به گزارش جماران، اوایل هفته گذشته بود که کاربران سایت «کلیک فکس» متوجه شدند سایت تعطیل‌شده و سرنوشت دارایی‌هایشان نامعلوم. «کلیک فکس» یکی از سایت‌های کسب درآمد از طریق تبلیغات کلیکی بود که کاربرانش هر روز باید حداقل ۴ لینک تبلیغی را کلیک می‌کردند و در ازای آن وجه ناچیزی (برای هر کلیک حداکثر ۲۰ تومان) وارد حساب کاربری‌شان می‌شد. البته این تنها قسمتی از کاربرد سایت بود، بخش مهم‌تر آن خرید سهام با عنوان (فکس پک) بود که برای کاربران در سطح‌های مختلف تعبیه‌شده بود. از طریق همین کلیک ها و خرید سهام ها، پول‌های کلانی وارد سایت می‌شد و ماهیانه سود این سهام به‌حساب کاربری، خریدار سهام واریز می‌شد تا در صورت تمایل بخشی از این سود را (با سقف برداشت مشخص و هر ۱۵ روز یک‌بار) برداشت کند. شفقنا رسانه در گزارشی با برخی از کاربران که مبالغی را در این سایت سرمایه گذاری کرده اند، گفتگو کرده تا جریان آشنایی و اعتماد آن ها به این سایت را جویا شود.

سامان مامه پور از کاربران این سایت که به همراه ۲۰ نفر از دوستان و آشناهایش مبلغی حدود ۴۰۰ میلیون تومان در این سایت سرمایه‌گذاری کرده بود، درباره نحوه آشنایی‌اش با این سایت به شفقنا رسانه می‌گوید: در اوایل سال ۹۷ از طریق تعریف‌های یکی از دوستانم با سایت کلیک فکس آشنا شدم و بعد از عضویت ۱۲۴ هزار تومان سهام خریدم. اوایل سود سهام حدود ۲۰ درصد بود و بعدها تبدیل به ۱۴ درصد شد. قرار بود از اوایل شهریور سودها به ۸ درصد کاهش پیدا کند که سایت تعطیل شد. مدتی با سهام پایین کار کردم و بعد از آن ۲۰ میلیون تومان در این سایت سرمایه‌گذاری کردم که یک‌میلیون آن را به عنوان حق عضوت برداشت و ماهیانه ۲میلیون و ۸۰۰ هزار تومان سود به حساب کاربری من واریز می‌کرد. کم‌کم این سایت را به دوستان و فامیل معرفی کردم تا از این طریق کسب درآمد کنند.

کسب درآمد سایبری؛ نقطه تلاقی کاربران در آشنایی با «کلیک فکس»

رضا خزاییان کاربر دیگری بود که به همراه خواهرش از اوایل اردیبهشت‌ماه در این سایت مبلغ ۱۰ میلیون تومان سرمایه‌گذاری کرده بودند، او به شفقنا رسانه می‌گوید: اوایل فقط از طریق کلیک سعی داشتم کسب سرمایه کنم ولی چون دنبال کسب درآمد از راه اینترنت بودم، کم‌کم وارد جزئیات آن شدم و سهام خریدم.

مسعود رجایی هم دو سال پیش از طریق وب گردی با این سایت آشنا می‌شود و بعد از مدتی اقدام به خرید سهام می‌کند. او به شفقنا رسانه می‌گوید: اوایل ۵۰۰ هزار تومان سهم خریدم و بعد از چند ماه اصل مبلغ به همراه سودش را دریافت کردم. خب این مسئله باعث شد تا کم‌کم اعتمادم به آن جلب شود. البته من چند ماه فعالیت نکردم تا دو ماه پیش که مبلغ یک‌میلیون تومان سهام خریدم ولی سایت از دسترس خارج شد. پول من در مقابل سرمایه کاربران دیگر چیزی نیست. طبق آنچه کاربران اعلام کردند، مبلغ‌های بالایی مثل ۱۵ میلیون، ۲۰ میلیون هم سرمایه‌گذاری کردند.

محمدعلی هم از دیگر کاربرانی است که نخواست نام کاملش در گزارش آورده شود، با مبلغ ۵ میلیون تومان سرمایه، کار خود را  در این سایت شروع می‌کند. او که مدت‌ها دنبال کسب‌وکارهای اینترنتی بوده با افرادی در فضای مجازی آشنا می‌شود که با اطمینان، پیشنهاد سرمایه‌گذاری در سایت کلیک فکس را می‌دهند. به او توصیه می‌کنند این سایت یکی از بهترین فضاها برای سرمایه‌گذاری بادوام است و از نظر پرداخت سود،  نظم خاصی دارد. همین عوامل دست‌به‌دست هم می‌دهند تا محمدعلی در تیرماه امسال به فکر کسب درآمد از طریق سایت کلیک فکس بیفتد.

