تالاب صالحیه در شهرستان نظرآباد استان البرز حدود 10 هزار هکتار وسعت دارد و این روزها میزبان 300 گونه پرنده نادر از سراسر دنیا است.
به گزارش ایلنا، تالاب صالحیه در شهرستان نظرآباد حدود 10 هزار هکتار وسعت دارد و آب مورد نیاز آن از رودخانه کردان تامین میشود. تالاب فصلی که به دلیل کمبود بارشها و همچنین تامین نشدن حق آب آن سالها خشک بود و به یکی از کانونهای اصلی ریزگرد در استان تبدیل شده بود.
این تالاب اما با بارشهای مناسب اخیر و تامین حق آب آن اکنون میزبان 300 گونه پرنده نادر از سراسر دنیا شده است و علاوه بر اینکه موجب تغییر در اکو سیستم منطقه شده تاثیر فراوانی نیز بر کاهش ریزگردها در شهرستان نظرآباد و حتی استان داشته است.
کانون ریزگردهای استان
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان دی ماه سال 96، تالاب صالحیه نظرآباد را به دلیل آبگیری نشدن به عنوان یکی از کانونهای اصلی پدیده ریزگرد اعلام کرده بود و از حضور نداشتن صدها نوع پرنده مهاجر در این تالاب به دلیل خشکی، اعلام نارضایتی کرده بود. استاندار نیز چندی پیش، در بازدیدی که از این تالاب داشت آن را یکی از 9 کانون اصلی ریزگرد در استان برشمرده بود و از تشکیل کارگروهی ویژه برای مقابله با این ریزگردها و ساماندهی تالاب خبر داده بود.
موضوعی که باعث شد دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان به ماجرا ورود کند و از تعهدات شرکت آب منطقه ای برای پیگیری حق آب این تالاب سخن به میان آورد.
حاجی رضا شاکرمی در حاشیه جلسه شورای سیاستگذاری حفظ بیت المال و اراضی ملی و منابع طبیعی در نظرآباد در جمع خبرنگاران گفت: تامین حق آب تالاب صالحیه مورد تصویب قرار گرفته و شرکت آب منطقهای استان در مورد تامین آب مورد نیاز تالاب تعهداتی دارد که انجام میدهد.
آبگیری دوباره تالاب و میزبانی از پرندگان مهاجر
بارش رحمت الهی در سال آبی اخیر و تخصیص حق آب تالاب صالحیه باعث شد این تالاب پس از سالها بار دیگر پرآب شود. آبی که عمدتا از رودخانه کردان تامین میشود و عمق تالاب را به بیش از یک و نیم متر افزایش داده است.
آبگیری مجدد تالاب صالحیه همچنین باعث شد 300 گونه پرنده نادر از سراسر دنیا بار دیگر مهمان نظرآباد شوند. موضوعی که صحنه های زیبایی را خلق کرده است و منجر به جذب گردشگرانی از جای جای کشور شده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست البرز در این باره می گوید: فلامینگوها، انواع اردک سان ها، باکلان بزرگ، پلارتوپ، حواصیل خاکستری، اردک سرسبز، حواصیل ارغوانی، نوک خنجری و آووست، گونه های مهاجری هستند که به این تالاب مهاجرت کردهاند.
حکیمی با توجه به بارشهای خوب امسال و آبگیری مناسب تالاب، جمعیت پرندگان را نسبت به سال گذشته از وضعیت بهتری برخوردار می داند و می گوید: پرندگانی مانند باکلان بزرگ در مناطقی که عمق آب بیش از یک متر باشد حضور دارند که امسال شاهد حضور این پرندگان در تالاب هستیم.
از معضلات زیست محیطی تا موانع گردشگری
درباره تالاب صالحیه اما نگرانیهایی وجود دارد. هدایت فاضلاب شهرک های صنعتی سپهر و نظرآباد به سمت این تالاب یکی از این معضلات جدی است که باید با اقدامات قضایی با آن مقابله کرد.
نبود برخی امکانات مانند راه دسترسی مناسب و ارایه نشدن خدمات به گردشگران نیز مانع گسترش گردشگری در این منطقه شده است. تکزارع عضو شورای اسلامی روستای صالحیه در این باره میگوید: بر اساس قانون شورا، دهیاری صالحیه نمیتواند در خارج از بافت روستا هزینه کند؛ اما در تلاشیم با دعوت از سرمایه گذاران بخش خصوصی تالاب صالحیه را به قطب گردشگری در استان البرز تبدیل کنیم.