بهانه ها و توجیه هایی که دولت سودان ارائه کرده قانع کننده نبوده است و افزایش تعداد کشته شده ها در صفوف نیروهای سودانی و رسیدن این تلفات بر اساس برخی از تخمین های غیر رسمی به هزار کشته، باعث شده است که مخالفان بیشتر از موافقان باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران،«عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در سرمقاله روزنامه فرامنطقه ای رأی الیوم نوشت: نیروهای سودانی شرکت کننده در ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی و امارات متحده عربی که از سه سال پیش تا کنون جنگ علیه یمن به راه انداخته است، این روزها عناوین اصلی را اشغال کرده است اما بنابر دلایل اشتباه که بر چهره سودان بازتاب منفی دارد و چالشی جدی برای مسئولان سودانی شکل می دهد که تصمیم به اعزام این نیروها را به یمن و قتل یمنی های محاصره شده گرسنه نگه داشته شده را اتخاذ کردند.
دو حادثه اصلی رخ داد که نظامیان سودانی در آنها طرف اصلی بودند و توجه گسترده ای را داخل و خارج سودان به خود جلب کردند:
نخست: زمانی که یک نظامی سودانی عضو نیروهای ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی متهم به تجاوز به یک دختر یمنی در شهر ساحلی«خوخه» با تهدید سلاح در اوایل هفته گذشته شد و این جرم باعث خشم گسترده در یمن شد و به حدی رسید که برخی خواستار اعدام نظامی سودانی و مصلوب کردنش در میدان عمومی و محاکمه عادلانه وی شدند. فرماندهی ائتلاف عربی رسما به این جرم واکنش نشان ندادند و کمیته تحقیقات نیز در این زمینه تشکیل ندادند و متهمان را برای قصاص در صورت اثبات اتهام تحویل ندادند.
دوم:تأکید و تأیید کشته شدن ده ها نظامی سودانی در شب جمعه در اثر گرفتار شدن شان در یک کمین نیروهای انصار الله حوثی در نزدیکی شهر«میدی» در شمال غرب یمن توسط خبرگزاری های جهانی از جمله خبرگزاری فرانسه. این خبر را شبکه تلویزیونی «المسیره» با انتشار ویدیوئی از اجساد کشته شده ها و تانک ها و زره پوش های منهدم شده شان تقویت کرد. این بزرگترین تلفات نیروهای سودانی از زمان رسیدن شان به یمن در سال 2015 به شمار می رود.
مشارکت نیروهای سودانی در جنگ یمن با تعداد زیاد که برخی منابع آنها را سه هزار نیرو تخمین زده اند باعث بحث و جدل میان ملت سودان شده است و برخی با آن مخالف و برخی موافقت کردند لیکن مخالفان که با این مشارکت مخالفت کردند بیشتر هستند زیرا این اقدام ارتش سودان را بدنام کرده و در جنگ هایی علیه برادران برای به دست آوردن کمک های مالی گرفتار می کند. بهانه ها و توجیه هایی که دولت سودان ارائه کرده قانع کننده نبوده است و افزایش تعداد کشته شده ها در صفوف نیروهای سودانی و رسیدن این تلفات بر اساس برخی از تخمین های غیر رسمی به هزار کشته، باعث شده است که مخالفان بیشتر از موافقان باشد.
چندین کشور عربی و در رأس آنها مصر و اردن حاضر به ارسال نیرو به یمن برای مشارکت در «توفان قاطعیت» نشدند و برخی نیز به مانند مراکش به مشارکت سمبلیک بسنده کردند زیرا رهبران این کشورها به دشواری پیروزی در این جنگ و نیز قانع نشدن به انگیزه های آن و گرفتار شدن در یک جنگ داخلی و علاوه بر آن از بیم واکنش های افکار عمومی به دلیل شکاف و چنددستگی درباره این جنگ آگاه بودند؛ امری که علامت سووال های زیادی را به وجود آورد زمانی که رهبران سودان تصمیم به اعزام هزاران نیروی ویژه خود برای مشارکت در این جنگ که به سودان هیچ دخلی ندارد و جنگ در خطوط مقدم جبهه در جنگی خونین گرفتند؛ جنگی که ده ها هزار کشته و زخمی در پی داشته و زیرا ساخت های سست و شکننده را در یکی از فقیرترین کشورهای جهان به لحاظ مالی، نابود می کند.
جالب این جاست که «عمر البشیر» رئیس جمهور سودان که تصمیم برای مشارکت در جنگ برای تقدیر از نقش برجسته عربستان در لغو محاصره سودان به دلیل روابط قوی ریاض با ایالات متحده آمریکا و به امید دستیابی به کمک های مالی کلان که سودان را از بحران های اقتصادی خارج کند، اتخاذ کرد در ماه های اخیر روابطش با عربستان وخیم شد و به بستر ترکیه ای اخوانی خود بازگشت و مراسم باشکوه و گرمی برای استقبال از «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه طی سفر اخیرش به خارطوم برگزار کرد و به او اجازه داد که در جزیره«سواکن» سودان در دریای سرخ سرمایه گذاری کند و در آن پایگاه نظامی ترکیه ای ایجاد کند؛ امری که خشم ریاض و مصر و ابوظبی که اردوغان را دشمن سرسخت خود به دلیل روابط قوی اش با کشور قطر و جانبداری از این کشور در بحران خلیج فارس و نیز به دلیل ایجاد کردن پایگاه نظامی در قطر،برانگیخت؛ پایگاهی که در آن سی هزار نظامی ترک مستقر هستند که نقش بزرگی در جلوگیری از دخالت نظامی نیروهای ائتلاف چهارگانه(عربستان، مصر،امارات و بحرین) تحریم کننده قطر برای تغییر نظام دوحه بازی کردند.
گزارش های خبری چندی گمانه زنی کردند که احتمال دارد البشیر اقدام به خروج نیروهایش از یمن کند آن هم پس از وخامت روابطش با امارات و عربستان سعودی در ماه های اخیر لیکن رئیس جمهور سودان در عمل صحت آنها را مورد تأکید قرار نداد،همچنین اخیرا از سخن گفتن درباره این مساله جنجالی دوری کرده است لیکن بعید نیست که این دو حادثه که در بالا ذکر شد یعنی کشته شدن تعداد زیادی از نظامیان سودانی در کمین حوثی ها و اتهام یک نظامی سودانی به تجاوز به یک دختر یمنی فشارهای بزرگی بر البشیر را شکل دهد که مقاومت در برابر آنها برایش دشوار است به همین دلیل بسیاری از جمله ما پیش بینی می کنند که در روزها یا هفته های آینده دستور خروج نیروهای سودانی از یمن صادر شود... و خدا عالم تر است...