نائب رئیس دوم مجلس شورای اسلامی با انتقاد از ورود نهادهای مختلف به بحث قانونگذاری در کشور گفت: در قانون اساسی، تنها نهاد قانون گذاری مجلس شورای اسلامی تعریف شده است، اما ما در عمل، شوراهایی مثل شورای عالی انقلاب فرهنگی و ...، را تصویب کردیم که آن ها هم قانون گذاری می کنند؛ گاهی هم خود مجمع تشخیص مصلحت نظام وارد روند قانونگذاری می شود و این ها همه خلاف قانون اساسی است.

به گزارش خبرنگار جماران در قم، علی مطهری، صبح پنجشنبه (13 دیماه 97) در همایش تقنین در جمهوری اسلامی که در محل تالار اجتماعات دانشگاه مفید قم برگزار شد، اظهار داشت: می توانیم مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی را بعنوان مؤسس قانون گذاری در جمهوری اسلامی معرفی کنیم، چرا که نقش اساسی در پیاده کردن نظام جمهوری اسلامی داشتند و پس از آن هم تأثیری که ایشان در تصویب قوانین خصوصا در سال های اول انقلاب ایفا کردند.

وی با ذکر برخی قوانین کشور که آیت الله هاشمی(رض) نقش اساسی در تصویب آنها داشتند، گفت: حضور ایشان در هر نهادی، سنگینی آن نهاد را افزایش میداد؛ مثلا زمانی  که ایشان ریاست مجلس بودند، وزانت مجلس بیشتر بود؛ همچنین زمانی که ایشان ریاست جمهوری و همین طور ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را عهده دار بودند، آن جایگاه ها هم وزن خاصی داشت؛ از این رو باید گفت که مرحوم آیت الله هاشمی، مصداق بارز «شرف المکان بالمکین» بودند.

نائب رئیس دوم مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنان خود با بیان این که ساختار نظام جمهوری اسلامی ساختار خوبی است و مهم اجرای درست این ساختار است و هم این که به بهانه مختلف این ساختار را تغییر ندهیم، تصریح کرد: در قانون اساسی، تنها نهاد قانون گذاری مجلس شورای اسلامی تعریف شده است، اما ما در عمل، شوراهایی مثل شورای عالی انقلاب فرهنگی و ...، را تصویب کردیم که آن ها هم قانون گذاری می کنند؛ گاهی هم خود مجمع تشخیص مصلحت نظام وارد روند قانونگذاری می شود و این ها همه خلاف قانون اساسی است.

وی با بیان این که مهم این است که آن چه در قانون اساسی داریم درست پیاده کنیم، گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی شاید شورای لازمی باشد، اما این که وارد بحث قانونگذاری شود، خلاف قانون اساسی است؛ یعنی شورای انقلاب فرهنگی کارهایی می کند که مجلس باید پاسخ دهد؛ مثلا بر اساس قانون ستاره دار کردن دانشجویان که اگر یک دانشجو انتقادی از نظام کرده یا در تجمعی شرکت کرده، این دانشجو نمی تواند برای ا دامه تحصیل در مقاطع بالاتر ثبت نام کند، که این قانون در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده است؛ یا همچنین قانون منع تحصیل بهاییان در ایران که حالا یا درست یا غلط، مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است که مجلس شورای اسلامی هم نقشی در تصویب آن نداشته، اما از آن طرف مجلس باید پاسخ دهد که چرا مانع تحصیل و کسب و کار این افراد می شوید؛ این ها همه تداخل در قانون گذاری است و مخالف نص صریح قانون اساسی است.

مطهری افزود: همینطور شورای عالی فضای مجازی که گرچه حضورش لازم است، اما گاهی در بحث فضای مجازی قانونگذاری میکند که خلاف قانون اساسی است و قطعا باید این روند اصلاح شود.

وی خاطرنشان کرد: اما در مورد مسئله ورود مجمع تشخیص مصلحت نظام به روند قانونگذاری باید گفت که این مسئله هم خلاف قانون اساسی است و در اصل 112 قانون اساسی، وظایف مجمع مشخص شده که غیر از  مسئله مشورت دادن به رهبری و حل معضلات کشور، مسئله داوری میان مجلس و شورای نگهبان است.  

