«چهجور بعد از 12سال نتوانستید زباله را تفکیک کنید؟ کدام شهر در اشل تهران اینجور زباله جمع میکنند»؛ به نظر میآید سوالات «اسحاق جهانگیری» از «محمدباقر قالیباف» در مناظرههای داغ انتخابات ریاستجمهوری این روزها تا اندازهای فراموش شده یا شورا و شهرداریِ درگیر استعفا و انتخاب فرصت چندانی برای برنامهریزی دقیق در این زمینه ندارند. اعداد و ارقام موجود در بودجه پیشنهادی شهرداری برای سال 97، تفاوت فاحشی با سالهای گذشته و دوران مورد انتقاد مدیران کنونی نداشت و شورا هم تغییری اساسی در این اعداد ایجاد نکرد.
امسال میزان درآمد شهرداری از پسماند 24میلیارد تومان خواهد بود اما بیش از 700میلیارد تومان صرف مدیریت پسماند خواهد کرد. بسیاری از کارشناسان شهری این میزان درآمد را یک طنز تلخ میدانند و معتقدند که یکی از معیارهای تشخیص تحول در شهرداری، رسیدن به درآمدزایی از پسماند است و تهران تا رسیدن به این موقعیت راه دشواری را پیش رو دارد.
«محمود میرلوحی» رئیس کمیته اقتصادی شورای شهر تهران که چندین پیشنهاد او برای اجبارکردن شهرداری به درآمد بیشتر از پسماند با مخالفت شورا روبهرو شد، در این گفتوگو از لزوم توجه سازمانهای مردمنهاد و رسانهها به بحران پسماند در تهران سخن میگوید. آنطور که میرلوحی میگوید اگر روزانه هر تهرانی یک لیوان کمتر در زبالههای خود آب بریزد، 30 کامیون از 300 کامیونی که هر روز زبالههای تهران را به کهریزک منتقل میکنند، میتوانند به کارهای دیگر بپردازند. درآمد حاصل از پسماند برای بودجه سال 97 بالاخره چه عددی تصویب شد؟ چون بعضی از اعضای شورا گفتهاند آنچه به اسم بودجه روی پایگاه خبری شورا و شهرداری قرار گرفته هنوز تصویب نهایی نشده است؟
بودجه الان مصوب شده است ولی نحوه قیمتگذاری و هزینههای مربوط به عوارض پسماند باید لحاظ شود. تولید روزانه 9هزار تن زباله، یعنی سرانه هر تهرانی از کودک و نوزاد تا بزرگسالی که توان حرکت ندارد و تولید پسماندی هم ندارد 3برابر دنیا است. در دنیا متوسط سرانه 300 گرم است یعنی بیش از سه برابر معدل دنیا هر تهرانی پسماند تولید میکند. البته در بعضی کشورهای توسعهیافته دنیا این عدد به 140 گرم رسیده است. توسعهیافتگی را باید در این مسائل ببینیم.
الان هزینه جمعآوری پسماند در تهران چقدر است؟
در تهران این هزینه یعنی جمعآوری پسماند و انتقال آن به کهریزک بسیار گران است؛ کیلویی 110هزار تومان که درحال افزایش هم هست. این موضوع سالانه 700میلیارد از منابع ما را میبلعد و این در حالی است که اگر ضایعات محیطزیستی و بهداشتی را نادیده بگیریم و روزی 150 تن زباله بیمارستانی خطرناک داریم که برای دفن آن چه دغدغهها و چه هزینههایی صرف میشود. پسماند یکی از مشکلات حاد کنونی کشور ما است و شاید بتوان از این 9هزار، 4هزار تن یا نصف آن را پسماند ارزشمند تولید کرد. 200 تن آهن هر روز در این زبالهها وجود دارد و دورریخته میشود؛ 200 تن آهن میشود یک ساختمان 5طبقه 400 متری. یعنی 20 واحد 100 متری را ما روزانه دور میریزیم. این براساس آمار است و بودجه کمی نیست که ما روزانه آن را دور میریزیم. روزانه 300 کامیون بزرگ این پسماند را منتقل میکنند و تعدادی از این کامیونها شاید حدود 20کامیون بزرگ فقط آب انتقال میدهند. اگر مردم یک لیوان آب کمتر در پسماند خیس بریزند، 30 کامیون ما در روز به کار دیگری مشغول میشوند و مثلا کار عمرانی میکنند. آمارها و شاخصها نگرانکننده است و باید به صورت جدی و با برنامهریزی به سراغ حل این مشکل برویم.
