گروه طالبان که برخی می گویند متحول شده اند و آنها نیز تلاش می کنند خود را متحول شده جا بزنند تندیس قهرمان شیعیان افغانستان در جنگ داخلی دهه نود را منفجر کردند.
به گزارش جماران به نقل از آسوشیتدپرس،گروه طالبان افغانستان کار خود را با منفجر کردن تندیس یکی از رهبران شیعیان افغانستان در جریان جنگ داخلی در این کشور در دهه نود آغاز کرد.
تصاویر منتشرشده در شبکههای اجتماعی از تخریب تندیس «عبدالعلی مزاری» از رهبران شیعه افغانستان در دهه ۱۹۹۰ حکایت دارد.
عبدالعلی مزاری در سال ۱۹۹۶ به دست گروه طالبان کشته شد. او از قهرمانان قوم هزاره در افغانستان محسوب می شود. مجسمه عبدالعلی مزاری در مرکز ولایت بامیان نصب شده بود. گروه طالبان در سال ۲۰۰۱ در همین ولایت دو مجسمه بزرگ و ۱۵۰۰ ساله بودا را منهدم کرد.
در همین حال، نشریه نشنال جئوگرافی گزارش داد همزمان با بازگشت دوباره طالبان به عرصه قدرت سیاسی در افغانستان، موزهها و نهادهای هنری از احتمال به خطر افتادن گنجینه غنی آثار باستانی این کشور، به شدت نگران هستند.
طالبان در سال ۲۰۰۱ میلادی مجسمههای بودا در بامیان را به علت آنچه «نشانه شرک و بتپرستی» میخواند، تخریب کرد.
تلاش سراسیمه متولیان حفاظت از آثار باستانی افغانستان برای حفظ این گنجینه ملی با توجه به پیشروی برقآسای طالبان دیرهنگام آغاز شد. نور آقانور، رئیس موسسه باستانشناسی کابل، مانند دیگران از سرعت فتوحات طالبان شگفتزده شده است.
حدود ۸۰۰هزار شی باستانی در موزه ملی افغانستان نگهداری میشود. محمد فهیم رحیمی، مدیر این موزه میگوید هم برای کارکنان و هم برای آثار تاریخی موزه جدا نگران هستیم. در حال حاضر برنامهای برای خارج کردن اشیاء از موزه نداریم. مساله اینجا است که چگونه میتوانیم جای امنی پیدا کنیم. واقعیت این است که هیچ راهی برای خروج و کارکنان و اشیاء از کشور نداریم.»
علاوه بر موزه ملی، موزهها در هرات، قندهار، غزنی و بلخ همچنین سایت باستانشناسی مسعینک، یکی از غنیترین مراکز تاریخی بودائیان در آسیای مرکزی هم در خطر هستند. سایت مسعینک در نزدیکی کابل مجموعه پرشماری از بناهای بودایی، مجسمهها و بیش از ۱۰هزار اثر فرهنگی را در خود جای داده است.
نمایندگی باستانشناسی فرانسه برنامهای را برای انتقال بسیاری از آثار تاریخی به پاریس برای برگزاری یک نمایشگاه دارد. فیلیپ مارکی، مدیر این گروه هم نسبت به ناتوانی نجات آثار و کارکنان مشغول در سایتهای باستانشناسی ابراز نگرانی میکند.
طالبان در دوره فتوحات اخیر تاکنون صدمهای به آثار باستانی نزدهاند. در ماه فوریه، رهبران این گروه اسلامگرا به اعضای خود دستور عدم تخریب و حتی حفاظت از آثار تاریخی و سایتهای باستانشناسی را دادند و خرید و فروش عتیقه را برای آنان ممنوع کردند.
نشنال جئوگرافی میگوید به کارکنان رده پایین موزه ملی و موسسه باستانشناسی افغانستان وعده داده شده که جایگاهشان محفوظ خواهد ماند.
نخستین نشست خبری ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان با وعده مدارا و انعطاف در برابر تمام شهروندان، البته ضمن رعایت دستورات شرع اسلام همراه بود. باید دید که آیا اسلام و شریعت طالبانِ تازه به قدرت رسیده، ۲۰ سال پس از تخریب مجسمههای بودا، اجازه ادامه وجود به آثار باستانی را خواهد داد یا دفینهها و زیرخاکیها و بناهای گذشتگان بار دیگر نشان شرک و بت پرستی به شمار خواهد رفت.
انتقاد تند ترامپ از اشغال افغانستان در 20 سال پیش
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا می گوید تصمیم اشغال افغانستان پس از حملات ۱۱ سپتامبر در سال ۲۰۰۱ «بدترین تصمیمی بود که تاکنون اتخاذ شده است.»
چهل و پنجمین رئیس جمهوری ایالات متحده در حالی این سخنان را در مصاحبه با شبکه «فاکس نیوز» بیان کرد که گروه طالبان از سه روز پیش کنترل کابل، پایتخت افغانستان را به دست گرفته است. دونالد ترامپ در بخش دیگری از سخنانش گفت: «رفتن به خاورمیانه تصمیم وحشتناکی بود. می دانم که خانواده بوش خوشحال نخواهند شد اما معتقدم این تصمیم [حمله به افغانستان] بدترین تصمیم در تاریخ کشور ما بود.»
رئیس جمهوری پیشین آمریکا افزود: «ما خاورمیانه را ویران کردیم، آیا فکر می کنید اکنون بهتر از ۲۰ یا ۲۱ سال پیش شده است؟ خیلی بدتر شده است. تصمیم وحشتناکی بود که برای ما تریلیون ها دلار خرج داشت. مایلم به هر دو طرف ماجرا نگاه کنم. میلیون ها و میلیون ها زندگی! هیچ فرقی هم با وضعی که داشت نکرده است و بدتر هم هست زیرا باید بازسازی اش کنید.»
دونالد ترامپ در بخش دیگری از سخنانش از اعضای گروه طالبان به عنوان «جنگجویان خوب» ستایش کرد و با انتقاد از مدیریت خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان گفت: «معتقدم این بزرگترین شرمساری در تاریخ ماست.»
او با اشاره به تصاویر هواپیمای نظامی آمریکا در فرودگاه کابل و دویدن جمعیت به دنبال آن گفت که ایالات متحده «تحقیرآمیزترین دوره» را سپری می کند.
از سوی دیگر مارک اسپر، وزیر دفاع پیشین آمریکا گفت که دونالد ترامپ با اصرارش برای خروج نظامیان ایالات متحده از افغانستان توافق به دست آمده با طالبان را زیر سوال برد. به گفته مارک اسپر رئیس جمهوری سابق آمریکا با اینکه طالبان هنوز به تعهداتش در توافق سال ۲۰۲۰ عمل نکرده بود به دنبال خروج نیروهای کشورش از افغانستان بود.
مارک اسپر پس از انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته در آمریکا که جو بایدن در آن پیروز شد از سمت وزارت دفاع استعفاء داد.
توافق آمریکا با گروه طالبان برای خروج از افغانستان در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ به امضای مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت او و ملا عبدالغنی برادر، رئیس دفتر سیاسی طالبان رسید. بنا به این توافق نظامیان آمریکا باید تا روز اول مه (۱۱ اردیبهشت) سال جاری از افغانستان خارج می شدند.
جو بایدن که روز ۲۰ ژانویه سال جاری میلادی (اول بهمن ۱۳۹۹) جانشین دونالد ترامپ شد گفته بود که خروج نظامیان آمریکا از افغانستان تا روز ۳۱ اوت (۹ شهوریور) تکمیل می شود.