سال 2018 که به ساعت های پایانی آن نزدیک می شویم، مملو از حوادث سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ورزشی تلخ و شیرین بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، همه ساله در آستانه سال جدید میلادی نگاهی کوتاه به برخی از تحولات و رویدادهای مهم و تاثیر گذار جهان می اندازیم و اما مهتمرین رویدادهای سال 2018:
انتخابات ریاست جمهوری چک:
«میلوش زمان» در ژانویه و در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری چک توانست با اختلاف کمی «ییزی دراهوش» رئیس سابق فرهنگستان علوم چک را شکست داده و برای بار دوم رئیس جمهور چک شود.
المپیک زمستانی و استارت مذاکرات دو کره:
در فوریه سال 2018 بازی های المپیک زمستانی در کره جنوبی برگزار شد. یک هیئت از کره شمالی در مراسم افتتاحیه و اختتامیه این بازی ها شرکت کردند که گفته می شود سرآغاز مذاکرات میان دو کره بود.
انتخابات سراسری ایتالیا:
انتخابات سراسری ایتالیا در 4 مارس در پیِ انحلال پارلمان در 28 دسامبر 2017 توسط رئیس جمهور سرجیو ماتارلا برگزار شد. ائتلاف راست میانه که حزب «ماتئو سالوینی» به نام «لگا نورد» به عنوان سردسته آن شناخته می شد، توانست بیشترین کرسی ها را در مجلس نمایندگان و سنا ببرد. این در حالی بود که جنبش ضدساختار 5 ستاره به رهبری «لوئیجی دی ماریو» توانست بیشترین آرا را نصیب خود کند. با این وضع هیچ یک از گروه ها نتوانستند اکثریت مطلق را به دست آورند، لذا این انتخابات منجر به تشکیل پارلمان معلق شد.
ریاست جمهوری مادام العمر شی جینپینگ:
نزدیک به 3 هزار نمایندۀ کنگرۀ ملی خلق چین 11 مارس در نشست سالانه این نهاد، با تغییر قانون اساسی و لغو محدودیت دو دوره متوالی ریاست جمهوری، عملا به شی جینپینگ امکان دادند تا ریاست جمهور مادام العمر این کشور باشد.
ریاست جمهوری پوتین:
در 18 ماه مارس، «ولادیمیر پوتین» برای چهارمین بار در انتخابات ریاست جمهوری روسیه به پیروزی رسید. به این ترتیب دوران ریاست جمهوری او می تواند از دوران استالین هم طولانی تر شود.
دعوای روسیه و انگلیس بر سر جاسوس روس:
ترور «سرگئی اسکریپال» جاسوس روس در انگلیس در ماه مارس،رابطه روسیه،انگلیس،اروپا و آمریکا را با بحرانی مواجه کرده که از زمان پایان جنگ سرد تاکنون بی سابقه بوده است.
انتخابات پارلمانی مجارستان:
انتخابات پارلمانی مجارستان در 8 آوریل برگزار شد. «ویکتور اوربان» یک پوپولیست راست گرا بار دیگر در انتخابات پیروز شد و برای سومین دور پیاپی به ریاست دولت رسید.
خداحافظی با کاستروها:
در ماه آوریل همچنین کوبا پس از ده ها سال شاهد خداحافظی با کاستروها بود.
در این کشور که پس از «فیدل» برادرش «رائول» به قدرت رسیده بود با کناره گیری او و برگزاری انتخابات، «میگوئل دیاز کانل» که از اعضای حزب حاکم می باشد و پیرو و حامی کاستروهاست به قدرت رسید.
دیدار تاریخی رهبران دو کره:
«کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی و «مون جائه این» رئیس جمهور کره جنوبی نیز در ماه آوریل، با ثبت یک لحظه تاریخی در منطقه صفر مرزی با یکدیگر دیدار کردند.
پیروزی تاریخی مخالفان در انتخابات مالزی:
«ماهاتیر محمد» نخست وزیر سابق مالزی در انتخابات عمومی این کشور در 9 مه، یک پیروزی تاریخی به دست آورد.
ماهاتیر که 92 سال دارد، پیرترین رهبر منتخب جهان است.
