امسال جذابیت های ماه مهر و صدای زنگ مدرسه در سراسر ایران اسلامی با ندای لبیک یا حسین (ع) در هم آمیخته تا به ما یادآوری کند که همه پای درس مکتب عاشورایی هستیم و زندگیمان همچون دفاع مقدس باید جلوه کربلایی به خود بگیرد.
با آغاز سال تحصیلی در نخستین روز از مهر، میلیون ها دانش آموز ایرانی در چهار گوشه ایران زمین به شوق آموختن، روانه مدرسه می شوند.
همه ساله با شروع ماه مهر کوچه ها و خیابان ها رنگ و بوی دیگری پیدا می کنند و شور و شوق دانش آموزان جلوه زیبایی به جامعه می بخشد.
نخستین روز بازگشایی مدارس و تقارن آن با هفته دفاع مقدس تابلوی برای آموختن عشق و ایثار به انسان ها است که پیام آن مقابله با ظلم و بی عدالتی و نجات بشریت از گرداب جهال و گمراهی است.
اکنون‌ که در پرتو توجهات حضرت ولی‌عصر (عج)، هدایت‌ ها و حمایت‌های رهبر معظم انقلاب و تلاش دولت تدبیر و امید، عرصه تعلیم و تربیت در مسیر تحول بنیادین نظام آموزشی کشور، راه رشد، تعالی و کمال را می‌پیماید، مجموعه آموزش ‌و پرورش به‌ عنوان بسترساز این امر خطیر، با خدمت شبانه‌روزی و استفاده از همه مزیت‌ها و با همکاری سایر بخش‌ها به سمت بهبود وضع موجود حرکت می‌کند.
روزهای آغازین مدرسه از ابعاد مختلفی چون ایجاد نگرش های مثبت و پویا در دانش آموزان، تقویت انگیزه تلاش و تحصیل، کاهش دغدغه، اضطراب و تردید و زدودن هرگونه آثار بدبینی نسبت به درس و مدرسه و کلاس و معلم، و سرانجام آشنایی با شخصیت و دیدگاه های دانش آموزان دارای اهمیت است.
دوره دبستان بهترین دوره تعلیم و تربیت و زمان شکل گیری شخصیت دانش آموزان است، زیرا در این دوره، کودک ویژگی های روانی و آمادگی کاملی برای تربیت پذیری و ادب آموزی دارد لذا آموزش رسمی کودک از این مرحله آغاز می شود بنابراین این دوران طلایی را که بهترین فرصت برای تعلیم و تربیت کودک است، نباید به سادگی از دست داد.
آشنا کردن دانش آموزان با حرکت خدامحور حضرت ابی عبدالله الحسین (ع) که با هدف نجات انسان ها صورت گرفت و امتداد آن که دفاع مقدس ملت ایران در برابر ظلم و استکبار بود، می تواند مسیر روشنی در مقابل نسل های آینده ما قرار دهد تا ظلم نکنند و ظلم نیز نپذیرند.
به گفته کارشناسان، کیفیت نظام آموزشی، ارتباط مستقیمی با امکانات مدارس و محیط دارد به عبارتی، وجود فضا و زمان مناسب و کافی، اولین نیاز در یادگیری است.
نظام آموزش و پرورش مناسب، یکی از پایه های پیشرفت در جوامع امروزی است که سرمایه گذاری در جهت ارتقای سطح کمّی و کیفی آموزش، هرچند بازده فوری ندارد، امّا قدم اول برای تربیت نیروی انسانی مورد نیاز جامعه است بنابراین یکی از مهم ترین مسائلی که باید به آن پرداخته شود ایجاد محیط آموزشی مناسب در مدارس کشور است.
شاید دانش آموزان تاکنون به این فکر نکرده باشند که کتاب های درسی آنها چگونه تألیف، چاپ و آماده توزیع می شوند در حالی که برای آماده شدن این کتاب ها تلاش های بی وقفه ای صورت می گیرد.
مسئولانِ تألیف، چاپ و توزیع این کتاب ها شبانه روز کار می کنند تا آنها را به موقع به دست دانش آموزان برسانند.
