رئیس جمهور آمریکا سفر 13 روزه خود به شرق و جنوب آسیا را آغاز کرده است. این چالشی ترین و طولانی ترین سفر خارجی در دوران ریاست جمهوری ترامپ محسوب می شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه آمریکایی هیل وابسته به کنگره این کشور در گزارشی نوشت: در این سفر که طولانی ترین سفر «دونالد ترامپ» از زمان روی کار آمدن در 10 ماه گذشته است، از پنج کشور دیدار خواهد کرد. او در این سفر چندین هدف را دنبال خواهد کرد.
آغاز سفر آسیایی رئیس جمهور آمریکا به رغم اتهامات جدید مبنی بر تماس تیم انتخاباتی ترامپ با مقامات روسیه صورت می گیرد. تهدیدات کره شمالی یکی از محورهای اصلی سفر آسیایی او به شمار می رود. اما تنها علت سفر او به آسیا نیست.
«هربرت مک مستر» مشاور امنیت ملی کاخ سفید درباره هدف های سفر رئیس جمهور آمریکا می گوید: سفر ترامپ بر چند هدف متمرکز است: اول تقویت اراده جهانی برای غیر هسته ای ساختن کره شمالی، دوم تشویق برای منطقه آزاد هند و اقیانوس آرام و سوم شکوفایی آمریکا از طریق تجارت دو جانبه با آسیا و مبادلات اقتصادی.
تمرکز بر آزمایش هسته ای کره شمالی
ترامپ قرار است در جریان سفر آسیایی خود از جمله از کشورهای ژاپن و کره جنوبی دیدار کند. یکی از مسائل اصلی سفر او به این دو کشور، تهدیدات ناشی از فعالیت های موشکی و هسته ای کره شمالی اعلام شده است.
مشاور امنیت ملی آمریکا در حاشیه نشست سخنگوی کاخ سفید، همچنین ضمن دفاع از برخورد ترامپ در مواجهه با تهدیدات هسته ای کره شمالی هشدار داد، اگر آمریکا از طریق تحریم های اقتصادی و دیپلماسی به هدف غیر هسته ای شدن کره دست نیابد، با همه توانایی های خود در برابر تهاجم کره شمالی خواهد ایستاد.
ترامپ پیش از ورود به ژاپن، در «هاوایی» توقفی داشت. آمریکا یکی از بزرگ ترین پایگاه های جهان را در این ایالت دارد. دونالد ترامپ در جزیره هاوایی علاوه بر دیدار اعضای ستاد فرماندهی اقیانوس آرام، به «پرل هاربر» رفت و به کشته شدگان در حملات هوایی ژاپن در دسامبر سال 1941 ادای احترام کرد.
کره شمالی در سه ماه گذشته آمریکا را تهدید به حمله هسته ای کرده و حتی گفته موشک های جدید این کشور قابلیت حمله به جزیره گوام را دارند.
آمریکا می گوید هرچند گزینه نظامی روی میز است اما ترجیح می دهد از راه دیپلماتیک مناقشه کره شمالی حل شود.
رئیس جمهور آمریکا یکشنبه و دوشنبه در ژاپن خواهد بود و روز سه شنبه به کره جنوبی سفر خواهد کرد.
آزمایش موشکی در حین سفر ترامپ
کره جنوبی تحرکاتی را در یکی از مراکز تحقیقاتی کره شمالی رد یابی کرده است که نشان می دهد شاید پیونگ یانگ برای پرتاب موشک دیگری در آینده ای نزدیک، حتی در طول سفر ترامپ، تدارک می بیند.
در همین حال، نیروی هوایی آمریکا اعلام کرد روز پنجشنبه یک مانور هوایی با استفاده از بمب افکن های «ب-1 ب» خود در پایگاه گوام و جنگنده های کره جنوبی و ژاپن بر فراز شبه جزیره کره انجام داده است.
به گفته نیروی هوایی آمریکا پرواز بمب افکن ها در واکنش به هیچ واقعه ای نبوده است.
خبرگزاری دولتی کره شمالی روز جمعه به شدت در مورد این مانور هوایی واکنش نشان داد و آن را یک مانور اعلام نشده برای حمله هسته ای خواند.
«هیلاری کلینتون» وزیر خارجه پیشین آمریکا و رقیب ترامپ در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری می گوید، باید با برخوردی آرام و دیپلماسی از ادامه برنامه های موشکی کره شمالی جلوگیری کرد.
وی گفت: «آزمایش های هسته ای یک چیز است و کلاهکی مینیاتوری که بتوان بر موشک بالستیک قاره پیما نصب کرد، چیزی دیگر. آن وقت همه چیز تغییر می کند زیرا این موشک می تواند به هاوایی و به سواحل غربی آمریکا برسد و از این رو نیاز به تفکری پیگیر و آرام داریم و نه واکنش زیاد از حد.»
دیدار احتمالی با پوتین
رئیس جمهور آمریکا چهارشنبه به چین سفر خواهد کرد و دو روز بعد در روز جمعه در ویتنام حضور خواهد داشت.
