رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: در خصوص پرونده‌هایی که در بین مردم مطرح شده، باید اطلاع داده شود؛ اگر شخص، مجرم بوده، باید مجازات شود و در غیر این‌صورت، مردم مطلع شوند که جرمی در میان نبوده است و اگر این کار با قاطعیت، دقت و سرعت انجام شود، از افشاگری‌های بدون سند نیز جلوگیری خواهد شد.

به گزارش جماران؛ رئیس قوه قضاییه گفت: نخستین قدم این است که تمام پرونده‌هایی که در ذهن مردم سوال ایجاد کرده است، رسیدگی شود و هر نتیجه‌ای داشت اعلام شود. اینکه یک پرونده چرا مطرح شده و نباید می‌شد، موضوع دیگری است؛ حال که در افکار عمومی مطرح شده باید بررسی شود.

سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه و عضو مجلس خبرگان رهبری که سخنران ویژه اجلاس امروز مجلس خبرگان بود، در سخنانی، هدف مهم نهضت اسلامی را اجرای عدالت دانست و با بیان اینکه در چهل سال اخیر، گام‌هایی قابل تقدیر برای ایجاد عدالت برداشته شده است، تصریح کرد: با این حال، همانطور که در بیانیه گام دوم هم آمده است، می‌طلبد نگاهی داشته باشیم به اینکه از لحاظ عدالت در چه جایگاهی قرار داریم؛ چه کرده‌ایم و چه باید بکنیم که بیانیه گام دوم، این موضوع را به‌شکل واقع‌بینانه‌ای تبیین کرده است.

رئیس دستگاه قضا، تبیین شرایط فعلی را مهم ارزیابی کرد و گفت: تردیدی نیست که همه روسای پیشین دستگاه قضا، از شهید بهشتی گرفته تا مرحوم آیت‌الله هاشمی شاهرودی و آیت‌الله یزدی و آیت‌الله آملی لاریجانی، برای ایجاد عدالت تلاش کرده‌اند.

متناسب نبودن قالب اجرای عدالت با محتوای آن، نخستین نکته‌ای بود که رییسی به‌عنوان آسیب فعلی به آن اشاره کرد و گفت: ما قضای اسلامی داریم، اما آیا قالب‌ها، متناسب با محتوا است؟ سیرت، سیرت قضای اسلامی است، اما آیا صورت هم صورت قضای اسلامی است؟

وی با اشاره به تلاش بزرگان پیشین دستگاه قضا برای حذف یا اصلاح بخشی از نظام دادرسی گفت: من این را یک ضرورت اجتناب ناپذیر می‌دانم که قالب، متناسب با این سیرت و برخاسته از الگوی اسلامی و ایرانی پیشرفت باشد.

رئیس قوه قضائیه در تبیین متناسب نبودن محتوا و قالب اجرای عدالت در کشور گفت: برای طراحی قالب‌های متناسب با نظام دادرسی عادلانه، با حضور بخشی از مجربین دستگاه قضا و بخشی از علمای حوزه و بخشی از دانشگاهیان، لجنه‌ای را تشکیل داده‌ایم و این کار بدون عجله و با جزمیت علمی انجام خواهد شد.

وی شرط نخست برای اجرای عدالت در گام دوم انقلاب را بازآفرینی اعتماد مردم به اجرای عدالت دانست و گفت: متأسفانه اعتماد مردم مخدوش شده است، چرا که تا حد زیادی اعلام فساد و اعلام دزدی شد و به‌جای اینکه اقدامِ بسیار شود، اعلامِ بسیار شد و همین موجب شد که به اعتماد مردم خدشه وارد شود.

رئیس دستگاه قضا خاطرنشان کرد: اساس نظام بر اعتماد مردم استوار است؛ بنابراین باید هرچه سریع تر، این وضع را علاج کرد.

وی، دمیدن دشمن در موضوع فساد را یکی از عوامل ایجاد بی‌اعتمادی در مردم دانست و در ادامه به بیان راهکار‌های اصلاح بی‌اعتمادی مردم به مسئولان و اجرای عدالت پرداخت و گفت: نخستین قدم این است که تمام پرونده‌هایی که در ذهن مردم سوال ایجاد کرده است، رسیدگی شود و هر نتیجه‌ای داشت اعلام شود. اینکه یک پرونده چرا مطرح شده و نباید می‌شد، موضوع دیگری است؛ حال که در افکار عمومی مطرح شده باید بررسی شود.

وی با بیان اینکه نباید هیچ پرونده‌ای زیر میز برود و رسیدگی به همه پرونده‌هایی که مطرح شده، قطعی است، گفت: این که بگوییم فلانی وابسته به فلان شخص است و سخنانی از این قبیل، اصلاً پذیرفته نیست. آبروی نظام، فوق آبروی همه است، مهم این است که نظام بماند. البته قاضی باید بر اساس عدل حکم دهد.

رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: در خصوص پرونده‌هایی که در بین مردم مطرح شده، باید اطلاع داده شود؛ اگر شخص، مجرم بوده، باید مجازات شود و در غیر این‌صورت، مردم مطلع شوند که جرمی در میان نبوده است و اگر این کار با قاطعیت، دقت و سرعت انجام شود، از افشاگری‌های بدون سند نیز جلوگیری خواهد شد.

وی، مرجع رسیدگی به شکایات مردم را قوه قضائیه دانست و گفت: هرکسی حرفی دارد باید با دستگاه قضا در میان بگذارد. این دستگاه به عنوان ملجأ مظلومان به آن‌ها پناه می‌دهد. همچنین با اقتدار و تدبیر که اقتضای امر است، رفتار می‌کند.

