پمپئو در سخنرانی خود که 12 شرط برای ایران گذاشته مدعی شد که برجام نقایص مرگبار دارد و جهان را به خطر انداخته است.
به گزارش جماران؛ 'دالیا داسا کای' مدیر 'مرکز سیاست گذاری عمومی خاورمیانه'اندیشکده 'رند' پیرامون ادعاهای مایک پمپئو وزیرخارجه آمریکا درباره ایران به سی ان ان گفت: روسیه، چین و حتی اتحادیه اروپا با طرح جدید آمریکا همراهی نخواهند کرد و آمریکا کاملا منزوی خواهد شد.
'سی ان ان' از 'دالیا داسا کای' پرسید: مایک پمپئو در اظهارات خود توضیح نداد که اعمال تحریم های یکجانبه علیه ایران می تواند موثرتر از تحریم های چندجانبه بین المللی باشد؟
این کارشناس در پاسخ گفت: وزیرخارجه آمریکا وعده داده که تحریم های آمریکا قوی ترین رژیم تحریم هایی باشند که تاکنون (علیه ایران)وضع شده و قوی تر از تحریم های چند جانبه گذشته. اما مشکلی که اینجا وجود دارد این است که روسیه ، چین و حتی اروپایی با این طرح همراهی نخواهند کرد که این موضوع آمریکا را کاملا منزوی خواهد ساخت.
داسا کای افزود:می دانیم که چنانچه فشارهای چند جانبه علیه ایران نباشد شما نمی توانید به نتیجه ای که می خواهید دست یابید،با این سیاست جدید، مشخص نیست شما چگونه می توانید از نقطه اول (A)به نقطه دوم (B)حرکت کنید.
وی گفت: اینکه وزیرخارجه آمریکا درسخنان خود می گوید ایران باید همه چیز را رها کند آنگاه باهم توافق کنیم، این موضوع واقع گرایانه نیست.
سی ان ان درادامه از وی پرسید: با این همه به جای اینکه ایران منزوی شود، به نظر می رسد از بسیاری جهت اکنون این آمریکا است که منزوی شده است.
این مقام اندیشکده آمریکایی رند در پاسخ گفت: این مهم ترین دورنمای تمامی این مساله است و می تواند پایانی وخیم داشته باشد که ایران فعالیت هسته ای خود را از سر بگیرد چرا که رژیم بسیار ضعیف تحریم ها برای ممانعت از آن برقرار خواهد بود.
داسا کای درادامه گفت: ایده ای که اروپایی ها بتوانند توافق را نجات دهند که آیا واقعا ممکن باشد و اینکه ما هنوز نمی دانیم چین و روسیه چه خواهند کرد و ایرانی ها نیز نشان داده اند که به این زودی به پای میز مذاکره باز نمی گردند ، فکر می کنم نتیجه کار بی نهایت خطرناک باشد.
مایک پمپئو که حدود یک ماه پیش از ریاست سازمان جاسوسی آمریکا به سمت وزیر امور خارجه منصوب شده، عصر روز گذشته ( دوشنبه ) در سخنانی مملو از اتهام بی اساس علیه ایران راهبرد جدید دولت آمریکا را در قبال ایران بعد از خروج کشورش از برجام که با انتقادهای زیادی روبرو شد، اعلام کرد.
وی گفت: آمریکا پس از خروج از برجام به دنبال تشدید فشار مالی و تحریم های بی سابقه علیه ایران و جلوگیری از نفوذ و هژمونی منطقه ای این کشور و ممانعت از برنامه های هسته ای و موشکی تهران است.
پمپئو در سخنرانی خود که 12 شرط برای ایران گذاشته مدعی شد که برجام نقایص مرگبار دارد و جهان را به خطر انداخته است.
رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز در واکنش به این سخنان با تاکید براینکه دولت جدید آمریکا این کشور را به 15 سال پیش برگرداند، گفت : همه کشورهای دنیا خواهان استقلال در تصمیم هستند و شاید آمریکاییها بتوانند با فشار دربعضی جاها کاری به پیش ببرند اما منطق نمیپذیرد که آنها بخواهند برای دنیا تصمیم بگیرند.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز با اشاره به اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی در همه 10 گزارش فصلی خود پایبندی ایران به برجام را تایید کرده است، افزود: (آژانس) تصریح کرده که همه دسترسی های لازم را (از سوی ایران) دریافت کرده است.
