الجزایر که از حامیان مهم و اصلی مساله فلسطین است به شدت به عادی سازی روابط مراکش با رژیم صهیونیستی حمله کرد.
به گزارش جماران به نقل از وبسایت الخبر الجزایر، «عبدالعزیز جراد» نخست وزیر الجزایر به شدت به عادی سازی روابط میان مراکش و رژیم اشغالگر اسرائیل حمله کرد.
وی به شکل تلویحی مراکش را متهم کرد که رژیم صهیونیستی را به مرزهای این کشور رسانده است.
جراد تأکید کرد که کشورش از چندین سمت مورد هدف قرار گرفته است و این علاوه بر خطرات منطقه ای و بی ثباتی در کشورهای همجوار است.
وی خواستار اتحاد مردم این کشور برای مقابله با تهدیدها شد.
نخست وزیر الجزایر در همایش تاریخی درباره حوادث 12 دسامبر 1960 گفت: یک اراده واقعی برای رساندن رژیم صهیونیستی به مرزهای ما در چارچوب طرح خارجی هدف قرار دادن الجزایر وجود دارد.
جراد تأکید کرد که ضرورت دارد همه الجزایری ها برای حل مشکلات داخلی تلاش کنند.
این در حالی است که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا ، پنجشنبه شب از توافق مراکش و رژیم صهیونیستی برای عادی سازی روابط خبر داد و آن را «دستاوردی تاریخی» توصیف کرد.
ترامپ در توئیتی نوشت: «موفقیت تاریخی دیگر ... اسرائیل و پادشاهی مراکش توافق کردند که روابط کامل دیپلماتیک برقرار کنند. پیشرفتی عظیم برای صلح خاورمیانه...»
وی همچنین نوشت که ایالات متحده حاکمیت مراکش را بر منطقه صحرای غربی به رسمیت می شناسد؛ جایی که مراکش دهه ها با جبهه پولیساریو بر سر آن اختلاف دارد.
در اعلامیه امضا شده توسط ترامپ آمده که «آمریکا معتقد است ایجاد یک کشور مستقل در صحرای غربی گزینه واقع بینانه ای برای حل مناقشه نیست.»
کاخ سفید همچنین از طرفین درگیری در صحرای غربی خواست «بر اساس طرح خودمختاری مراکش به عنوان چارچوبی برای مذاکرات، در اسرع وقت وارد بحث و گفتگو شوند».
یک مقام ارشد آمریکایی گفت که ترامپ روز پنجشنبه در تماس تلفنی با محمد ششم، پادشاه مراکش به توافق رسید.
روابط مراکش و رژیم صهیونیستی پس از ۲۰ سال از سر گرفته می شود و مراکش چهارمین کشوری است که ظرف ماه های گذشته به دعوت آمریکا اقدام به عادی سازی روابط با تل آویو می کند.
روابط سطح پایین میان مراکش و رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۰۰، و در پی سرکوب فلسطینیان از سوی ارتش اسرائیل قطع شد اما حالا قرار است دو طرف سفارت های خود در تلآویو و رباط را باز کنند و خطوط هوایی هم میان آنها برقرار شود.
مراکش در ازای قبول پیشنهاد آمریکا برای رابطه با اسرائیل، کاخسفید را مجاب کرده که حاکمیت این کشور بر اراضی صحرای غربی را به رسمیت بشناسد. مراکش این اراضی را بعد از خروج اسپانیا از صحرای غربی، و در جریان درگیریهای میان جبهه پولیساریو با مراکش و موریتانی تصاحب کرده است.
خبرگزاری رسمی مراکش اعلام کرد که رئیس جمهور آمریکا طی تماس تلفنی به محمد ششم گفت که وی یک فرمان ریاست جمهوری صادر کرده که ایالات متحده آمریکا را ملزم می کند تا برای اولین بار در تاریخ خود ، حاکمیت کامل مراکش را بر تمام منطقه صحرای مراکش به رسمیت بشناسد.
پس از مصر و اردن، امارات، بحرین و سودان، مراکش ششمین کشور جهان عرب است که اسرائیل را به رسمیت میشناسد و روابط دیپلماتیک با آن برقرار میکند.
از سوی دیگر جمعی از کشورهای عربی که سابق بر این با رژیم صهیونیستی عادی سازی روابط کرده بودند از این اقدام استقبال کردند.
«عبدالفتاح سیسی» رئیس جمهور مصر که کشورش پیشگام در عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بود در توئیتی از این تصمیم مراکش استقبال و آن را تحولی بسیار مهم قلمداد کرد.
ولیعهد امارات نیز نوشت: از اعلام عادی سازی روابط بین کشور برادر مراکش با اسرائیل و همچنین تصمیم آمریکا برای به رسمیت شناختن حاکمیت مراکش بر صحرای غربی خرسندیم.
وی مدعی شد: این اقدام در تقویت تلاش مشترک ما برای برقراری ثبات و صلح و شکوفایی در منطقه سهیم است.
«حمد بن عیسی آل خلیفه» پادشاه بحرین نیز این تصمیم مراکش را ستود.
در مقابل، حزب الله لبنان در بیانیه ای توافق میان مراکش و رژیم صهیونیستی برای عادی سازی روابط را محکوم و نتیجه آن را ناامیدی نظام هایی دانست که دست به عادی سازی زده اند.
حزب الله لبنان در بیانیه ای در واکنش به این اقدام مراکش تأکید کرد که تسلیم شدن برخی نظام های عربی مقابل اخاذی و سیاه نمایی های آمریکا و رژیم صهیونیستی به طمع دستیابی به منافع یا لغو تحریم ها چیزی جز توهم نیست.
حزب الله بیانیه مقامات مراکش در مورد عادی سازی روابط با دشمن اسرائیلی را محکوم کرد و اعلام کرد این اقدام در راستای سقوط پی در پی برخی از کشورهای عربی است که روی آرمان فلسطین خط کشیده اند.
در این بیانیه تأکید شده است که عادی سازان «به زودی خواهند فهمید که فقط ناامیدی حاصل کرده اند و کشورشان در معرض و جولانگاه دشمن اسرائیلی قرار گرفته است».
همچنین حزب الله در این بیانیه آورده که « امید اصلی به مردم آزاده مراکش که در برابر استعمار فرانسه مقاومت کردند و همچنین ملت هایی است که مخالف عادی سازی با رژیم صهیونیستی هستند.این مردم هستند که همه توافق نامه های خیانت آمیز را لغو می کنند».
یک حزب موریتانیایی نیز عادی سازی روابط مراکش با رژیم صهیونیستی را به شدت محکوم کرد.
حزب اسلامگرای«تجمع میهنی برای اصلاحات و توسعه»دومین فراکسیون بزرگ در پارلمان موریتانی با صدور بیانیه ای عادی سازی روابط مراکش با رژیم اشغالگر را به شدت محکوم کرد.