ایران پتانسیل بالایی در توسعه صنعت گل در سطح بین المللی دارد که می تواند به خوبی از آن استفاده کنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، شبکه الجزیره در گزارشی نوشت: در مناسبت های شاد و غمگین، گل همواره بخشی از زندگی در ایران محسوب می شود. در خیابان ها حتی از گل ها به عنوان بستری برای چراغانی و زیباسازی استفاده می شود. اما ایرانی ها می گویند نتوانسته اند به طور کامل از پتانسیل این صنعت جهانی که ارزش آن سالانه به 104 میلیارد دلار می رسد استفاده کنند.
در طی سال های گذشته، موانع پیش روی تجارت بین المللی مانع از شکوفایی صنعت پرورش گل ایران شده است.
«مهدی کبریایی» که در حاشیه تهران گلخانه دارد، می گوید زمانی که بعد از امضای برجام تحریم های غرب برداشته شد، اوضاع بهتر شد.
او به الجزیره گفت: «یکی از بزرگ ترین چالش هایی که ما در ایران با آن مواجه هستیم، نبود فن آوری های مدرن است. بخش اعظم تخصص (مهندسی کشاورزی) در اروپاست و ما نتوانسته ایم این دانش را به ایران منتقل کنیم.»
اما پرورش دهندگان ایرانی گل برای اینکه بتوانند در بازار بین رقابتی ظاهر شوند، به کمک بیشتری نیاز دارند.
برخلاف دیگر صنایع نظر نفت و گاز و انرژی هسته ای، در پرورش گل هیچ بحث و جدلی وجود ندارد.
هر چند فروش گل ایران در مقایسه با صنعت جهانی نفت و گاز که ارزش آن چیزی حدود 1.7 تریلیون دلار در سال است دشوارتر به نظر می رسد، اما به گفته کبریایی، در ایران صنعت پرورش گل یک کسب و کار جدی است و درآمد حاصل از بخش کشاورزی روزی می تواند رقیبی برای درآمدهای نفتی باشد.
کبریایی به الجزیره گفت: «اگر می توانستم رئیس جمهور را ببینم به او می گفتم به اندازه ای که به صنعت نفت در کشور اهمیت می دهد به کشاورزی و تولید گلخانه ای هم اهمیت دهد.»
او ادامه داد: «من فکر می کنم ما تا حدی که به کرسی های اوپک اهمیت می دهیم، برای کرسی های سازمان غذا و کشاورزی (فائو) هم باید ارزش قائل باشیم و مسیر را برای ورود سرمایه گذاران خارجی به ایران در این بخش هموار کنیم.»
«اکبر شاهرخی» رئیس اتحادیه فروشندگان گل به الجزیره گفت: «در حال حاضر مشکل اصلی هزینه بالای صادرات گل است.»
او افزود: «ما نمی توانیم با کشورهای اصلی صادرکننده گل (نظیر هلند) رقابت کنیم. ما نمی توانیم در حجم بالا گل تولید کنیم. از آنجایی که تولید کم است، بیشتر در داخل مصرف می شود.»
حتی نیمی از گل هایی که در داخل مصرف می شود به هدر می رود، یعنی یا در مسیر انتقال از بین می رود یا در بازار به فروش نمی رسد و از بین می رود.
شاهرخی به الجزیره گفت: «من در دیدار با حسن روحانی به او گفتم با ارائه وام های با سود کم و با اقساط بلند به تولیدکنندگان برای مدرنیزه کردن گلخانه هایشان کمک کند زیرا مدرنیزه کردن هزینه زیادی دارد.»
علاقمندان به پرورش و فروش گل در ایران می گویند سرمایه گذاری در زیرساخت ها و فن آوری های جدید برای رسیدن به بازارهای جدید ارزش هزینه کردن را دارد.
اما همه آنها یک چیز می گویند: امیدوارند دولت اهتمام بیشتری به کمک به پرورش دهندگان گل برای مدرنیزه کردن این صنعت به خرج دهد - و نه فقط به دلیل پتانسیل اقتصادی آن.