اسنادی که به تازگی فاش شده نشان می دهد رئیس امارات به طور پنهانی مالک املاکی به ارزش چندین میلیارد پوند در اماکن اشرافی نشین لندن است.
به گزارش جماران، به نظر می رسد که مجموعه ای از خانه های ساخته شده در دهه 1960 با باغ های نامرتب در یک مکان ساکت و آرام در نزدیکی «ریچموند» بر فراز روز «تیمز» با سفارت آجر قرمز اکوادور در «نایتسبریج»، جایی که «جولیان آسانژ» را هفت سال پنهان کرده بود، درست در آن طرف جاده ای که شرکت هرودز قرار دارد، اشتراکات کمی دارد.
خانه های ساده حومه شهر نیز شباهت چندانی با محلی که ملکه در مرکز لندن متولد شده است، ندارد.
با این حال، این املاک بخشی از امپراتوری پنهانی 5.5 میلیارد پوندی است که متعلق به یکی از ثروتمندترین سران جهان یعنی «شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان» رئیس امارات متحده عربی و امیر ابوظبی است.
با وجود تمام آدرس های بارز آن ، مالکیت این ساختمان ها برای چندین دهه در خفا پنهان بوده است. یک منبع آگاه از معاملات تجاری خلیفه گفت: «این کار به طریق زیرزمینی از طریق معاملات پنهان صورت گرفته که سال ها بی سر و صدا در کنار هم قرار گرفته است.»
اکنون اسناد فاش شده، پرونده های دادگاه و تجزیه و تحلیل سوابق عمومی، گاردین را قادر به نقشه برداری از دارایی های خلیفه در انگلیس کرده است، و نشان می دهد که چگونه رئیس این کشور نفت خیز صاحبخانه اصلی در لندن شد. به نظر می رسد امپراتوری املاک خلیفه در لندن حتی از دوک وست مینستر، اشراف زاده میلیاردر 29 ساله ای که مالک مناطق زیادی از شهر است هم پیشی بگیرد.
املاک شخصی خلیفه، که واقع در گران ترین محله های لندن است، عمدتا از املاک تجاری و مسکونی «فوق العاده عالی» تشکیل شده است. آپارتمان های موجود در هر یک از بلوک های لوکس هر کدام حدود 20 میلیون پوند در بازار ارزش دارد.
این اسناد نشان می دهد که چطور ممکن است در انگلیس یک سرمایه گذار با جیب های پرپول مانند خلیفه - به لطف ساختار پیچیده شرکت های پیچیده در بهشت های دریایی که برخی از آنها توسط برترین موسسات حقوقی لندن اداره می شوند - یک سرمایه از املاک گسترده با حدود 1000 مستاجر ایجاد کند، که به طور عمده قابل شناسایی نیستند.
منافع ملکی خلیفه در انگلیس برای اولین بار در سال 2016 آشکار شد ، زمانی که گزارش گاردین در مورد اسناد پاناما نگاهی اجمالی به چگونگی دستیابی مخفیانه رئیس امارات به ده ها ملک در مرکز لندن با ارزش بیش از 1.2 میلیارد پوند داشت.
با این حال، بر اساس اسنادی که توسط گاردین دیده شده، ارزش دارایی های خلیفه تقریبا پنج برابر این است. طبق پرونده های دادگاه ، تنها در سال 2005 شیخ 1 میلیارد پوند برای پنج ملک هزینه کرد. تا سال 2015 ، ارزش ملک هایش به 5.5 میلیارد پوند افزایش یافته بود و درآمد اجاره سالانه آن 160 میلیون پوند بود.
تجزیه و تحلیل داده های ثبت زمین نشان می دهد که سبد دارایی های تجاری و خصوصی خلیفه شامل حدود 170 ملک است، از یک عمارت خلوت در نزدیکی پارک ریچموند گرفته تا چندین بلوک اداری سطح بالا در لندن که توسط صندوق های سرمایه گذاری و بانک های سرمایه گذاری اشغال شده است.
هیچ تخلفی رخ نداده و داشتن ملک در انگلیس از طریق شرکت های دریایی کاملا قانونی است. اما دولت انگلیس متعهد شده است که برای شفاف سازی بازار و مقابله با فساد، شرکت های خارج از کشور را که دارای دارایی های انگلیس هستند، معرفی و ثبت کند.
خلیفه به درخواست های مکرر گاردین برای اظهار نظر در این خصوص پاسخی نداده است.
املاک شیخ اکنون در قلب یک مناقشه قضایی قرار دارد. در اوایل سال جاری، دادگاه ادعا کرد رئیس امارات متحده عربی مخازن پر از آب آشامیدنی اویان را در عمارت قرن 18 خود در نزدیکی ویندزور نصب کرده است. اما جزییات مربوط به این سبک زندگی وی با ادعای اینکه خلیفه از زمان سکته مغزی اش در سال 2014، «از نظر ذهنی» ناتوان شده است - به حاشیه رانده شد؛ ادعاهایی که وکلای وی آن را انکار کرده اند. لازم به یادآوری است که خلیفه مجددا در سال 2019 به عنوان رئیس امارات متحده عربی انتخاب شد.
وکلای «لنسر» مدیر دارایی سابق وی ادعا می کنند پرونده حقوقی مربوط به تایید برخی از پرداخت ها در حالی مطرح شده است که اعضای خانواده خلیفه برای کنترل دارایی های وی با یکدیگر رقابت می کنند. وکلای لنسر به سندی استناد می کنند که ادعا می کند کنترل دارایی وی به طور مخفیانه در سال 2015 به کمیته ویژه ای تحویل داده شده است.