نائب رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به بحث نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام بر سیاست های کلی نظام، گفت: نمی شود این را پذیرفت که سیاست های کلی نظام که ابلاغی از سوی مقام رهبری است، بخشی از قانون اساسی است، چرا که مردم وقتی به قانون اساسی رأی دادند، بحث سیاست های کلی مطرح نبود؛ و اصولا برخی از این سیاست های کلی، متناقض با هم است و برخی هم اصلا سیاست نیست بلکه قانونگذاری است؛ لذا نمی توان گفت مصوبات مجلس شورای اسلامی را به این بهانه که مغایر با سیاست های کلی است، رد کرد و گفت که مغایرت با سیاست های کلی، مغایرت با قانون اساسی است؛ لذا استناد شورای نگهبان به بند دوم اصل 110 قانون اساسی در این زمینه، به صورت کلی استناد اشتباهی است.

وی گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام می تواند نظرات خود را در زمان بررسی طرح و لایحه ای در مجلس، ارسال کند و بگوید در این جاها مغایر با سیاست های کلی است و آن کمیسیون مربوطه هم بحث میکند و این را همه قبول داریم و مشکلی ندارد، اما الان حالت دیگری پیدا شده و وقتی مجلس قانونی تصویب می کند، می گویند بر خلاف سیاست های کلی نظام است و این یعنی ما چیزی اضافه بر شرع و قانون اساسی اضافه کردیم و آن سیاست های کلی است.

مطهری تأکید کرد: طبق قانون اساسی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، در موارد اختلاف، باید یکی از دو نظر مجلس شورای اسلامی و یا شورای نگهبان را بپذیرد و حقی برای دخل و تصرف و اصلاح آن ندارد، و اگر هم توسط مجمع دخل و تصرفی در بحث قانونگذاری صورت گیرد، خلاف قانون اساسی است.

وی یادآور شد: مثلا در بحث قانون پولشویی گفتند، مجمع تشخیص مصلحت نظام گفتند که ما ایراد گرفته ایم که این مصوبه مجلس شورای اسلامی، مغایر با یکی از سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی است که به همین دلیل این قانون را به خود مجلس بازگشت و ارجاع دادیم؛ و وقتی هم که ما گفتیم چه حقی دارید که این کار را کنید و مگر شورای نگهبان هستید؟ که در پاسخ عذر بدتر ازگناه آوردند که خودمان قانون را اصلاح کردیم؛ و این یعنی مجلس را از حیض انتفاع ساقط کردن است.

نائب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: این همه تلاش در مجلس روی مصوبات می شود و روی کلمه کلمه مصوبات بحث صورت می گیرد، اما خیلی راحت در راستای تضعیف مجلس حرکت می شود.

علی مطهری در ادامه سخنان خود، با اشاره به روابط شهید مطهری و مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی هم گفت: همانطور که خود مرحوم آیت الله هاشمی در مقاله ای نوشتند موقع ورود به حوزه علمیه 14 ساله بودم؛ نظرم به گوشه ای ازمدرسه علمیه جذب شد که طلاب درس خوان در آن جا تجمع میکنند و رفت و آمد امام راحل هم به آنجا اتفاق می افتد و بعد فهمیدم آن جا هجره شخصی بنام استاد مطهری است که بعنوان شیخ خراسانی شناخته می شد؛ ایشان می گوید من هم مایل بودم خودم را به ایشان نزدیک کنم و جواب برخی سؤالاتم را از ایشان بگیرم؛ وقتی هم سؤالاتم را می پرسیدم، همراه ایشان مرحوم آیت الله العظمی منتظری هم بودند که ضمن جواب دادن شهید مطهری، ایشان هم جواب هایی می داند. 

وی یادآور شد: تأسیس مجله مکتب تشیع هم از اقدامات ماندگار مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی بود که خودشان در خاطرات شان می گویند که با مقالات استاد آیت الله مطهری(ره) وزن مجله بسیار بالاتر می رفت.

