در ابتدای لشکرکشی روسیه به اوکراین کی یف اعلام کرد که آماده چشم پوشی از هدفش برای پیوستن به ناتو در مقابل آتش بس است اما اکنون به دنبال پیوستن به این پیمان ناتوست.
به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری آلمان، دولت اوکراین ضمانت های امنیتی را که برای این کشور بعد از پایان جنگ با روسیه ضروری می داند، مشخص کرد.
به موجب طرح ضمانت های امنیتی که «آندری یرماک» رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین و «آندرس فوگ راسموسن» دبیر کل سابق ناتو آن را روز سه شنبه در کی یف تدوین کردند نیازهای ارتش اوکراین به تجهیزات و آموزش توسط همپیمانان غربی برای تضمین توانش برای دفاع از حاکمیت و استقلال این کشور در آینده را مشخص شد.
بر اساس این طرح تعدادی از کشورهای اروپایی، به علاوه آمریکا، کانادا،استرالیا و ترکیه امنیت اوکراین را تضمین می کنند و اوکراین تلاش هایش برای پیوستن به ناتو را ادامه می دهد.
این در حالی است که در ابتدای لشکرکشی روسیه به اوکراین کی یف اعلام کرد که آماده چشم پوشی از هدفش برای پیوستن به ناتو در مقابل آتش بس است؛ هدفی که در قانون اساسی آمده است. اما اکنون اوکراین می گوید ماموریتش منحصرا عضویت کامل در ناتو است به جای آن که تضمین های امنیتی به دست بیاورد.
از سوی دیگر، «دیمتری مدودوف» رئیس جمهور سابق روسیه که یکی از سیاستمداران روسی است که به شدت از جنگ علیه اوکراین حمایت می کند تأکید کرد که پیشنهادهای اوکراین منجر به «جنگ جهانی سوم» می شود.
مدودوف در تلگرام نوشت که پیوستن اوکراین به ناتو دیگر کشورهای عضو را ملزم به دفاع از اوکراین می کند. وی افزود اگر ناتو امیدوار است که روسیه به این شیوه ضعیف می شود آن وقت آنها خواهند دید که «زمین می سوزد و سیمان ذوب می شود».
از جهتی دیگر، دولت آمریکا تصریح کرده است که پویایی جدیدی در جنگ اوکراین بعد از موج اخیر موفقیت های نظامی دراماتیک ارتش اوکراین علیه ارتش اشغالکر روسیه در منطقه خارکییف به وجود آمده است.
با وجود این «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا تأکید کرد که دشوار است که میزان نقطه تحول در جنگ که تحولات اخیر اوکراین شاهد آن بوده است را مشخص کرد زیرا هنوز راهی طولانی وجود دارد که اوکراین باید آن را طی کند.
جنگ در موسم سرما به نفع کیست؟
جنگ در اوکراین در حالی دویست و دومین روز خود را پشت سر گذاشت که ارتش اوکراین در ادامه موفقیتهای روزهای اخیر، اعلام کرد که مناطق بیشتری از خاک خود را آزاد کرده است. این در حالیست که نظامیان روسیه میگویند در خط مقدم جبهه شمال شرقی و جنوب اوکراین در حال انجام «حملات گسترده» هستند.
وزارت دفاع روسیه روز سهشنبه ۱۳ سپتامبر با انتشار بیانیهای تصریح کرد که نیروی هوایی، بالستیک و توپخانه روسیه حملات گستردهای را علیه واحدهای نیروهای مسلح اوکراین در تمام مناطق عملیاتی انجام میدهند. این وزارتخانه همچنین اعلام کرده که در واکنش به ضدحملات روزهای اخیر نیروهای اوکراینی بمباران اسلوفیانسک، کوستیانتینیفکا و باهموت در شرق و منطقه میکولائیف و زاپوریژیا در جنوب و در راس آن خارکیف در شمال شرق را با شدت بیشتری ادامه خواهد داد.
ادعای اوکراین : ادامه نبرد در ۵ کیلومتری خاک روسیه
همزمان ارتش اوکراین نیز روز سهشنبه از آزاد شدن مناطق اشغالی بیشتری در منطقه خارکیف و دونتسک خبر داد. آندری لرماک، رئیس دفتر رئیسجمهوری اوکراین با انتشار ویدئویی صداگذاری شده از تقابل بریگاد چهاردهم ارتش اوکراین با نیروهای روسیه در روستای «ترنووا» (Ternova) در ۵ کیلومتری مرز اوکراین و روسیه خبر داد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین هم دوشنبه شب در یک پیام ویدئویی گفت: «از ابتدای ماه سپتامبر تا به امروز سربازان ما موفق شدهاند حدود ۶ هزار کیلومتر مربع از خاک اوکراین را در شرق و جنوب آزاد کنند و به پیشروی خود ادامه دهند.» این درحالیست که کییف تا روز قبل آن تنها مدعی بازپسگیری حدود ۳ هزار کیلومتر مربع شده بود.
