چشمانم از تعجب گرد شد، همه انگار زیادی خیالشان راحت است، شهروندی که از قرمزی نوک دماغش معلوم بود سرمای شدید خورده بدون توجه به هشدارها به روبوسی با دوستش مشغول است، به هر طرف که سر می‌چرخانم فقط ازدحام است و ازدحام، نمی‌فهمم یعنی نمی‌شود در این شرایط بی‌خیال خرید شد و در خانه ماند؟

اتوبوس‌های واحد همچون خیابانهای شهر که دیگر غلغله است، از همان لحظه سوار شدن که هر شهروند دستش را به نرده‌ها می‌گیرد و بالا می‌رود می‌توان فهمید بله! اینجا هم خبری از رعایت نکات بهداشتی نیست. چرا نباید آموزشها را جدی گرفت.

با خود می‌گویم کاش حداقل اگر کسی بین شهروندان سرماخوردگی شدید دارد در تمام مدتی که در بیرون از خانه است از ماسک استفاده کند وگرنه با این شلوغی های مترو و ترددها و اتوبوس‌های سطح شهر باید منتظر فاجعه بود.

در این فکرها بودم که بوی خوش فلافل حواسم را پرت کرد، سر که چرخاندم دیدم بله همه با نیش‌های باز شده تا بناگوش و با اشتهای فراوان در حال سفارش غذاهای بیرون هستند. از این‌ها گذشته گویی مردم کرونا را یک شوخی بزرگ انگاشته‌اند، هیچ چیز آنطور که باید باشد نیست.

 پایانه‌های مسافربری مالامال از جمعیت مسافرانی است که معلوم نیست وضعیت جسمی آنان چگونه است؟ هیچ‌کس نمی‌داند در شهر چه خبر است؟ در شهری که مهمان ناخوانده‌ای به نام کرونا دارد چه خبر است؟ راستش تحمل این همه خوش بینی و بی‌خیالی برایم سخت بود، با خود فکر کردم دیگر چه اتفاقی باید بیفتد که ما مردم  قبل از هر چیز یک بار خودمان به فکر خودمان باشیم.

در این میان مشاهده شهروندانی که با وسواس و دقت، سخت مراقب سلامت خود بودند قدری امیدوارم کرد، شاید به مسئولیت فردی خود و خود مراقبتی  و بهداشت فردی در این شرایط بیش از دیگران پایبند بودند.

اکنون هراس از کرونا زیر پوست کلانشهر اصفهان و حتی کشورم جاریست، ترس و نگرانی  گرچه احتیاط و مراقبت را به دنبال خواهد داشت اما کافی نیست بلکه عبور از این بحران فراگیر، نیازمند فرهنگ سازی، آموزش و آگاهی بخشی و مشارکت همگانی است که متاسفانه از زمان مطلع شدن این ویروس، جامعه  هنوز حساس نشده که به تاکید برخی از پزشکان بی‌توجهی و بی‌تفاوتی نسبت به این ویروس، می‌تواند جامعه را در ابعاد مختلف مختل کند. 

کرونا سرانجام به ایران آمد و در این میان مردم تلاش می‌کنند هر طور شده است از ابتلا به این ویروس رها شوند، اگر چه این نشان دهنده تغییر رفتار و ارتقای سلامتی آنان است اما با وجود انبوه توصیه‌های بهداشتی و الزام در مراقبت‌های فردی، همچنان صحنه‌هایی در سطح شهر مشاهده می‌شود که با فضای این روزها تناسبی ندارد. همه مردم و  صنوف و همه بخشها در هر شرایط و فعالیت کاری باید نسبت به رعایت موازین بهداشتی برای مقابله با این ویروس مشارکت کنند تا بتوان در کنار برنامه‌ریزی نهادهای ذیربط هر چه زودتر بر آن فائق آییم.

در کنار این بی‌تفاوتی برخی از افراد جامعه ، به اعتقاد برخی از کارشناسان، نبود اطلاع رسانی بموقع و صحیح مساله را پیچیده‌تر کرده است به طوری که شبکه‌های اجتماعی هدایت افکار عمومی را در دست گرفته‌اند و انتشار شایعات به سلامت روانی جامعه آسیب وارده کرده است.

بی‌اعتمادی مردم به اخبار مربوط به ویروس کرونا را باید به این موارد اضافه کرد چرا که آمارهای متفاوتی از ابتلای افراد به این ویروس در جامعه مطرح هست که بر نگرانی‌ها افزوده است که باید برای حل این مشکل راهکاری اصولی اندیشید تا اعتماد اجتماعی بیشتر آسیب نبیند. 

ضمن این که در چنین شرایطی که شیوع ویروس کرونا در جامعه در حال افزایش است مسوولان امر باید آزمایش رایگان افراد را فراهم کنند تا بتوانند با نظارت و رصد علمی امکان شناسایی افراد مبتلا فراهم تا از گسترش آن در جامعه جلوگیری شود.