فرزند شهید مطهری خاطرنشان کرد: دوره آخر نهضت که منجر به پیروزی انقلاب شد، به همراه پدرم به دیدن آیت الله هاشمی رفسنجانی رفتیم، چرا که پدر ما از آزادی آیت الله هاشمی(رض) از زندان خوشحال بودند؛ البته شهید مطهری نگرانی که از قبل داشتند این بود که از سال 53، برخی انقلابیون و حتی روحانیون، گرایشی به سازمان مجاهدین خلق پیدا کرده و به آن ها کمک می کردند؛ زمانی هم مرحوم آیت الله هاشمی کمک مالی به آن ها می کرد و از این بابت شهید مطهری نگران بودند که نکند خدای ناکرده آیت الله هاشمی رفسنجانی هم گرایشی به این تفکر پیدا کرده باشد که وقتی این نگرانی را شهید مطهری مطرح می کند، آیت الله هاشمی رفسنجانی(ره) جواب بسیار زیبایی میدهد که عدالت را منهای خدا قبول ندارم  و بعد خود شهید مطهری می گوید که حالا خیالم راحت شد که هیچ گرایشی به جریان مجاهدین خلق در وجود آیت الله هاشمی رفسنجانی نیست.

وی گفت: مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی، بعد از انقلاب هم در هر منصبی که بودند موفق بودند و همین اواخر هم رفتار ایشان در مسائل سیاسی بسیار آموزنده است؛ ایشان بگونه ای رفتارکردند که برداشت درست از اصل ولایت فقیه را به همگان نشان داند؛ مرحوم آیت الله هاشمی نشان دادند که ولایت فقیه و اعتقاد به آن، به این صورت نیست که یک نفر فکر کند و بقیه نباید اظهارنظر کنند؛ شما دیدید که ایشان ضمن احترامی که برای مقام رهبری و جایگاه شان قائل بودند، اما گاهی نظری مخالف نظر ایشان داشتند؛ و گاهی خطاب به ایشان تصریح می کرد که ما کج می رویم و انقلاب مسیر کج و انحرافی را طی می کند؛ یعنی نظر خودش را می گفت.

علی مطهری افزود: این مسئله بسیار مهمی است که ما برداشت درستی از اصل ولایت فقیه داشته باشیم و بدانیم که ولایت فقیه  منافاتی با آزادی و دموکراسی ندارد؛ و همه باید نظر خودشان را بگویند حتی اگر مخالف نظر مقام رهبری باشد؛ و الا  اگر بنا باشد که دیگران ممنوع از اظهار نظر باشند و فقط یک نفر را بگوییم ولی فقیه که بتواند نظر بدهد و یک نیروی نظامی و یک نیروی امنیتی هم کنار آن بگذاریم که هر که برخلاف نظر ایشان حرف زد با او برخورد شود، قطعا با این شیوه خود این جایگاه را پایین می آورد و اصلا این شرایط قابل دوام نیست.

وی در پایان تأکید کرد: تفسیر صحیح و تفسیر عملی از ولایت فقیه، کار بزرگی بود که مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی در زندگی خود آن را انجام دادند.

مجید انصاری

مجید انصاری: چه بسا نیازمند مجلس دوم باشیم/ در رأس امور بودن مجلس به عملکرد خود مجلس بستگی دارد

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، با بیان این که چه بسا نیازمند تأسیس مجلس دوم باشیم، گفت: درمنظومه فکری امام خمینی(ره) اگرچه مردم رکن اصلی هستند و مجلس شورای اسلامی رکن قانون گذاری است و مجلس باید در رأس امور باشد، اما در رأس امور بودن مجلس الزاماتی دارد که مهمترین آن عملکرد خود مجلس است.

به گزارش خبرنگار جماران در قم، حجت الاسلام و المسلمین مجید انصاری، صبح پنجشنبه (13 دیماه 97) در همایش تقنین در جمهوری اسلامی که در محل تالار اجتماعات دانشگاه مفید قم برگزار می شد، اظهار داشت: آیت الله هاشمی رفسنجانی(رض) یکی از مؤثرترین رجال روحانی تاریخ معاصر ایران بود که در انقلاب اسلامی و در پیشرفت ایران و سربلندی روحانیت شیعه نقش اساسی ایفا کرد.

وی یادآور شد: اکنون و بعد از دوسال از ارتحال آیت الله هاشمی(ره)، تخریبگران ایشان ببیکار نیستند و با همت مضاعف کارشان را دنبال میکنند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در ادامه سخنان خود با اشاره به پیگیری دغدغه های امام خمینی(ره) توسط مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی، گفت: در منظومه فکری امام خمینی(ره) و نگاهی که ایشان به مسئولیت دین در اداره جامعه داشتند، از آغاز و به خصوص بعد از تحقق انقلاب، این دغدغه را داشتند که اسلام در نگاه های محدود متوقف نشده و به عدم کارآمدی در جامعه متهم نشود؛ به همین جهت خود حضرت امام(ره) راه را برای اجتهاد با در نظر گرفتن دو عنصر زمان و مکان، باز کردند.