آغاز جنگ تجاری آمریکا با جهان:
در آخرین روز ماه مه سال 2018، دولت آمریکا تعرفه های فولاد و آلومینیوم را افزایش داد که آغازگر جنگ تجاری بود؛ جنگی که چین و اتحادیه اروپا را درگیر کرد.
فوران آتشفشان گواتمالا پس از 100 سال:
در ماه ژوئن آتشفشان «فوئگو» در گوآتمالا که 100 سال خاموش بود فوران کرد و 109 کشته و صدها زخمی برجا گذاشت.
اجلاس گروه 7 بدون روسیه و با تنش با ترامپ:
چهل و چهارمین اجلاس گروه هفت بدون حضور روسیه و با هدف بررسی افزایش تعرفه های کالاهای وارداتی به آمریکا همچنین در ماه ژوئن در کانادا برگزار شد.
ترامپ در این نشست با اعضا درگیری های جدی ای داشت. تنش ها تا حدی بالا گرفت که ترامپ که پیش از صدور بیانیه مشترک کانادا را به مقصد سنگاپور ترک کرده بود، در راه در توییتی امضای خود را از این بیانیه پس گرفت.
تنش زدایی در شبه جزیره کره و دیدار ترامپ و اون:
در سال 2018 شاهد تحولات چشمگیری در این منطقه بودیم که ملاقات ترامپ و روسای جمهور آمریکا و کره شمالی با رهبر کره شمالی از آن جمله بود که توانست به توافق های میان آنها منجر شود تا حدی که قرار شد مرز دو کره غیر نظامی شده و کره شمالی در مسیر خلع سلاح هسته ای حرکت کند. با این حال آخرین اخبار در سال 2018 نشان می دهد کره شمالی به دلیل بر نداشتن گام های اساسی از سوی دولت آمریکا، به خلع سلاح فکر نمی کند.
قهرمانی فرانسه در جام جهانی روسیه:
در ماه ژوئن همچنین سرانجام بعد از مسابقاتی نفس گیر، دو تیم از 32 شرکت کننده در دور نهایی رقابت های جام جهانی روسیه به دوئل پایانی رسیدند.
تیم ملی فرانسه توانست با غلبه به کرواسی، فاتح جام جهانی 2018 روسیه شود.
انتخابات سراسری مکزیک:
انتخابات سراسری مکزیک در روز 1 ژوئیه برگزار شد و «آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» نامزد چپ گرا با اختلاف فاحشی از رقبای خود به پیروزی رسید. ترامپ پیروزی وی را تبریک گفت.
اتیوپی و اریتره، پایان جنگ سرد پس از 20 سال:
«ابی احمد علی» نخست وزیر اتیوپی در تاریخ 9 ژوئیه برای دیداری رسمی وارد «اسمره» پایتخت اریتره شد و گفت: به زودی سفارت کشورش در اریتره افتتاح می شود و این گونه جنگ سرد بین دو کشور پس از 20 سال خاتمه می یابد. از سر گیری روابط دیپلماتیک دو کشور می تواند نقطه عطفی در روابط این دو کشور باشد.
آغاز جنگ تجاری آمریکا با چین:
در ماه ژوئیه آمریکا افزایش تعرفه ها بر کالاهای وارداتی چین را آغاز کرد. این در حالی است که همزمان، موافقت نامه همکاری اقتصادی ژاپن و اتحادیه اروپا که بزرگترین بلوک تجاری در جهان است، امضا شد.
اجلاس ناتو:
در ماه ژوئیه در حالی اجلاس سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در بروکسل برگزار شد که تهدید ضمنی ترامپ درباره خروج از این ائتلاف و اختلافات بر سر مواضع آمریکا در قبال روسیه بر آن سایه انداخته بود.
دیدار ترامپ و پوتین در هلسینکی:
دیدار حساس پوتین و ترامپ روسای جمهور روسیه و آمریکا پس از یک دوره تنش در کشوری بی طرف یعنی فنلاند در تاریخ 16 ژوئیه برگزار شد. گرچه جلسه هلسینکی نتوانست تنش بین روسیه و آمریکا را در ابعادی وسیع رفع کند، اما ملاقات رهبران دو کشور در یک منطقه بی طرف و بحث و مذاکره در مورد بسیاری از موضوعات مشترک منجر به ایجاد بهبودی نسبی در روابط بین دو کشور شد.
