به گزارش ایرناحسین شکربیگی از نویسندگان حوزه داستان‌نویسی ایران و ایلام در این نشست گفت: مهر مهران بر اساس یک خاطره و مصاحبه نویسنده با راوی آن شکل گرفته و چون دارای پتانسیل بوده است، نویسنده بر آن شده که خاطره را در عین وفاداری به یک رمان تبدیل کند تا اثرگذاری بیشتری داشته باشد.
وی در ادامه توضیح داد: نویسنده در این اثر خواسته که یک رمان مستند بر اساس یک سری اتفاقات واقعی بنویسد و در این نوع از داستان نویسی نمی‌توان چندان از تخیل استفاده کرد و از طرفی هم وی خواسته که اثری وفادارانه به اصل روایت‌های تاریخی بنویسد.
شکربیگی افزود: نویسنده در این شرایط باید از جنبه‌های دیگر داستان نویسی استفاده کند و با به‌کارگیری تکنیک‌های داستان نویسی و بره بردن از زبان و فضاسازی و زاویه دید مناسب، بر مشکلاتی که مستند داستان دارد، چیره شود.
صاحب مجموعه داستان تحسین شده «روایتهای من» به زاویه دید در رمان مهر مهران پرداخت و گفت: بابایی زاویه دید اول شخص را برای رمان خود انتخاب کرده است که این موضوع اگر چه باعث باورپذریری بیشتر داستان و درگیری مخاطب با آن می‌شود، اما مشکلاتی از قبیل عدم قابلیت ذهن‌خوانی دیگر شخصیت‌ها و پیش بینی وقایع را دارد.
شکربیگی به تلاش‌های نویسنده برای مستند کردن داستان اشاره کرد و گفت: رمان‌هایی که در آن‌ها وقایع را اینچنین با حساب و کتاب آورده باشند انگشت‌شمارند. بابایی سعی کرده برای دقیق‌تر کردن اشارات تاریخی و زمانی، منابع را به کمک بگیرد تا خطای تاریخی نداشته باشد.
وی افزود: با خواندن این کتاب یک دانش نسبت به مهران و مردم مهران به دست می‌آوریم که این یک غنیمت است و باید بگویم که در استان ایلام در این زمینه فقیر هستیم.
*** مهر مهران و دست گذاشتن نویسنده روی تاریخ معاصر ایلام
مهرزاد میرزایی، نویسنده شاعر و منتقد ادبی ایلامی دیگر منتقد اصلی نشست نقد و بررسی رمان مهر مهران بود که در مجتمع فرهنگی هنری ارشاد ایلام برگزار شد.
وی دغدغه‌مندی یاسر بابایی را برای نوشتن یک رمان از موضوعی خاص که به تاریخ معاصر استان ایلام مربوط است، از نقاط قوت مهر مهران دانست و گفت: انتخاب موضوع کوچ اجباری مردم مهران بر اثر اشغال شهر توسط دشمن عراقی اهمیت بزرگی از نظر اجتماعی دارد ولی باید بگویم که بر روی این موضوع و موضوعات مشابه خیلی کم در استان ایلام کار شده که جا دارد به جنبه‌های مختلف این دست وقایع با هنرهای مختلف بیشتر پرداخته شود.
میرزایی در ادامه گفت: جزئیات پردازی در جاهایی از این رمان بسیار درخشان است که از این نقاط قوت باید بیشتر استفاده می‌کرد. فصل بندی کتاب مناسب بود و پایان‌بندی‌های مقطعی هر فصل نیز خیلی خوب بود به گونه‌ای که سطر آخر هر فصل دارای ضربه‌ای بود که مخاطب را با خود به ادامه کتاب راغب کند.
وی با اشاره به قسمت‌هایی از کتاب عنوان کرد: لحظات داستانی خوبی در این داستان اتفاق می‌افتد به‌خصوص در قسمتی از داستان که جزییات فرار از بستر رودخانه گاوی تصویر شده یا تداعی خاطره شخصیت اصلی رمان در پایان آن وقتی می‌خواهد به مهران آزاد شده برگردد و قابلمه غذا را در یک روسری گره می‌زند.
وی آن‌گاه به بررسی معایب مهر مهران پرداخت و گفت: ایراد بزرگ این رمان موضع‌گیری ارزشی آن در بعضی قسمت‌هاست که جدای از درست یا نادرست بودن محتوایی آن، از نظر داستانی این کار منطقی نیست. در جاهایی از کار این موضع‌گیری‌ها به مانیفستی سیاسی علیه افراد و جریان‌هایی تبدیل می‌شود که تکرار آن در داستان نویسی خوب نیست.
ایرج خالصی، صیدمحمد درخشنده، قاسم نظری، دکتر صیفی، وحید اسلامی و محمدحسین کرمی نیز هر کدام در سخنان کوتاهی به اظهارنظر در مورد رمان مهر مهران و آثار یاسر بابایی پرداختند.
عمران خودآموز مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در نشست نقد و بررسی رمان مهر مهران اثر یاسر بابایی در ایلام گفت: حوزه نقد کتاب چند سالی است در ایلام اگر چه به طور غیرمستمر آغاز شده ولی دستگاه‌های مختلف فرهنگی از جمله این اداره کل به آن اهتمام داشته‌اند.
وی ادامه داد: اگر کتاب‌های نویسندگان با انگیزه‌ توسط صاحبان فن نقد شود، فرصتی است که این نویسنده به نقاط ضعف و قوت خویش آگاهی یابد.
به گفته مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام، نقد کتاب زمینه توسعه آثار مکتوب با کیفیت را افزایش داده و در طول سال نشستهای مختلف نقد و بررسی کتابها باید گسترده تر برگزار شوند.
رمان مهر مهران اثر یاسر بابایی در سال 1396 توسط انتشارات سوره‌های عشق ایلام و در 160 صفحه منتشر شده است.
/6034/7171
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.