سخنگوی کرملین اعلام کرده است که ممکن است ترامپ با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در حاشیه همایش سازمان همکاری های اقتصادی آسیا - پاسفیک در ویتنام دیدار داشته باشد.
تصمیم به شرکت در این اجلاس در واپسین لحظات از سوی کاخ سفید اتخاذ شد. عدم تمایل اولیه ترامپ برای حضور در این اجلاس باعث انتقادی وسیع شده بود.
دونالد ترامپ نیز روز پنجشنبه در گفت وگو با شبکه فاکس نیوز گفته بود: «ما شاید با پوتین دیدار کنیم. پوتین مهم است برای این که می تواند به ما در خصوص بحران کره شمالی کمک کند . آنها می توانند به ما در سوریه کمک کنند. ما باید در مورد اوکراین گفت و گو کنیم.»
اولین ملاقات رسمی روسای جمهور روسیه وآمریکا در ماه ژوئیه در نشست گروه 20 انجام شد. اما روابط بین دو کشور از آن زمان رو به تیرگی رفته است.
در آمریکا بار دیگر موضوع تماس های پنهانی اعضای تیم انتخاباتی دونالد ترامپ با مقامات سیاسی و امنیتی روسیه خبر اصلی رسانه ها شده است. نیویورک تایمز در گزارش جدیدی که پیرامون این موضوع منتشر کرده، از تماس های «کارتر پیج» مشاور سیاست خارجی تیم انتخاباتی ترامپ با مقامات روسیه خبر داده است.
تجارت
موضوع تجارت در سفر ترامپ، اهمیت ویژه ای دارد. ترامپ بارها منطقه آسیا، به ویژه چین و ژاپن را منشا نگرانی های اقتصادی آمریکا نامیده است.
بحران با چین
یکی از مهمترین سوالاتی که بر این سفر سایه افکنده، این است که رئیس جمهوری که شعار انتخاباتی اش «اول آمریکا» است، با توجه به رشد چین چگونه می خواهد نفوذ آمریکا را در این منطقه گسترش دهد.
ترامپ در دوره کاندیداتوری خود ماه ها صرف زیر سوال بردن دخالت های تاریخی آمریکا در آسیا، با تمرکز بر هدف قرار دادن پکن کرد. اما پس پیروزی در انتخابات، او دریافت که این ارتباط پیچیده تر از اینهاست.
ترامپ برای منزوی کردن کره شمالی به شدت به «شی جینپینگ» رئیس جمهور چین وابسته است؛ در عین حال، درگیری عمیقی میان آنها بر سر کسری بودجه ای که ترامپ آن را «وحشتناک» و «شرم آور» نامیده، درگرفته است.
دونالد ترامپ با این حال از اقدامات تازه شی جینپینگ برای تشدید فشار اقتصادی بر کره شمالی از جمله قطع دسترسی پیونگ یانگ به سیستم بانکی و نفت تقدیر کرده است.
در حالی که مقامات دولت ترامپ، رویکرد دوجانبه وی را مورد ستایش قرار داده اند، رئیس جمهور در مذاکرات آینده خود دست کم در مقابل شی جینپینگ دست پایین را خواهد داشت.
حزب کمونیست چین به تازگی برای پنج سال دیگر قدرت را به وی واگذار کرده است، و او را به قوی ترین رهبر این کشور در دهه های گذشته تبدیل کرده است.
به نظر می رسد که این قدرت، کاخ سفید را به سمت رویکرد مصالحه در قبال رهبر چین سوق داده باشد.
فرار از مشکلات داخلی
از سوی دیگر، مناسبات بین ترامپ و «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا به سردی گراییده است. ترامپ در گفت و گو با شبکه فاکس نیوز نسبت به عدم حمایت کافی از سوی برخی از مقامات وزارت خارجه آمریکا از سیاست های خود ابراز نارضایتی کرده است.
ترامپ حتی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا تیلرسون تا پایان دوره زمامداری او مسئولیت وزارت خارجه را برعهده دارد یا خیر، به سردی پاسخ داده است: «باید منتظر ماند و دید.»
در عین حال پرونده موسوم به «راشاگیت» و رسوایی دخالت روسیه در انتخابات آمریکا سروصدای زیادی در داخل آمریکا بر پا کرده است.
رئیس جمهور آمریکا در آخرین مقصد به فیلیپین سفر خواهد کرد.
سفر دونالد ترامپ به آسیا طولانی ترین سفر او پس از کسب مقام ریاست جمهوری است. «ملانیا ترامپ» بانوی اول آمریکا و شماری از مسئولان بلندپایه اقتصادی و سیاسی او را در این سفر همراهی می کنند. ترامپ روز یکشنبه در اولین مقصد آسیایی، وارد «توکیو» پایتخت ژاپن می شود. وزیر خارجه آمریکا نیز در بین افرادی است که ترامپ را در این سفر طولانی به آسیا همراهی می کنند.