نشانه های سیاسی وجود دارند که در رسانه های اماراتی یا رسانه های نزدیک به ابوظبی که در خارج از این کشور فعالیت دارند، رصد شده است که تأکید می کند که عربستان سعودی در حال «بازنگری» فراگیر در پرونده یمن است و بارزترین این بازنگری چشم پوشی از حزب الاصلاح و تکیه به قبایل یمنی است.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه رأی الیوم در سرمقاله خود به آخرین تحولات مربط با تجاوز به یمن و پرونده این کشور پرداخت و نوشت: در روابط عربستان و امارات بحرانی وجود دارد که محور آن اختلاف های دو کشور بر سر چگونگی اداره جنگ یمن است که چند روز پیش وارد سومین سال خود شد بدون آن که به بیشتر اهداف خود را که به منظور رسیدن به آنها «توفان قاطعیت» راه افتاد، برسد.

دیدارها میان دو طرف متوقف و به عبارتی اصلا برگزار نمی شود و یک منبع دیپلماتیک موثق که در پشت پرده نشست سران عرب اخیر در امان حضور داشت به روزنامه رای الیوم اطلاع داد که «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان سعودی و  شیخ« عبدالله بن زاید» وزیر خارجه امارات چندان که باید و شاید در طول نشست با هم گفت و گو نکردند و حتی آقای الجبیر از همتای اماراتی خود دلیل این قطع بودن دیدارها را پرسید اما جواب شفافی نگرفت.اگر چه برای ما دشوار است که این روایت را مورد تأیید قرار دهیم با وجود این به محتمل بودن آن بیشتر تمایل داریم.

اماراتی ها از همکاری رهبران عربستان سعودی با حزب الاصلاح یمن که ویترین جنبش«اخوان المسلمین» است عصبانی هستند و زمانی که «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهور فراری یمن«خالد بحاح» را از نخست وزیری و از مقام معاون رئیس جمهور برکنار کرد و سرلشکر«احمد عبید بن دغر» را به عنوان نخست وزیر و سرلشکر «محسن الاحمر» را به عنوان معاون اول رئیس جمهور به علاوه فرماندهی ارتش هوادار هادی منصوب کرد، عصبانیت شان بیشتر شد.

خشم اماراتی ها در جلوگیری از فرود هواپیمای هادی در فرودگاه عدن و استقبال توهین آمیز از وی در فرودگاه ابوظبی در سه هفته پیش که به منظور حل اختلاف ها به امارات رفته بود، بازتاب پیدا کرد.هادی در فرودگاه ابوظبی هیچ کدام از روسای سازمان اطلاعات امارات را در استقبال از خود ندید و حتی شیخ« سیف بن زاید» وزیر کشور یا  شیخ« هزاع بن زاید»مشاور امنیت ملی این کشور نیز به استقبالش نیامدند.همچنین شیخ «محمد بن زاید» مرد قدرتمند امارات به عمد و برای توهین به هادی از پذیرفتنش امتناع کرد و این پیام را به او رساند که وی در امارات فردی نامطلوب است.

نشانه های سیاسی وجود دارند که در رسانه های اماراتی یا رسانه های نزدیک به ابوظبی که در خارج از این کشور منتشر می شوند، رصد شده است که تأکید می کند که عربستان سعودی در حال «بازنگری» فراگیر در پرونده یمن است و بارزترین این بازنگری چشم پوشی از حزب الاصلاح و تکیه به قبایل یمنی برای مواجهه با ائتلاف« حوثی ها و صالحی ها» است.

اگر این «بازنگری» درست باشد این یعنی سرنگونی سرلشکر محسن الاحمر وابسته به حزب الاصلاح و چه بسا سرنگونی آقای بن دغر و از بین بردن اختلاف ها با کشور امارات است و در این حالت ما باید توقع بازگشت گرمی به خط تماس ها را داشته باشیم و چه بسا  شاهد دیدارهایی میان شاهزاده «محمد بن سلمان» جانشین ولیعهد عربستان و مسئول پرونده جنگ یمن با دوستش شیخ«محمد بن زاید» باشیم.

دو تحول اصلی وجود دارند که وقوع چنین تغییری یا بازنگری را در موضع عربستان سعودی در پرونده یمن محتمل تر می کند:

نخست: دعوت رهبران عربستان سعودی از شیوخ قبایل یمنی بزرگ به ریاض برای حضور در نشست وسیع در چارچوب تلاش برای جذب آنها به سمت عربستان و بسیج کردن شان علیه ائتلاف« حوثی ها و صالحی ها» و حمایت از این قبایل با پول و سلاح و تکیه کردن بر آنها به عنوان جایگزین حزب الاصلاح.

دوم: رسانه های یمنی اعلام کردند که مسئولان امنیتی عربستانی از  ایراد سخنرانی آقای «حمید الاحمر» پسر شیخ «عبدالله الاحمر» و یکی از رهبران اصول گرای حزب الاصلاح در جمع شیوخ قبایلی یمنی در هتل«موفیمبیک»که عربستان آنها را به ریاض دعوت کرد، جلوگیری کردند و این ممانعت به شکل توهین آمیزی صورت گرفت ؛امری که باعث شد وی با عصبانیت آن جا را به مقر موقتش در استانبول ترک کند.

این بازنگری در سیاست عربستان سعودی در پرونده یمن، چه بسا با فشار دولت«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به عنوان شرط دخالت نظامی به شکل گسترده تر در یمن و تکیه این دولت بر موضع امارات است که علیه جنبش اخوان المسلمین جنگ به راه انداخته است و بعید نیست که دولت ترامپ این خواسته ها را به شاهزاده محمد بن سلمان طی سفر اخیرش به واشنگتن منتقل کرده است.

جنگ در یمن احتمالا وارد مرحله جدیدی از شدید کردن درگیری ها توسط دو طرف باشد.طرف عربستانی و اماراتی به نقش احتمالی آمریکا و دخالت بیشتر در تغییر موازنه های قدرت روی زمین به گونه ای که منجر به اشغال بندر «الحدیده» به عنوان مقدمه ای برای اشغال صنعا شود، امید زیادی دارند. طرف دیگر یعنی ائتلاف حوثی ها و صالحی ها نیز تجهیزات و موشک های نظامی جدیدی را به منصه ظهور رسانده که از آنها استفاده کرده است و اینها علاوه بر هواپیماهای «درون» ساخت ایران است که شروع به فرسایش موشک های «پاتریوت» عربستان کرده است.

آن چه می توان در اینجا سخن را با آن به پایان رساند این است که این جنگ رو به شدید شدن و ادامه یافتن است لیکن بدون آن که هیچ کدام از طرف ها بتواند آن را به نفع خود به پایان برساند و تبدیل به مسابقه گاز گرفتن انگشت ها شود و ما بر این باور نیستیم که طرف یمنی کسی است که زودتر فریاد می زند زیرا همانطور که بارزترین رهبرانش می گویند بر ایستادگی و فرسایش همسایه «متجاوز» عربستانی اش تکیه دارد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

کلمات کلیدی عربستان یمن

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.