امیر عبداللهیان با اشاره به نقش کشورهای دیگر در پشت صحنه جنگ یمن افزود: حمله پهپادی انصارالله به تاسیسات نفتی عربستان نشان دهنده آن تحولی است که در نظم جدید منطقه رخ داده است، اما چه اتفاقی افتاده بود؟ در واقع پشت پرده اصلی جنگ در یمن واقعا سعودیها نیستند.
به گزارش جماران؛ دستیار رییس مجلس در امور بین الملل گفت: انصارالله به عنوان یک گروه که امروز معادلات را در یمن رقم میزند، چند هفته قبل اعلام میکند اگر سعودیها دست از تجاوز برندارند، اهداف بعدی ما مراکز نفتی و استراتژیک عربستان سعودی است و بعد اقدام میکنند.
حسین امیر عبداللهیان با تاکید بر هشدار انصارالله در پی تجاوزات مکرر عربستان گفت: نکته مهم در حمله آمریکا به افغانستان و عراق در این بود که چون خودش را ابرقدرت میدانست و نسبت به قدرت و توان نظامی خودش اعتماد داشت، اصلا به دنبال این نبود که عراق و افغانستان را غافلگیر کند، همه چیز که فراهم میشد، چند ساعت قبل اعلام میکردند که ما میخواهیم به افغانستان یا عراق حمله کنیم.
وی با بیان این مطلب افزود: در شرایط امروز، معادلات قدری تغییر کرده و انصارالله به عنوان یک گروه که امروز معادلات را در یمن رقم میزند، چند هفته قبل اعلام میکند اگر سعودیها دست از تجاوز برندارند، اهداف بعدی ما مراکز نفتی و استراتژیک عربستان سعودی است و بعد اقدام میکنند.
امیر عبداللهیان با اشاره به نقش کشورهای دیگر در پشت صحنه جنگ یمن افزود: حمله پهپادی انصارالله به تاسیسات نفتی عربستان نشان دهنده آن تحولی است که در نظم جدید منطقه رخ داده است، اما چه اتفاقی افتاده بود؟ در واقع پشت پرده اصلی جنگ در یمن واقعا سعودیها نیستند.
وی ادامه داد: با توجه به شناختی که از سعودیها دارم، آنها را صحنه گردان جنگ یمن نمیدانم، اصلا آنها در قد و قوارهای نیستند که بخواهند جنگی را در منطقه راه بیندازند. متاسفانه برخی از روشنفکران بر این باورند که عربستان نیروی هوایی قوی دارد و از ارتش منسجم و مجهزی برخوردار است و اگر وارد جنگ با ایران شود، چه خواهد شد!
دستیار ویژه رئیس مجلس به رادیو گفتوگو گفت: امروز عربستان سعودی که وارد جنگ در یمن شده، چه وضعیتی دارد؟ در حالی که پیشرفتهترین تجهیزات نظامی را از آمریکا خریداری کرده، اما همین هواپیماها هر روز ۲۵ بار یمن را بمباران میکنند.
امیرعبداللهیان افزود: در واقع هواپیماها قادر به تشخیص نقاط معین برای بمباران در یمن نیستند، این کار را پهپادهای پیشرفته آمریکایی انجام میدهند و با تعیین دقیق نقاط مشخص به خلبانان هواپیماها اعلام میکنند که کدام نقاط در یمن باید بمباران شود. به عبارتی تجهیزاتی که آمریکا به عربستان سعودی فروخته است، برای کارآیی درست نیاز به وسایل تکمیلی دارند که آمریکاییها این وسایل مانند پهپادهای پیشرفته را در اختیار سعودیها قرار ندادند و خودشان آنها را هدایت میکنند.
امیر عبداللهیان با نفی حمایت ایران از جنگ در منطقه گفت: با وجود اینکه معادلات در منطقه خاورمیانه تغییر پیدا کرده، با این وجود جمهوریاسلامی هیچگاه از رویکرد جنگ در منطقه حمایت نکرده و جنگ در یمن را چاره حل اختلافات نمیداند، بلکه راه حل مساله یمن سیاسی است، البته برای رسیدن به راه حل سیاسی یمنیها از حق دفاع مشروع برخوردار هستند.
وی تصریح کرد: در نهایت این سعودیها و تحریک کنندگان خارجی آنها هستند که باید تصمیم بگیرند که یمن هر چه سریعتر در مسیر مذاکره و گفتوگو قرار بگیرد. امیدواریم که حاکمان عربستانی قادر باشند از جنگ فاصله بگیرند و به نقش سازنده خودشان در منطقه برگردند و فرصت را به مذاکره، صلح و گفتوگو بدهند.
