رویترز درباره بازگشت کامرون به قدرت در جامه وزیر خارجه می نویسد: چهره های میانه روی حزب حاکم معتقدند که انتصاب کامرون با کوله باری از تجربه بین المللی او، پیامی گسترده در سطح بین المللی خواهد بود. یکی از قانونگذاران محافظهکار به رویترز گفته که این انتصاب یعنی سکان کشتی در بریتانیا به سمت راست نچرخیده است.
به گزارش جماران، ایالات متحده و کشورهای اروپایی ظاهرا نگران گسترش دامنه جنگ غزه هستند اما آنچه که به بنزین بر روی این آتش تبدیل شده تداوم حملات رژیم اسرائیل به غزه و ناتوانی جامعه بین الملل در اجرایی شدن آتش بس است. ترکش های این جنگ جدا از اعتراض هایی که در خیابان های کشورهای اروپایی و ایالات متحده به راه انداخته به ساختار سیاسی در ایالات متحده و اروپا هم رسیده است. اگر در ایالات متحده برخی افراد در اعتراض به مدیریت این پرونده از سوی جو بایدن استعفا دادند در بریتانیا برکناری وزیر کشور جنجالی ناخودآگاه به مسائل رخ داده در غزه گره خورد.
ساعاتی پیش رسانههای انگلیسی گزارش کردند که ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، سوئلا بریورمن، وزیر را برکنار کرد. یکی از مقام های دفتر نخستوزیری انگلیس این تغییر را بخشی از تغییر گسترده کابینه دانست اما روایتی که در رسانه ها منعکس شد، اندکی متفاوت تر بود و به سابقه اظهارنظرهای جنجالی وزیر کشور برکنار شده اشاره داشت. یورونیوز اخیراً در گزارشی در این باره نوشته بود: بریورمن که مسئولیت پلیس و امنیت ملی انگلیس را برعهده دارد، سابقهای طولانی در اظهارات بحثبرانگیز و جنجالی دارد که موجب شده همین مسئله او را از دیگر وزرای میانهرو بریتانیا متمایز کند. روز شنبه (۱۱ نوامبر، ۲۰ آبان ماه)، تظاهراتهای گستردهای در سراسر انگلیس در اعتراض به حملات رژیم اسرائیل به فلسطینیان غزه به صورت آرام و صلحآمیز برگزار شد و پس از آن وزیر کشور برکنار شده بریتانیا با طرح این ادعا که شرکت کنندگان در این تجمعات خواهان نابودی اسرائیل هستند، تظاهرات حامیان فلسطین را «راهپیماییهای نفرت» خوانده و علیرغم صلحآمیز و بدون خشونت برگزار شدن این راهپیماییها، شرکت کنندگان در آن را «اوباش» توصیف کرد.
روزنامه فایننشالتایمز درباره برکناری بریورمن نوشت، سوناک پس از آن بریورمن را اخراج کرد که با انتقاد از نحوه برخورد پلیس لندن با معترضان حامی فلسطین در روزهای اخیر موجب برانگیخته شدن خشم عمومی گستردهای شده بود. وزیر کشور برکنار شده انگلیس بارها معترضان به حملات تلآویو به فلسطینیان را مورد انتقاد قرار داده و چند روز پیش هم نحوه برخورد آرام پلیس با حامیان فلسطین را به چالش کشیده بود. اخراج بریورمن درست ۱۳ ماه پس از آن صورت گرفته است که او مجبور شد در دوران نخستوزیری «لیز تراس» از سمت وزیر کشوری به دلیل نقض قوانین امنیتی در پی استفاده از ایمیل شخصی برای ارسال اطلاعات مربوط به تجارت دولتی استعفا کند.