مراحل مختلفی وجود دارد تا این کتاب ها برای توزیع آماده شوند، از جمله تألیف دست نویس، بررسی مطالب، ویرایش، حروف چینی، تصویرسازی، رسم نمودارها و صفحه آرایی. پس از این مراحل و در خلال آنها هم کتاب ها چندبار نمونه خوانی شده، پس از اصلاح نهایی برای چاپ سفارش داده می شوند که حاصل این تلاش های شبانه روزی در موعد مقرّر به دست بچه ها برسد.
ای کاش دانش آموزان کمی آرام تر کتاب هایشان را ورق بزنند؛ چرا که برای هر کلمه این کتاب ها دست ها و دل های مهربانی زحمت کشیده اند.
یکی از کارهای خوب آموزش و پرورش در سال های اخیر بازگشایی مدارس برای کلاس اولی ها قبل از شروع سال تحصیلی است چون این کار آثار مفیدی در تقویت حس اعتماد به نفس کودکان و هم چنین کاهش دلهره آنها دارد.
بازدید از مدرسه پیش از آغاز سال تحصیلی به کودک کمک می کند که در محیط جدید اعتمادبه نفس پیدا کند و خود را با آن وفق دهد. بیشتر مدارس ابتدایی در پایان تابستان روزی را برای بازگشایی اختصاص می دهند که طی آن پدران و مادران و مخصوصا خود دانش آموزان می توانند از مدرسه و کلاس های درسی بازدید کنند.
مدرسه در روزهای اول برای کودکی که تمام وقت خود را به بازی و استراحت می گذرانده ممکن است خسته کننده باشد. به همین دلیل چند هفته طول می کشد تا او به وضعیت جدید خو بگیرد. شاید به علت همین خستگی باشد که بعضی دانش آموزان وقتی به خانه می آیند کارهای دور از انتظاری انجام می دهند که این نیاز به برخورد آرام و مهربانانه والدین برای سازش دادن کودک با وضعیت جدید دارد..
غالبا خانواده ها می پندارند که اگر فرزند خود را روانه مدرسه کنند وظیفه تعلیمی و تربیتی خود را نسبت به وی انجام داده اند و دیگر نیاز به مشارکت جدّی آنها نیست. حال آن که هم در زمینه آموزش و هم از جنبه تربیت نیاز جدی به مشارکت آنها با اولیای مدرسه هست.
مدرسه هرگز به تنهایی نمی تواند از عهده آموزش و پرورش دانش آموزان برآید و همه کمبودها را جبران نماید. بنابراین نمی توان از خانواده و واحدهای دیگر غیر از مدرسه سلب مسئولیت کرد و بار سنگین تعلیم و تربیت را تنها بر دوش معلمان و اولیای مدرسه نهاد.
سال های آغازین تحصیل دوران بسیار حسّاسی است. در این دوران خانه و مدرسه هریک نقش ویژه دارند. روابط در خانه فردی تر و عاطفی تر، در مدرسه جمعی تر و منطقی تر است لذا دو محیط یعنی خانه و مدرسه از لحاظ فراهم آوردن زمینه های لازم برای رشد کودک مکمّل یکدیگرند و باید همدیگر را یاری کنند.
تحقیقات نشان داده است در مدارسی که والدین با اولیای مدرسه کم تر ارتباط داشته اند دانش آموزان مشکلات رفتاری بیشتری داشته اند.
اولین برخورد معلّم با دانش آموزان مهم ترین تأثیر را در شکل گیری شخصیت آموزشی و تربیتی او خواهد داشت. اگر این برخورد، مهربانانه و همراه با تبسّم و خوش رویی باشد دانش آموزان به درس و مدرسه و معلّم علاقه مند می شود.
معلّم توانا و دل سوز به خوبی می داند که هرگونه تهدید، تحقیر و تنبیه، اضطراب بچه ها را بیشتر می کند و در عوض چهره گشاده و متبسّم معلّم، صدای آرام و جملات دل نشین و اطمینان بخش او، می تواند اضطراب آنها را کاهش داده، اعتماد به نفسشان را تقویت کند.