تفکیک زباله از مبدأ شاید یکی از راهحلها باشد که در دنیا اتفاق میافتد و در سالهای گذشته از زبان مدیران شهری تهران هم بیان شده، اما عملا اتفاق خاصی نیفتاده است.
بله، در دنیا به سمت تفکیک از مبدأ رفتهاند و من الان جزو کسانی هستم که پیگیر هستم و تا اینجا هم گله دارم. در گزارش تغییر و تحول نجفی، 3درصد پسماند تفکیک میشد که الان و با تلاشی که انجام گرفت به 13درصد رسید که اصلا راضیکننده نیست و باید به بالای 80-70 درصد برسیم. من تا رسیدن با این عدد پیگیر هستم و از رسانهها هم خواهش میکنم که این موضوع را به صورت جدیتر پیگیر شوند. این مسأله یک طرف ندارد و فقط بحث شهرداری نیست، انجمنهای مردمنهاد، رسانهها و دیگر سازمانها باید به صحنه بیایند. باید فرهنگسازی کنیم.
این موضوع تاحدی برای مردم مهم است ولی به نظر نمیآید چندان هم برای شورا مهم باشد. مثلا درهمین جلسات انتخاب شهردار که گزینههای مختلف برنامههای خود را ارایه میکردند، کمتر دیده شد اعضای شورا در این زمینه سوالی مطرح کنند یا از نامزدها در این زمینه برنامه بخواهند.
حق با شماست. به اندازه کافی توجه نمیشود اما در مواردی من دیدم که اعضا از برنامه نامزدها برای حل معضل پسماند سوال پرسیدند که البته کافی نیست. من هم بهعنوان نماینده مردم پیگیر موضوع هستم و تقریبا بعید است روزی بگذرد که من پیگیر این موضوع نباشم و امیدوارم با حمایت رسانهها و انجمنهای مردم نهاد این مسأله به صدر بیاید و پیگیری شود. الان رقم 700میلیارد برای این موضوع هزینه میشود که با این عدد میشد سالانه حدود200 واگن خریداری کرد که البته الان و با گرانشدن دلار میشود 150 واگن. ما درسال 150 واگن را
نابود میکنیم.
این هزینه بالا، یک بخش مسأله است و بخش دیگری هم اثر سوء این میزان زباله بر محیطزیست است.
بله، باید مردم، کهریزک را ببینند که چه خبر است. من بعید میدانم این آثار تا 100سال بعد از بین برود. شیرآبه و آلودگی و بوی زنندهای که آنجا ایجاد میکند، روزانه 1500 نفر در کهریزک فقط پسماند را تفکیک میکنند که کار بسیار سخت و شکنجهآوری است. باید در محلات و مناطق این اتفاق بیفتد.
در مناظرههای انتخابات ریاستجمهوری شاهد انتقاد آقای جهانگیری از آقای قالیباف درباره پسماند و ناتوانی شهرداری در درآمدزایی از زباله بودیم. الان در بودجه سال 97 عدد پیشنهادی 4 میلیاردتومان در نظر گرفته شد که کمی بیشتر تصویب شد؛ این عدد قابلدفاع است؟
نه؛ حدود 10میلیارد بود که ما آن را به حدود 30 یا 40میلیارد رساندیم.
عدد دقیق آن 24میلیارد است و پیشنهاد شما که 100 میلیاردتومان بود، تصویب نشد.
بله؛ دیدید که من جزو کسانی هستم که پای این کار ایستادهام تا انشاءالله شرایط درست شود. این متاسفانه براساس آنچه من شنیدم در خود مناطق، خود شهرداران مناطق و مدیران شهرداری میگویند که این مافیا است. ما تلاشهایی کردیم و اتفاقهایی در مزایدهها افتاده است و قیمتها بالا رفته است. مافیای سختی بود که با همین سایت شفافیت فکر میکنیم در حال شکستن آن مافیا هستیم. قیمتها در حال بالارفتن است و شیب ملایمی گرفته است.
