ساخت ربات غربالگری کودکان مبتلا به اتیسم در ایران
محققان در دانشگاه تهران موفق به طراحی و ساخت رباتی برای غربالگری کودکان در راستای تشخیص اوتیسم شدند. از این ربات نیز می توان برای توانبخشی سالمندان و مبتلایان به اتیسم استفاده کرد.
به گزارش جی پلاس، دکتر هادی مرادی، مدیر گروه هوش ماشین و رباتیک دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران و مجری طرح اظهار کرد: ما بعد از ۶ سال تلاش موفق به طراحی رباتی شدیم که می تواند کودکان را برای تشخیص ابتلا به اتیسم غربالگری کند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر از سیستم های مختلفی برای غربالگری مبتلایان به اتیسم استفاده می شود، بیان کرد: ما توانستیم اسباب بازی یا ربات هوشمندی را طراحی کنیم که در مرحله غربالگری مورد استفاده قرار می گیرد.
به گفته مرادی، این ربات می تواند با هر کودکی تعامل داشته باشد؛ بعد از تعامل می توان به واسطه این ربات تشخیص داد که کودک سالم بوده یا به اتیسم مبتلاست.
وی با اشاره به هدف از ساخت این ربات گفت: کودکان سالم و مبتلایان به اتیسم رفتار متفاوتی نسبت به ربات ها دارند و این یکی از شاخص های تشخیص مبتلا به اختلال اتیسم است؛ بعد از تشخیص این ربات کودک در نهایت به پزشک متخصص مراجعه می کند.
مرادی به دلایل ساخت این ربات غربالگر اشاره کرد و گفت: به دلیل اینکه متخصصان در سراسر کشور حضور ندارند و در برخی استان ها و شهرستانهای کوچک متخصص نیست می توان با استفاده از این ربات غربالگر کودک مبتلا به اتیسم را شناسایی کرد.
مدیر گروه هوش ماشین و رباتیک دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران عنوان کرد: در نتیجه سیستمی که طراحی کرده ایم در جامعه ای که خبره نیستند می توان تشخیص اتیسم را سریعتر انجام دهد.
عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به مزیت های این ربات گفت: یکی از ویژگی هایی که این ربات دارد این است که دائما در ارتباط با کودک است ولی متخصص، کودک را کمتر می بیند و از آنجایی که ابتلا به اتیسم از روی رفتار کودک قابل تشخیص است، ربات می تواند فرد ابتلا به اتیسم را شناسایی کرده و سپس به پزشک متخصص ارجاع دهد.
وی با تاکید بر اینکه اتیسم را نمی توان با معیارهای ساده مانند سرما خوردگی تشخیص داد، گفت: باید مسائل مختلف را روی کودک مورد بررسی قرار داد؛ به عنوان مثال در کنار این ربات شاخص هایی مانند گریه کردن، ارتباط با ربات، سیستم صوتی، نحوه استفاده از بازی های رایانه ای و ...را برای غربالگری انجام می دهیم.
مجری طرح با بیان اینکه این ربات، دوسال است که طراحی و تست شده بیان کرد: اکنون در حال انجام تست های دوم در یک مرکز توانبخشی با جامعه آماری بالا هستیم.
وی با بیان اینکه ربات هوشمندی که طراحی کرده ایم قابلیتهای دیگری هم دارد، بیان کرد: یکی دیگر از این قابلیت ها، توانبخشی افراد مبتلا به اتیسم است که البته از آن می توان برای توانبخشی سالمندان نیز استفاده کرد.
مرادی با تاکید بر اینکه در مناطق محروم استانهایی که متخصص ندارند می توانند از این ربات استفاده کنند، ادامه داد: اگر این ربات به عنوان غربالگر و توانبخش در این مناطق مورد استفاده قرار بگیرد می تواند به صرفه باشد.
وی با بیان اینکه از این ربات می توان در مراکز درمانی و کلینیکی بهره برد، عنوان کرد: اگر این سیستم در اماکنی بدون پزشک متخصص قرار بگیرد غربالگری اولیه را انجام می دهد و اگر مشکوک به ابتلا به اتیسم شدند از راه دور یا مراجعه تشخیص و ارزیابی نهایی با پزشک مورد بررسی قرار می گیرد.
مرادی با بیان اینکه تاکنون ربات های مختلفی ساخته شده ولی هیچ رباتی به عنوان غربالگری ساخته نشده، خاطر نشان کرد: در کشور ما گستردگی پزشک وجود ندارد از این رو می تواند در استان های زیادی مخاطب داشته باشد.
وی با اشاره به دیگر ویژگی ربات گفت: از این ربات می توان در توانبخشی سالمندان نیز بهره برد به طوریکه برای آنان به صورت همدم باشد و در عین حال از سالمندان مراقبت کند و در صورت بروز مشکل به افراد نزدیک یا پزشک اطلاع دهند.
مرادی با تاکید بر اینکه این ربات می تواند در هر دو زمینه غربالگری و توانبخشی به کشورهای خارجی صادر شود، بیان کرد: همچنین ما موفق شدیم طی سالهای گذشته اپلیکیشنی را طراحی کنیم که برای غربالگری نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
دیدگاه تان را بنویسید