وی افزود: یکی از اقدامات امام راحل در همین راستا این بود که بعد از تجربه چندین ساله در امر تقنین کشور، به این نتیجه رسیدند که اصرار به احکام اولیه آن هم از زاویه تنگ فقه حوزه که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، کمتر به میدان عمل و آزمون رسیده بود، بن بستی در اداره کشور را پدید می آورد و بالطبع داوری های منفی جامعه، درباره قابلیت اسلام برای اداره جامعه ایجاد شده است؛ در نهایت با پیگیری هایی که آیت الله هاشمی(ره) کردند، تلاش کردند تا راهی را برای رهایی از این بن بست ها بیابند.

انصاری با اشاره به شرایطی که منجر به تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام شد، گفت: در ابتدا مصوبات مجلس شورای اسلامی به شورای نگهبان می رفت و شورای نگهبان هم بسیاری از قوانین را رد میکرد؛ تا این که صحبت شد که راهکاری باید برای این موضوع اندیشیده شود.

وی افزود: در صفحه 20 صحیفه امام(ره) آمده که نامه ای از سوی بزرگان خدمت ایشان در خصوص بن بست های قانونی داده شده بود که امام راحل هم پاسخ دادند که اگر ما متوقف شویم در پوسته های گذشته و انعطاف لازم را درباره احکام اسلام نشان ندهیم، اسلام، حوزه، روحانیت، نظام و ولایت فقیه، متهم به ناکارآمدی خواهد شد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: امام راحل به شدت باور داشتند که نظرات متخصصین کشور باید مورد توجه قرار گیرد و حتی این احترام به نظرات کارشناسی را در باب موسیقی و ... هم اعمال کرده و معتقد بودند که علما هم باید به نظرات کارشناسی اهمیت دهند.

وی اضافه کرد: به رسمیت شناختن مجمع تشخیص مصلحت نظام، حرکت در مسیر بن بست شکنی های قانونی بود و اصولا یک حلقه مفقوده درنظام قانون گذاری کشور وجود داشت که با تشکیل مجمع این مشکل حل شد.

انصاری در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: مشکل دیگری که در بحث های قانونی در کشور وجود داشت، مربوط به فعالان بخش اقتصادی بود؛ اینان به دلیل تغییر رویه مسئولان بعد از 4 سال، از سرمایه گذاری مطمئن نبودند و لذا برای رفع این اشکال، بحث سیاست های کلی نظام مطرح شد که اولین بار سیاست های کلی نظام تحت عنوان بازسازی کشور پس از دوران جنگ، توسط امام خمینی(ره) اعلام شد؛ سیاست هایی که که هنوز هم برخی از بندهای آن باید مورد توجه قرار گیرد.

وی با بیان این که برای حل معضلاتی که از طریق عادی قابل حل نیست هم بحث هایی صورت گرفت، گفت: حل معضلات در شرایطی که آن معضلات با امورات عادی قابل حل نیست بعهده مجمع تشخیص مصلحت نظام گذاشته شده است.

انصاری با اشاره به کارکرد مهم دیگر مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفت: طبق قانون اساسی در شرایطی که کشور با فقدان رهبری روبرو باشد، ابتدا شورای موقت رهبری تشکیل می شود که متشکل از رئیس جمهور، رئیس قوه قضائیه و یک نفر فقیه شورای نگهبان که در نهایت تصمیمات این شورای موقت باید به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام برسد.

وی گفت: مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی راباید مؤسس مجمع تشخیص مصلحت نظام نام نهاد؛ چون پیگیری های ایشان در بحث بن بست های قانونی، منجر به تشکیل این مجمع شد که از ابتدا هم ریاست آن را بر عهده داشتند؛ اصولا ایشان با تمام ظرفیت هایی که داشتند توانستند مجمع را در جایگاه شایسته ای قرار داده و تثبیت کنند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان این که 37عنوان سیاست های کلی در طول ریاست آیت الله هاشمی رفسنجانی(رض) در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شده که در مسائل مختلف راهگشاست، گفت: همچنین در حوزه حل اختلاف بین شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی در دوره ریاست ایشان در مجمع، 200 مورد وجود داشت که 40 مورد نظر شورای نگهبان را تأیید و در بقیه موارد، نظر مجلس شورای اسلامی تصویب شد.