الان سخن شما این است که پیش از این پسماند دست مافیا بوده است؟
بله؛ متاسفانه اینطور بوده است. اینکه میگویند این موضوع در حد حرف است، درست نیست. وقتی میگوییم مافیا، یعنی رقابت وجود نداشت؛ یعنی رانتی اتفاق میافتاد و بدهبستان رخ میداد ولی شورای پنجم پای این کار است و الان در سامانه شفافیت اطلاعات 15هزار قرارداد روی سایت است که هر کسی گزارشی دهد ما بلافاصله پیگیری میکنیم. به ما اطلاع دادند که قراردادهای شهرداری یکی از مناطق با ترک تشریفات بوده که من بلافاصله آن را پیگیری کردم و معلوم شد که تاریخ این قرارداد مهرماه است ولی تاریخ عقد آن مربوط به شهردار قبلی است. ما فکر میکنیم نظارت عمومی راهحل کار است. هر چیزی پشت در بسته اتفاق بیفتد، احتمال رانت آن بالا میرود. ما طرح کمیسیون را تأیید کردیم که براساس آن همه معاملات شهرداری روی سایت میرود؛ همه معاملات حتی املاک. وقتی ببریم خودبهخود نظارت افکار عمومی کمک خواهد کرد.
بالاخره بخشی از این کار به عملکرد شورا هم برمیگردد. الان بودجه آموزش شهروندان برای مدیریت پسماند 8 میلیاردتومان است در حالی که درآمد ابتدایی در نظر گرفتهشده برای پسماند 4 میلیاردتومان است. شاید انتظار از ناظران بودجه شهرداری یعنی شورا، بیش از این باشد؟
میرسیم. من به عنوان مسئول کمیته اقتصادی بحثهای مفصلی داشتم و چندبار از رئیس سازمان پسماند برای توضیحات دعوت کردم. بهجد معتقدم که مسأله پسماند میتواند یک روزی به درآمد تبدیل شود. ما الان 700میلیارد تومان هزینه میکنیم و این منهای آن پسماندی است که افراد جمع میکنند و میفروشند. اینکه چگونه این کار انجام شود یک مسیر برنامهریزیشده و حساب شده است. الان من هر منطقهای که میروم به شورایاران توصیه میکنم که خانه محیط زیست تشکیل و به مردم آموزش دهند.
بحث دیگری این نبود شفافیت درباره پسماند و مافیایی بودن آن، شاید همین آسیبهای اجتماعی هم باشد. ما الان هر روز شاهد افرادی هستیم که تا کمر در سطلهای آشغال میروند و درنهایت هم درآمد چندانی از این راه ندارند و پول و درآمد به خریداران این زبالهها میرسد.
چند روز پیش یکی از شهرداران خبر جذابی به من داد؛ ایشان در گزارش عملکرد خود و بخشی از کارکردش این بود که تعداد مخازن سرخیابان را کاهش داده است. همیشه مدیران آمار دادند که ما تا چه اندازه این مخازن را افزایش دادیم و آن را بهعنوان نقطهقوت کار خود بیان میکردند؛ اما حالا گزارش دادند که ما این مخازن را کم کردیم چرا که داریم به سمت مدیریت و کاهش این مخازن میرویم. اگر این اتفاق بیفتد خودبهخود این مشکل هم تا اندازهای حل میشود. چند روز مردم یکی از مناطق تماس گرفتند و از اینکه پسماند 24 ساعت آنجا مانده بود، گلایه کردند، من به آنها گفتم که شما چرا در حق خودتان و شهرتان کملطفی میکنید، وقتی حاضر نیستید این پسماند تولیدی خودتان 24 ساعت در محلهتان بماند، فکر نمیکنید وقتی به کهریزک میرود، چه وضعیتی برای آن منطقه اتفاق میافتد و آن فردی که باید آنجا این زبالهها را تفکیک کند، چه زحمتی میکشد. پس خود ما بهتر است که آن را تفکیک کنیم و در این زبالهها آب نریزیم. در اروپا که میزان تولیدی پسماند به 140 گرم رسیده است، پسماند آنها را هفتگی جمعآوری میکنند؛ اگر آب در این زبالهها نریزیم و اگر آنها را تفکیک کنیم، نیازی نیست که روزانه جمعآوری شود. البته قبول دارم که شهرداری باید در زمینه آموزش و فرهنگسازی اقدام میکرد که کمکاری صورت گرفته است. بخشی از آسیبهای اجتماعی معلول است و باید علت اصلی آن رفع شود. باید در مسیر حذف این مخازن بزرگ و بدشکل
قرار بگیریم.