یک چهره جنجالی
سی ان ان در گزارشی درباره برکناری وزیر کشور بریتانیا می نویسد : بریورمن مدتهاست که یک چهره جنجالی در حزب محافظه کار بوده است. او تلاش کرده با پیامهای پوپولیستی، احساسات طیف راست در بریتانیا را تحریم بکند. او به چهره تندرو بریتانیا در برابر پناهجویان و مهاجران غیرقانونی تبدیل شد و موضع گیری های او بسیاری از اعضای میانهروی حزب را وحشت زده کرده است.
چند روز قبل از اینکه اظهاراتش در مورد اعتراض روز شنبه باعث تشدید اختلاف بین دفترش و پلیس شود، او در پستی در پلتفرم رسانه اجتماعی ایکس نوشته بود که زندگی در خیابان ها برای افراد خشونت طلب به یک سبک زندگی تبدیل شده است. او همچنین پیشنهاد اسکان این افراد در چادرهای موقت را داده بود.
سوناک تا روز پنجشنبه اصرار داشت که به وزیر کشور کابینه اعتماد دارد اما اکنون به نظر می رسد که این برکناری یک آشوب در راس حزب حاکم ایجاد کرده و موج جدیدی از بی ثباتی سیاسی را برای بریتانیا به ارمغان آورد. در حالی که چالش رهبری برای حزبی که در هفت سال گذشته پنج نخستوزیر را تجربه کرده، یک خطر بزرگ است اما در داخل حزب هم ناتوانی های سوناک در پیشی گرفتن از رقیب نارضایتی هایی را ایجاد کرده است.
بریورمن در دوران نخست وزیری ضعیف لیز تراس به مدت شش هفته در سمت وزیر کشور خدمت کرده بود اما به دلیل نقض قوانین وزارتخانه با استفاده از یک آدرس ایمیل خصوصی استعفا داد. البته این استعفا چندان طول نکشید چرا که با سقوط تراس، سوناک قدرت را در دست گرفته و بلافاصله بریورمن را به سمت خود یعنی وزیر کشور بازگرداند.
در این دوره بریورمن رهبری یک کارزار تبلیغاتی گسترده ضد مهاجران را راه انداخت. لایحه اصلی مهاجرت غیرقانونی دولت، که در اوایل سال جاری توسط نمایندگان مجلس تصویب شد، اساساً به دولت این حق را می دهد که هر کسی را که به طور غیرقانونی وارد بریتانیا می شود، اخراج کند.
بازگشت آقای نخست وزیر در جامه وزیر خارجه
اخراج بریورمن تنها تحول رخ داده در خانه تکانی کابینه دولت در بریتانیا نبود. در تحولی شاید مهم تر دیوید کامرون، نخستوزیر پیشین این کشور وزیر امور خارجه شد و جای «جیمز کلورلی» را گرفت. کلورلی جانشین وزیر کشور برکنار شده بریتانیا شد.
به گزارش رویترز، کامرون ۵۷ ساله پس از کنارهگیری در سال ۲۰۱۶ بعد از آن که نتوانست بریتانیا را در اتحادیه اروپا نگه دارد، به خط مقدم سیاسی بازگشته است. او از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۶ نخستوزیر بریتانیا بود. کامرون پس از همهپرسی برگزیت زمانی که بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا رای داد، از سمت نخستوزیری استعفا کرد.
تلگراف در خصوص بازگشت غیرمنتظره کامرون به سیاست در انگلیس پس از بیش از هفت سال نوشته اهمیت تاریخی بازگشت وی به کابینه را نباید دست کم گرفت و این دومین بار بعد از جنگ جهانی دوم است که یک نخستوزیر پیشین به کابینه بازگشته است.
دفتر نخستوزیری انگلیس اعلام کرد پادشاه این کشور با دادن کرسی به کامرون در مجلس اعیان انگلیس موافقت کرد تا او به عنوان وزیر به دولت بازگردد، با وجود آن که دیگر عضو پارلمان نبود.
به گزارش رویترز، او هفت ساله گذشته را مشغول نوشتن خاطراتش و تجارت از جمله یک شرکت مالی بود که بعداً سقوط کرد.
