در انتخابات فردا یکشنبه رهبران حزب، بیشتر زن هستند. از ۸ نفر رهبران این احزاب، ۷ رهبر، زن هستند.
به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، سانا مارین، نخست وزیر محبوب سوسیال دموکرات فنلاند تلاش میکند تا در انتخابات پارلمانی روز یکشنبه این کشور در برابر رقبای راستگرا، افراطی و پوپولیست خود پیروز شود.
اما این رهبر ۳۷ ساله که طی چهار سال گذشته به شهرت بینالمللی دست یافته حالا در جایگاه خوبی قرار ندارد. در آخرین نظرسنجیها حزب او بعد از «پتری اورپو» رهبر حزب ائتلاف ملی و «ریکا پورا»، رهبر حزب فنلاندیها سوم شده است.
بیش از ۲۴۰۰ نامزد از ۲۲ حزب برای ۲۰۰ کرسی پارلمان فنلاند، به نام «ادوسکونتا» با هم رقابت خواهند کرد. اما نظرسنجیها نشان میدهد که سه حزب بر این انتخابات مسلط هستند: حزب سوسیال دموکرات خانم مارین، حزب راست میانه ائتلاف ملی و حزب پوپولیست فنلاندیها.
به طور سنتی در فنلاند، پست نخست وزیری به رهبر حزبی میرسد که در انتخابات اول شود. براساس آخرین نظرسنجی منتشر شده در روز پنجشنبه، حزب ائتلاف ملی با ۱۹.۸ درصد در صدر قرار دارد و جلوتر از حزب فنلاند با ۱۹.۵ درصد نشسته است. پس از آنها حزب سوسیات دموکرات خانم مارین با ۱۸.۷ درصد است.
«تومو تورجا» از موسسه نظرسنجی «تالوستوتکیموس» گفت: «این وضعیت پر از تعلیق است و در این مرحله دشوار است که بگوییم کدام حزب در روز رایگیری اول خواهد شد.»
اگر حزب فنلاندیها در روز یکشنبه اول شود، برای اولین بار میتواند رکورد انتخاباتیاش (۱۹.۵ درصد در سال ۲۰۱۱) را بشکند و طوفانی دیگر در صحنه سیاسی اروپا ایجاد کند.
نظرسنجیهای اخیر نشان میدهد که هر کدام از این احزاب میتوانند حدود ۲۰ درصد از آرا را در روز یکشنبه را به خود اختصاص دهند. اگر این اتفاق افتد، هیچ حزبی به تنهایی قادر به تشکیل دولت نخواهد بود. هر کدام که بیشترین آرا را به دست آورند هفته بعد از انتخابات مذاکرات درباره تشکیل دولت ائتلافی را آغاز خواهند کرد.
دولت سانا مارین در داخل فنلاند با مشکلاتی رو به رو است
مارین یکی از جوانترین رهبران اروپاست و به دلیل مدیریت کابینهاش در مواجهه با همهگیری کووید-۱۹ مورد تحسین قرار گرفته است. او که از جایگاه محبوبترین نخست وزیر قرن بیست و یکم برخوردار است، در داخل کشور تصویر بسیار متضادتری نسبت به خارج از این کشور دارد.
حمایت صریح او از اوکراین در سال گذشته قابلیت بینالمللیاش را افزایش داد. او در خانه محبوب است، اما فنلاندیها از افزایش هزینههای زندگی در کشورشان ناراضی هستند.
مارین از سال ۲۰۱۹ پس از استعفای همحزبیاش، آنتی رین، رییس دولت شده و این اولین بار است که کمپین خود در نبرد انتخاباتی را رهبری میکند.
ائتلاف دولتی او متشکل از ۵ حزب سوسیال دموکراتها، میانهروها، سبزها، اتحاد چپ و یک حزب سوئدیزبان است که این اواخر با مشکل مواجه شده است. رهبران هر پنج حزب دیگر، زن هستند که باعث شده کابینه خانم مارین در اروپا و سایر کشورهای دنیا خاص و نادر باشد. از مجموع ۱۹ عضو کابینه او، ۱۱ نفر زن هستند.
در دوره نخست وزیری خانم مارین، بدهی دولت تقریبا ۱۰ واحد تولید ناخالص داخلی افزایش یافته و او حالا توسط مخالفانش مورد حمله قرار گرفته است.
اقتصاد، تغییرات اقلیمی و سایر مسایلی که بر زندگی روزمره رایدهندگان تاثیر میگذارد، بر مبازرات انتخاباتی غالب است.
ایجاد شغل و افزایش سریع بدهیهای دولتی فنلاند مسایلی هستند که احتمالا دولت بعدی این کشور ۵.۵ میلیون نفری در شمال اروپا را به خود مشغول خواهد کرد.
اگر حزب خانم مارین پیروز شود، تشکیل مجدد همان ائتلاف قبلی غیرممکن خواهد بود، زیرا حزب میانه گفته است که دیگر طرفدار چنین ترکیب دولتیای نیست. حزب میانهروها از قبل هشدار داده که از تمدید ائتلاف خود خودداری خواهند کرد.
پوپولیستها که یک زن را در رهبری خود جای دادهاند به نوبه خود از هدف دولت خانم مارین برای سیاست کربن صفر و بدون سوختهای فسیلی تا سال ۲۰۳۵ انتقاد کرده و آن را «ساده لوحانه» و «غیرواقعی» خواندهاند. «حزب فنلاندیها» تصور میکنند که این کشور در کمترین زمان ممکن است در سال ۲۰۵۰ به سیاست «کربن صفر» برسد.
انتخابات زنانه
سه حزب اصلی در موقعیتی هستند که سهم خود را از سال ۲۰۱۹ بهبود بخشند. اما قویترین پیشرفت از تابستان گذشته برای حزب فنلاندیها رقم خورد که بر احساسات ضدمهاجرتی و افزایش تورم متکی بود.
این حزب به جنگ پایان ناپذیرش با باندهای مهاجر در فنلاند اشاره میکند.
ریکا پورا به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما نمیخواهیم مسیر سوئد را دنبال کنیم. مساله ما اثرات یک سیاست مهاجرتی خطرناک است.»
حزب او، خروج از اتحادیه اروپا را یک هدف بلندمدت میداند و میخواهد هر هدف بیطرفی فنلاند در زمینه کربن که در حال حاضر برای سال ۲۰۳۵ تنظیم شده را دفع کنند.
در این انتخابات رهبران حزب، بیشتر زن هستند. از ۸ نفر رهبران این احزاب، ۷ رهبر، زن هستند.