اعداد و ارقامی که در زمینه پسماند، در بودجه سال 97 قرار گرفته است، امیدوارکننده نیست و تفاوت چندانی با بودجه سالهای قبل ندارد. سهسال و چند ماه از عمر شورای پنجم باقی مانده است. سال 1400 وضع تهران در زمینه پسماند چه خواهد بود و شورایی که در این زمینه شعار و برنامه داشت، به کجا
خواهد رسید؟
الان سالانه 700میلیارد تومان هزینه میکنیم و اگر بتوانیم تا آخر دوره این عدد را نصف و 50درصد صرفهجویی کنیم، شاخص خوبی است. تفکیک پسماند ما ابتدای فعالیت 3درصد بوده که اگر آن را به بالای 50درصد و بالاتر برسانیم، مناسب است.
سه سال بعد اگر همدیگر را دیدیم و اگر دیدید به 50درصد و بالاتر رسیدیم و اگر هزینههای ما (به قیمت امروز البته) به 350میلیارد تومان کاهش پیدا کرده، میشود گفت که عملکردی موفق داشتهایم. 200 تن آهن هر روز در این زبالهها وجود دارد و دورریخته میشود
آهن موردنیاز برای ساخت 20 واحد 100 متری را ما روزانه دور میریزیم
اگر مردم یک لیوان آب کمتر در پسماند خیس بریزند، 30 کامیون ما در روز به کار دیگری مشغول میشوند
الان رقم 700میلیارد برای این موضوع هزینه میشود که با این عدد میشود سالانه حدود200واگن خریداری کرد
روزانه 1500 نفر در کهریزک فقط پسماند را تفکیک میکنند
شهرداران مناطق و مدیران شهرداری میگویند که زباله دست مافیاست
اگر در پایان 4سال هزینه پسماند نصف و تفکیک زباله از مبدأ بالاتر از 50درصد شود یعنی موفق بودیم
تهرام 1735**1625
امسال میزان درآمد شهرداری از پسماند 24میلیارد تومان خواهد بود اما بیش از 700میلیارد تومان صرف مدیریت پسماند خواهد کرد. بسیاری از کارشناسان شهری این میزان درآمد را یک طنز تلخ میدانند و معتقدند که یکی از معیارهای تشخیص تحول در شهرداری، رسیدن به درآمدزایی از پسماند است و تهران تا رسیدن به این موقعیت راه دشواری را پیش رو دارد.
«محمود میرلوحی» رئیس کمیته اقتصادی شورای شهر تهران که چندین پیشنهاد او برای اجبارکردن شهرداری به درآمد بیشتر از پسماند با مخالفت شورا روبهرو شد، در این گفتوگو از لزوم توجه سازمانهای مردمنهاد و رسانهها به بحران پسماند در تهران سخن میگوید. آنطور که میرلوحی میگوید اگر روزانه هر تهرانی یک لیوان کمتر در زبالههای خود آب بریزد، 30 کامیون از 300 کامیونی که هر روز زبالههای تهران را به کهریزک منتقل میکنند، میتوانند به کارهای دیگر بپردازند. درآمد حاصل از پسماند برای بودجه سال 97 بالاخره چه عددی تصویب شد؟ چون بعضی از اعضای شورا گفتهاند آنچه به اسم بودجه روی پایگاه خبری شورا و شهرداری قرار گرفته هنوز تصویب نهایی نشده است؟
بودجه الان مصوب شده است ولی نحوه قیمتگذاری و هزینههای مربوط به عوارض پسماند باید لحاظ شود. تولید روزانه 9هزار تن زباله، یعنی سرانه هر تهرانی از کودک و نوزاد تا بزرگسالی که توان حرکت ندارد و تولید پسماندی هم ندارد 3برابر دنیا است. در دنیا متوسط سرانه 300 گرم است یعنی بیش از سه برابر معدل دنیا هر تهرانی پسماند تولید میکند. البته در بعضی کشورهای توسعهیافته دنیا این عدد به 140 گرم رسیده است. توسعهیافتگی را باید در این مسائل ببینیم.