بالن بچه ترامپ:
کارزار بالن بچه ترامپ در ماه ژوئیه فعالیت خود را آغاز کرد.
سیاست «مدارای صفر»:
اجرای سیاست ضد مهاجرتی «مدارای صفر» ترامپ در مرزهای مکزیک و آمریکا از دیگر وقایع ماه ژوئیه بود.
طولانی ترین ماه گرفتگی قرن:
طولانی ترین ماه گرفتگی « خسوف» قرن 21 در 28 جولای رخ داد.این مهتاب گرفتگی در کشورهای خاورمیانه، شرق آفریقا، غرب یا جنوب شرق آسیا و هند قابل مشاهده بود.
دعوای عربستان و کانادا:
در اوایل ماه اوت، بازداشت «سمر بداوی» یک زن سعودی-آمریکایی فعال جامعه مدنی عامل دعوا و اختلاف عربستان سعودی و کانادا شد.
به دنبال بازداشت این فعال سعودی، سفارت کانادا در ریاض توییت اعتراض آمیزی را منتشر کرد. عربستان سعودی در واکنش به این توییت، سفیر کانادا را اخراج و سفیر خود را از کانادا فراخواند.
ریاض همچنین اقداماتی را علیه کانادا آغاز کرد که از جمله می توان به تعلیق روابط و همکاری های آتی تجاری میان دو کشور، تعلیق اعزام دانشجویان سعودی به کانادا، تعلیق پروازهای هواپیمایی سعودی به کانادا و تعلیق اعزام بیماران سعودی به کانادا اشاره کرد.
ترور ناکام مادورو:
در تاریخ 5 اوت، حمله پهپاد حاوی مواد منفجره »نیکلاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا را در جریان یک سخنرانی هدف قرار داد ناکام ماند. مادورو که در مراسم رژه نظامی در کاراکاس پایتخت این کشور سخن میگفت در جریان این انفجار آسیبی ندید و ماموران امنیتی بلافاصله با سپرهای ضدگلوله دور وی حلقه زدند.
این در حالی است که آمریکا در واکنش به انتخاب مجدد مادورو در انتخابات ریاست جمهوری در این کشور آمریکای جنوبی، تحریم های جدیدی را بر این کشور اعمال کرد.
انتخابات سراسری سوئد:
انتخابات سراسری سوئد در روز 9 سپتامبر برگزار شد. جبهه چپ میانه این کشور متشکل از سوسیال دموکرات ها (ضد مهاجرت)، سبزها و احزاب چپ 40.6 درصد آرا را از آن خود کردند.
قتل فجیع روزنامه نگار بلغاری:
در تاریخ 8 اکتبر اعلام شد «ویکتوریا مارینووا» یکی از خبرنگاران مشهور بلغارستانی که تلاش داشت درباره فساد مالی مرتبط با کمک های خارجی به این کشور گزارش هایی را تهیه کند، مورد تجاوز قرار گرفته و به قتل رسید. او سومین روزنامه نگاری است که ظرف یک سال گذشته در یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا کشته می شود.
خروج آمریکا از پیمان هسته ای با روسیه:
آمریکا در ماه اکتبر اعلام کرد از پیمان منع موشک های هسته ای میانبرد با روسیه خارج می شود.
کناره گیری مرکل از قدرت:
در آخرین روزهای ماه اکتبر «آنگلا مرکل» به عنوان قدرتمندین سیاسمتدار زن در اروپا و جهان اعلام کرد که از رهبری حزبش کنار می رود و در سال 2021 نیز از صدر اعظمی آلمان کناره گیری می کند.
انتخابات برزیل:
«ژائر بولسونارو» کاندیدای راست افراطی برزیل که او را «ترامپ برزیل» نامیده بودند، برنده انتخابات ریاست جمهوری برزیل در 28 اکتبر شد.
آتش سوزی بی سابقه در کالیفرنیا:
مهمترین رویداد ماه نوامبر وقوع آتش سوزی گسترده در کالیفرنیا بود که 88 کشته برجای گذاشت و نزدیک به 19 هزار خانه را تخریب کرد.
