تنش در شرق خاورمیانه میان ترکیه از یک سو و کشورهای یونان، قبرس و فرانسه از سوی دیگر بر سر منابع گازی و نفتی همچنان ادامه دارد.

 

به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در جلسه فوق‌العاده روز گذشته-جمعه- ۱۴ اوت (۲۴ مرداد) درباره وخیم شدن اوضاع امنیتی در شرق مدیترانه هشدار دادند و خواستار وحدت، تنش‌زدایی و گفت‌وگو در این زمینه شدند.

وزرای خارجه اتحادیه اروپا بار دیگر حمایت کامل خود را از یونان و قبرس اعلام و تاکید کردند که حق حاکمیت کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید رعایت شود.

در عین حال وزیران خارجه تاکید کردند که وخیم‌تر شدن رابطه با ترکیه، پیامدهای استراتژیک بسیار گسترده‌ای برای کل اتحادیه اروپا، فراتر از مدیترانه شرقی خواهد داشت.

رؤسای دستگاه دیپلماسی کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچنین تاکید کردند که تحریکات دریایی اخیر از سوی ترکیه، در یافتن راه‌حل کمکی نمی‌کند در عوض به خصومت و بی‌اعتمادی بیشتر منجر می‌شود.

آن‌ها از ترکیه خواستند که خیلی سریع برای تنش‌زدایی که از نظر آن‌ها بسیار مهم و اساسی توصیف شده است، اقدام کند.

وزرای خارجه اهمیت رابطه با ترکیه را یادآور شده و گفتند: «موضوعات مربوط به تعیین مرزهای دریایی و بهره‌برداری از منابع موجود تنها با گفت‌وگو و مذاکره همراه با حسن نیست و مطابق با قوانین بین‌المللی و اصل روابط همسایگی قابل حل است و نه از طریق اقدام‌های یکجانبه و بسیج نیروهای دریایی.»

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز پس از پایان جلسه امروز در توئیتی بر سه نکته حمایت از یونان و قبرس و درخواست از ترکیه برای تنش‌زدایی و گفت‌وگو تاکید کرد.

تنش‌ها میان یونان و ترکیه طی هفته جاری پس از اعزام یک کشتی اکتشافی از سوی آنکارا به آب‌های مورد مناقشه شرق مدیترانه بالا گرفت. کشتی «اوروچ رئیس» که برای عملیات حفاری و لرزه نگاری جهت یافتن منابع هیدروکربن به شرق مدیترانه اعزام شده را چند ناو جنگی ترکیه همراهی کرده بودند.

از سوی دیگر امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در توئیتی اعلام کرد که با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا درباره موضوعاتی مانند دریای مدیترانه شرقی، لیبی و لبنان صحبت کرده است.

وی تاکید کرد که صلح و امنیت در منطقه به نفع منافع مشترک است.

با این حال امانوئل ماکرون، روز گذشته با تاکید بر اینکه حضور نظامی فرانسه در شرق مدیترانه افزایش خواهد یافت، از ترکیه خواسته بود که اکتشاف نفت و گاز را در آب‌های مورد مناقشه با یونان متوقف کند.

این موضع باعث شده بود که مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه امروز تاکید کند که فرانسه در مدیترانه شرقی مانند یک «قلدر» رفتار می‌‌کند و تنش‌ها را افزایش می‌دهد.

وزیر خارجه ترکیه هشدار داده بود که «یونان باید با عقل سلیم رفتار کند و در تلاش برای ایجاد مزاحمت برای کشتی‌ ترکیه نباشد. وگرنه پاسخ آن را دریافت می‌کند.»

«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه نیز ضمن هشدار نسبت به هر گونه تعرض به کشتی حفاری این کشور در شرق دریای مدیترانه خواستار حل اختلاف در این منطقه از راه مذاکره شد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.