رئیسی ادامه داد: مردم باید احساس کنند که قوه قضائیه، پناهگاهی مهربان است. من به مسئولین دستگاه قضا اعلام کرده‌ام که اگر پیرمردی عصا به‌دست و با زبان محلی آمد و گفت پولی در دست ندارم تا وکیل بگیرم و از زبان حقوقی هم بی‌بهره هستم، ما باید پناهگاه او باشیم تا داد مظلوم از ظالم ستانده شود.

وی، صیانت از مدیران را یکی از اقدامات دستگاه قضا در دور جدید دانست و گفت: سامانه اعلام اموال دارایی مسئولان که یک خوداظهاری است، با هدف صیانت از مدیران ایجاد شده است.

رئیسی در ادامه به مسائل اصلی حیطه فساد پرداخت و گفت: یکی از مسائل اصلی، قاچاق سازمان یافته است که مبالغ کلانی را به‌خود اختصاص داده است. رونق تولید هم در گرو مبارزه با قاچاق سازمان یافته است.

وی فرار مالیاتی را یکی دیگر از مشکلات اساسی دانست و گفت: عده‌ای درآمد میلیاردی دارند، اما مالیات نمی‌دهند، در حالی که قبل از همه به سراغ کارمند‌ها می‌رویم.

وی، ایجاد فساد را موضوعی چندضلعی دانست و گفت: ابتدا باید کاری کنیم که پرونده فساد تشکیل نشود. دو نرخی شدن ارز یا کالا، به‌معنای تولید پرونده برای قوه قضاییه است.

رئیسی، اصلاح نظام پولی را یک ضرورت دانست و گفت: همه دولت‌ها و مجالس روی این موضوع تاکید کرده‌اند، اما اقدام اساسی صورت نگرفته است.

وی با تاکید بر اصلاح ساختار‌های فسادزا گفت: خصوصی‌سازی از مواردی است که اشکال ساختاری دارد و مربوط به یک یا دو شهر خاص نیست.

رئیسی خاطرنشان کرد: تصدی گری دولت در اقتصاد مطلوب نیست، اما در واگذاری‌ها باید شرایطی را در نظر گرفت. نخست اینکه باید دید که آیا فردی که امور به او واگذار می‌شود، اهلیت دارد یا نه. برخی امکاناتی را می‌گیرند و با تغییر کاربری آن به نفع خود، تولید را از کار می‌اندازند و کارگران را بیکار می‌کنند.

وی ادامه داد: نکته دوم، توانمندسازی بخش خصوصی است؛ دولت نباید بعد از واگذاری، بخش خصوصی را رها کند؛ بنابراین مسئله خصوصی‌سازی باید توسط دولت حل شود.

رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه پیگیری مواردی که دغدغه مردم است، در راس اولویت‌های دستگاه قضا قرار دارد، به جلسه سران سه قوه اشاره کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب با تشکیل این نشست، با ما اتمام حجت کردند. اکنون دیگر حجتی نداریم که بگوییم اختیار نداریم؛ اینجا میدان عمل است.

وی در ادامه اظهار داشت: هزینه جرم و فساد باید بالا برود. چه کسی که دستش آلوده است و چه کسی که چشم خود را به‌روی فساد بسته باید محاکمه شوند.

رئیسی، برخورد با روابط ناسالم در دستگاه‌ها را ضروری دانست و گفت: در قوه قضائیه چنین حساسیتی وجود دارد و اعلام کرده‌ایم که با روابط ناسالم قاضی و وکیل و دیگران برخورد می‌شود چرا که روابط ناسالم در دستگاه قضایی از همه‌جا خطرناک‌تر است.

"بگذارید مزه شیرین عدالت به کام مردم، خوش آید". رئیسی با بیان این جمله گفت: این آرمانی دست‌نیافتنی نیست، بلکه شدنی است.

وی ادامه داد: به فضل الهی فضا در حال تغییر است و مردم دارند به این باور می‌رسند که در مدیران نظام، عزمی جدی برای برخورد با فساد وجود دارد.

رئیسی تصریح کرد: البته همچنان که پرچمدار مقاومت در کشور، رهبر معظم انقلاب هستند و دیگران سرباز ایشان هستند، بی‌شک در مبارزه با فساد نیز ایشان پرچمدار هستند و ما سرباز ایشان هستیم.

وی با اشاره به دادگاه‌های ویژه رسیدگی به مفاسد اقتصادی گفت: تشکیل این دادگاه‌ها در مردم امید ایجاد کرده است و این حرکت نباید سست شود.

رئیس قوه قضاییه در بخش پایانی سخنان خود، بر اصلاح ساختار‌های فسادزا تاکید کرد و گفت: اگر این ساختار‌ها اصلاح نشوند، در آینده شاهد تولید پرونده‌های جدید خواهیم بود. اینکه برخی می‌گویند ما از منفذ‌های قانونی استفاده کرده‌ایم و جرمی مرتکب نشده‌ایم، نشان می‌دهد ما باید راه‌های دررو و منافذی را که قانون برای مفسدان باز گذاشته است، ببندیم.

رئیسی با اشاره به پیام سال ۸۰ رهبر انقلاب در مبارزه با فساد و بستن منافذ قانونی گفت: در این پیام، تکلیف سه قوه مشخص شده است و اگر عملی شود در دل مردم امید ایجاد خواهد شد.

رئیس قوه قضاییه در پایان، بر دو اقدام برای افزایش سرمایه نظام و امیدآفرینی در جامعه تأکید کرد و گفت: نخست حاکم شدن فضای مقاومت به‌جای سازش و دوم اینکه، ادعای فساد فراگیر که دشمن می‌خواهد در آن بدمد، تبدیل به فضای مبارزه بی امان با فساد شود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.