وی افزود: ما معتقدیم که یمن تنها متعلق به انصارالله نیست، بلکه متعلق به همه یمنیهاست و انصارالله هم این درک و فهم را دارد، علیرغم اینکه برترین قدرت در یمن است، اما همه یمنیها باید دور میز بنشینند و در آینده سیاسی کشورشان مشارکت داشته باشند.
امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه روابط مستشاری ایران با کشورهای حوزه مقاومت، حکومت کردن بر دلهاست نه با زور سرنیزه گفت: امروز مقتدا صدر دریک قاب در میان سردار سلیمانی و رهبری است و این مسئله پیامی بسیار قوی درپی دارد.
وی با اشاره به تحولات منطقه اظهار کرد: جمهوریاسلامی در یک منطقه پرتلاطم واقع شده است، یعنی مجموعهای از مطالبات ژئواستراتژیک، ژئوپلیتیک و ژئواکومونیک در منطقه روی هم انباشت شده و منطقه را به دلیل اینکه سرشار از منابع انرژی است و موقعیت ژئوپلیتیکی دارد، خیلی مورد توجه بازیگران و قدرتهای خارجی قرار داده است، موضوعی که مربوط به امروز هم نیست و به جغرافیای سیاسی ایران در منطقه و مسائل ژئوپلیتیک در غرب آسیا و خاورمیانه است.
این کارشناس حوزه غرب آسیا افزود: با توجه به شرایطی که منطقه دارد و موقعیت ویژه ایران در خاورمیانه، بزرگترین اشتباه آمریکا و غربیها در چهار دهه گذشته این است که سعی کردند با به دست آوردن ذخائر نفتی خلیجفارس حضورشان را در منطقه تثبیت کنند و ترتیبات امنیتی و سیاسی را در منطقه رقم بزنند که در این ترتیبات امنیتی و سیاسی یا ایران مانند دوران پهلوی صد در صد همراه با آمریکا باشد یا اگر قرار است که ایران همراه نباشد، از این معادله حذف شود.
دستیار ویژه رئیس مجلس درباره نیاز به متحدان منطقه ای برای تامین امنیت ملی کشورمان ادامه داد: جمهوریاسلامی برای حفظ امنیت ملی کشور ترتیب سیاسی و امنیتی جدیدی را تعریف کرد که خودش در آن نقش مهمی داشته باشد و بتواند این نقش مهم را ایفا کند.
وی افزود: برای اینکه به چنین نقشی برسیم، ابتدا نیاز داشتیم در داخل بنیههای دفاعی کشور و زیرساختهای کشور را تقویت کنیم، البته در طرف مقابل نیز آمریکا و دشمنان ما تلاش میکردند با اعمال تحریمها در مقاطع مختلف مانع از این شوند که بتوانیم زیرساختها را داخل کشور تقویت کنیم. ما برای اینکه بتوانیم ترتیبات سیاسی و امنیتی جدید به وجود بیاوریم، به متحدانی در منطقه نیاز داریم، همانطور که اگر بخواهید از زندگی آرامی در کوچه و محله برخوردار باشید، باید سطحی از ارتباطات، دوستان و همسایگان خوبی در کنار خود داشته باشید.
امیر عبداللهیان درباره هزینههای ایران برای بازیگری در منطقه در مقایسه با کشورهای رقیب گفت: ما تلاش کردیم برای تامین امنیت کشور، متحدانی را در منطقه دست و پا کنیم، متحدانی که نظم سیاسی و امنیتی جدیدی را در منطقه برای ما رقم زدند تا امنیت ملی و منافع ما حداکثری تامین شود.
وی تصریح کرد: برخی بر این باورند که جمهوریاسلامی برای نقشی که در منطقه ایفا کند، هزینه زیادی صرف کرده است، درباره این سخن باید بگویم که کشور ما در مقایسه با سایر کشورهای منطقه چندان هزینه سنگینی را پرداخت نکرده است، اما دستاورد بیشتری به ویژه در حوزه امنیتی به دست آوردیم.
تحلیلگر مسائل بینالملل با اشاره به دیدار بازیگران سیاسی منطقه با رهبری عنوان کرد: دیدار مقتدی صدر، گروه حماس و گروههای یمنی با رهبر انقلاب را باید در زمینه نظم جدید و مناسبات سیاسی و امنیتی منطقه و مناسبات آن دانست، مناسبات سیاسی و امنیتی جدید حاصل ویرانیها و بیثباتیهایی است که هر جا آمریکاییها ورود کردند از خود به جای گذاشتند.