الان هزینه جمعآوری پسماند در تهران چقدر است؟
در تهران این هزینه یعنی جمعآوری پسماند و انتقال آن به کهریزک بسیار گران است؛ کیلویی 110هزار تومان که درحال افزایش هم هست. این موضوع سالانه 700میلیارد از منابع ما را میبلعد و این در حالی است که اگر ضایعات محیطزیستی و بهداشتی را نادیده بگیریم و روزی 150 تن زباله بیمارستانی خطرناک داریم که برای دفن آن چه دغدغهها و چه هزینههایی صرف میشود. پسماند یکی از مشکلات حاد کنونی کشور ما است و شاید بتوان از این 9هزار، 4هزار تن یا نصف آن را پسماند ارزشمند تولید کرد. 200 تن آهن هر روز در این زبالهها وجود دارد و دورریخته میشود؛ 200 تن آهن میشود یک ساختمان 5طبقه 400 متری. یعنی 20 واحد 100 متری را ما روزانه دور میریزیم. این براساس آمار است و بودجه کمی نیست که ما روزانه آن را دور میریزیم. روزانه 300 کامیون بزرگ این پسماند را منتقل میکنند و تعدادی از این کامیونها شاید حدود 20کامیون بزرگ فقط آب انتقال میدهند. اگر مردم یک لیوان آب کمتر در پسماند خیس بریزند، 30 کامیون ما در روز به کار دیگری مشغول میشوند و مثلا کار عمرانی میکنند. آمارها و شاخصها نگرانکننده است و باید به صورت جدی و با برنامهریزی به سراغ حل این مشکل برویم.
تفکیک زباله از مبدأ شاید یکی از راهحلها باشد که در دنیا اتفاق میافتد و در سالهای گذشته از زبان مدیران شهری تهران هم بیان شده، اما عملا اتفاق خاصی نیفتاده است.
بله، در دنیا به سمت تفکیک از مبدأ رفتهاند و من الان جزو کسانی هستم که پیگیر هستم و تا اینجا هم گله دارم. در گزارش تغییر و تحول نجفی، 3درصد پسماند تفکیک میشد که الان و با تلاشی که انجام گرفت به 13درصد رسید که اصلا راضیکننده نیست و باید به بالای 80-70 درصد برسیم. من تا رسیدن با این عدد پیگیر هستم و از رسانهها هم خواهش میکنم که این موضوع را به صورت جدیتر پیگیر شوند. این مسأله یک طرف ندارد و فقط بحث شهرداری نیست، انجمنهای مردمنهاد، رسانهها و دیگر سازمانها باید به صحنه بیایند. باید فرهنگسازی کنیم.
این موضوع تاحدی برای مردم مهم است ولی به نظر نمیآید چندان هم برای شورا مهم باشد. مثلا درهمین جلسات انتخاب شهردار که گزینههای مختلف برنامههای خود را ارایه میکردند، کمتر دیده شد اعضای شورا در این زمینه سوالی مطرح کنند یا از نامزدها در این زمینه برنامه بخواهند.
حق با شماست. به اندازه کافی توجه نمیشود اما در مواردی من دیدم که اعضا از برنامه نامزدها برای حل معضل پسماند سوال پرسیدند که البته کافی نیست. من هم بهعنوان نماینده مردم پیگیر موضوع هستم و تقریبا بعید است روزی بگذرد که من پیگیر این موضوع نباشم و امیدوارم با حمایت رسانهها و انجمنهای مردم نهاد این مسأله به صدر بیاید و پیگیری شود. الان رقم 700میلیارد برای این موضوع هزینه میشود که با این عدد میشد سالانه حدود200 واگن خریداری کرد که البته الان و با گرانشدن دلار میشود 150 واگن. ما درسال 150 واگن را
نابود میکنیم.