طبق گفته‌های این کاربر افراد باید به‌تناسب سهامی (فکس پک) که از این سایت می‌خرند، حق عضویت پرداخت کنند. محمدعلی در این باره به شفقنا رسانه توضیح می‌دهد: پنل های تعریف شده در این بازار به این ترتیب بود؛ پنل افراد مبتدی، پنل افراد نیمه‌حرفه‌ای،  حرفه‌ای و پنل افراد فوق حرفه‌ای. برای هرکدام از این پنل ها حدود سرمایه‌گذاری متفاوت بود. برای پنل مبتدی از یک تا دو میلیون تومان، برای افراد نیمه‌حرفه‌ای و حرفه‌ای پنج میلیون تومان و فوق حرفه‌ای ۲۰ میلیون تومان در نظر گرفته بودند. من در پنل نیمه‌حرفه‌ای با حق عضویت ۱۵۰ هزار تومان ثبت‌نام کردم.

شهاب الدین منفرد از دیگر کاربرانی است که جریان آشنایی خود با این سایت را به توصیه یکی از دوستانش قبول می‌کند و از خردادماه با یک‌میلیون سرمایه فعالیت خود را در این سایت شروع می‌کند و تا زمان تعطیلی سایت مبلغی نزدیک به ۵۵ میلیون تومان(با زیر مجموعه هایش) در این سایت سرمایه گذاری می کند. او که حالا این نوع سرمایه‌گذاری و کار خود را کاملاً اشتباه تلقی می‌کند می‌گوید ابتدا با یک سایت خارجی آشنا شده است؛ اما به اصرار یکی از دوستانش که در سایت کلیک فکس سرمایه‌گذاری کرده بود، به این سایت اعتماد می‌کند.

بعد از تعطیلی سایت، تعدادی از کاربران با تشکیل یک گروه تلگرامی و اعلام آن به سایر گروه‌های کسب درآمد از راه اینترنت سعی کردند تا سهامداران کلیک فکس را پیدا کنند و در یک گروه، جهت پیگیری شکایتشان جمع شوند. آن‌گونه که مامه پور می‌گوید حداقل مبلغ کلاهبرداری این سایت چیزی حدود بیست میلیارد تومان است و تأکید می‌کند: حدود ۴۰ حساب کاربری ۲۰ میلیون تومانی فقط در شهر بوکان فعال بوده که چیزی حدود ۸۰۰ میلیون تومان می‌باشد. گذشته از آن تاکنون ۱۸۰ نفر وارد گروه تلگرامی‌مان شده‌اند که مجموع دارایی‌هایشان در این سایت حدود یک میلیارد و پانصد میلیون تومان بوده است. با یک حساب سرانگشتی از طریق تعداد کاربران و سهامداران سایت (۱۶هزار کاربر) می‌توان به مبلغ بالای کلاهبرداری پی برد.

انتشار اخبار ضد و نقیض و سردرگمی مالباختگان

انتشار اخبار ضدونقیض از وضعیت صاحبان سایت، کاربران و مالباختگان را سردرگم کرده و ماجرا را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است. مامه پور می‌گوید: در این مدت سعی کردیم با درگاه‌های پرداخت این سایت ارتباط بگیریم تا از این طریق درباره وضعیت صاحبان آن اطلاعاتی کسب کنیم که گفته شد گویا یکی از صاحبان اصلی در تصادف فوت کرده است. البته این حرفشان بعداً توسط یکی از پشتیبان‌هایشان تکذیب شد. چون بعد از اینکه مالباختگان در گروه، خبر از شکایت و پیگیری ماجرا از طریق پلیس فتا دادند، یکی از پشتیبانان سایت با من (به نمایندگی از سایر اعضا) تماس گرفت و درخواست زمان بیشتر و عدم شکایت کاربران به پلیس فتا داد و ادعا کرد که یکی از صاحبان سایت پول‌ها را برداشته و می‌خواهد از ایران خارج شود. بنابراین شما مدتی به ما فرصت دهید تا اوضاع را سامان دهیم.

