دشمن تصور نمیکرد ایران در هورالهویزه که دارای وسعت زیاد وفاصله طولانی از ساحل تا هدفها بود، دست به عملیات بزند، چون ایران در چهار سال گذشته هیچ گاه در این منطقه عملیاتی اجرا نکرده بود.
به گزارش جماران، یگانهای استان فارس همگام و همراه با سایر قوای نظامی ایران در نبرد با دشمن بعثی عراق رشادت و جانفشانیهای بسیاری از در عملیاتهای مختلف بجا گذشتهاند که عملیات خیبر یکی از این میدانهای نبرد حق علیه باطل است.
پس از فتح خرمشهر و عقب نشینی سراسر ارتش عراق، دشمن برای دستیابی به پدافند مطمئن تدابیری به کار بست؛ به گونه ای که در مناطق کوهستانی، ارتفاعات مرزی را همچنان در اشغال خود نگه داشت؛ و در مناطق پست، با به کارگیری موانع مصنوعی موقعیت خود را تحکیم بخشید. در عین حال، دشمن از موانع طبیعی نیز به منظور ایجاد اطمینان بیشتر بهره می گرفت. در این میان، رودخانه عریض اروند و منطقه وسیع هورالعظیم از نگرانی دشمن نسبت به تهاجم قوای ایران کاسته بود.
این موضوع در منطقه هورالعظیم بیشتر مشهود بود، به طوری که دشمن هیچ گونه مانعی را برای ایجاد پدافند در غرب این منطقه در نظر نگرفته بود. عراق هرگز نمیپنداشت آب گرفتگی وسیع هورالعظیم برای نیروهای پیاده ایران قابل عبور باشد و گمان نمیکرد قوای مسلح ایران تلاش اصلی خود را در این منطقه قرار دهند.
یگانهای نظامی استان فارس با حضور لشکر 19 فجر با 14 گردان پیاده سپاه، تیپ 33 المهدی (عج) با 6 گردان سپاه، حضور تیپ 55 هوابرد شیراز از ارتش و حضور جهاد سازندگی فارس در پیروزی قوای نظامی در این عملیات نقش سازنده و تعیین کننده ای داشتند
منطقه هورالهویزه برای اجرای عملیاتی بزرگ در سال 1362 انتخاب شد. عملیات خیبر تا آن زمان ابتکار عملی بینظیر در جنگ به شمار میرفت. این منطقه میتوانست جبهه خودی را دوباره از تواناییهای گذشته بهرهمند کند و دشمن را با وجود پیچیدگی در خطوط دفاعی و طرحهای پاتک خود، از امکان مقابله با رزمندگان اسلام محروم کند. زیرا دشمن تصور نمیکرد ایران در هورالهویزه که دارای وسعت زیاد وفاصله طولانی از ساحل تا هدفها بود، دست به عملیات بزند، چون ایران در چهار سال گذشته هیچ گاه در این منطقه عملیاتی اجرا نکرده بود.
پیچیدگی و پر موانع بودن خطوط دفاعی عراق در جبهه جنوب و وجود استحکامات و خاکریزهای متعدد، موجب میشد تا فرماندهان سپاه در پی یافتن منطقهای برای عملیات باشند که در آن استفاده از تواناییهای خودی امکان پذیر باشد و از اجرای تک جبههای پرهیز شود.
در این میان، منطقه هورالهویزه بیش از سایر مناطق از این ویژگیها برخوردار بود. در واقع، رزمندگان اسلام میتوانستند در این منطقه یک بار دیگر حمله به دشمن را توأم با غافل گیری از جناح و بدون برخورد با خطوط پر مانع، انجام دهند. دلیل دیگر انتخاب این منطقه عملیاتی، بیتوجهی دشمن به آن بود. زیرا عراق به تصور اینکه ایران از این منطقه دست به حمله نمیزند، سازمان نظامی مناسبی در آن مستقر نکرده بود. طوری که کل منطقه عملیات از العزیز تا القرنه و جزایر مجنون را چند گردان پدافندی حفاظت میکردند. در مجموع میتوان گفت که منطقه هور با در نظر گرفتن توان نیروهای خودی و دشمن، و نیز نقش زمین و تاثیر گذاری آن، انتخاب شد.
هدف از عملیات خیبر، انهدام نیروهای سپاه سوم ارتش عراق، تأمین جزایر مجنون شمالی و جنوبی و ادامه تک از جزایر ومحور طلائیه به سمت نشوه والحاق با نیروهایی بودکه از محور زید به دشمن حمله میکردند. در این عملیات، همچنین در نظر بود که خشکی شرق دجله از طریق هور تصرف شود تا امکان تقویتهای عمده، از سمت شمال به سپاه سوم عراق از میان برود.