به نظر می رسد این سند، که برای اولین بار توسط وب سایت تحقیقاتی Sarawak Report گزارش شده و توسط گاردین مشاهده شده است و «شیخ منصور بن زاید آل نهیان» برادر ناتنی خلیفه را به عنوان رئیس این کمیته منصوب می کند، نشان می دهد که برخی از املاک و مستغلات اصلی لندن اکنون در دست مالک باشگاه فوتبال منچستر سیتی است. حقوقدانانی که برای خلیفه کار می کردند منکر این موضوع شده اند که وی کنترل دارایی های خود را واگذار کرده است.
این سند محضری امضا شده توسط خلیفه است اما به نظر می رسد این امضا متعلق به برادر وی شیخ محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد ابوظبی، رهبر بالفعل امارات و یکی از قدرتمندترین چهره های خاورمیانه باشد.
«مشتری»
از اواخر دهه 1990، املاک شخصی خلیفه از یک خانه هفت طبقه مشرف به هتل «دورچستر» در منطقه «میفیر» لندن اداره می شود. بنا به گفته شخصی که از عملیات شیخ در لندن آگاه است، این ساختمان «عمداً کمی مبهم به نظر می رسد» اما در واقع «پناهگاه داخلی» است و Holbein Anstalt، یک شرکت مخفی لیختن اشتاین، که امور خصوصی خانواده سلطنتی را مدیریت می کند، در آن قرار دارد.
سه منبع گفتند که این شرکت در دهه 1970 از طریق خلیفه و پدرش، اولین رئیس امارات متحده عربی، مالکیت در انگلیس را آغاز کرد. به گفته یکی از کارمندان سابق، این امر شامل تنظیم محموله های هارودز به ابوظبی بوده است. این منابع گفتند: آنها تمام هواپیمای خصوصی را پر از هر آنچه می خواستند، می کردند.»
در دهه 1990، خلیفه، ولیعهد وقت امارات متحده عربی، شروع به خرید املاک تجاری جداگانه کرد و این کار را با بلوک های اداری در شرق لندن و «ردینگ» آغاز کرد. خلیفه با توصیه لنسر یک سری خریدهای بزرگ انجام داد، از جمله 450 میلیون پوند املاک از صندوق بازنشستگی شرکت نفت بریتیش پترولیوم بین سال های 1997 و 2001.
این خریدها شامل جواهری در تاج دارایی خلیفه بود: میدان برکلی در میفیر و 95 ساختمان اطراف آن. این معامله در واقع باعث شد که خلیفه صاحب یک خیابان کامل (Bruton Place) شود و آن را به مجموعه دارایی های چشم نواز آن در سراسر میفیر مانند قدیمی ترین نمایندگی بنتلی جهان و کلوپ شبانه «آنابل» اضافه کند.
معاملات بعدی شامل مکان های مهم دیگری مانند دفاتر شرکت جهانی Glencore و ساختمان Time Life در خیابان New Bond بود که هم اکنون محل فروشگاه کالاهای لوکس هرمس است. خلیفه همچنین اماکن مسکونی سطح بالا را در «نایتسبریج ، وست مینستر و کنزینگتون» خریداری کرد.
تا سال 2015، امپراطوری املاک او به اصطلاح «املاک بزرگ» لندن، با مناطق وسیعی از پایتخت که قرن ها متعلق به خانواده های اشرافی بود، رقیب شد. در آن سال، طبق یک سند، دارایی های خلیفه «از نظر ارزش دارایی های لندن فقط پس از ارزش املاک Grosvenor Estates بود.
پرونده های شرکت نشان می دهد که املاک خلیفه در سال 2015 درآمد بیشتری نسبت به املاک Grosvenor ، Cadogan یا De Walden داشته است.
علی رغم حجم این دارایی ها، برای دهه ها هویت مالک آنها یک راز کاملا محافظت شده بود. تجارت به طور مخفیانه از طریق مجموعه ای از شرکت های جزایر ویرجین انگلیس انجام می شد که توسط ارتش کوچکی از واسطه های محتاط شامل وکلا از شرکت های نخبه انگلیسی مانند «اور شدز» و «فاکس ویلیامز» اداره می شد.
مشاوران و وکلا مراقب بودند که هرگز از رئیس امارات متحده عربی نام نبرند و فقط وی را «مشتری» می نامیدند.
سخنگوی لنسر گفت که تمام املاک «به طور قانونی خریداری شده اند». «اور شدز» گفت که «کاملاً مطابق» با تعهدات قانونی و نظارتی خود عمل می کند، در حالی که فاکس ویلیامز گفت که «بالاترین استانداردهای حرفه ای را که از طرف تنظیم کننده و مشتریان ما انتظار می رود، حفظ می کند».
پول ابوظبی در سال های اخیر به لطف کاهش ارزش پوند همچنان به املاک «فوق العاده عالی» لندن سرازیر شده است. اما کووید19 این بازار گران قیمت را راکد کرده است. تأثیر ویروس کرونا اکنون در اطراف دارایی های خلیفه، که در حال حاضر توسط یک شرکت متعلق به صندوق سرمایه گذاری ADFG مستقر در ابوظبی اداره می شود، به چشم می خورد.