند. معمولا این افراد نسبت به شرایط خودقرنطینگی و فاصلهگذاری اجتماعی بیاهمیت هستند. البته مصرفکنندگان قرصهای روانگردان نیز همین علائم را دارند. به طور کلی داروها و مواد محرک باعث میشود افراد نسبت به شرایط موجود بیاهمیت باشند.