این هزینه بالا، یک بخش مسأله است و بخش دیگری هم اثر سوء این میزان زباله بر محیطزیست است.
بله، باید مردم، کهریزک را ببینند که چه خبر است. من بعید میدانم این آثار تا 100سال بعد از بین برود. شیرآبه و آلودگی و بوی زنندهای که آنجا ایجاد میکند، روزانه 1500 نفر در کهریزک فقط پسماند را تفکیک میکنند که کار بسیار سخت و شکنجهآوری است. باید در محلات و مناطق این اتفاق بیفتد.
در مناظرههای انتخابات ریاستجمهوری شاهد انتقاد آقای جهانگیری از آقای قالیباف درباره پسماند و ناتوانی شهرداری در درآمدزایی از زباله بودیم. الان در بودجه سال 97 عدد پیشنهادی 4 میلیاردتومان در نظر گرفته شد که کمی بیشتر تصویب شد؛ این عدد قابلدفاع است؟
نه؛ حدود 10میلیارد بود که ما آن را به حدود 30 یا 40میلیارد رساندیم.
عدد دقیق آن 24میلیارد است و پیشنهاد شما که 100 میلیاردتومان بود، تصویب نشد.
بله؛ دیدید که من جزو کسانی هستم که پای این کار ایستادهام تا انشاءالله شرایط درست شود. این متاسفانه براساس آنچه من شنیدم در خود مناطق، خود شهرداران مناطق و مدیران شهرداری میگویند که این مافیا است. ما تلاشهایی کردیم و اتفاقهایی در مزایدهها افتاده است و قیمتها بالا رفته است. مافیای سختی بود که با همین سایت شفافیت فکر میکنیم در حال شکستن آن مافیا هستیم. قیمتها در حال بالارفتن است و شیب ملایمی گرفته است.
الان سخن شما این است که پیش از این پسماند دست مافیا بوده است؟
بله؛ متاسفانه اینطور بوده است. اینکه میگویند این موضوع در حد حرف است، درست نیست. وقتی میگوییم مافیا، یعنی رقابت وجود نداشت؛ یعنی رانتی اتفاق میافتاد و بدهبستان رخ میداد ولی شورای پنجم پای این کار است و الان در سامانه شفافیت اطلاعات 15هزار قرارداد روی سایت است که هر کسی گزارشی دهد ما بلافاصله پیگیری میکنیم. به ما اطلاع دادند که قراردادهای شهرداری یکی از مناطق با ترک تشریفات بوده که من بلافاصله آن را پیگیری کردم و معلوم شد که تاریخ این قرارداد مهرماه است ولی تاریخ عقد آن مربوط به شهردار قبلی است. ما فکر میکنیم نظارت عمومی راهحل کار است. هر چیزی پشت در بسته اتفاق بیفتد، احتمال رانت آن بالا میرود. ما طرح کمیسیون را تأیید کردیم که براساس آن همه معاملات شهرداری روی سایت میرود؛ همه معاملات حتی املاک. وقتی ببریم خودبهخود نظارت افکار عمومی کمک خواهد کرد.
بالاخره بخشی از این کار به عملکرد شورا هم برمیگردد. الان بودجه آموزش شهروندان برای مدیریت پسماند 8 میلیاردتومان است در حالی که درآمد ابتدایی در نظر گرفتهشده برای پسماند 4 میلیاردتومان است. شاید انتظار از ناظران بودجه شهرداری یعنی شورا، بیش از این باشد؟
میرسیم. من به عنوان مسئول کمیته اقتصادی بحثهای مفصلی داشتم و چندبار از رئیس سازمان پسماند برای توضیحات دعوت کردم. بهجد معتقدم که مسأله پسماند میتواند یک روزی به درآمد تبدیل شود. ما الان 700میلیارد تومان هزینه میکنیم و این منهای آن پسماندی است که افراد جمع میکنند و میفروشند. اینکه چگونه این کار انجام شود یک مسیر برنامهریزیشده و حساب شده است. الان من هر منطقهای که میروم به شورایاران توصیه میکنم که خانه محیط زیست تشکیل و به مردم آموزش دهند.