آسوشیتدپرس به نقل از مقامات اوکراینی گزارش کرده که ارتش اوکراین کنترل «ووفچانسک» (Vovchansk) شهری را که تنها ۳ کیلومتر با مناطقی که روز اول جنگ از سوی روسیه اشغال شدند فاصله دارد، بهدست گرفته است.
هنوز مشخص نیست کییف موفق شده باشد کفه ترازوی این جنگ ۷ ماهه را به سود خود سنگینتر کرده باشد اما مقامات این کشور با انتشار ویدئوهایی از سوزانده شدن پرچم روسیه در مناطق اشغال شده و پیشرویهای محسوس خود در جبههها خبر میدهند.
هانا مالیار، معاون وزیر دفاع اوکراین میگوید که کییف در تلاش است تا سربازان روسی بیشتری را متقاعد کند که تسلیم شوند و بنابراین قبل از حمله، «فلایرهای تبلیغاتی» با هدف آگاهیبخشی به سمت آنها شکلیک میکند. در پیامهای اوکراینیها خطاب به سربازان روس آمده: «[پوتین] از شما به عنوان خوراک توپ استفاده میکند. زندگی شما برایش معنی ندارد. شما به این جنگ نیاز ندارید تسلیم نیروهای مسلح اوکراین شوید.»
اهمیت استراتژیک رودخانه «اسکُل»
همزمان خبرگزاری فرانسه بهنقل از چندین کارشناس نظامی از «فرار» سربازان روسی و عقبنشینی و جا گذاشتن تجهیزات و ادوات نظامی خبر داده با این حال میگوید پیشرفت اوکراین علیرغم این اتفاق چشمگیر نبوده است. ناظران میگویند تسلط بر رودخانه «اسکُل» (Oskol) میتواند تکلیف برنده نهایی در نبرد این جبهه را مشخص کند. پییر گراسر، متخصص روابط بینالملل و آگاه به تاریخ منطقه در این باره به خبرگزاری فرانسه میگوید: «نیروهای روسیه تصمیم گرفتند که کل منطقه خارکیف را رها کنند و تمرکز خود را بر اسکل بگذارند که یک مانع طبیعی است و کار اوکراینیها برای عبور از این رودخانه دشوار خواهد بود.»
این درحالیست که در منطقه خرسون هم کییف ادعا میکند دستکم ۵۰۰ کیلومتر مربع را طی ۲ هفته از دست ارتش روسیه آزاد کرده است.
موسسه آمریکایی مطالعات جنگ روز دوشنبه با اتکا به تصاویر ماهوارهای عقبنشینی نیروهای روسیه در چندین منطقه را تایید کرد. نکته مهمی که میتواند تاییدی باشد بر توان دفاعی نیروهای دولت کییف. اوکراینیها بطور منظم تاسیسات نظامی و لوجستیکی روسیه را منطقه هدف قرار میدهند و فرماندهی کل ارتش اوکراین میگوید بریگاد ۸۱۰ اُم روسیه حدود ۸۵ درصد توان خود را از دست داده و سربازانش حاضر به بازگشت به جبهه نیستند.
تاثیر شرایط جوی و آب و هوایی بر جبهههای اوکراین
هر روز که به سرمای زمستان در منطقه نزدیکتر میشویم محاسبات جنگی و نبرد در جبههها پیچیدهتر میشود. با برودت هوا، کاهش میدان دید و دشوار شدن انتقال نفر و تجهیزات، شرایط سختتر میشود. پییر گراسر، متخصص روابط بینالملل میگوید «شرایط آب وهوایی در فاصله زمانی آخر تابستان و پائیز در اوکراین خیلی مثبت است اما با شروع زمستان و سرد شدن جدی هوا، شرایط خیلی پیچیده خواهد شد.» بهزعم این کارشناس شرایط نظامی و دیپلماتیک هماکنون بهسود ارتش اوکراین است ولی از نظر منابع انسانی ریسک بالاست که با عمیقتر شدن جنگ و فراخواندهشدن نیروهای دخیره، موقعیت اوکراین بهشدت تضعیف خواهد شد ضمن آنکه مشخص نیست برودت و سرمای هوا تاثیری بر میزان حمایت دیپلماتیک از کییف نداشته باشد.