واردات شکلات یا فریب مالباختگان؟

اما زمینه فعالیت صاحبان سایت چه بود و این سایت چگونه می‌خواست چنین سودهایی را پرداخت کند؟ مامه پور می‌گوید: از همان اول که درباره زمینه فعالیتشان پرسیدم گفتند تبلیغاتی که می‌گیریم درصدی از آن برای کاربران و درصدی هم به شرکت تعلق می‌گیرد. علاوه بر آن در کار صادرات و واردات شکلات هستیم. البته برایم سؤال بود که این‌همه سود را می‌خواهند چگونه از طریق تبلیغات به کاربران پرداخت کنند ولی چون سود آن قابل‌توجه بود و در ۱۸ ماه فعالیتشان یک روز پرداختی‌ها به تأخیر نیفتاد (جز یک هفته قبل از تعطیلی سایت که پرداختی‌ها با یک الی دو روز تأخیر انجام می‌شد) اعتماد کردیم.

منفرد که خود یک بازاری است ولی تا به امروز آشنایی و تجربه فعالیت در این نوع کسب‌وکارهای اینترنتی را نداشته از همان ابتدا سود ۱۴ درصد این بازار برایش تعجب‌آور بوده و می‌گوید: چون شغل بازاری دارم، می‌دانم که چنین سودی را در عرض یک ماه، فقط یک بازاری در شرایط بسیار ایده آل می‌تواند کسب کند. برای همین از همان ابتدا وقتی سود این بازار را دیدم با خودم گفتم که یک جای کار می‌لنگد اما هیچ‌گاه فکر نمی‌کردم سایت بسته و به‌نوعی از ما کلاهبرداری شود. طبق گفته‌های مدیر سایت چون در کار واردات شکلات بود، برایم چنین سودی توجیه‌کننده بود.

نشان کد شامد و پرداخت های به موقع؛ اولین راه هایی انحرافی برای جلب اعتماد کاربران

سهامداران کلیک فکس دلایل متفاوتی را درباره چرایی اعتمادشان نسبت به این سایت بیان می‌کنند. به عبارتی پشتیبانی سایت همواره سعی کرده با پرداخت به‌موقع و پاسخگویی خوب اعتمادشان را جلب کند. مامه پور می‌گوید: اوایل حواسم به تخفیف‌های خرید سهام در سایت نبود و وقتی با پشتیبانی سایت صحبت کردم قبول کردند که مبلغ واریزی را به من برگردانند و من دوباره با تخفیف اقدام به خرید سهام (فکس پک) کنم. این اواخر هم وقتی اعلام کردند که می‌خواهند سود سهام را به ۸ درصد کاهش دهند با پشتیبانی سایت ارتباط گرفتم و دلیل این کار را پرسیدم که گفتند سود فعلی خیلی بالا است و برایمان به‌صرفه نیست. برای اینکه بتوانیم به کار ادامه دهیم مجبوریم سود سهام را پایین بیاوریم.

خزاییان هم می‌گوید: وقتی درباره سایت تحقیق کردم، به عنوان یک سایت بسیار معتبر معرفی شد و معمولاً در نظرسنجی سایت‌ها کاربران از کلیک فکس خیلی تعریف می‌کردند. در این چند ماهِ عضویتم، پرداخت‌هایشان منظم بود. برای همین هیچ‌وقت فکر نمی‌کردم سایت را تعطیل و سرمایه‌ها را بالا بکشند.

برخی از این کاربران به کد شامدی اشاره می‌کنند که از سامانه وزارت ارشاد دریافت کرده ولی نامش دو روز بعد از تعطیلی سایت از این سامانه حذف‌شده است. مامه پور تأکید می‌کند: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این سایت کد شامد داده بود، در حالی که وقتی الان نام‌های پرداخت‌کنندگان را از طریق درگاه‌های پرداخت پیگیری می‌کنیم افرادی با مشخصاتی متفاوت از اسامی اعلام‌شده در سامانه شامد هستند. قبول دارم، ما اشتباه کردیم و گول طمعمان را خوردیم. ولی وقتی به سایتی درگاه پرداخت و کدشامد می‌دهند، یعنی احراز هویت شده است.

منفرد هم با مامه پور هم عقیده است و مدام در صحبت‌هایش بر روی نماد شامد به‌عنوان یک نقطه اعتماد تأکید می‌کند و می گوید: با توجه به کد شامدِ سایت کلیک فکس، این اطمینانِ خاطر برایم به وجود آمد که بدون نگرانی کسب‌وکار خود را ادامه دهم.

خزاییان هم می‌گوید: متأسفانه اشتباه ما این بود که از همان ابتدا درباره هویت صاحبان سایت تحقیق نکردیم. البته اوایل از اکانت تلگرامی مالک سایت پرسیدیم؛ چگونه سود کاربران را می‌دهد که به ما گفت با سرمایه کاربران مشغول به کار واردات و صادرات مواد خوراکی است و از همین طریق هم سود سهام را پرداخت می‌کند. اوایل اعتماد نمی‌کردم به همین دلیل سهام کمتری می‌خریدم ولی وقتی نظم در پرداختی‌ها را دیدم اعتمادم جلب شد.