به گزارش سی ان بی سی، خانه تکانی در کابینه بریتانیا در حالی صورت می گیرد که نخست وزیر تلاش می کند قدرت تحلیل رفته خود را احیا کند. حزب محافظهکار حاکم او در نظرسنجیها پیش از انتخابات عمومی ژانویه 2025 از حزب مخالف حزب کارگر عقب است.
دیوید کامرون در روزهای پرتلاطم بین المللی سکان وزارت خارجه بریتانیا را به دست گرفته است. او در طول دوران رهبری خود به شدت طرفدار چین بود. هنوز مشخص نیست که برنامه سیاست خارجی او چگونه با پسزمینه افزایش بدبینی چینیها در میان کشورهای غربی و درگیریهای جاری در اوکراین و خاورمیانه سازگار خواهد شد. کامرون در بیانیه ای پس از این انتخاب گفت: «ما با مجموعه ای از چالش های بین المللی از جمله جنگ در اوکراین و بحران در خاورمیانه روبرو هستیم. در این زمان تغییرات عمیق جهانی، برای بریتانیا مهم است که در کنار متحدان خود بایستد، مشارکت های خود را تقویت کند و اطمینان حاصل کند که صدای ما شنیده می شود.»
رویترز در گزارشی درباره ظهور دوباره کامرون در سپهر سیاسی دولت در بریتانیا می نویسد : شاید این آخرین تقلا و خانه تکانی از سوی نخست وزیری باشد که حزبش قبل از انتخابات سال آینده به شدت از حزب کارگر عقب افتاده است. بازگشت کامرون حاکی از آن بود که سوناک میخواهد دستهای میانهرو و با تجربهتر جایگزین چهره های تند و تیز جناح راست حزب حاکم کند. بازگشت کامرون همچنین بحث های زنده زنده به خاک سپرده شده درباره برگزیت را هم به سرفصل اخبار بازمی گرداند. این همه پرسی کامرون در سال 2016 بود که جرقه خروج از اتحادیه اروپا را در بریتانیا زد.
به نظر میرسید که سوناک از انتقاد قانونگذاران مخالف و اعضای حزب محافظهکار حاکم برای اخراج وزیر کشور خود استفاده کرده و تغییرات برنامه ریزی شده برای روی کار آوردن چهره های جدیدی از متحدانش در دولت را پیش برد. در حالی که برکناری وزیر کشور جنجالی کابینه چندان غافلگیر کننده نبود، انتصاب کامرون بود که باعث شوک در حزب محافظه کار شد . البته این انتصاب مورد استقبال بیشتر قانونگذاران میانه رو قرار گرفت، اما برخی از جناح راست از آن با انتقاد یاد کردند. کامرون در بخشی از واکنش خود به این انتخاب در شبکه مجازی ایکس نوشت: «اگرچه ممکن است با برخی از تصمیمات فردی مخالف باشم، اما برای من واضح است که ریشی سوناک نخست وزیری قوی و توانا است که در زمان سختی توانایی رهبری خوبی را از خود نشان داده است.»
رویترز درباره بازگشت کامرون به قدرت در جامه وزیر خارجه می نویسد: چهره های میانه روی حزب حاکم معتقدند که انتصاب کامرون با کوله باری از تجربه بین المللی او، پیامی گسترده در سطح بین المللی خواهد بود. یکی از قانونگذاران محافظهکار به رویترز گفته که این انتصاب یعنی سکان کشتی در بریتانیا به سمت راست نچرخیده است.
از سوی دیگر، برخی از حامیان برگزیت معتقدند که مطالبه کامرون برای باقی ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا علیرغم همه پرسی سال 2016 این نگرانی را ایجاد می کند که بازگشت او به تقویت موضع کسانی که خواهان باقی ماندن بریتانیا در اتحادیه هستند ، منتهی شود.