وی با اشاره به مباحث مطرح شده در بخش هایی از جامعه تحت این عنوان که مجمع تشخیص مصلحت نظام به مجلس سنا در ایران و به شورای نگهبان دوم تبدیل شده است، گفت: طبق قانون اساسی، آیین نامه مجمع تشخیص مصلحت نظام را خود مجمع تصویب می کند؛ مثل اینکه خبرگان رهبری آیین نامه اش را به تصویب می رساند؛ نکته دیگر این است که درسال 84، مقام معظم رهبری، اختیار خودشان را دربحث نظارت بر سیاست های کلی نظام، به مجمع واگذار کردند که البته این از وظایف ذاتی مجمع نیست، ولی به هر دلیل در دوره احمدی نژاد اعتنایی به این سیاست ها نمی شد.

انصاری با اشاره به ویژگی های مرحوم آیت الله هاشمی در مدیریت مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفت: ایشان بنابر شاخص های مدیریتی وجودشان، مشورت در موضوعات تخصصی، اعتماد به نظرات کارشناسان دستگاه های مختلف، صبر و  حوصله بسیار زیاد، شجاعت، آزاداندیشی و حریت در بیان، داشتن اراده خیر، میانه روی و اعتدال را همواره مورد توجه داشتند؛ ایشان در حقیقت ملبس به لباس اعتدال و حسن تدبیر بودند، به گونه ای که در دوره طولانی ریاست مجمع، به جز یک جلسه، تمامی جلسات روال عادی خود را طی کرد؛ این درحالی بود که ترکیب مجمع، یک ترکیب متفاوت بود.

وی یادآور شد: حلم و حوصله آیت الله هاشمی(ره) هم به گونه ای بود که در انتخابات ریاست جمهوری و مباحثی که شد و می توانست برای مجمع تشخیص مصلحت نظام چالش زا باشد، اما آیت الله هاشمی(رض) مطلقا اجازه ای نداند که مجمع وارد حاشیه ها شده و جایگاه ش خدشه دار شود؛ و در این موضوع حقیقتا طاقت شان فوق طاقت اعضا بود و مصالح کشور و مردم بر هر چیزی در دیدگاه ایشان اولویت داشت.

این فعال سیاسی گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام اگر امروز هم در جایگاه شایسته خودش قراردارد، ناشی ازهمین مدیریتی ا ست که مرحوم آیت الله هاشمی داشتند؛ و اصولا ایشان نقش بزرگی در بحث تقنینی کشور داشتند؛ بعد از فوت ایشان هم فرصتی پیش نیامد که از وجود مرحوم آیت الله شاهرودی بهره مند شویم، چون از ابتدا ایشان درگیر بیماری بودند.

وی با بیان این که مجمع تشخیص مصلحت نظام بعنوان یک حلقه مکمل در نظام تقنینی کشور از یک سو و سیاست گذاری نظام از سوی دیگر نقش آفرینی می کند، گفت: نظام قانون گذاری ایران اگر روزی بخواهد آسیب شناسی شود، چه بسا نیازمند تأسیس مجلس دوم باشیم.

انصاری در عین حال گفت: درمنظومه فکری امام خمینی(ره) اگرچه مردم رکن اصلی هستند و مجلس شورای اسلامی رکن قانون گذاری است و مجلس باید در رأس امور باشد، اما در رأس امور بودن مجلس الزاماتی دارد که مهمترین آن عملکرد خود مجلس است.

وی در ادامه سخنان خود با بیان این که با کمال تأسف شاهد هجمه شدید برای تضعیف انقلاب و شخصیت امام خمینی(ره) از سوی بیگانگانی هستیم که بهتان های بزرگی به شخصیت امام(ره) و انقلاب وارد می کنند، گفت:  متأسفانه در همین راستا تخریب چهره های شاخص انقلاب همچون آیت الله هاشمی(ره) هم دیده می شود؛ متأسفانه در حوزه علمیه هم جلوه هایی از این کارها دیده می شود؛ اگرچه ساحت مرجعیت و علما مبرای از این مسائل است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: آیت الله هاشمی رفسنجانی(ره) خودشان فرزند حوزه بوده اند، و باید در همین حوزه علمیه، اقدامات و خدمات ایشان به انقلاب و اسلام و ایران، در مدارس علمیه و برای طلاب تدریس شود؛ حوزه علمیه باید مثل مطهری ها، بهشتی ها، هاشمی ها و حتی امام خمینی ها را تحویل جامعه دهد.

