پس از نوسانات گسترده بهای نفت در سال 2018، افت و خیز بهای نفت در سال 2019 چگونه خواهد بود؟
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، دویچه وله گزارش داد مصرف کنندگان می توانند نفس راحتی بکشند. باتوجه به کشمکش های سیاسی و اختلافات صادرکنندگان، کارشناسان حوزه انرژی، دورنمایی برای افزایش قیمت نفت نمی بینند. انتظار می رود متوسط هر بشکه نفت در سال جاری 65 دلار باشد.
مالکان خودروها، مصرف کنندگان نفت و گاز، خطوط هواپیمایی و شیوخ نفتی، ماه های ناآرامی را در سال 2018 پشت سر گذاشتند.
برای نمونه، تصمیم ترامپ برای اعمال تحریم علیه ایران، بهای نفت را به شکل چشمگیری بالا برد. اوایل اکتبر بهای هر بشکه نفت برنت دریای شمال به 86 دلار و 74 سنت رسید که بالاترین نرخ در چهار سال گذشته بود. اما وقتی ترامپ در حاشیه انتخابات کنگره آمریکا، ناگهان استثناهایی برای تحریم ایران قائل شد، بهای نفت پایین آمد. تنها ظرف چند هفته قیمت هر بشکه نفت برنت 40 درصد کاهش یافت. این از شدیدترین نوسانات روند بهای نفت در 10 سال گذشته بود.
میانگین سقوط بهای نفت در سال گذشته 20 درصد بود که نخستین ریزش سالانه از سال 2015 به این سو محسوب می شد.
سیاست و نوسانات نفت
ژئوپلتیک نقش بزرگی در افت و خیز بهای نفت دارد و سیاست های ترامپ در سال 2019 نیز اثر مستقیم خود را بر بازار انرژی خواهد گذاشت. کارشناسان ارزیابی می کنند که جنگ تجاری آمریکا با چین، به کندی آشکار اقتصاد جهانی بیانجامد.
«وارن پترسون» کارشناس انرژی می گوید کاهش رشد اقتصادی چین که نخستین واردکننده نفت جهان است، می تواند بهای نفت در سال 2019 را تحت تاثیر جدی قرار دهد.
به احتمال بسیار زیاد، کاهش تقاضا با افزایش عرضه همراه خواهد بود. به عبارت دیگر، بازار نفت در سال 2019 با تهدید مازاد عرضه روبروست.
در این زمینه باز مسئولیت متوجه ترامپ است که طرفدار تولید روز افزون نفت شِل و شکوفایی این صنعت در خود آمریکاست. او می کوشد آمریکا نه تنها به استقلال نفتی برسد بلکه بر بازار جهانی انرژی مسلط شود.
کارشناسان اقتصادی در بانک سرمایه گذاری آمریکا روی نفت بشکه ای 62 دلار و 50 سنتی حساب می کنند. این کارشناسان قبلا پیش بینی کرده بودند که نفت دریای شمال بشکه ای 70 دلار شود.
ارزیابی آژانس جهانی انرژی نیز روی 60 دلار برای هر بشکه نفت در نیمه نخست 2019 است. میانگین برآوردهای کارشناسی از قیمت نفت برنت، 65 دلار در سال جاری است.
اوپک در بوته آزمایش
اما تنها رشد تولید در آمریکا عامل کاهش قیمت نفت نیست. اجلاس اوپک در ماه دسامبر نیز نتوانست تصمیم قاطعی برای مدیریت بازار مصرف بگیرد و بین اعضا بر سر میزان کاهش توافق نشد.
احتمال می رود مازاد تولید اوپک، بازار عرضه در نیمه نخست 2019 را وسیع تر کند.
نشست بعدی اوپک قرار است 17 و 18 آوریل برگزار شود و انتظار می رود کاهش تولید کماکان در دستور کار وزیران نفت این سازمان باشد. ایران از سیاست کاهش تولید معاف شده است.
«اولریش اشتفان» مدیر برنامه ریزی های استراتژیک «دویچه بانک» معتقد است که بحث تولید نفت، کماکان مسئله ای سیاسی است و این امر ضریب اطمینان پیش بینی ها را کاهش می دهد. او می گوید: «سناریوهای زیادی محتمل هستند. آیا روسیه به توافق با اوپک دست می یابد؟ آیا تولید نفت آمریکا از سقف اعلام شده تجاوز می کند؟ و ...»
مصرف کنندگان و از جمله رانندگان خودروها باید به نوسانات شدید بهای نفت عادت کرده باشند اما خوب است در نظر بگیرند که در سال 2019 هم نوسانات بازار کم نخواهد بود.
البته تغییرات چشمگیری در راه نیست. طبق نظرسنجی تازه رویترز، اقتصاددان ها میانگین قیمت نفت تا سال 2023 را بشکه ای 65 تا 70 دلار برآورد کرده اند.