گفتگوی اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

در گفت و گو با جماران؛

حسینی، دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق: با 2.7 میلیارد دلار آزاد شده کالاهایی که در لیست تحریم نباشد را می‌توانیم خریداری کنیم/ مذاکرات ادامه دارد و قولی داده شده که منافع ما در کره هم آزاد شود/ انتظار کاهش قیمت دلار منطقی و عقلایی است

سید حمید حسینی، دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، به جماران گفت: 2 میلیارد و 700 میلیون دلار از دارایی‌های ایران در عراق آزاد شد. صحبت آمریکایی‌ها این است که کالای تحریمی نباید از این پول آزاد شده خریداری شود و مشخص باشد که کجا مصرف می‌شود؛ تا به قول خودشان در جاهایی که مخالف منافع آنها هست هزینه نشود. ما نمی‌توانیم با آن اسلحه و کالاهای کالاهایی که مصرف دوگانه دارند و می‌توانند در صنعت هسته‌ای مورد استفاده قرار بگیرند، خریداری کنیم؛ ولی بقیه کالاهایی که در لیست تحریم نباشد را می‌توانیم خریداری کنیم.

پایگاه خبری جماران: دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با اشاره به جزئیات آزادسازی 2.7 میلیارد دلار از دارایی‌های ایران در عراق، گفت: حدود 1 میلیارد و 900 میلیون دلار بدهی به ترکمنستان را پرداخت کرده‌ایم و توافق کردند که بخشی از این پول را هم درعربستان به ما بدهند که صرف هزینه‌های حجاج شود. بقیه مبلغ را هم گفته‌اند می‌توانید کالاهای غیر تحریمی خریداری کنید. ما نمی‌توانیم با آن اسلحه و کالاهای کالاهایی که مصرف دوگانه دارند و می‌توانند در صنعت هسته‌ای مورد استفاده قرار بگیرند، خریداری کنیم؛ ولی بقیه کالاهایی که در لیست تحریم نباشد را می‌توانیم خریداری کنیم.

مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با سید حمید حسینی را در ادامه می‌خوانید:

در خبرهای مربوط به نحوه خرج کردن 2.7 میلیارد دلار آزاد شده از دارایی‌های ایران در عراق نقیض‌هایی وجود دارد. در برخی خبرها آمده بود که این مبلغ قرار است برای خرید غذا و دارو خرج شود و در یک خبر هم دیدم که گفته بودند به خاطر پرونده ایران و ترکمنستان در لاهه، بنا است این پول تحویل ترکمنستان شود و اصلا تحویل ایران نمی‌شود. اصل ماجرای این دلارهای آزاد شده و نحوه خرج کردن آنها چیست؟

پیرو مذاکراتی که سلطان عمان برای آزادی زندانیان اروپایی داشت و مقدمات بحث‌هایی که راجع به هسته‌ای صورت گرفته، توافقی صورت گرفته بود که بخشی از منابع ما آزاد شود. از سوی دیگر خود ما فشار آوردیم و برقی که به عراق صادر می‌کردیم را قطع و گاز را هم کم کردیم و عراق به شدت تحت فشار بود. یعنی از یک طرف عراق فشار آورد و از یک طرف هم آمریکایی‌ها برای اینکه بتوانند روند آزادی زندانیان را تسریع کنند، توافق کردند که وجهی را آزاد کنند.

2 میلیارد و 700 میلیون دلار از دارایی‌های ایران در عراق آزاد شد. صحبت آمریکایی‌ها این است که کالای تحریمی نباید از این پول آزاد شده خریداری شود و مشخص باشد که کجا مصرف می‌شود؛ تا به قول خودشان در جاهایی که مخالف منافع آنها هست هزینه نشود. ما یک بدهی به ترکمن گاز داشتیم که دو سال است دنبال پرداخت آن بوده‌ایم.

 

مبلغ این بدهی چقدر است؟

اصل بدهی حدود یک میلیارد و 600 میلیون دلار بوده و حدود 300 میلیون دلار هم ظاهرا جریمه تأخیر به آن خورده و در مجموع چیزی که من اطلاع دارم حدود 1 میلیارد و 900 میلیون دلار است. از این محل این بدهی را پرداخت کردیم؛ که کار خوبی است. بالأخره زوار و حجاج ما دارند به عربستان می‌روند و هزینه دارند؛ توافق کردند که بخشی از این پول را هم درعربستان به ما بدهند که صرف هزینه‌های حجاج شود. بقیه مبلغ را هم گفته‌اند می‌توانید کالاهای غیر تحریمی خریداری کنید.

 

منظور از «کالای غیر تحریمی» همان غذا و دارو است؟

ما نمی‌توانیم با آن اسلحه و کالاهای کالاهایی که مصرف دوگانه دارند و می‌توانند در صنعت هسته‌ای مورد استفاده قرار بگیرند، خریداری کنیم؛ ولی بقیه کالاهایی که در لیست تحریم نباشد را می‌توانیم خریداری کنیم.

 

این پول چه زمانی قرار است آزاد شود؟

حدود دو هفته پیش این پول آزاد و تقریبا استفاده شده، ولی حالا خبرش منتشر شده است.

 

چون درست در همین ایام قیمت دلار و طلا نزولی شده و بورس هم به نوعی رشد داشته است، از نظر شما این دارایی‌های آزاد شده چه تأثیری در اقتصاد ایران دارد و اتفاقاتی که در این زمینه می‌افتد؟ آیا به دارایی‌های آزاد شده ربطی دارد؟

فقط همین رقم نیست؛ چون مذاکرات ادامه دارد و بحث آزادی زندانیان آمریکایی هم هست و آنجا هم قولی داده شده که منافع ما در کره هم آزاد و وام بانک جهانی هم داده شود. همه این خبرها باعث شده مردم باور کنند که قیمت‌ها کاهش پیدا می‌کند و برداشت غلطی هم نیست. اگر این پول‌ها به عرصه اقتصاد کشور برگردد، قاعدتا عرضه تقاضا را پوشش می‌دهد. از سوی دیگر وضعیت فروش نفت بد نیست. لذا انتظار اینکه قیمت دلار کاهش پیدا کند، منطقی و عقلایی است.

 

اشاره داشتید که ما فروش برق و گاز به عراق را محدود کرده بودیم. پس از آزادسازی این 2.7 میلیارد دلار تکلیف آن فروش برق و گاز به عراق چه می‌شود؟

این قطع کردن‌ها معمولا کوتاه مدت است؛ مثلا ما 24 یا 48 ساعت برق را قطع و بلافاصله پس از اینکه گشایشی صورت می‌گیرد آن را وصل می‌کنیم و الآن هم مشکلی نداریم. در تابستان برای فروش گاز به عراق مشکلی نداریم و مشکل ما در زمستان است.

به بحث آزاد شدن دارایی‌های ایران در کره هم اشاره‌ای داشتید، در صورت امکان جزئیاتی از این موضوع برای ما بفرمایید.

 خبر موثق را باید از وزارت خارجه بگیرید، ولی ظاهرا مذاکرات رابرت مالی با آقای ایروانی در نیویورک دارد به یک جایی می‌رسد. بالأخره برای اولین بار ما داریم به طور مستقیم با آمریکایی‌ها مذاکره می‌کنیم. به ازای مذاکره‌ای که تحت عنوان بحث‌های پادمان و آزادی زندانیان سیاسی هست، آنها قبول کرده‌اند که هم جلوی وام بانک جهانی گرفته نشود و هم پول کره آزاد شود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.