او توضیح می‌دهد: اکثر ما به پلیس فتا شکایت کردیم. ولی چون مکان و مشخصات طرف مشخص نیست سردرگم شده‌ایم.

مامه پور ضمن اشاره به این نکته که میهن وب‌هاست میزبان سایت کلیک فکس بود، می‌گوید: بهترین کار این است که از طریق مراجع قضایی از میزبان سایت «کلیک فکس» درخواست شود تا مدارک و مشخصات صاحبان اصلی سایت را در اختیارشان قرار دهند و از طرفی سایت را دوباره بالا بیاورد تا رقم دقیق سرمایه‌ها مشخص شود.

از ریسک پذیری تا سودهای بالا در معاملات دیجیتالی

تعطیلی کلیک فکس اولین تجربه محمدعلی در کسب‌وکارهای اینترنتی نبوده است، طبق گفته‌هایش قبلاً هم در سایت وی کپیتال سرمایه‌گذاری کرده بود که سایت به یک‌باره بسته می‌شود. او که سرمایه‌گذاری در کسب‌وکارهای اینترنتی را نوعی ریسک بالا می‌داند، می‌گوید: وقتی وارد کسب‌وکار اینترنتی می‌شوید یا باید خودِ فرد، مهارتی داشته باشد و با آن کسب درآمد کند،  یا اینکه سرمایه خود را به  دست افراد و مؤسسات دیگر بسپارد. با توجه به اینکه  فضای مجازی مکان، شماره تماس و افراد مشغول در آن قابل رؤیت نیستند، بسیار طبیعی است که سرمایه‌گذاری در این فضا ریسک‌پذیری بالایی دارد و افراد نمی‌توانند بگویند با چشمان بسته در این فضا، سرمایه‌گذاری کردیم. از طرفی دیگر با توجه به قابلیت این فضا و اتفاقاتی که در کسب‌وکارهای اینترنتی رخ‌داده،  الان خود کاربران هم حرفه‌ای شده‌اند و سرمایه خود را پس از چند ماه کار در سایت‌های مختلف، خارج می‌کنند.

مامه پور هم به بیان تجربه‌ای مشابه محمدعلی اشاره می‌کند و توضیح می‌دهد: قبلاً سایت کسب درآمدی با نام ماینر بیز  هم وجود داشت که کاربران از همان ابتدا به صاحب سایت مشکوک شدند و از طریق پلیس فتا اقدام کردند، حسابش بلوکه شد و پول‌ها از طریق مراجع قضایی به حساب کاربران برگشت.

با این حال خزاییان معتقد است که در دنیای الان پول کف بازار نیست و در اینترنت باید سراغ آن گشت. او می‌گوید: در ارز دیجیتال مثل بیت کوین، Dash و … اگر سرمایه‌گذاری کنید بعد چند سال سرمایه‌تان چندین برابر می‌شود. به همین دلیل اگر بخواهیم حساب کنیم سود ۱۴ درصد سایت کلیک فکس نسبت به کسب درآمد از طریق ارزهای دیجیتال خیلی کم است. در حال حاضر سایت‌های خارجی هم وجود دارند که در ماه سودهای خیلی بالایی دارند. به همین دلیل فکر کردیم کلیک فکس با این سایت‌ها سرمایه‌گذاری می‌کند و مقداری از سودش را به کاربرانش می‌دهد.

کلیک فکس اولین سایت کسب درآمدی نیست که بعد از جلب اعتماد کاربران دارایی‌هایشان را بالا می‌کشد، طبیعتاً آخرین سایت هم نخواهد بود.‌ اما موضوعی که در این میان درباره سایت «کلیک فکس» خودنمایی می‌کند نشان کد شامد است که کاربران از این مسئله به‌عنوان نقطه اعتماد خود از آن نام بردند. به همین خاطر اولین نهادی که باید درباره سرمایه‌های مردم جوابگو باشد، وزارت خانه‌ای است که به‌راحتی این کد را اعطا می‌کند و به‌نوعی به افراد و مؤسسات و شرکت‌ها اعتبار نمادین می‌دهد. از طرفی دیگر افراد جامعه باید این نکته را در نظر داشته باشند که سرمایه‌گذاری‌ها و کسب کارهای اینترنتی نیازمند بازبینی و حلاجی قراردادهای این شرکت‌ها با نهادهای بالادستی مانند وزارت صمت است. در این میان توجه جدی نهادهای مربوطه از پلیس فتا گرفته تا رسانه و سازمان‌های ساماندهی سایت‌ها جهت آگاه کردن مردم و حراست از اموالشان ضروری و مهم است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
2 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.