شماره دوم دو فصلنامه علمی، تخصصی «پژوهشنامه عرفان» منتشر شده است. این شماره دارای 155 صفحه است. صاحب امتیاز این نشریه انجمن علمی عرفان اسلامی ایران است و کار انتشار آن را موسسه چاپ و نشر عروج وابسته به موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) بر عهده دارد. انجمن علمی عرفان اسلامی ایران در سال 1383 به همت جمعی از صاحب نظران و متخصصان این حوزه تاسیس شد تا بتواند با تاکید بر مبانی عرفان اسلامی به ویژه اندیشه امام خمینی(س) و دیگر عارفان معاصر، عرفان شیعی را به کام تشنگان حقیقت برساند و آن را از بیراهه ها در دو عرصه عرفان عملی و نظری مصون دارد.
در این شماره از نشریه که مربوط به بهار و تابستات1389 است، هفت مقاله درج شده است. مقاله اول به قلم سید محمد رضا احمدی طباطبایی با عنوان «رابطه اخلاق کاربردی و عرفان عملی» است. این مقاله به اختصار با تشریح ابعاد اخلاق کاربردی در آموزه های اسلامی در تلاش است تا پیوند آموزه های مربوط به اخلاق عملی با آموزه های عرفانی عملی مستظهر به شریعت را تا حدودی تبیین نماید.
مقاله دوم را رضا اکبری و محمد غفوری نژاد با عنوان «فطرت در اندیشه ابن عربی و ارتباط آن با اعتقاد به وجود خداوند» نگاشته اند. این مقاله با یادآوری اینکه ابن عربی یکی از مهم ترین متفکران و نظریه پردازان در عرصه فطرت و به تبع آن خداشناسی و خداگروی فطری است به تحلیل و بررسی این امر از نظرگاه او پرداخته و این نتیجه را حاصل کرده که تحلیل ابن عربی از فطرت یک تحلیل عرفانی و در سازگاری با نظام عرفانی اوست.
سومین مقاله اثر پژوهشی مشترک شهرام پازوکی و محمد کوکب است که «مطالعه تطبیقی جهان شناسی عرفان اسلامی و هندویی» نام دارد. در این مقاله کوشش شده است تا وجوه مشترک عرفان اسلامی و عرفان هندویی در بعد جهان شناسی نمایانده شود و نیز بر این نکته تاکید شده که مبانی عرفان ناشی از دین مبین اسلام، به دلیل وحیانی بودن و نیز خاتمیت این دین، به مراتب از اصالت، اتقان و انسجام بیشتری نسبت به عرفان های دیگر و از جمله عرفان هندویی برخوردار است.
«اندیشه ختم ولایت نزد ترمذی و ابن عربی در گذر از گفتمان صدق به گفتمان ولایت» نام مقاله دیگری است که مهدی سپهری آن را تالیف کرده است. سپهری در مقدمه این مقاله آورده است که با نگاه به سیر تاریخی تولد و تطور اندیشه ولایت و اندیشه ختم ولایت می توان گفت که حکیم ترمذی در قرن سوم با نوشتن کتاب ختم الاولیاء گفتمان «صدق» را به گفتمان «صدیقیت/ولایت» تغییر می دهد. بدین ترتیب مفهوم صدق که در اندیشه متصوفه مفهومی محوری بود، جای خود را به مفاهیم صدیقیت و ولایت می دهد. این تطور به نوبه خود زمینه تولد اندیشه ختم ولایت نزد ترمذی می شود.
مقاله دیگر این مجموعه «تاملی بر مفهوم شطح و بررسی برخی از علل آن در زبان عرفا» ست که محمد تقی شاکری و احسان احمدی آن را نگاشته اند. نویسندگان در این مقاله در پی مرور برخی از لایه های زیرین و پدید آور این بخش ممنوعه از عرفان اسلامی و بازتاب آنها در آرای امام خمینی برآمده اند.
«چگونگی تقدم وجود علمی بر وجود عینی، از منظر فلسفه و عرفان» مقاله مشترک محمد مهدی گرجی و زهرا محمدعلی میرزایی است. این پژوهش درصدد بررسی چگونگی تقدم وجود علمی بر وجود عینی از منظر دو مکتب فلسقی مشاء و حکمت متعالیه و مبانی عرفانی است.
آخرین مقاله از این مجموعه را نیز سید محمود یوسف ثانی با عنوان «عقل نظری در ترازوی عرفان بررسی دیدگاه قونوی» به رشته تحریر در آورده است. نویسنده در این نوشته با بررسی و تبیین دلایل متعدد میزان توفیق آنها در اثبات مدعا را مورد ارزیابی قرار داده است.در پایان نیز چکیده انگلیسی تمامی مقالات آورده شده است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.