امیر عبداللهیان با اشاره به خیرخواهی جمهوریاسلامی برای منطقه خاورمیانه گفت: یاد سخنی از سیدحسن نصرالله در دیدار یک ماه پیش افتادم، گفت من به رهبران لبنان گفتم عربستان سعودی سعد حریری، نخستوزیر لبنان را به زندان انداختند، اما من سالهاست با ایرانیها کار میکنیم، آنها یک بار به من امر و نهی نکردند.
وی با بیان این مطلب افزود: در واقعیت اینگونه است و ما در بسیاری با مسائل با شخصیتهای عالیرتبه عرب مشورت میکردیم یا مسائل مربوط به حوزه مقاومت را با سیدحسن نصرالله در میان میگذاریم. لذا حکومت کردن بر دلهاست نه با زور سر نیزه. به شکلی که دنیا میگوید مقتدی صدر به سمت عربستان رفت یا به سوی فلان کشور غربی، اما شما او را در یک قاب در میان سردار سلیمانی و رهبری میبینید که این پیام خیلی محکم و قوی دارد.
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی برای همه کشورهای منطقه بجز رژیم صهیونیستی حتی عربستان جز خیر نمیخواهد و امیدواریم عربستان به نقش سازنده خودش در منطقه برگردد.
مدیرکل امور بینالملل مجلس با رد جنگ نیابتی از سوی جمهوریاسلامی در منطقه گفت: عربستان سعودی که امنیت ما را در مرزهای شرقی مورد مخاطره قرار میدهد، در جای دیگری پاسخ را توسط دوستان جمهوریاسلامی دریافت میکند،
حسین امیرعبداللهیان گفت: اگر فرض کنیم حادثه ۱۱ سپتامبر ساختگی نبود و واقعا تشکیلاتی به نام القاعده برجهای دوقلوی تجاری را در نیویورک هدف قرار داد، باید نگاه کنیم که آمریکاییها چه کردند؟ وقتی آنها خواستند از امنیت ملی خودشان دفاع کنند، هزاران کیلومتر دورتر از خاک آمریکا، جنگی را به افغانستان تحمیل کردند و پس از چندی عراق را مورد اشغال قرار دادند.
وی با بیان این مطلب یادآور شد: آمریکاییها این کارها را کردند برای اینکه جنگ را از کشورشان دور کنند. بنابراین جمهوریاسلامی اقدامات متنوعی را انجام داد برای اینکه بتوانیم به یک نظم جدید سیاسی و امنیتی در منطقه دست یابیم و متحدان واقعی برای روزهای سخت داشته باشیم که هم ما بتوانیم به داد آنها برسیم و هم آنها به داد ما برسند.
مدیر کل بینالملل مجلس ادامه داد: نسل جوان ما امروز میبیند در یک سوی کشور ما افغانستانی قرار دارد که بعد از گذشت ۲۰ سال هنوز افغانستان ناامن است و از آن طرف کشور عراق قرار دارد که پس از ۱۴ سال هنوز به ثبات سیاسی و امنیت پایدار نرسیده است. ما هنوز با منطقهای مواجه هستیم که هنوز شلعهور است، اما جمهوریاسلامی یکی از امنترین کشورها در همین منطقه آشفته خاورمیانه است، امنیتی که جمهوریاسلامی به بهای سنگینی آن را به دست آورده است.
امیرعبداللهیان با رد جنگ نیابتی از سوی جمهوریاسلامی در منطقه افزود: عربستان سعودی که امنیت کشور ما را در مرزهای شرقی مورد مخاطره قرار میدهد، به شکل غیرمستقیم جای دیگری پاسخ خودش را توسط دوستان جمهوریاسلامی دریافت میکند.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل ادامه داد: سالها پیش وقتی آمریکاییها میخواستند به افغانستان حمله کنند، بوش با یکی از شبکههای مطرح تلویزیونی گفتوگو میکرد و در آن گفتوگو خبر از حمله آمریکا به افغانستان در ۲۴ ساعت آینده داد. پس از آن وقتی من در عراق ماموریت دیپلماتیک داشتم، آمریکاییها با مصاحبه بوش خبر حمله خود به عراق را چند ساعت قبل از شروع اعلام کردند، اگرچه آنقدر جرات نداشتند که در حمله به عراق ابتدا وارد خاک شوند و بعد اقدام به حمله کنند، لذا از اقیانوس هند با موشک کروز بغداد را مورد حمله قرار دادند.