چیزی که برای غرب و روسیه در حال حاضر مهم است ثبات لیبی پس از هفت سال بی ثباتی و ناامنی و تبدیل آن به نقطه آغاز مهاجرت غیرقانونی است. لیبی دارای سواحلی به طول دو هزار کیلومتر است که هرگز توسط کشوری شکست خورده که بر سر آن دولت ها و ده ها گروه شبه نظامی مسلح رقابت می کنند، حفاظت نمی شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه رأی الیوم در سرمقاله امروز خود به آخرین تحولات لیبی و ارتباط آن با بحران قطع روابط عربستان و متحدانش با قطر پرداخت و نوشت: اینکه «سیف الاسلام قذافی» در زمانی آزاد شود که کشور قطر در حالتی از تحریم یا محاصره (هر نامی که دوست دارید روی آن بگذارید) و عربستان سعودی کتاب های علامه شیخ«یوسف القرضاوی» را از کتابفروشی و کتابخانه ها جمع می کند و امارات متحده عربی ، مصر، امارات و بحرین 59 شخصیت و موسسه را در فهرست تروریسم قرار می دهند و منطقه خلیج فارس در آستانه یک جنگ منطقه ای است که چه بسا خودش و ثروت هایش را به استثنای برخی از کشورهایش که بی طرف هستند را به باد می دهد، این یعنی لیبی این کشور خاورماینه ای حداقل به هفت سال پیش برگشته است و دقیقا به زمان ماقبل «انقلاب های» عربی.
«خالد الزیدی» روز گذشته-یکشنبه- اعلام کرد که موکل وی یعنی آقای سیف الاسلام، پسر سرهنگ«معمر قذافی»حاکم سابق لیبی به مدت بیش از 44 ،سال تبدیل به انسانی آزاد شده است و به یکی دیگر از شهرهای لیبی رفته است که باور بر این است که این شهر«البیضاء» در شرق لیبی باشد. سیف الاسلام اکنون در حمایت قبیله دایی های خود «البراعصه» قرار گرفته است و از قانون عفو عمومی که پارلمان شرق لیبی حامی«ژنرال» «خلیفه حفتر»صادر کرده ، استفاده کرده است. این خبر پس از آن اعلام می شود که دو هفته پیش زندان«الهضبه» در طرابلس مورد حمله قرار گرفت و «الساعدی قذافی» برادر سیف الاسلام و شماری از شخصیت های برجسته نظام سابق از جمله «عبدالله السنوسی»، «البغدادی المحمودی» و «ابو زید عمر دورده» آزاد شدند و به مکان های امن منتقل شدند.
گردان«ابوبکر الصدیق» وابسته به گردان های قبیله «الزنتان»که سیف الاسلام را نگه داشته بود، اعلام کرد که بنابر بیانیه وزارت دادگستری دولت شرق لیبی وی را آزاد کرده است و این یعنی ساقط کردن حکم اعدامی است که پیش از این دادگاهی در طرابلس که وابسته به نیروهای«فجر لیبیا» است علیه وی در سال 2015 به اتهام ارتکاب جنایت های جنگی صادر کرده بود لیکن دادستان کل لیبی در بیانیه ای که امروز صادر کرد، تأکید کرد که وی یعنی سیف الاسلام همچنان تحت تعقیب است و تحقیقات درباره اخبار آزادی وی آغاز شده است.
این تناقض بازتاب دهنده واقعیت بحران حاکم بر لیبی و تعدد وابستگی ها و شکاف و تقسیم ها در این کشور است همانطور که بازتاب دهنده نقشه نیروهای سیاسی و تعدد شبه گروه های نظامی و نفوذ آنها روی زمین است لیکن واقعیتی که نمی توان آن را مخفی کرد این است که پسر رهبر سابق لیبی آزاد شده است و در منطقه امن به سر می برد و پرسشی که اکنون بر سر زبان افتاده این است که طبیعت نقش سیاسی که ممکن است وی در حال و آینده لیبی بازی می کند، چیست؟ و نیز شروطی که بازداشت کنندگان وی وضع کردند یا بهایی که در مقابل آزادی اش دریافت کردند؟
به این پرسش های مشروع در این روزنامه «رأی الیوم» هیچ پاسخی نداریم لیکن آن چه می توان درباره آن گمانه زنی کرد نفوذ ژنرال خلیفه حفتر و ارتش اش رو به صعود است به ویژه پس از حملات هوایی به شهرهای «درنه» و «الجفره» و حمله به مواضع گروه های اسلامی جهادی و گروه «انصار الشریعه»تندرو که متهم به ترور« کریس استیونز» سفیر آمریکا است که پس از این بمباران ها انحلال خود را اعلام کرد.
آزادی سیف الاسلام ضربه دردناکی به جنبش اسلامگرایان در لیبی به شمار می رود که چند روز فقط پس از آن رخ داد که بارزترین رهبران آن مانند آقایان« علی الصلابی»، «عبدالحکیم بلحاج» و «الصادق عبدالرحمن علی الغریانی» مفتی لیبی را در فهرست تروریسم توسط ائتلاف عربستانی، اماراتی، مصری و بحرینی قرار گرفت و جنبش اسلامگرایان بر صحنه لیبی به ویژه بر مناطق غربی طی شش سال گذشته حاکم بوده و از حمایت قطر و ترکیه بهره مند است.
هنوز دشوار است که درباره نقشی که آقای سیف الاسلامی قذافی در صحنه سیاسی لیبی در آینده نزدیک یا طبیعت قراردادی که با نظارت مصر و امارات و عربستان با ژنرال خلیفه حفتر فرمانده ارتش لیبی که از حمایت روسیه، آمریکا، انگلیس و فرانسه نیز برخوردار است، گمانه زنی کرد لیکن برخی طرف ها هستند که وی را کاندید نقش فعال و اساسی برای تحقق آشتی ملی در لیبی می دانند.
چیزی که برای غرب و روسیه در حال حاضر مهم است ثبات لیبی پس از هفت سال بی ثباتی و ناامنی و تبدیل آن به نقطه آغاز مهاجرت غیرقانونی است. لیبی دارای سواحلی به طول دو هزار کیلومتر است که هرگز توسط کشوری شکست خورده که بر سر آن دولت ها و ده ها گروه شبه نظامی مسلح رقابت می کنند، حفاظت نمی شود.
لیبی چه بسا اکنون در آستانه مرحله جدیدی است و بارزترین نشانه های آن ائتلاف میان خلیفه حفتر نظامی و سیف الاسلام سیاسی و «فایز السراج» نخست وزیر دولت وفاق ملی مورد حمایت سازمان ملل است(میان حفتر و السراج دیداری در ابوظبی صورت گرفت که چه بسا طرحی که در حال حاضر در جریان است را تدوین کرد).
آیا آینده لیبی زیر پرچم این مثلث بهتر است؟ پاسخ به این پرسش را هفته ها و چه بسا ماه های آینده به تأخیر می اندازیم لیکن ستاره سیف الاسلام رو به صعود است...و خدا عالم تر است.