وزرای خارجه ۳۲ کشور عضو ائتلاف نظامی ناتو برای شرکت در یک نشست دو روزه در بروکسل گرد هم آمدند که البته موضوع اصلی آن اوکراین است.

به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، ​ناتو در آستانه روی کار آمدن دولت ترامپ در آمریکا و نزدیکی بیش از پیش مجارستان به روسیه، به دنبال تضمین قدرت دفاعی اوکراین پیش از هر گونه مذاکرات صلح احتمالی است.

کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) قصد دارند تا پیش از اینکه دونالد ترامپ در ماه ژانویه قدرت را در ایالات متحده آمریکا به دست گیرد، توان دفاعی و موقعیت نظامی اوکراین را در جنگ تقویت کنند.

دبیرکل ناتو روز سه‌شنبه سوم دسامبر (۱۳ آذر ۱۴۰۳) تاکید کرد که متحدان ناتو بیش از اینکه باید بر چند و چون یک توافق صلح احتمالی تمرکز کنند، می‌بایست بر ارائه کمک‌های نظامی به اوکراین تمرکز داشته باشند تا بتواند جلوی پیشروی آهسته اما پیوسته روسیه را بگیرد.

وزرای خارجه ۳۲ کشور عضو ائتلاف نظامی ناتو برای شرکت در یک نشست دو روزه در بروکسل گرد هم آمدند که البته موضوع اصلی آن اوکراین است.

ناتو: اوکراین را قبل از مذاکرات صلح باید به موضع قدرت رساند

مارک روته، دبیرکل ناتو ساعاتی پیش از آغاز این اجلاس در یک کنفرانس مطبوعاتی به خبرنگاران گفت که «مهمترین کاری که اکنون باید انجام دهیم» این است که اطمینان حاصل کنیم که «اوکراین، هر زمان که تصمیم به ورود به مذاکرات صلح بگیرد، این کار را از موضع قدرت انجام خواهد داد.»

وی توضیح داد که «اوکراین به ایده‌های بیشتری در مورد اینکه ساختار روند صلح چگونه می‌تواند باشد، نیاز ندارد.»

وی افزود: «از این جهت، تمرکز ما در دو روز آینده بر افزایش کمک های نظامی، تقویت دفاع موشکی اوکراین و بهبود هماهنگی تلاش هایمان خواهد بود.»

این اجلاس آخرین نشست برای آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا قبل از روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ در ۲۰ ژانویه (یکم بهمن ۱۴۰۳) خواهد بود.

رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده از حزب جمهوری‌خواه آمریکا ادعا کرده است که می‌تواند جنگ را ظرف چند روز پس از روی کار آمدن متوقف کند و این نگرانی را ایجاد کرده است که واشنگتن ممکن است حمایت خود از کی‌یف را قطع کند و امتیازات ارضی قابل توجهی را در چارچوب بخشی از توافق صلح احتمالی با روسیه تحمیل کند.

با گذشت بیش از ۱۰۰۰ روز از حمله روسیه علیه اوکراین، به نظر می‌رسد که مسکو دست برتر را دارد و خط مقدم جنگ به آرامی به سمت غرب می‌خزد.

همزمان حمله نیروهای اوکراین به منطقه کورسک در خاک روسیه نیز شتاب خود را از دست می‌دهد. با گزارش ناتو، کره شمالی با اعزام بیش از ۱۰ هزار سرباز کمکی به این منطقه، توان دفاعی مسکو را در کورسک تقویت کرده است.

در همین حال، ادعا می‌شود که ایران و چین فن‌آوری‌های نظامی و دو منظوره خود را در اختیار روسیه قرار داده‌اند که مسکو از آن برای هدف قرار دادن زیرساخت‌های غیرنظامی و به‌ویژه انرژی در اوکراین استفاده کرده است.

اوکراین ۳۰ سال بعد از تفاهم‌نامه بوداپست

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین روز دوشنبه به آژانس خبری کیودو ژاپن اذعان کرد که «ارتش اوکراین فاقد قدرت» برای بازپس‌گیری برخی از سرزمین‌های اشغال شده توسط روسیه است. وی گفت: «ما باید راه حل های دیپلماتیک پیدا کنیم.»

او بار دیگر خواستار پیوستن کشورش به جمع کشورهای عضو ناتو در اسرع وقت شد.

در حالی که اوکراین چندین توافقنامه امنیتی دوجانبه را با کشورهای غربی در ماه‌های اخیر منعقد کرده است، اما کی‌یف اصرار دارد که تنها عضویت کامل در ناتو محافظت کافی را در برابر تجاوزات آینده روسیه ارائه می‌کند.

وزارت امور خارجه اوکراین در بیانیه‌ای که صبح سه‌شنبه منتشر شد، آورد که «با تجربه تلخ تفاهم‌نامه بوداپست، ما هیچ جایگزینی برای عضویت کامل اوکراین در ناتو نمی‌پذیریم. این تنها فرصتی است که به حفظ اصول عدم اشاعه هسته‌ای کمک می‌کند و در عین حال اعتماد به خلع سلاح را باز می‌گرداند.»

«تفاهم‌نامه بوداپست در مورد تضمین‌های امنیت» که در پنجم دسامبر ۱۹۹۴ (۱۴ آذر ۱۳۷۳) امضا شد، باعث شد تا اوکراین از زرادخانه هسته‌ای خود دست بکشد و در ازای آن تضمین دریافت کرد که روسیه از قوه قهریه یا اجبار اقتصادی علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی اوکراین استفاده نخواهد کرد.