تنها فردی که غیر از والدین بر شخصیّت کودک بیش از همه اثر می گذارد، معلم است. اوست که لااقل در طول یک سال تحصیلی یا بیشتر شاگردان خود تماس دائم دارد و می تواند توانایی ذهنی و نوع علایق یا مشکلات رشدی کودک را مشاهده کند.
مسؤولان و دست اندرکاران آموزش و پرورش علاوه بر تلاش هایی که برای آموزش و رشد ذهنی دانش آموزان انجام می دهد باید به خصوصیّات عاطفی کودکان و آثار آن بر وضعیت تحصیلی و رفتاری آنان نیز توجّه داشته باشد.
اگر معلّم و مربّی با کودک و نوجوان ارتباط عاطفی خوبی برقرار کنند و سعی در درک عواطف آنان داشته باشند، در امر آموزش هم موفّق تر خواهند بود.
عواطف کودکان و نوجوانان هم بخشی از شخصیّت آنان و محتاج رشد و هدایت است و هم ابزاری است قوی برای نفوذ معلّم و مربّی به دنیای روحی دانش آموزدارد.
مدیر کل آموزش و پرورش استان البرز در این زمینه در گفت و گو با ایرنا به فرموده امام حسین (ع) ' عقل جز به پیروی از حق کمال نمی یابد' اشاره کرد و فرا رسیدن بهار تعلیم و تربیت و فصل روییدن غنچه های علم ، ایمان و اخلاق را به دانش آموزان عزیز و معلمان فرهیخته تبریک گفت.
حسرو ساکی افزود: امسال همزمانی بازگشایی مدارس با ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان ، حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران باوفایش و همچنین هفته دفاع مقدس که استمرار حرکت شهدای کربلا می باشد ، فرصتی را فراهم آورده که عاشقان راستین آن امام همام درس های واقعه عاشورا را متناسب با درک گروه های سنی دانش آموزان نقل کنند.
وی اظهار کرد: در آغازین روز های سال تحصیلی با دیگر معلمان، پیام های آزادگی ، مجاهدت و ایثار در راه عقیده ، امر به معروف ، نهی از منکر و ... را برای دانش آموزان بازگو می کنند تا زمینه پرورش تفکر و سبک زندگی حسینی در بین آینده سازان این مرز و بوم فراهم آید.
وی تصریح کرد: امروز نقش و اهمیت آموزش و پرورش در توسعه و تعالی کشور کاملاً روشن و اثبات شده است و ما به پاس توفیق خدمت در این نهاد ارزشمند برای تسهیل و تسریع در ساختن آینده ای بهتر برای ملت سرافراز ایران ضمن سپاس و ستایش بی کران به محضر خداوند سبحان انشالله با نصب العین قرار دادن سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) برای ایجاد تحول در آموزش و پرورش و راهبردهای ریاست جمهوری برای ایجاد امید در مردم و انجام امور بر پایه عقلانیت و اعتدال و برنامه های وزیر آموزش و پرورش برای اجرای سند تحول بنیادین و تغییر در شیوه های مدیریت برای ارتقاء کارایی و اثربخشی منابع در اختیار ، سعی می کنیم زمینه ساز تربیت نسلی متدین ، اخلاق مدار، راستگو، آزاده، بزرگ منش، دانشمند، خلاق، کارآفرین، متفکر، سالم و با نشاط باشیم.
مدیر کل آموزش و پرورش البرز ادامه داد: از تشریک مساعی و کوشش های بی دریغ و خالصانه معلمان دلسوز و پرتلاش ، دانش آموزان عزیز و اولیای گرامی آنها درارتقاء شاخص های آموزش و پرورش استان و کسب مدالهای رنگارنگ در المپیادها و مسابقات علمی ، فرهنگی ، ورزشی و راهیابی تعداد کثیری از دانش آموزان به دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی نیز تقدیر می کنم.
ساکی گفت: تا کنون 423 هزار دانش آموز در پایه های مختلف تحصیلی در مدارس البرز ثبت نام کرده اند که پیش بینی می کنیم در سال تحصیلی 97 -96 جمعیت دانش آموزی این استان به 462 هزار دانش آموز برسد.
2819/1535خبرنگار: مهین مالمیر**انتشار دهنده:داریوش غفاری
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.