مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام از مرمت 6 بنای تاریخی در استان در سه ماهه اول 98 خبرداد .
«عبدالمالک شنبهزاده» در گفتگو با ایسنا، منطقه ایلام، با اعلام این خبر، اظهار کرد: این 6 بنای تاریخی در استان شامل شهر تاریخی سیمره ، قلعه والی ، کاخ فلاحتی ، امامزاده مهدی صالح ماژین و عمارت والی کهره است که با اعتبار410 میلیون تومان مرمت شدند .
شهر تاریخی سیمره
وی با بیان اینکه از این اعتبار شهر تاریخی سیمره واقع در شهرستان دره شهر با اعتبارات استانی به مبلغ 100 میلیون تومان ، توسط استاد کاران سنتی مرمت شد، گفت: حفاری محل پایه های مورد نظر به تعداد 50 چاله ، تهیه و نصب لوله های سیاه به قطر 10 سانتی متر و به طول 3 متر همراه با شاخکگذاری ، تهیه و نصب و جوشکاری لوله سیاه به قطر 6 سانتی متر و به طول هر شاخه 3 متر که در سطح فوقانی پایه های نصب شده متصل و جوشکاری می شود جمعا" به تعداد 50شاخه 2 متری از جملهی این تعمیرات در شهر سیمره بوده است .
مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری
استان تصریح کرد: تهیه و خریداری تور سیمی و مشبک، تهیه و نصب و ایجاد درب ورودی توری ، بتن ریزی محل پایه های اتصال ،
نورپردازی و تامین روشنایی برق مسجد شهر تاریخی ، لایروبی کانال و مسیل داخل شهر تاریخی
و پاکسازی کانال، اجرای دیوار کانال با سنگ و ملات ماسه سیمان و بندکشی دیوار سنگی
دیگر کارهای مرمتی بر روی این قلعه بودهاند.
سِیمَرِه مربوط به قرون اولیه اسلامی است و در حاشیه شرقی شهرستان درهشهر و غرب رودخانه سراب واقع است. این اثر در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست .
ماداکتو نیز نام پیشین سیمره بودهاست. این شهر مربوط به اواخر دورهٔ ساسانی و قرون اولیهٔ اسلامی است و مرکز ایالت مهرجانقذق یا مهرجانکدک بودهاست به عبارتی پایتخت تابستانی آن دوره بودهاست. این شهر باستانی بزرگترین محوطه تاریخی در سطح استان ایلام است. مساحت این شهر بالغ بر ۲۰۰ هکتار است .
قلعه والی
شنبهزاده ادامه داد: مرمت قلعه والی با اعتبارات ملی به مبلغ 300 میلیون ریال به پایان رسید و برداشت آجر فرش اطراف قلعه و حیاط ، اجرای آجر فرش اطراف قلعه و حیاط ، بند کشی آجرفرش اطراف قلعه و حیاط ، مرمت کنگره های ورودی راهپلهها ،مرمت و بازسازی اورسی ها ،برداشت و اجرای مجدد بند کشی دیوارها از جمله کارهای انجام گرفته در قلعهی والی است.
قلعه والی در مرکز شهر ایلام قلعهای مسکونی - نظامی است که در زمینی به مساحت ۴۶۸۷,۱۷ متر مربع احداث شده که از این مقدار زمین فضای سبزی در ضلع غربی متمایل به جنوب باقی مانده که مساحتی برابر ۱۷۹۲,۴ متر مربع دارد .
این قلعه دارای سه در ورودی در سه ضلع جنوب، شرق و غرب بوده که ورودی اصلی قلعه در ضلع جنوبی قرار دارد و با ۱۱ پله بیست سانتیمتری به داخل اتاق نگهبان و سپس با هشت پله دیگر به کف حیاط مرتبط میشود. ورودی قلعه به سبک یونانی بنا شده است .
قلعه والی در تاریخ سوم آذر ۱۳۷۶ با شماره ۱۷۹۸ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و هم اکنون موزه مردمشناسی در این مکان دایر است .
