گزارش هایی در مورد جنایات جنگی نیروهای استرالیایی در افغانستان طی سال های 2005 تا 2016 منتشر شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه استرالیایی «سیدنی مورنینگ هرالد» با اشاره به نتایج یک تحقیق محرمانه وزارت دفاع استرالیا در سال 2016 گزارش داد نظامیان استرالیایی در ماموریت های خود در افغانستان «نسبت به جان انسان ها بی تفاوت بوده اند» و دست به خشونت های «غیرقانونی» زده اند.
بر اساس گفته های دادستان دیوان بین المللی کیفری، هزاران نفر در این سال ها کشته شده اند و «شواهدی وجود دارد که نشان می دهد» تمامی طرف های این درگیری، مرتکب جرائم جنگی و جرائم علیه بشریت شده اند.
در حالی «جولی بیشاپ» وزیر خارجه استرالیا از نیروهای ویژه این کشور به عنوان « یکی از بهترین نیروها در جهان» یاد کرده است، اتهاماتی در خصوص جرائم جنگی آنها در افغانستان مطرح شده است.
روزنامه هرالد اعلام کرد «چند منبع آگاه در نیروهای عملیات ویژه» که نامشان فاش نشده است، در پاسخ به یک تحقیق محرمانه از خشونت غیرقانونی در افغانستان گفته اند.
نتایج این تحقیق نشان می دهد «مشکلات به طور کلی از فرهنگ و طرز رفتار» نیروهای ویژه نشات گرفته است که از «خالی کردن عقده» نیز فراتر رفته است.
این روزنامه جزئیاتی درباره جرائم جنگی و یا کشتار غیرقانونی به دست سربازان استرالیا بیان نکرده است. با این حال، منابعی که اظهاراتشان در این روزنامه نقل شده است گفته اند نیروهای ویژه این کشور خشونت غیر قانونی و غیر مجاز به کار برده اند و «نسبت به جان انسان ها بی تفاوت» بوده اند.
یک منبع که نامش نیز فاش نشده است گفت: «می دانم در 15 سال اخیر وقایع هولناکی در آن جا اتفاق افتاده است. اتفاقات شرم آوری در کابل رخ داده است.»
با این حال، وزارت دفاع استرالیا در بیانیه ای که برای روزنامه هرالد ارسال کرد اعلام کرده است «تمامی اتهامات علیه نیروهای استرالیایی را جدی می گیرد». این وزارتخانه همچنین اعلام کرده است از مسائل مهم مربوط به نیروهای عملیات ویژه در افغانستان آگاه است.
وزارت دفاع استرالیا تحقیقات خود در این خصوص را در سال 2016 آغاز کرد. این تحقیقات درباره «شایعات مبنی بر نقض احتمالی قوانین جنگی» از جانب نیروهای استرالیایی در افغانستان طی سال های 2005 تا 2016 انجام شده اند.
«کریستین پورتر» دادستان کل استرالیا به اطلاع وزیر دفاع رسانده که گزارش ها بررسی می کند و نتایج را به اطلاع عموم خواهد رساند.
عفو بین الملل استرالیا نیز خواستار شفاف سازی شده است.
«تیم اوکونور» سخنگوی عفو بین الملل استرالیا گفت: «سوالات بسیاری در خصوص نقض قوانین حقوق بشر بین الملل توسط نیروی مسلح استرالیا وجود دارد.»
استرالیا که یکی از متحدان آمریکا به شمار می رود، در 17 سال گذشته در افغانستان نیروهایی مستقر کرده است. در حال حاضر، 300 نیروی استرالیایی در افغانستان حضور دارند.