در حالی که بسیاری از مردم به دنبال گرفتن وام از شبکه بانکی هستند، برخی از زوجهای جوان قید وام ۳۰ میلیون تومانی که دولت به آنها میدهد را زدهاند و آن را میفروشند.
به گزارش جی پلاس، مدتی پیش محمد تندگویان، معاون وزیر ورزش و جوانان هم گفته بود که «به دنبال افزایش مبلغ وام ازدواج، مبلغ اقساط ماهانه آن نیز افزوده شد که به گفته برخی از جوانان، آنها در پرداخت اقساط دچار مشکل شدهاند. این مساله نشان میدهد افزایش مبلغ وام، دیگر به حل مشکل ازدواج در کشور کمک نمیکند، چرا که عمده مشکل جوانان اشتغال است.»
در برخی از آگهیهای از این دست یک طرف و در برخی دیگر هر دو طرف عقدنامه وام خود را میفروشند و برخی نیز خواستار شریک هستند. میانگین قیمت خرید این وامها ۱۰ میلیون تومان است. اما خریدارانی هم در این بازار حضور دارند که با قیمت پایینتر و حدود هفت میلیون تومان از زوجها خریداری میکنند که با سود چند میلیونی این امتیاز وام را به متقاضیان دیگر بفروشند.
برخی از این وامها آماده برداشت هستند و فقط نیاز به این دارد که ضامن کارمند و نامه کسر از حقوق آن تهیه شود. در سوی دیگر نیز افرادی از قبیل کارمندان سازمانهای دولتی هستند که آگهی زدهاند و نامه کسر از حقوق خود را برای ضمانت وام به فروش گذاشتهاند.
در یکی از این آگهیها ذکر شده: فروش دو عدد وام که سود هر دو وام چهار درصد است و بازپرداخت وام ازدواج پنج ساله و وام مسکن جانبازی با بازپرداخت بلندمدت ۲۰ ساله هر دو وام با شرایطی کاملا آسان و راحت آماده واگذاری است.
اما در بعضی از این آگهیها آگهیدهنده ذکر کرده که هنوز این وام هیچ کدام از مراحل را طی نکرده و خریدار باید مراحل آن را انجام دهد.
در حالی که زمان بازپرداخت برخی از این وامها برای مبلغ ۳۰ میلیون تومان ۶۰ ماه ذکر شده، اما این فاکتور در در بسیاری دیگر از آگهیها که مبلغ آن دو برابر است (یعنی وام ازدواج هر دو نفر را شامل میشود) نیز ۶۰ ماهه اعلام شده است.این آگهیها محدوده جغرافیایی خاصی ندارد و زوجهای جوان از همه استانها و شهرهای کشور اقدام به فروش وام ازواج خود کردهاند.
اگر شخصی بخواهد وام ۳۰ میلیون تومانی ازدواج را از شخصی دیگر به مبلغ ۱۰ میلیون تومان بخرد، با احتساب سود چهار درصد(سه میلیون و ۶۰۰ هزار تومان) پس از پرداخت آخرین قسط این وام برای فرد ۴۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تمام میشود.
چه کسانی وام ازدواج میخرند؟
در طرف دیگر این معادله نیز افرادی قرار گرفتهاند که آگهی خرید وام ازدواج ثبت کردهاند، تعداد این گروه نیز همانند گروه اول کم نیست.
یکی از این خریداران وام ازدواج گفت: چون خودم مصرفکننده هستم و این وام را برای خرید مسکن میخواهم این وام را با قیمت پنج تا هفت میلیون میخرم. چون موسسات و دلالها این وام ۳۰ میلیون تومانی را با همین نرخ میخرند و به عنوان مصرفکننده به مبلغ ۱۰ میلیون تومان میفروشند.
وی افزود: چون ضامن کارمند یکی از بانکها را دارم اگر پرونده وام در بانک مدنظر من باشد با یک ضامن هم کار من راه میافتد.
او در خصوص نحوه توافق گفت: من از موسسات پرسیدم و گفتند دو طرف میروند در محضرخانه تعهدنامهای را امضا میکنند و فروشنده کارت ملی، شناسنامه و کارت بانکی را به خریدار امانت میدهد. البته بعضیها سفته میگیرند و برخی دیگر نه، وقتی هم که وام واریز شد ۲۰ میلیون تومان به خریدار و ۱۰ میلیون تومان به فروشنده میرسد.
وی در پاسخ به این سوال که این موسسات چه نوع موسسهای هستند؟ گفت: موسساتی هستند که کار خرید و فروش وام جانبازی و این قبل وامها را انجام میدهند، و زمانی که با اپراتورهای این موسسات تماس گرفته شود مثلا میگوید من در چندین شهر وام فروشی با آماده انتخاب بانک و با بانکهای انتخاب شده دارم. این موسسات از این طربق دلالی میکنند و هیچ مجوزی هم ندارند.
اخیرا سایت عصر ایران نیز علت تعدد آگهی خرید و فروش وام ازدواج در فضای مجازی را این گونه تحلیل کرده که با توجه به اینکه وام ازدواج به ۳۰ میلیون تومان برای هر نفر رسیده و بعد از ازدواج هم در صورت داشتن برخی شرایط طرفین میتوانند شناسنامه سفید دریافت کنند، امروز با آسیبی به عنوان ازدواج صوری به دلایل مختلف روبهرو هستیم.