به گزارش جماران تیجه انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم نیز بعد از حواشی فراوان اعلام شد اما همچنان برخی به دنبال آن هستند تا فضای کشور را رقابتی نشان دهند. مجریان این جریان بیشتر از میان محافظهکاران هستند و تلاش میکنند تا اذهان عمومی را در دوقطبی کاذبی که ایجاد کرده بودند، نگهدارند. دوقطبی خطرناکی که میتواند به آینده کشور ضربه بزند. اما در میان اصولگریان و محافظهکاران نیز، هستند افرادی که منش و رویکرد آنها را قبول ندارند و معتقدند بعد از پایان انتخابات، رقابتها باید به رفاقت تبدیل شود تا توان کشور به جای هزینه در مسیر مقابلههای سیاسی، برای اعتلای ایرانی اسلامی خرج شود.یحییآل اسحاق از شخصیتهایی به حساب میآید که معتقد است برای حل معضلهای اقتصادی و مشکلات در کشور باید گروههای مختلف،تضاد دیدگاه را به میدان انتخابات واگذار کنند و برای سربلندی نام ایران نیز که شده، دست به دست یکدیگر داده و به عرصه بیایند. راهکارهای حل مشکلات کشور و اقداماتی که روحانی باید برای بهبود اوضاع در دولت دوازدهم در پیش گیرد را از این عضو پیشین حزب موتلفه و وزیربازرگانی دولت هاشمی رفسنجانی جویا شدیم که مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
حضور حداکثری مردم پای صندوقهای رای را چگونه ارزیابی میکنید و دلایل این نمایش قدرت چه بود؟
به هر ترتیب مقوله انتخابات در کشور با حضور هفتادوچهار درصدی مردم در پای صندوقهای رای به پایان رسید. این حضور گسترده و مشارکت بالا اثرات بیرونی و داخلی مفیدی برای کشور و نظام به همراه داشت. این حضور بیانگر اقتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقه و جهان بود آنهم درحالیکه همه دشمنان منتظر بودند تا بتوانند با فراگیر شدن اختلافات داخلی، توطئههای خود را اجرایی کنند. مردم با حضورشان در انتخابات، بار دیگر مهر تاییدی بر نظام جمهوری اسلامی ایران زدند. اما این حسنها و نقاط قوت نباید ما را از نقاط منفی قابلتوجه در خصوص این دوره از انتخابات غافل کند. فضای رقابتی موجود به ویژه فضایی که در مناظرات به وجود آمده بود به هیچعنوان در شان نظام و مردم ما نبود. فراهم شدن فرصتی که مسئولان علیه یکدیگر دست به اتهاماتی بزنند متناسب با جمهوری اسلامی نیست و موجب میشود مردم و جامعه نسبت به مسئولان بدبین شوند. از طرفی ما در چهارساله گذشته شاهد مشکلات اقتصادی فراوان در حوزههای مختلف از جمله صنعت و زندگی مردم بودیم اما فضای مناظرات به سمتی هدایت شد که نامزدها، برنامههای اقتصادی خود را بهطور کامل برای مردم شرح ندادند و بیشتر به اتهام زنی و طرح مسائل این چنینی پرداختند.
با توجه به رقابتی که شکل گرفت شرایط باید به چه سمتی حرکت کند تا فضای میان گروهها و جریانهای مختلف به سمت وحدت و همدلی پیش برود؟
درهرصورت انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم با پیروزی حسن روحانی به پایان رسید و او باید این موضوع را در نظر بگیرد که رییس جمهور کل کشور است و باید در اجرای برنامهها و استراتژیهایش منافع تمامی گروهها، جریانها و درنتیجه مردم را در نظر بگیرد. روحانی باید در انتخاب مدیران، افراد شایسته در هر حوزه را فارغ از نگاه سیاسیشان برای اداره امور گلچین کند. روحانی باید بهگونهای بر کشور مدیریت کند که از محرومین گرفته تا مردم عادی، افراد روستایی و شهری، دانشگاهی و حوزوی منافع و خواستههایشان مورد توجه قرار گیرد. مدیران و وزرای دولت نیز نباید اینگونه فکر کنند که مختص به یک طبقه یا جناح هستند، آنها باید در نظر بگیرند که دولت، طبقه حاکمی است که باید جمهور را اداره کند که در برگیرنده همه مردم است.
برای حل نقطه ضعف اصلی روحانی که موضوع اقتصادی بود چه راهکاری را به دولت آینده پیشنهاد میدهید؟
دولت جدید باید در عرصه اقتصادی به فعالان این حوزه با وجود مشکلات معیشتی گستردهای که مردم امروزه با آن روبهرو هستند، توجه ویژهای داشته باشد. بههرحال مشکلاتی مانند وضعیت اقتصادی، معضلات صندوقهای بازنشستگی، مشکلات زیستمحیطی و همچنین مباحثی نظیر روابط بینالملل و موضع تحریمها با برگزاری انتخابات حل نمی شود و به شکل قبل ، سر جایشان باقی خواهند ماند. باید بهصراحت گفت این موارد جز با همدلی، هماهنگی و وحدت میان تمام گروهها و جریانها قابلحل نیست. باید جامعه ایرانی که تشکیل شده از نهادهای قانونی نظیر قوای مختلف، نهادهای مدنی و خصوصی و سایر بخشهاست برای حل مشکلات اقتصادی موجود در کشور به یک وحدت رویه و همدلی برسند که اگر این اتفاق رخ ندهد و روحیه ایجاد نشود باید منتظر اتفاقات بدی در این حوزه برای کشور بود.
با توجه به اختلاف دیدگاههای موجود، جریانهای سیاسی میتوانند با یکدیگر کار اجرایی کنند؟
برای فراهم شدن چنین روحیه ای در مسئولان باید آنها به منافع ملت و نظام فکر کنند و منافع شخصی خود را کنار بگذارند و به فکر آینده کشور باشند. بهطور طبیعی وحدت بر سر مسائل سیاسی بهواسطه اختلافسلیقه و طرز تفکر شدنی نیست اما فارغ از این نگاه میتوان در حوزههای تخصصی از چهرههای صاحبعنوان و شناختهشده در بخشهای مختلف بهره برد. در حوزه اقتصادی ما امروزه ناچار هستیم از تمام ظرفیت موجود استفاده کنیم. دولت باید فضا را مهیا کند تا افرادی که در حوزههای مختلف مانند تجارت، بازرگانی، تولید، معدن یا سیستم بانکی مسلط هستند وارد عرصه تصمیمگیری شوند. این امور فنی و حرفهای است و نیازی به دخالت سیاست در آن نیست. از طرفی افراد کار بلدی که در حوزه اقتصاد به کار گرفته میشوند نباید مسائل سیاسی را وارد امور اقتصادی کنند. وزارت صنعت نباید به امور سیاسی توجه کند، باید تمام تلاش خود را برای بالا بردن تولید و ایجاد اشتغال صرف کند. مسائل سیاسی در برهه انتخابات بهاندازه کافی مطرح شد و فرد پیروز نیز مشخص شد. امروز زمان آن است که دولت در حوزههای مختلف از شخصیتهای کارآمد بدون در نظر گرفتن نگاه سیاسی آنها بهره ببرد، از طرفی آن افراد نیز به دولت این تضمین را بدهند که فقط در حوزه تخصصی خود وارد عمل شوند و مسائل سیاسی را وارد حوزه کاری خود نکنند. با اجرایی شدن چنین راهکاری می توان شاهد کاهش مشکلات در حوزه های مختلف به ویژه در بخش اقتصاد بود.