انتخابات میان دوره ای آمریکا و شکست جمهوری خواهان:
انتخابات میان دوره ای آمریکا که صحنه رقابت تنگاتنگ جمهوری خواهان و دموکرات ها بود نیز در نوامبر برگزار شد. در این انتخابات دموکرات ها توانستند اکثریت مجلس نمایندگان را از جمهوری خواهان پس بگیرند.
سایه اختلافات چین و آمریکا بر اَپک؛ پایان نشست سالانه بدون بیانیه رهبران در پاپوا گینه نو.
انتخابات لهستان:
در انتخابات 21 نوامبر در لهستان، حزب حاکم پوپولیستی «قانون و عدالت» پیروز انتخابات شد.
انتخاب نخستین رئیس جمهور زن در گرجستان:
بر اساس نتایج دور دوم انتخابات ریاست جمهوری گرجستان در 29 نوامبر، «سالومه زورابیشویلی» سفیر سابق فرانسه در تفلیس که از حمایت حزب حاکم «رویای گرجستان» برخوردار است، با اختلاف آرای بسیار زیاد رقیب خود را که تحت حمایت جناح های حامی غرب قرار داشت، شکست داد.
هجوم مهاجران به مرز آمریکا-مکزیک:
ماه های اکتبر و نوامبر مرز مکزیک و آمریکا بسیار آشفته بود. صدها نفر از مهاجرانی که در مکزیک به سر می برند با هجوم به مرز شمالی این کشور تلاش کردند خود را به خاک آمریکا برسانند. پلیس آمریکا اقدام به شلیک گاز اشک آور کرد و ترامپ آنها را افرادی به شدت خطرناک نامید.
نشست گروه 20:
اجلاس سران گروه 20 در حالی به میزبانی آرژانتین برگزار شد که بسیاری از رهبران جهان با اختلافات جدی بر سر مسائل گوناگون دور یک میز نشستند. حضور جنجالی بن سلمان در این نشست پس از پرونده قتل جمال خاشقجی، دست دادن صمیمانه پوتین با او و تک روی های ترامپ از جمله حواشی این اجلاس بود.
سالگرد پایان جنگ جهانی اول
صدمین سالگرد پایان جنگ جهانی اول در یازدهمین ساعت از یازدهمین روز یازدهمین ماه سال برگزار شد.
جنبش جلیقه زردها در فرانسه:
با نزدیک شدن به روزهای آخر سال 2018، جنبشی اعتراضی در فرانسه علیه دولت «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور این کشور به راه افتاد که نام خود را «جلیقه زردها» نامیدند.
گرچه در ابتدا اعتراض آنها به اعمال مالیات بر سوخت از سوی دولت بود اما رفته رفته درخواست های آنها گسترش یافت و به جنبشی سراسری در همه شهرهای فرانسه تبدیل شد.
ناآرامی های فرانسه را بی شک می توان بی سابقه ترین اعتراض ها در این کشور در دهه های گذشته دانست.
اعتراضات آنها به کشورهای دیگر اروپایی نیز گسترش یافت.
برگزیت و شکاف ها در دولت انگلیس:
در عمل انگلیس نتوانست امسال با اتحادیه اروپا به توافق رسیده و افکار عمومی مردم را توجیه کند. حتی اختلافات سبب شد بین اعضای حزب حاکم اختلاف افتاده و زمزمه هایی مبنی بر مخالفت با ادامه نخست وزیری ترزا می به گوش می رسد که می تواند ادامه نخست وزیری اورا با خطر مواجه سازد.
به همین دلیل این احتمال وجود دارد که در سال جدید میلادی با نخست وزیر جدیدی در انگلیس مواجه شویم.
تنش روسیه با اوکراین:
در سال 2018 اختلاف روسیه با اوکراین که واکنش جهان غرب را در پی داشت سبب بروز واکنش هایی علیه مسکو شد.
یکی از مهمترین این اختلافات زمانی رخ داد که نیروی دریایی روسیه دو ناوچه و یک یدک کش اوکراینی را به دلیل «ورود غیرقانونی» به دریای سرزمینی این کشور، توقیف کرد. در جریان تنش میان نیروهای دریایی دو کشور در نزدیکی پل کریمه، چندین ملوان اوکراینی زخمی و چندین ملوان بازداشت شدند.