حمایت تمام قد رئیس کمیسیون اروپا از اوکراین
اورزولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اروپا با حضور در پارلمان اروپا در استراسبورگ فرانسه گزارشی از وضعیت کنونی اتحادیه اروپا و چشم اندازی از برنامههای آتی این اتحادیه را ارائه کرد.
او که از النا زلنسکا، همسر ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین برای شرکت در این سخنرانی دعوت کرده بود، سخنان خود را با مقدمهای درباره جنگ اوکراین آغاز کرد.
فن درلاین گفت: « پیش از این هرگز این پارلمان در حالی که جنگ در خاک اروپا جریان دارد، میزبان سخنان رئیس کمیسیون نشده بود. با این حال این جنگ هر اندازه زشت و کریه و متجاوزکارانه از سوی روسیه به ما نشان داد که قاره اروپا در همبستگی کامل قراردارد و ما باید به این موضوع افتخار کنیم. ما موفق شدیم قدرت درونی اروپا را دوباره به نمایش بگذاریم.»
فن در لاین در ادامه سخنان خود با تعریف و تمجید از اوکراینی ها گفت که «امروز شجاعت یک نام دارد و آن نام اوکراین است. شجاعت چهره ای دارد، چهره مردان و زنان اوکراینی که در مقابل تجاوز روسیه ایستاده اند.»
رئیس کمیسیون اروپا در بخش دیگری از این سخنان با بیان اینکه از آغاز جنگ اوکراین تا امروز اتحادیه اروپا بیش از ۱۹ میلیارد یورو به دولت زلنسکی کمک کرده است، به روسیه و رئیس جمهوری این کشور هشدار داد و گفت: «این کاخ کرملین است که اقتصاد روسیه را در مسیر فراموشی قرار داده است. این بهای مرگ و ویرانی پوتین است و من میخواهم کاملاً واضح بگویم که تحریمها باقی ماندهاند. اکنون زمان آن است که ما عزم راسخ نشان دهیم، نه اینکه مماشات کنیم.»
بحران انرژی: درخواست رییس کمیسیون از شرکتها برای کاهش قیمتها
فن در لاین در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به بحران انرژی و افزایش بی سابقه قیمت از شهروندان اروپایی خواست که پاییز و زمستان امسال صرفه جویی کنند.
وی همچنین از شرکت های توزیع انرژی خواست که قیمت ها قبوض انرژی را منصفانه افزایش دهند.
رئیس کمیسیون اروپا در این باره گفت: « کشورهای عضو اتحادیه اروپا تاکنون میلیاردها یورو برای کمک به خانواده های آسیب پذیر سرمایهگذاری کردهاند. اما میدانیم که این کافی نخواهد بود. به همین دلیل است که پیشنهاد میکنیم برای درآمد شرکتهایی که با هزینه کم، برق تولید میکنند، سقف تعیین کنیم. این شرکتها درآمدهایی به دست میآورند که هرگز به آن فکر نمیکردند و حتی در خواب هم نمیدیدند. در اقتصاد بازار ما، سود خوب است اما در این زمانه دریافت سودهای بی سابقه از جنگ و خنجر به پشت زدن مصرف کنندگان اشتباه است. در این مواقع، سود باید به اشتراک گذاشته شود و به کسانی که بیشتر به آن نیاز دارند اهدا شود.»
اصلاح در ساختارهای تولیدی صنعت برق
رئیس کمیسیون همچنین در این سخنرانی تاکید کرد که اتحادیه اروپا درنظردارد ساختار تولید و توزیع الکتریسیته در اروپا را متحول کند.
وی گفت: «طراحی فعلی بازار الکتریسیته به طوری است که عدالت در مورد مصرف کنندگان را رعایت نمی کند. آنها باید از مزایای انرژی های تجدیدپذیر کم هزینه بهره مند شوند. بنابراین، ما باید تأثیر غالب گاز بر قیمت برق را جدا کنیم. به همین دلیل است که ما یک اصلاح عمیق و جامع در بازار برق انجام خواهیم داد.»
بسته های احیای اقتصادی اروپا
فن در لاین در این سخنان نگرانی خود را نسبت به بحران اقتصادی کنونی بیان کرد و گفت که «اروپا در عمیق ترین رکود اقتصادی از زمان جنگ جهانی دوم است.» رئیس کمیسیون اروپا متعتقد است که«با این حال بسته های احیای اقتصادی که بودجه های میلیارد یورویی در اختیار اعضای اتحادیه قرارداد کمک زیادی به برون رفت» از بحران کرد. فن در لاین گفت: « تاکنون صد میلیارد یورو به کشورهای عضو پرداخت شده است. این بدان معناست که ۷۰۰ میلیارد یورو هنوز وارد اقتصاد ما نشده است.