برخی خانم جلسهایها به بهانه انجام امور خیریه هزینههای هنگفتی از مردم میگیرند.
به گزارش جماران؛ رییس اقشار اجتماعی سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه مبلغان و مداحان خانمی که خارج از سازمان تبلیغات کار میکنند، قیمتهای متفاوتی از مردم دریافت میکنند و به صورت توافقی نیز این مبالغ دریافت میشود، گفت: معمولا چشم و همچشمی هم در این فضا دیده میشود و عدهای هم با این ادعا که این مبلغ را صرف امور خیریه میکنند، مبالغ سنگینی از صاحبخانه دریافت میکنند حتی در یکی از موارد یک خانه در ولنجک توسط صاحبخانه به مبلغه اهدا شده بود.
فرزانه سادات نیکوبرش، رییس اقشار اجتماعی سازمان تبلیغات اسلامی، درباره برنامههای این سازمان برای ساماندهی مبلغان و مداحان خانم گفت: سامانه جامع اعزام مبلغ با نام سجام در سایت سازمان تبلیغات طراحی شده است و از همه مبلغان و مداحان خانم و آقا خواسته شده تا در این سامانه ثبت نام کنند، این سامانه بیش از 5 الی 6 سال است که فعال است و تمام مبلغان باید در آنجا ثبت نام کنند تا در بحث اعزامها بتوانیم از این افراد استفاده کنیم.
او با اشاره به اهداف این سامانه خاطرنشان کرد: یکی از اهداف ما در سامانه سجام این بود که همه مبلغان شناخته شده باشند، همچنین سطحبندی شده و تحصیلات و سابقه آنها مشخص شود.
رییس گروه اقشار اجتماعی سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: ما در خصوص ثبت نام مبلغان در این سامانه با سه دسته مواجه هستیم؛ یک دسته مبلغان سنتی هستند که یا سواد ندارند یا سواد پایینی دارند و سنتی رشد کرده و صدای خوشی داشتند و در منطقه خود شناخته شده هستند و کار تبلیغی را انجام میدهند. نوع دوم افرادی هستند که تحصیلات حوزوی دارند و با توجه به اینکه علم آن را فراگرفتهاند به کار تبلیغی نیز ورود کردهاند که انحراف در این گروه بسیار کمتر است، البته نفس انسان گاهی اوقات باعث میشود فردی هم با داشتن تحصیلات و اطلاعات کافی باز هم انحراف داشته باشد. برخی هم مبلغان دانشگاهی هستند و تقریبا حدود 60 درصد مبلغان ما همین افراد تحصیلکرده و اهل علم هستند.
خرافات و انحرافات در میان مبلغان سنتی بیشتر است
نیکوبرش با بیان اینکه سازمان تبلیغات برای مبلغان برنامههای متنوعی در نظر گرفته است، تصریح کرد: برخورد مبلغان سنتی با این سامانه به دو صورت بود، برخیها بعد از ورود به این سامانه از برنامههای آن استقبال و از آن استفاده کردند، سازمان نیز با توجه به نیاز هر استان و توانمندی این زنان دورههای تخصصی از جمله آشنایی با احکام، روضهخوانی و ... با توجه به سطح سواد برای آنها در نظر گرفته است.
او با تاکید براینکه نمیتوان با این گروه از مبلغان سنتی به صورت سلبی برخورد کرد و برخوردمان با آنها ایجابی است، خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که برخی عرفهایی در جامعه وجود دارد به اسم دین که نیاز به تغییرات فکری در جامعه دارد و تغییر این نگرش در فرهنگ عرفی آن جامعه نیاز به زمان زیادی دارد.سازمان تبلیغات نیز در این زمینه تلاشهای بسیاری از طریق توانمندی این زنان مبلغ انجام داده است. برای این افراد برنامههایی در جهت ارتقای سطح فکری و علمی قرارداده شده و در بسیاری از مناطق نتیجه بسیار خوبی داشته است.
نیکوبرش با بیان اینکه انحراف در مبلغان سنتی نه تنها در زنان بلکه در مردان مبلغ نیز دیده میشود، تاکید کرد: خرافات و انحرافات در میان مبلغان سنتی بیشتر است و متاسفانه تا زمانی که اقبال فرهنگ اجتماعی نسبت به این افراد وجود داشته باشد این افراد هستند و به قول معروف حتی اگر درب را ببندیم از پنجره وارد میشوند.
