عربستان هیچ تعهدی نسبت به استفاده از سلاح های خریداری شده از فرانسه ندارد و بارها از این سلاح ها در جنگ با یمن استفاده شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران به نقل از یورونیوز، سازمان های مردم نهاد و سازمان ملل در یک سال و نیم اخیر بارها در گزارش های مختلف خود برای « امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه، بارها از وقوع یک «تراژدی انسانی» که عربستان در یمن بوجود آورده است نوشته اند با این حال جوانترین رئیس جمهوری فرانسه تاکید ویژه ای بر گسترش روزافزون صادرات سلاح به عربستان سعودی دارد. توجیه دولت فرانسه در افکار عمومی یک جمله تکراری است «مراقبیم که سلاح های مان در جنگ مورد استفاده قرارنگیرند چرا که حاکمان سعودی به ما تعهد دارند.»
به گفته وبسایت «مدیاپارت» ناظران متفق القول شهادت داده اند که عربستان هیچ تعهدی نسبت به استفاده از سلاح های خریداری شده از فرانسه ندارد و بارها از این سلاح ها در جنگ با یمن استفاده شده است. صادرات سلاح فرانسه به عربستان در ۵ سال اخیر چهار برابر شده است و از سیصد میلیون یورو در سال ۲۰۱۳ به یک میلیارد و دویست میلیون یورو در سال ۲۰۱۷ رسیده است.
امانوئل ماکرون بیش از دیگر رؤسای جمهور سابق خود در کاخ الیزه بر گسترش روابط با عربستان تاکید دارد. روابطی که در سال های اخیر بمباران یمن، بازداشت و اعدام مخالفان فعالان حقوق بشر در عربستان، پشتیبانی از افراطی ترین گروه ها و عدم وجود کوچکترین نشانه ای از دموکراسی توسط حاکمان سعودی را در جهت منافع اقتصادی نادیده می گیرد.
به گفته وبسایت مدیاپارت فرانسه هیچ گاه از رفتارهای ناشایست حاکمان سعودی چه در عرصه خارجی و یا داخلی انتقاد نکرده است و دلیل آن وابستگی بی سابقه فرانسه به منبع انرژی از جمله انرژیهای فسیلی سعودی هاست. مهم ترین منبع تامین نفت فرانسه بین ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۲ روسیه بود اما از سال ۲۰۱۳ این عربستان سعودی است که به اولین صادرکننده نفت به فرانسه تبدیل شده است. این کشور سالانه بیش از ۱۸.۶ درصد از نفت خام فرانسه را تامین می کند.
برخلاف بازار صادرات اسلحه که معمولا مشتری را قدرتمند می کند اما در صادرات نفت همواره قدرت در دست فروشنده می ماند و منتقدان داخلی دولت فرانسه می گویند سیاست های خارجی کشورشان کاملا تحت تاثیر رهبران عربستان سعودی است در حالی که فرانسه به عنوان یکی از قدرت های اروپایی و عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل باید بدون نفوذ حاکمان سعودی درباره خاورمیانه تصمیم گیری کند.
بدین ترتیب فرانسه با تبعیت از عربستان سعودی خواسته و یا ناخواسته خود را در کنار مثلث اتحاد عربستان سعودی، اسرائیل و آمریکا در خاورمیانه قرارداده است. به تعبیر مدیاپارت این انتخاب کاملا سیاسی به اندیشه های دیپلمات هایی برمی گردد که همچنان ایران را تهدیدی مهم برای صلح در خاورمیانه می دانند در حالیکه از سال ۲۰۰۱ به این طرف رد پای تفکرات افراط گرایان عربستان در تمامی حملات تروریستی و وقایع مرگبار خاورمیانه وجود دارد.
هرچند این وابستگی بیشتر از ۳۰ سال است که گریبان رهبران فرانسه را گرفته است اما به گفته کارشناسان در سال های اخیر به حد تحقیرآمیزی رسیده است. تا آنجا که در ماه آوریل رئیس جمهوری فرانسه، پس از دیدار با قدرتمندترین حاکم سعودی، «محمد بن سلمان» تصمیم گرفت تا نماینده ای ویژه برای نمایش چهره ای انسانی و دموکراتیک از ولیعهد عربستان سعودی در رسانه ها و افکار عمومی فرانسه تعیین کند. «سیلون فور» نماینده کاخ الیزه در این رابطه است. هم چنین به گفته وبسایت مدیاپارت دولت فرانسه در ماه های اخیر تلاش های زیادی کرده است تا مانع انتشار برخی از گزارش های سازمان ملل در زمینه جنگ عربستان شود.