قالهای در مجله تایمز نوشته بود که احتمال مرگ در سنین پایین برای زوجهایی که در زندگی زناشویی خود «خوشحال» یا «نسبتاً خوشحال» هستند، نسبت به زوجهایی که زندگی زناشویی خود را شاد نمیدانند، ۲۰درصد کمتر است. برای داشتن زندگی زناشویی موفق و ارتباط محکم، هر دو طرف باید هم خواستار رشد و بلوغ فردی و هم رشد و بلوغ در رابطه باشند.
به گزارش جی پلاس، بنابراین برای داشتن یک زندگی بالغانه که هر لحظهاش سرشار از رشد باشد، باید یک سری اصول و قواعدی را رعایت کرد. در این مقاله ما شما را با چند نکته روبرو میکنیم که رعایت کردنش باعث داشتن یک ازدواج پایدار میشود.
۱- عیبجویی نکنید
بیشتر افرادی که کمالگرا هستند و خواهان بیعیب و نقص بودن شرایطند، دائم در حال عیبجویی از دیگران و موقعیتها هستند. گاتمن در کتاب «کلینیک ازدواج»، عیبجویی را یکی از چهار عامل اصلی طلاق معرفی میکند (داشتن حالت تدافعی، تحقیر کردن و فرار از گفتگو دیگر عوامل طلاق هستند.) البته نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که بین عیبجویی و انتقاد کردن تفاوت وجود دارد. عیبجویی شخصیت فرد مقابل و کل زندگی مشترک را نابود میکند؛ درحالیکه انتقاد اگر بجا و دوستانه مطرح شود هیج مشکلی ندارد و حتی سازنده هم هست. در واقع، انتقاد بیان کردن ناراحتی شما دربارة یک موضوع خاص است، اما سرزنش بهمعنای حمله به شخصیت شریک زندگیتان بهخاطر اعتقادات و احساسش است. با عیبجویی تمام شخصیت طرف مقابل را زیر سؤال میبرید.
۲- از جملات مثبت و انرژیبخش استفاده کنید
دکتر گاتمن، روانشناس و متخصص روابط انسانی است. بهعقیده او، تعداد جملات مثبت که زوجهای شاد در مکالماتشان (بهویژه در بحثهایی که راجع به مشکلات دارند) به هم و درباره هم میگویند، ۵ برابر بیشتر از جملات منفی است. او میگوید: «روابط خوب دارای جوّی مثبت و پرانرژیاند.» او عواطف را به حساب بانکی تشبیه میکند و سپردهگذاری مداوم در حساب بانکی عاطفی را به زوجها توصیه میکند.
۳- به دنبال هیجانات مشترک باشید
زندگی ماشینی امروزه، باعث میشود انسان دائم در حال روزمرگی باشد و زندگیاش همیشه در یک خط یکنواخت در حال گذراندن باشد. برای اینکه از این حالت خمودگی و یکنواختی بیرون آیید لازم است که بنا به شخصیت خود، دنبال هیجانات مختلف بروید. این کار بهسادگی میتواند زندگی شما را نجات دهد و فواید زیادی هم به دنبال خواهد داشت.
در کتاب «ازدواجهای یا همه یا هیچ» آمده است: «روانشناسان میگویند رفتنِ دونفره به کلاسهای هنری یا سفر باعث افزایش کشش جنسی بین همسران و افزایش رضایتمندی از رابطه میشود.» خیلی اوقات در کلاسهایی که شرکت میکنیم زوجهای جوانی را دیدهایم که با یک هدف مشترک همکلاسی شدهاند. ذوق و نشاطی که این زوجهای جوان در کلاس دارند، بیانگر همین است که هیجانات لازم نیست همیشه پر از پیچیدگی باشند. گاهی برهم زدن خط صاف زندگی میتواند زندگی شما را از حالت خمودگی در آورد.
۴- هنگام بحث غرض ورزی نکنید
الی فینکل کتابی در زمینه روانشناسی اجتماعی با نام «ازدواجهای یا همه یا هیچ: ازدواجهای موفق چگونهاند؟» نوشته است. او در این کتاب، مجموعهای از راهبردهای برخورد با بحران را به مخاطبان آموزش میدهد. یکی از این راهبردها بیطرف بودن است. او میگوید زوجین باید مثل شخصی بیطرف از بیرون به مسائل نگاه کنند. بیطرف بودن از بالا گرفتن بحثوجدل پیشگیری میکند.
خیلی اوقات برخی از زوجها از خانواده هم گله میکنند. اگر یکی از طرفین به صورت تهاجمی و هیجانی بخواهد از خانواده خودش دفاع کند، اوضاع از آن چه که هست بدتر میشود. پس گاهی سکوت بهترین پاسخ است. وقتی بحثی پیش گرفته میشود به خودتان بگویید قرار نیست در این جدل برنده یا بازندهای تعیین شود. برای همین به دنبال این نخواهید بود که حتما و به زور حرف خود را به کرسی بشانید.
۵- صمیمیت عاطفی داشته باشید
برای داشتن ازدواج پایدار زوجین باید خصیصههای زیادی داشته باشند. همانطور که صمیمیت فیزیکی و جنسی بین زوجین بسیار مهم است، ادامه زندگی بدون صمیمیت عاطفی ممکن نخواهد بود. وقتی ازلحاظ احساسی به شریک زندگیتان نزدیک شوید و با او راحت باشید، رابطه شما سطح بالاتری خواهد یافت و صمیمیت فیزیکی شما نیز بهبود خواهد یافت. صمیمت عاطفی منجر به سهیم شدن در احساسات، افکار، عقاید، امیدها، ترسها و نگرانیها و رؤیاها و آرزوها میشود. شما به مرحلهای میرسید که بهجای قضاوت، عیبجویی و مقصر دانستن دیگری، کاملا یکدیگر را درک میکنید.