آقای روته با این حال گفت که این توافقات دوجانبه بخشی از مسیر اوکراین به سمت عضویت کامل در ناتو است.

او به خبرنگاران گفت: «در جریان نشست واشنگتن [که در ژوئیه ۲۰۲۴ برگزار شد]، ما در مورد برگشت‌ناپذیر بودن مسیر  پیوستن اوکراین به ناتو توافق کردیم. و این روند گام به گام در حال پیشرفت است.»

دوازدهمین سفر وزیر خارجه مجارستان به مسکو

این در حالی است که وزیر امور خارجه مجارستان بار دیگر از مسکو بازدید کرد تا در مورد این مناقشه و مباحث انرژی گفتگو کند. بوداپست از زمان تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین، روابط نزدیک سیاسی و اقتصادی خود با مسکو را حفظ کرده و این موضوع انتقاد اتحادیه اروپا را برانگیخته است.

پیتر سیارتو، وزیر امور خارجه مجارستان روز دوشنبه با همتای روس خود سرگئی لاوروف برای بحث در مورد جنگ کرملین در اوکراین و تامین انرژی گفتگو کرد. این دوازدهمین سفر وزیر خارجه مجارستان به مسکو از زمان آغاز تهاجم گسترده روسیه در سال ۲۰۲۲ است.

مجارستان یکی از معدود کشورهای ناتو و اتحادیه اروپا است که از زمان آغاز تهاجم تمام عیار به اوکراین، روابط قوی با روسیه حفظ کرده است و از پیوستن به سایر کشورهای غربی در ارسال سلاح به کی‌یف خودداری کرده است.

اکثر حجم واردات گاز و نفت خام خود مجارستان به مسکو متکی است و بوداپست معتقد است که تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه روسیه به مجارستان و این بلوک آسیب می‌رساند. در این دیدار، سیارتو خاطرنشان کرد که این درگیری بر کشورهای همسایه اوکراین از جمله مجارستان تأثیر منفی می‌گذارد و اظهار داشت که بوداپست «در طرف صلح است.»

ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان در ماه ژوئیه در مسکو با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در مورد توافق صلح احتمالی گفتگو کرد که با انتقاد از سوی چندین رهبر اتحادیه اروپا منجر شد.

وزرای امور خارجه و دارایی اتحادیه اروپا در ماه سپتامبر به دلیل افزایش نگرانی ها در مورد روابط نزدیک مجارستان با روسیه، جلسات این اتحادیه به ریاست بوداپست را تحریم کردند.

واکنش مجارستان به سلب حق میزبانی نشست وزرای خارجه و دفاع؛ بورل: باید جوابی به عملکرد اوربان می‌دادیم

آقای سیارتو در ابتدای مذاکرات روز دوشنبه گفت: «درست زمانی که خطر تشدید تنش بسیار زیاد است، ما ترویج صلح را مهم می دانیم.»

وی افزود: «این جنگ راه حلی در میدان جنگ ندارد، راه حل فقط روی میز مذاکره یافت می‌شود و برای انجام مذاکرات باید کانال‌ های دیپلماتیک باز باشد.»

آقای لاوروف نیز بیان داشت که روسیه از موضع طرفداران صلح حمایت می‌کند، اما نسبت به آنچه که او به عنوان «بحث آتش بس» در غرب توصیف کرد، ابراز نگرانی کرد.

پوتین ماه گذشته به کشورهای ایالات متحده و بریتانیا در مورد «تشدید اقدامات تهاجمی» آن‌ها هشدار داد، چرا که آنها به اوکراین اجازه دادند برای اولین بار از موشک های ساخت آمریکا و بریتانیا برای هدف قرار دادن مواضع در داخل خاک روسیه استفاده کند.

وابستگی انرژی و نزدیکی مجارستان به روسیه

سیارتو همچنین روز دوشنبه با الکساندر نواک معاون نخست‌وزیر روسیه و شرکت‌های بزرگ انرژی روسیه برای بحث در مورد واردات نفت و گاز گفتگو کرد.

در حالی که بیشتر کشورهای اروپای غربی تلاش می کنند اتکای خود به انرژی روسیه را قطع کنند، مجارستان هنوز دست‌کم ۸۰ درصد نفت و گاز خود را از متحد کمونیستی سابق خود تامین می کند.

سییارتو گفت که تحریم های آمریکا علیه گازپرومبانک - که یکی از بزرگترین بانک های روسیه است و بخشی از آن متعلق به شرکت گازپروم است - کشورهایی از جمله مجارستان را «که از منابع انرژی روسیه استفاده می کنند در شرایط دشواری قرار داده است.»

ایالات متحده ماه گذشته تحریم‌های جدیدی را علیه گازپرومبانک اعمال کرد. این تحریم در حالی وضع شد که جو بایدن، قصد دارد تا حد ممکن مسکو را در جنگش علیه اوکراین پیش از پایان دوره ریاست‌جمهوری خود در ژانویه بازدارد.

سیارتو گفت: «خبر خوب این است که شرکای روسی ما به ما اطمینان داده‌اند که کاملاً متعهد و علاقه‌مند به حفظ همکاری و تداوم عرضه هستند.»

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.