موگرینی تاکید کرد: اتحادیه اروپا به استمرار اجرای کامل و موثر برجام متعهد است و تا زمانی که ایران به همه تعهدهای هسته ای خود پایبند باشد (همچنان که تاکنون بوده) متعهد خواهد ماند.
وزیر خارجه ایران نیز در واکنش به این سخنان در توییتر نوشت: دیپلماسی حقه بازی آمریکا صرفا بازگشت به عادت های گذشته است؛ آمریکا محبوس در توهمات و سیاست های شکست خورده ای است که از سوی گروه هایی با منافع خاص دیکته می شود، همان انتخاب های غلط را تکرار می کند و به تبع آن همان نتایج زیان بار را برداشت خواهد کرد.
وزارت امور خارجه ایران نیز در بیانیه ای اظهارات سخیف وزیر خارجه آمریکا را نشانه درماندگی مقام های این کشور اعلام کرد و افزود: ایران با رد تک تک اتهامات و اکاذیب مطرح شده در این به اصطلاح راهبرد جدید، اظهارات وقیحانه مایک پمپئو را مداخله آشکار در امور داخلی خود می داند.
رئیس جمهوری آمریکا روز 18 اردیبهشت ماه گذشته خروج کشورش از توافق هسته ای 1+5 با ایران را اعلام کرد.
نیویورک تایمز:خواسته دولت ترامپ از ایران تسلیم است
نیویورک تایمز نوشت: از سه شنبه دو هفته پیش که رئیس جمهوری ترامپ اعلام کرد که آمریکا دیگر به توافق هسته ای ایران متعهد نمی ماند، این سوال مطرح شده بود که 'خوب، بعد چه؟'، تا اینکه مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه پاسخ آن را داد و مشخص شد که دولت ترامپ از ایران چه می خواهد 'کاپیتولاسیون' یعنی تسلیم شدن.
' کارول جیاکومو' ناظر مقالات روزنامه آمریکایی دوشنبه شب (دیشب) در ادامه مقاله ای افزود: پمپئو در 'بنیاد هریتیج' که متعلق به محافظه کاران آمریکاست یک سخنرانی پیرامون موضوع ایران داشت و در آن تصریح کرد که چنانچه ایران غنی سازی اورانیوم را متوقف نکند و موشکهایی با قابلیت هسته ای بسازد و از 'حزب الله'، شورشیان 'حوثی' یمن و نیروهای ایرانی در سوریه حمایت کند؛ دولت آمریکا قصد دارد از تمام توان اقتصادی و نظامیش علیه ایران استفاده کند.
پمپئو در این سخنرانی 12 مطالبه از ایران را مطرح کرد. این تقاضاها آنقدر زیاد است که بعید به نظر می رسد ایران اگر هم بخواهد، به این زودیها آنها را اجابت کند. تازه ایران اگر هم تمام این خواسته ها را برآورده کند، معلوم نیست در ازای آن امتیازاتی را که مد نظرش است شامل برداشته شدن تحریمها و برقرار شدن مجدد روابط دیپلماتیک و تجاری کشور با جهان خارج در آینده به دست خواهد آورد یا نه .
پمپئو در صحبتهایش قول داد که فشار مالی بی سابقه ای را بر حکومت ایران قرار می دهد تا تمام نیروهای عملیاتی ایران و بخصوص رد 'حزب الله' را در جای جای جهان بگیرد و شناسایی کند.
پمپئو ضمنا هشدار داد که اگر رهبران ایران برنامه هسته ایشان را از سر بگیرند، مشکلات بزرگتری را بیش از آنچه که در گذشته داشته اند، بر آنها وارد خواهد کرد.
** رویکرد دولت ترامپ، دارای اشکالات فراوان
اما این رویکرد دارای اشکالات فراوان است.
اولین اشکال این است که، این فقط یک رویکرد است، استراتژی نیست. این فقط یک آرزو است که اگر در نهایت امر به یک نبرد تمام عیار در خاور میانه منجر نشود، حتما تنشهای این منطقه را شدیدتر خواهد کرد.
با تصمیمی که ترامپ در مورد توافق هسته ای ایران گرفته است، ما به نقطه پوچی رسیده ایم. ترامپ توافق چند جانبه ای را که ایران موظف کرده بود برنامه هسته ایش را کوتاه کند و در ازای آن تحریمها از سرش برداشته شود، پس زد. ایراد ترامپ به توافق این بود که این توافق سایر نگرانیهای جهان را از ایران، از جمله رفتارهای ایران را در منطقه نمی زداید.