وی اضافه کرد: شخصیت هایی که از ذخایر حوزه و روحانیت هستند و توانستند افتخاراتی بیافرینند و مخصوصا آیت الله هاشمی رفسنجانی(ره) که در هر عرصه ای حرف برای گفتن داشتند، نباید شخصیت شان با بیان تهمت ها و اختلاف افکنی ها تخریب شود.

انصاری با بیان این که مدیران حوزه باید برای شناساندن مفاخر حوزه همچون مطهری ها و هاشمی ها، باید تدبیر کنند، گفت: نمی دانم در حوزه علمیه، واحد درسی هست که مفاخر حوزه را همچون شهید مدرس، به طلاب معرفی کند یا نه، اما این موضوع باید مورد توجه باشد.

 

محسن هاشمی

محسن هاشمی: پدر تقنین جمهوری اسلامی آیت الله هاشمی رفسنجانی(ره) است

فرزند ارشد مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی با اشاره به نقش برجسته پدرش در عرصه های مختلف نظام و به ویژه بحث قانونگذاری در کشور، گفت: آیت الله هاشمی رفسنجانی(ره) را می توان پدر تقنین در جمهوری اسلامی دانست.

به گزارش خبرنگار جماران در قم، محسن هاشمی رفسنجانی، صبح پنجشنبه (13 دیماه 97) در همایش تقنین در جمهوری اسلامی که در محل تالار مفید دانشگاه مفید قم برگزار می شد، اظهار داشت: تقنین زیربنای ساختار حاکمیتی است و در مراتب دینی هم تقنین نقشی اصلی دارد و اصولا احکامی که هر دینی از آن استفاده میکند، تقنین محسوب می شود.

وی افزود: این تقنین است که خط و مشی ها را مشخص کرده و باید زمینه های حکمرانی خوب را در هر ساختار سیاسی و حاکمیتی ایجاد کند و به همین دلیل است که بزرگان انقلاب اسلامی و حضرت امام(ره)، از همان ابتدای پیروزی ا نقلاب سعی کردند، روش تقنینی را استفاده کنند و ما هم همچنان از این روش استفاده می کنیم.

فرزند ارشد آیت الله هاشمی رفسنجانی، تصریح کرد: جای تأسف است که در کشورمان قوانین را خیلی خوب می نویسیم اما در مرحله اجرا آن ها را خوب انجام نمی دهیم.

وی با بیان این که آیت الله هاشمی رفسنجانی(ره) از ابتدای انقلاب نقش ویژه ای در بحث تقینینی داشتند، گفت: مرحوم آیت الله هاشمی را با سابقه چند دوره ریاست مجلس شورای اسلامی و ریاست چند دوره در مجمع تشخیص مصلحت نظام، می توان پدر مسائل تقنینی جمهوری اسلامی نامید.

محسن هاشمی در ادامه سخنان خود با تأکید بر این که احتیاج است بسیاری از قوانین کشور ما بازبینی شود، گفت: هر قانونی محدودیتی برای مردم ایجاد می کند و بعضا قوانین هم می تواند باعث فساد شود و بنابراین کشور بعد از طی چند دوره نیاز به بررسی مجدد قوانین خود دارد.

وی با تأکید بر این که برای حکمرانی خوب نیاز است که قوانین زیاد نباشد بلکه باید قوانین خوب، به خوبی اجرا شود، گفت: آیت الله هاشمی(ره) نسبت به زیاد بودن قوانین احساس نگرانی میکردند و بعدها دولت و مجلس نسبت به این موضوع وارد شدند تا برخی قوانین در کار و امور مردم و کشور، ایجاد اختلال نکند.

رئیس شورای شهر تهران گفت: موضوع  دیگر در بحث قوانین که لازم است به آن اشاره شود، تزاحم در مسائل قانونی است که در نتیجه آن، مجمع تشخیص مصلحت نظام برای حل اختلاف بین شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی تشکیل شد.