بقعه تاریخی مهدی صالح ماژین
وی با بیان اینکه بقعه تاریخی مهدی صالح ماژین با اعتبارات ملی به مبلغ 150 میلیون تومان توسط استاد کاران سنتی مرمت شد، گفت: باز کردن داربستهای فلزی و جوشکاری شده تکیه گاهی قدیمی ضلع شرقی بنا ، اجرای دستکهای تقویتی در زیر گنبد و اتصال آنها به پلههای فوقانی مطابق جزئیات ساختمان، بعد از مراحل سوراخ کردن دیواره گنبد، اجرای دیوار پوششی در ضلع شرقی بنا با استفاده از آجر ختایی 20*20 و ملات ماسه سیمان و احیا مجدد دیوار ، خالی کردن درز بند های فرسوده بنا ( بند کشیهای فرسوده و آسیب دیده، دوخت و دوز بخشهای آجری آسیب دیده دیوارها ، وترمیم ترکها و پر نمودن آنها و ترمیم بخشهای آسیب دیده دیوار آجری و طاق و پشت بام بقایای گنبد از جمله تعمیرات انجام گرفته در این بنا بوده است .
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
استان ایلام از ترمیم و اجرای مجدد ستونهای دایره ای گوشه های بنا در ضلع شرقی بنا
همراه با بند کشی و تقویت پی و دیوارهای اضلاع شمالی و غربی بنا با استفاده از بتن
ریزی و اجرای جزئیات خبر داد و تصریح کرد:
دوخت و دوز و ترمیم شکاف ایجاد شده دیوار در ضلع شمال شرقی و اتصال آن با دیوار
اجرایی جدید با آجر ختایی و ملات سیمان و حذف و رفع مرمتهای غیر اصولی و ناهمگون و
تخریب و احیا مجدد آنها در نمای داخلی بقایای معماری از دیگر مرمتهای انجام شده بر
روی قلعه مهدی صالح ماژین بوده است
.
این بقعه در ماژین قلعه و شهر تاریخی ، غار «کول کنی» در «ماژین» - مناظر و چشم اندازهای زیبای کبیر کوه در کنار رود سیمره می باشند.بنای زیارتگاه امام زاده مهدی صالح مربوط به دوره ایلخانی می باشد.بقعة امام زاده صالح در گورستان ماژین واقع شده است . این بقعه ، بنایی چهار گوش است که در دو طبقه با گنبد هرمی شکل ساخته شده است . مرقد اصلی در طبقة زیرین بنا قرار دارد . این طبقه تماماً با آجر ساخته شده و با طاق جناغی پوشش یافته است . در طبقة دوم بنا صورت قبری با سنگ،گچ و پوشش سفالی ساخته شده است . این بنا که به قرن هشتم هجری قمری تعلق دارد
عمارت والی کهره
شنبهزاده درباره مرمت عمارت والی کهره واقع
در شهرستان چرداول، گفت: این اثر با اعتبارات
استانی و ملی به مبلغ 130 میلیون تومان مرمت
آن به پایان رسید و حفاری و خاکبرداری در محوطه داخل عمارت والی، تهیه و ساخت و نصب و تعمیرات فنس و درب و پنجره
ها، تهیه تخته سنگ و اجرای سنگ فرش محوطه عمارت والی با ملات ماسه و سیمان و بند کشی
با ملات سیمان در سنگ فرش اجرایی از کارهای انجام گرفته در این بنای تاریخی است.
عمارت والی کهره مربوط به سدههای متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان چرداول، بخش هلیان، دهستان هلیان، روستای کهره واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۰۱۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کاخ فلاحتی :
شنبهزاده ادامه داد: بیشترین مرمت کاخ فلاحتی از ناحیه سقف بوده است .
کاخ فلاحتی مربوط به دوره قاجار است و در
ایلام، خیابان آیت الله حیدری واقع شده است
این کاخ بنا به دستور والی غلامرضا خان در سال ۱۳۲۶ ه.ق احداث شده است. در گذشته فضایی که کاخ در آن قرار گرفته کاملاً باز و باغهای میوه اطراف آن زیبایی خاص به آن بخشیده بود اما اکنون با توسعه شهری فضای باز آن تبدیل به ساختمان و خیابان شده است و کاخ فلاحتی نمای سابق خود را از دست داده است. این کاخ چون در محوطه سازمان جهاد کشاورزی استان قرار گرفته به کاخ کشاورزی هم مشهور است. این کاخ در زمینی به مساحت ۸۱۰ متر مربع با زیر بنای حدود ۳۳۷ متر مربع احداث شده است و نقشه درونی کاخ به صورت دو اتاق تودرتو در اطراف و یک هالی بزرگ در وسط میباشد و در جلوی هال یک ایوان قرار گرفته که در اتاقها و هال به آن باز میشوند .
قرار است مالکیت این کاخ از جهاد کشاورزی به میراث فرهنگی سپرده شود .
Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SAانتهای پیام