ترامپ و همه یارانش در دولت به خود اعتماد به نفس دارند و مطمئنند که تحریمهای آمریکا سرانجام روزی جمهوری اسلامی را به زانو در خواهد آورد چون (به نظر آنها) اقتصاد ایران همین حالا هم از کار افتاده است و کشور هم صحنه شورشهای سیاسی پراکنده است.
اما موضوع این است که تحریمهایی که قبل از امضای توافق هسته ای در سال 2015 بر ایران اعمال شده بود همگی موثر افتاده بودند چون بطور جامع مورد حمایت جامعه بین الملل بخصوص اروپا، روسیه و چین بودند.
اروپا هنوز هم به توافق پایبند مانده است، همچنین به تعهدات اقتصادیش با ایران.
پس ترامپ دارد چه می کند؟ آیا او می خواهد با تهدید کردن دشمنان آمریکا به تحریم، آنها را تبدیل به بهترین دوستان آمریکا کند؟
* ائتلاف دو سوی اطلس رنگ می بازد
اروپا از دست آمریکا عصبانی است. حق دارد. اروپا مشورت و تبادل نظر می کند تا بلکه بتواند راهی برای دور زدن تحریمهای آمریکا پیدا کند. در آن صورت ائتلاف دو سوی اقیانوس اطلس بیش از پیش خراب خواهد شد و بلکه هم، خیلی زودتر از آنچه که پیش بینی می شود روزی برسد که اروپا یک سامانه مالی در اختیار داشته باشد که چندان به نظام مالی آمریکا گره نخورده باشد.
بلافاصله بعد از صحبتهای پمپئو؛ 'فدریکا موگرینی' رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در صحبتهایی اشاره کرد 'سخنرانی آقای پمپئو مشخص نکرد خارج شدن از توافق هسته ای چگونه منطقه را از بابت خطر اشاعه سلاحهای کشتار جمعی امنتر کرده است و یا خواهد کرد'.
وی تاکید کرد:' هیچ جایگزینی برای این توافق وجود ندارد'.
** تغییر رژیم ایده ای وحشتناک است
نیویورک تایمز ادامه داد: مسلم است ایران از 'بشار اسد' و 'حزب الله' حمایت می کند، اما مسئله این است که کشورهای دیگری هم هستند که هم اکنون در سوریه حضور دارند، شامل روسیه و یا عربستان که در یمن حضور دارد. همه این کشورها به سهم خود دارند سوخت بی ثباتی منطقه را تامین می کنند.
البته پمپئو اشاره کرد که هدف دولت ترامپ این است که با ایران به یک توافق جامع برسد، اما واقعیت امر چیز دیگری است. نیت حقیقی دولت ترامپ این است که جمهوری اسلامی در هم شکسته شود و یا اینکه تحریک شود سراغ برنامه هسته ایش و آن را از سر بگیرد و آنگاه است که آمریکا و اسرائیل هم عذری موجه برای اقدام نظامی دارند.
تجربه ای که جهان از تغییر رژیم در عراق دارد، عبرت آموز است و نشان می دهد که سیاست تغییر رژیم، ایده ای وحشتناک است.
آمریکا بر مبنای یک فرضیه دروغین راهی جنگ در عراق شد. دهها هزار انسان کشته شدند، هزارها میلیارد دلار هدر رفت و ستیزه جویان اسلامگرا همچون قارچ از زمین سر برآوردند. همه اینها فرصتهایی طلایی شد در دستان ایران تا به عراق برود و جایگاهش را محکم سازد.
'جان بولتون' که در آن هنگام یکی از معماران دولت 'جرج بوش' برای تهاجم نظامی به عراق و خلق آن فاجعه بود، امروز هم در مرکز کانون سیاست گذاری آمریکا جای گرفته است و مشاور امنیت ملی ترامپ شده است.
* دلیل دیگر مضحک بودن درخواستهای پمپئو از ایران
نویسنده روزنامه آمریکایی در پایان مقاله خود نوشت: از آن گذشته مضحک بودن تقاضاهای پمپئو از ایران از زاویه ای دیگر هم قابل نقد است.
پمپئو این مطالبات را از ایران مطرح کرد اما رئیس او به رهبر کره شمالی 'کیم جونگ اون'، که گمان بر این است 60 سلاح (کلاهک) هسته ای دارد، یک سری تضمین های امنیتی در ازای رها کردن زرادخانه هسته ایش پیشنهاد می دهد. این در حالیست که ایران هیچ سلاح هسته ای ندارد و برنامه هسته ایش را هم در حد مشخصی محدود کرده است.