خروج یونان از بحران اقتصادی پس از یک دهه:
در سال 2018 پس از سال ها رکود اقتصادی و به تبع آن اعتراض های مردمی، دولت یونان سرانجام با موفقیت برنامه سه ساله دریافت کمک های مالی را پشت سرگذاشت؛ برنامه ای که از سوی کشورهای عضو حوزه پولی یورو برای کمک مالی به این کشور در نظر گرفته شده بود.
بحران روهینگیا در میانمار:
پاکسازی قومی مسلمانان روهینگیا در میانمار بی شک یکی از دردناک ترین تحولات سال 2018 است که در سایه سکوت مرگبار جوامع بین المللی اتفاق افتاد.
در جریان پاکسازی قومی مسلمانان روهینگیا در میانمار، علاوه بر کشته شدن هزاران مسلمان، صدها هزار تن از آنها نیز مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدند.
اقتصاد جهان:
رشد مناسب شاخصهای تولید و تجارت در جهان طی سال 2017 باعث شد تا اقتصاد جهانی سال 2018 را به خوبی آغاز کند اما در ادامه کاهش اطمینان سرمایه گذاران به آینده اقتصاد جهانی، افت شاخص های اقتصادی را در پی داشت.
فرود فضاپیمای ناسا بر سطح مریخ:
در سال 2018 نخستین مریخ پیمای ناسا با قابلیت اکتشاف اعماق سطح سیاره بر سطح مریخ فرود آمد.
این مریخ پیما که «اینسایت» نام دارد، نخستین فضاپیمایی است که قابلیت اندازه گیری اعماق این سیاره و تحلیل داده های آن را دارد.
سونامی اندونزی:
سونامی اندونزی را می توان یکی از تراژدی های 2018 در روزهای پایانی این سال میلادی دانست. حدود 2 هزار نفر در این حادثه کشته و زخمی شدند.
رشد پوپولیسم و اعتراضات در شرق اروپا:
با رشد پوپولیسم، شرق اروپا از جمله رومانی، صربستان و مجارستان در ماه پایانی سال با اعتراضات مردمی مواجه بود. معترضان به سیاست های دولتی اعتراض دارند. تحلیلگران معتقدند رشد پوپولیسم جرقه این اعتراضات را زده است.
سفر انتقادبرانگیز ترامپ به عراق:
سفر کوتاه و از پیش اعلام نشده دونالد ترامپ به عراق، با واکنش های زیادی در آمریکا و عراق همراه بود. گروهی از سیاستمداران عراقی، از ترامپ به خاطر از قبل هماهنگ نکردن این سفر با بغداد انتقاد کرده اند و آن را نشانه بی احترامی به حاکمیت ملی این کشور خواندند. در خود آمریکا، به خصوص برخی رفتارهای ترامپ، که بوی تبلیغات زود هنگام انتخاباتی می داد، جنجالی و خبرساز شده است.
بحران در آمریکا و تعطیلی دولت:
در واپسین روزهای سال 2018، با توجه به تشدید اختلاف بین ترامپ با دموکرات های این کشور بر سر هزینه ها و بودجه احداث دیوار مرزی با مکزیک، بخش هایی از دولت و نهادهای دولتی آمریکا که بودجه شان قطع شده، تعطیل شده و گفته می شود این تعطیلی تا پس از تعطیلات سال نو میلادی ادامه خواهد یافت.
این در حالی است که ترامپ در سال جاری با افشای ابعاد جدیدی از پرونده تبانی اش با روسیه در انتخابات 2016 مواجه بود و اکنون در منگنه قرار دارد.
از سوی دیگر، در مجلس جدید، اکثریت مجلس نمایندگان در دست دموکرات ها و اکثریت مجلس سنا در دست جمهوری خواهان خواهد بود. استمرار این وضعیت می تواند سبب افزایش تنش بین ترامپ و رقبایش در حزب دموکرات شود. بی تردید سال جدید میلادی سال افزایش فشار بیشتر بر ترامپ خواهد بود.