"منافع فردی" مانع مراجعه مبلغان و مداحان خانم به سازمان تبلیغات
رییس گروه اقشار اجتماعی سازمان تبلیغات اسلامی خاطرنشان کرد: دستهای نیز از مبلغان و مداحان سنتی هستند که از این طرح استقبال نکردند، چراکه فعالیت آنها محدود میشود و باید مسئولیتپذیر باشند از همین رو از این طرح ما استقبال نکردند و به فعالیت ادامه دادند و از آنجا که در فرهنگ جامعه خود مقبول هستند عملا نگاه مثبتی به این مسئله نداشتند. همچنین یک سری منافع فردی مانع میشود که این افراد به سازمان تبلیغات مراجعه کنند.
او در پاسخ به این سوال که چرا اقبال عمومی نسبت به این افراد زیاد است، گفت: افراد نمیدانند وقتی که قصد دارند مجلس ذکر مصیبت برای اهل برگزار کنند، می توانند از مبلغان سازمان تبلیغات اسلامی استفاده کنند. سازمان تبلیغات در هر استانی علاوه بر مرکز استانی ادارات تابعه نیز دارد و اگر مردم در خواست مبلغ کنند، سازمان نیز با توجه به سامانه سجام مبلغانی را معرفی میکند که مقبول و شناخته شده هستند و برای ما مسئلهای ندارند، اما مردم از افرادی استفاده میکنند که در محل خودشان شناخته شده هستند و این افراد چون آگاهی لازم را ندارند خرافات خود را تبلیغ میکنند.
با 15 مبلغ سنتی زن مشکلات زیادی داریم
او با بیان اینکه مشکلات در این زمینه بسیار است، گفت: یکی از اقدامات سازمان رسیدگی به شکایات مردمی در همین زمینه است و در خصوص شکایاتی که به سازمان میشود نیز رسیدگی لازم انجام میشود برخی افراد نیز متنبه میشوند و در مسیر قرار میگیرند، اما برخی افراد همچنان به کار خود ادامه میدهند. در حال حاضر نیز حدود 10 الی 15 نفر از مبلغان سنتی هستند که مشکلات زیادی با آنها داریم.
نیکوبرش گفت: گرچه این افراد تعداد اندکی هستند، اما از آنجا که همیشه کار منفی بازتاب بیشتری دارد فعالیت این افراد بیشتر دیده میشود و انعکاس آن شدیدتر خواهد بود. البته اقدامات سازمان تبلیغات در زمینه حل این مسائل رو به جلو است و پیشرفت خوبی داشته است.
چشم و همچشمی در میزان دریافتی خانمجلسهایها
نیکوبرش درباره مبالغ دریافتی این مبلغان خاطرنشان کرد: افرادی که از طریق سازمان تبلیغات معرفی میشوند بین 50 تا 100 هزار تومان دریافت میکنند و این یک قیمت معمول است که دریافت میشود، اما افرادی که خارج از سازمان تبلیغات کار میکنند، قیمتهای متفاوتی دریافت میکنند و به صورت توافقی مبالغ دریافت میشود و معمولا چشم و همچشمی هم در این فضا دیده میشود عدهای هم با این ادعا که این مبلغ را صرف امور خیریه میکنند، مبالغ سنگینی از صاحبخانه دریافت میکنند حتی در یکی از موارد یک خانه در ولنجک توسط صاحبخانه به مبلغه اهدا شده بود.
درصدد جلوگیری از فعالیت برخی مداحان زن هستیم
او ادامه داد: این افراد از طریق مراد و مریدی عمل میکنند و این فرهنگ متاسفانه به راحتی قابل اصلاح نیست و نیاز به همکاری همه دستگاهها دارد. سازمان تبلیغات نیز در این زمینه ایجابی عمل میکند و با تربیت افراد و استفاده آنها در این مجالس سعی دارد تا جلوی فعالیت این افراد گرفته شود و سعی میکنیم تا عادت غلط در این زمینه را اصلاح کنیم، البته یک سری عرفهای اجتماعی نیز خیلی اجازه کار به ما نمیدهد اما باز هم در حال تلاش هستیم تا سطح فرهنگ مردم در مباحث دینی را ارتقا دهیم.