مسلما ایرانی ها هم تا چند هفته آینده به این تحریکات آمریکا پاسخ حساب شده ای خواهند داد. رئیس جمهوری 'حسن روحانی' در داخل تحت فشار تندروها قرار دارد. تندروها می گویند که باید پاسخ دندان شکنی به آمریکا داد و آن را به عقب هل داد و برنامه هسته ای را از سر گرفت.
جهان فقط باید امیدوار باشد که بتواند بدون کمک آمریکا، این مانع و محدودیت را بخوبی پشت سر بگذارد.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا بامداد دوشنبه (دیروز) به وقت واشنگتن، در سخنانی مالامال از اتهام های بی اساس علیه ایران در بنیاد دست راستی هریتیج، راهبرد جدید دولت آمریکا را برای مقابله با ایران پس از خروج این کشور از برجام اعلام کرد.
وی گفت که آمریکا پس از خروج از برجام به دنبال تشدید فشار مالی و تحریم های بی سابقه علیه ایران، جلوگیری از نفوذ و هژمونی تهران در منطقه و ممانعت از برنامه های هسته ای و موشکی آن است.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران درباره سخنان پمپئو گفت: آمریکا محبوس در توهمات و سیاست های شکست خورده ای است که از توسط گروههایی با منافع خاص تکرار می شود. همان انتخابهای غلط را تکرار می کند و بالطبع همان نتایج زیانبار را نیز شاهد خواهد بود.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا سه شنبه 18 اردیبهشت به رغم مخالفت شدید دیگر امضاکنندگان برجام بخصوص همپیمانان اروپایی این کشور، خروج یک جانبه دولتش را از این توافق بین المللی و تصمیم خود را بازگرداندن تحریم های یک طرفه این دولت را علیه کشورمان اعلام کرد.
کارشناس عدم اشاعه هسته ای: یک توافق بهتر و بزرگ تر، یک طرح خیالی است!
تارنمای شبکه سی.ان.ان نوشت: «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا امروز دوشنبه «طرح بی» واشنگتن درباره ایران را اعلام می کند؛ طرحی که برخی منتقدان آن را «نقشه خیالی» می نامند.
مقام های امریکایی می گویند قرار است طبق این طرح ، ائتلافی جهانی تشکیل شود تا با اعمال فشار، ایران را به مذاکره بر سر یک «ساختار امنیتی جدید» که فراتر از برنامه هسته ای است، وارد کند.
این طرح در سخنرانی امروز پمپئو مطرح خواهد شد. این اولین سخنرانی مهم وی در مورد سیاست خارجی خواهد بود و ساعت 9 صبح به وقت شرق آمریکا در اندیشکده محافظه کار «بنیاد هریتیج» ایراد می شود.
«برایان هوک» مدیر بخش سیاست گذاری وزارت خارجه آمریکا روز جمعه با تکرار ادعاهای واشنگتن علیه ایران گفت: ما به چارچوب جدیدی نیاز داریم که به تمامی تهدیدهای ایران بپردازد.
بنا بر ادعای هوک، این چارچوب شامل طیفی از مسائل حول برنامه هسته ای است. وی به مواردی همچون برنامه موشکی و مسائل منطقه ای اشاره کرد.
اما بسیاری از مقام های سابق دولتی در آمریکا، دیپلمات های خارجی و تحلیلگران نسبت به امکان پذیر بودن تدوین یک طرح فراگیر و همچنین نسبت به علاقه دولت آمریکا به استفاده از دیپلماسی درقبال ایران بدبین هستند.
**طرحی رویاپردازانه
«رابرت آینهورن» کارشناس عدم اشاعه هسته ای و مقام سابق وزارت خارجه آمریکا که هم اکنون پژوهشگر ارشد موسسه بروکینگز است، اظهار داشت: یک توافق بهتر و بزرگ تر، یک طرح خیالی است.
وی که در نشستی درباره ایران سخن می گفت، درباره نیات دولت ترامپ در قبال ایران افزود: هدف واقعی رسیدن به یک توافق بزرگ تر و بهتر نیست بلکه هدف واقعی اعمال فشار زیاد به ایران است.
مقام های دولتی می گویند که کاخ سفید قصد دارد با اعمال فشار حداکثری ، نفوذ ایران در منطقه را کاهش دهد اما افراد نزدیک به دولت می گویند که هدف نهایی طرح جدید به این بستگی دارد که چه کسی آن را تشریح می کند.