بحث دیگری این نبود شفافیت درباره پسماند و مافیایی بودن آن، شاید همین آسیبهای اجتماعی هم باشد. ما الان هر روز شاهد افرادی هستیم که تا کمر در سطلهای آشغال میروند و درنهایت هم درآمد چندانی از این راه ندارند و پول و درآمد به خریداران این زبالهها میرسد.
چند روز پیش یکی از شهرداران خبر جذابی به من داد؛ ایشان در گزارش عملکرد خود و بخشی از کارکردش این بود که تعداد مخازن سرخیابان را کاهش داده است. همیشه مدیران آمار دادند که ما تا چه اندازه این مخازن را افزایش دادیم و آن را بهعنوان نقطهقوت کار خود بیان میکردند؛ اما حالا گزارش دادند که ما این مخازن را کم کردیم چرا که داریم به سمت مدیریت و کاهش این مخازن میرویم. اگر این اتفاق بیفتد خودبهخود این مشکل هم تا اندازهای حل میشود. چند روز مردم یکی از مناطق تماس گرفتند و از اینکه پسماند 24 ساعت آنجا مانده بود، گلایه کردند، من به آنها گفتم که شما چرا در حق خودتان و شهرتان کملطفی میکنید، وقتی حاضر نیستید این پسماند تولیدی خودتان 24 ساعت در محلهتان بماند، فکر نمیکنید وقتی به کهریزک میرود، چه وضعیتی برای آن منطقه اتفاق میافتد و آن فردی که باید آنجا این زبالهها را تفکیک کند، چه زحمتی میکشد. پس خود ما بهتر است که آن را تفکیک کنیم و در این زبالهها آب نریزیم. در اروپا که میزان تولیدی پسماند به 140 گرم رسیده است، پسماند آنها را هفتگی جمعآوری میکنند؛ اگر آب در این زبالهها نریزیم و اگر آنها را تفکیک کنیم، نیازی نیست که روزانه جمعآوری شود. البته قبول دارم که شهرداری باید در زمینه آموزش و فرهنگسازی اقدام میکرد که کمکاری صورت گرفته است. بخشی از آسیبهای اجتماعی معلول است و باید علت اصلی آن رفع شود. باید در مسیر حذف این مخازن بزرگ و بدشکل
قرار بگیریم.
اعداد و ارقامی که در زمینه پسماند، در بودجه سال 97 قرار گرفته است، امیدوارکننده نیست و تفاوت چندانی با بودجه سالهای قبل ندارد. سهسال و چند ماه از عمر شورای پنجم باقی مانده است. سال 1400 وضع تهران در زمینه پسماند چه خواهد بود و شورایی که در این زمینه شعار و برنامه داشت، به کجا
خواهد رسید؟
الان سالانه 700میلیارد تومان هزینه میکنیم و اگر بتوانیم تا آخر دوره این عدد را نصف و 50درصد صرفهجویی کنیم، شاخص خوبی است. تفکیک پسماند ما ابتدای فعالیت 3درصد بوده که اگر آن را به بالای 50درصد و بالاتر برسانیم، مناسب است.
سه سال بعد اگر همدیگر را دیدیم و اگر دیدید به 50درصد و بالاتر رسیدیم و اگر هزینههای ما (به قیمت امروز البته) به 350میلیارد تومان کاهش پیدا کرده، میشود گفت که عملکردی موفق داشتهایم. 200 تن آهن هر روز در این زبالهها وجود دارد و دورریخته میشود
آهن موردنیاز برای ساخت 20 واحد 100 متری را ما روزانه دور میریزیم
اگر مردم یک لیوان آب کمتر در پسماند خیس بریزند، 30 کامیون ما در روز به کار دیگری مشغول میشوند
الان رقم 700میلیارد برای این موضوع هزینه میشود که با این عدد میشود سالانه حدود200واگن خریداری کرد
روزانه 1500 نفر در کهریزک فقط پسماند را تفکیک میکنند
شهرداران مناطق و مدیران شهرداری میگویند که زباله دست مافیاست
اگر در پایان 4سال هزینه پسماند نصف و تفکیک زباله از مبدأ بالاتر از 50درصد شود یعنی موفق بودیم
تهرام 1735**1625
کپی شد