وی یادآور شد: آیت الله هاشمی رفسنجانی(ره) در چهار دوره ای که در مجمع تشخیص مصلحت نظام حضور داشتند، با اقدامات شان کاری کردند که نهاد مجمع بعنوان نهادی که معضل های نظام را حل میکرد مطرح شد.

محسن هاشمی اضافه کرد: ایشان (مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی) بعنوان یک مجتهد، اسلام شناس و یک مدیر با تجربه، توانستند تقدم مصلحت را در مسائل کشور خیلی خوب بشناسند و به آن عمل کنند و از این جهت امروز جای شان خالی است.

حسین مهرپور

مهرپور: امام(ره) اجازه قانونگذاری به مجمع تشخیص مصلحت نظام را بعدها برداشتند

عضو حقوقدان شورای نگهبان، با بیان این که امام خمینی(ره) قبل از تغییر قانون اساسی اجازه قانونگذاری به مجمع تشخیص مصلحت نظام را دادند و این اجازه را بعدا برداشتند، گفت: وظیفه قانونگذاری بر عهده مجلس شورای اسلامی است.

به گزارش خبرنگار جماران در قم، حسین مهرپور، صبح پنجشنبه (3دیماه97) در همایش تقنین در جمهوری اسلامی، که در محل تالار اجتماعات دانشگاه مفید قم برگزار شد، اظهار کرد: شخصیت آیت‌الله هاشمی(رض) دارای ابعاد مختلف سیاسی، فقهی و تفسیری بود که همه این ابعاد شخصیی باید مورد توجه ما باشد.

وی با اشاره به شخصیت مرحوم آیت الله هاشمی در بحث های مدیریتی گفت: ایشان از شخصیت های موفق، موقعیت شناس و باهوشی بودند که ابتکارات ایشان در زمینه مدیریت نمود داشت و به معنای واقعی با انصاف و معتدل بودند.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان این که مرحوم آیت الله هاشمی همواره با مباحث قانون گذاری در کشور مرتبط بودند، گفت: از بدو و ابتدای تأسیس مجلس شورای اسلامی، ایشان وارد آن شده و ریاست آن را عهده دار بودند و در زمان ریاست جمهوری شان و همچنین در زمانی که ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را عهده دارد بودند، همواره با بحث قانون گذاری ارتباط داشتند.

وی با بیان این که یکی از مسائلی که مرحوم آیت الله هاشمی پیگیری می‌کردند این بود که قوانین مورد نیاز و احتیاج جامعه وضع و تصویب شود، گفت: بعد از انقلاب، سیلی از قوانین فقهی با عنوان قانون مجازات اسلامی وارد مجلس و به عنوان قانون تصویب شد؛ نهادهای نظام هم پشتیبان و حامی اجرای این قوانین بودند در حالی که برخی از این قوانین زمینه اجرا و پذیرش نداشت.

مهرپور با بیان اینکه امام خمینی(ره) اختیار فوق العاده در تصویب برخی قوانین به مجمع تشخیص مصلحت نظام دادند، گفت: امام راحل وقتی دستور بازنگری قانون اساسی را دادند، تأکید فرمودند که مجمع تشخیص، قوه‌ای در عرض قوای دیگر نیست.

وی افزود: امام راحل، اجازه‌ای را که به مجمع تشخیص مصلحت نظام دادند قبل از تغییر قانون اساسی بود و این اجازه را بعدا برداشتند ولی عملا مجمع در همان موقع هم قانون‌گذاری می‌کرد گرچه وظیفه قانون‌گذاری بر عهده مجلس است.

عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان این که امروز ما در بحث قانون‌گذاری مشکلات زیادی داریم که گره آن در دست حوزه است، گفت: حوزه باید با دید جدید، جامع‌نگر و منطبق بر زمان و مکان، از لحاظ فقهی وارد کار شود، زیرا تا این مسئله حل نشود مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت نظام هم نخواهند توانست راهگشا باشند.

مهر پور در پایان خاطرنشان کرد: این یک تفکر انحرافی است که فقه اسلامی عاجز و ناتوان از اداره کشور است، اما متأسفانه این تفکر در حال ترویج است و لذا حوزه علمیه باید اقدامی را در این زمینه انجام دهد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.