یک منبع نزدیک به وزیر امور خارجه آمریکا و چند نفر دیگر گفتند: پمپئو و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی ترامپ امیدوارند که کمپین فشار بر ایران، این کشور را وادار کند تا از فعالیت های منطقه ای خود در سوریه، یمن و جاهای دیگر دست بردارد و بر ثبات داخلی تمرکز کند.
پمپئو درحالی نگرش دولت آمریکا در مورد ایران را تشریح می کند که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا دو هفته پیش از برجام خارج شد و تحریم هایی را که طبق این توافقنامه برداشته شده بود، دوباره اعمال کرد. وی همچنین تحریم های جدیدی را علیه بانک مرکزی ایران وضع کرد.
بسیاری از تحلیلگران می گویند: خروج از برجام و رویکرد دولت ترامپ در مقابل اروپا به معنای آن است که شاید این بار تحریم ها موثر نبوده و تلاش برای رسیدن به یکی توافق گسترده تر را دشوارتر کند.
به گفته آنها، کمپین فشار حداکثری به ائتلافی متحد نیاز دارد. این درحالی است که روسیه و چین تمایلی به کمک برای رسیدن به توافق هسته ای دیگر با ایران را ندارند. آنها نسبت به تصمیم ترامپ برای خروج از برجام ابراز ناخرسندی کرده اند.
خروج ترامپ از برجام متحدان نزدیک آمریکا در اروپا را عصبانی و از واشنگتن دور کرده است. وی گفته که آمریکا آن دسته از شرکت های اروپایی را که به قراردادهای خود برای تجارت با ایران متعهد بمانند، تحریم می کند.
**نارضایتی اروپا
اظهارات ترامپ نگرانی اروپایی نسبت به تعهد دولت آمریکا در قبال همکاری ها فراآتلانتیکی را هم بیشتر کرده است، به ویژه آنکه وی تهدید کرده است که تعرفه هایی علیه برخی صنایع کلیدی اروپا وضع می کند.
این رویکردها باعث شده است تا این تصور به وجود آید که آمریکا قلدری می کند. این مساله باعث ایجاد نفرت شده است.
آینهورن پیش بینی کرد «تحریم های جدید به اندازه تحریم هایی که سال 2012 وجود داشت، فلج کننده نخواهد بود».
وی افزود: سایر کشورها در مقابل این تحریم ها سرپیچی کرده یا آن را نادیده می گیرند.
رهبران اروپایی گفته اند: قانونی را اجرا خواهند کرد که از شرکت های اروپایی همکار با ایران حمایت می کند. آنها همچنین می خواهند که بانک توسعه اروپا کانالی مالی با بانک مرکزی ایران ایجاد کند.
«سوزان مالونی» معاون برنامه سیاست خارجی در موسسه بروکینگز می گوید که این نشانه «عصبانیت و نفرت اروپایی ها» از اقدامات ترامپ است.
بسیاری از تحلیلگران این سوال را مطرح می کنند که وقتی آمریکا از توافقنامه ها خارج می شود، چرا ایران، اروپا و کشورهایی مانند کره شمالی باید به ایالات متحده به طور اعم و دولت آن کشور به طور اخص اعتماد کنند؟
افرادی مانند مالونی و مقام های سابق دولت اوباما و دیپلمات های خارجی که در گفت و گوها با ایران حضور داشتند، می گویند که مذاکره در مورد توافقی که دربرگیرنده همه مسائل باشد، غیرممکن بوده است.
مالونی اظهار داشت: خروج ترامپ از برجام به معنای آن است که مردم ایران آمریکا را «عامل مشکلات خود» خواهند دانست و «حول پرچم شان متحد می شوند».
برخی ناظران از جمله «تریتا پارسی» رئیس «شورای ملی ایرانیان آمریکا» معتقد است که دولت آمریکا با حسن نیت مذاکره نمی کند به ویژه آنکه بولتون همان طور که سابقه اش نشان می دهد، یک سال پیش در جمع منافقین از اقدام علیه حکومت ایران حمایت کرده است.
برخی دیگر نیز اظهار می دارند: صرف نظر از اینکه دولت آمریکا چه اهدافی را دنبال می کند، اصرار اسرائیل و عربستان برای تقابل با ایران، احتمال محاسبه اشتباه را بالا خواهد برد.