این‌جاست که یکایک افراد جامعه در مواجهه با این معضل باید نقش خود را با رعایت بهداشت فردی و جمعی در مقابله با این ویروس کرونا نشان دهند که متاسفانه شماری زیادی از شهروندان هنوز کرونا را حتی به اندازه یک پدیده جهانی جدی نگرفته‌اند و حتی در فضای مجازی با آن شوخی هم می‌کنند!

برخی از صاحبنظران امر تاکید دارند که با نظارت علمی و ارایه خدمات درمانی کافی و آموزش همگانی و اطلاع‌رسانی واقعی، هر چه زودتر باید جلوی این معضل در حال گسترش را گرفت وگرنه بنیان اقتصادی و اجتماعی جامعه را با مشکلات جدی مواجه می‌کند. 

بنا به اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، شمار تلفات بیماری کرونا در ایران به ۵۲ و تعداد مبتلایان به ۹۵ نفر رسیده است.

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان  در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: ۲ بیمار مبتلا به کرونا در این استان از شهر اصفهان بودند.

آرش نجیمی با اشاره به اینکه این ۲ بیمار، زن و ۵۲ و ۷۲ ساله هستند، افزود: یکی از آنها بهبود یافته و نفر دوم همچنان در بیمارستان بستری است.

وی با بیان اینکه اطرافیان این بیماران تا ۱۴ روز تحت نظر هستند، خاطرنشان کرد: آنها در بیمارستان های اصفهان تحت درمان قرار گرفتند.

به گفته وی به‌منظور مقابله با انتشار ویروس کرونا و رعایت حال بیماران بستری، ملاقات مردمی در همه بیمارستان‌های این استان تا اطلاع بعدی ممنوع شد.

اکنون همه بیمارستان‌های استان در حالت آماده باش قرار دارند و برای جلوگیری از مراجعه بیماران مشکوک به کرونا، تصمیم بر آن شد تا تماس‌های مردمی با بیماران به کمترین حد ممکن کاهش یابد. ملاقات‌های مردمی در هیچکدام از بیمارستان‌های استان انجام نمی‌شود و بیماران بستری مانند گذشته فقط می‌توانند یک همراه داشته باشند.

مسئولان توصیه کرده اند شهروندان تا برای اطلاع از حال بیماران خود از تلفن، شبکه‌های اجتماعی و تماس‌های ویدئویی استفاده کنند.

کرونا  اگر چه دیر ولی سرانجام دانشگاه های اصفهان را تا پایان هفته جاری تعطیل کرد. انتشار خبر شیوع کرونا، واکنش مردم  اصفهان به خصوص والدین دانش آموزان را به دنبال داشت. خانواده‌های بسیاری از دانش‌آموزان اصفهانی روز دوشنبه و سه شنبه به دلیل نگرانی‌های ناشی از شیوع ویروس کرونا، فرزندان خود را سر کلاس‌های درس نفرستادند.

 دادستان اصفهان در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت:  مسوولان امر در فرایند تصمیم‌گیری و اطلاع‌رسانی تعطیلی مدارس و یا هر نهاد دیگری به دلیل کرونا، سرعت کار را در دستور کار دهند تا مردم آخرین وضعیت و شرایط را بدانند.

روزانه در کلانشهر اصفهان  افزون بر ۵۵۰ هزار مسافر توسط شرکت اتوبوسرانی جابه جا می‌شوند، از این رو ناوگان اتوبوسرانی کلانشهر اصفهان هم  در ۲ روز گذشته برای مقابله با ویروس کرونا ضد عفونی شد.  این را مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان گفت.

قدرت افتخاری افزود:  ۴۰۰ دستگاه اتوبوس بخش خصوصی و ۶۰۰ دستگاه هم متعلق به شهرداری توسط محلول مورد تایید دانشگاه علوم پزشکی و مرکز بهداشت ضد عفونی شدند.

وی با تاکید بر ضرورت توجه هرچه بیشتر به بهداشت عمومی و فردی تصریح کرد: همچنین محلولی در اختیار رانندگان قرار داده شد تا در طول روز و در ایستگاه‌ها که مستقرند، سطوح داخلی اتوبوس نظیر صندلی و دستگیره‌ها را ضد عفونی کنند.

وی درباره افزایش ناوگان و سرعت مسافرگیری به منظور کاهش ازدحام و تجمع‌ها در اتوبوس گفت: با وجود تعطیلی مدارس، شمار اتوبوس‌ها را کم نکردیم تا سرعت مسافرگیری و انتقال مسافران کاهش نیابد.

افتخاری به آموزش مورد نیاز برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا اشاره و خاطرنشان کرد: برخی مباحث آموزشی به رانندگان و دیگر کارکنان مجموعه اتوبوسرانی با محوریت بهداشت و جلوگیری از بیماری ارایه شده است.

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان ادامه داد: ثبت حضور و غیاب بوسیله اثر انگشت برای جلوگیری از سرایت احتمالی ویروس در این شرکت متوقف شده و تا زمان عادی شدن شرایط ادامه خواهد داشت.

معاون دادستان اصفهان نیز از صدور و ابلاغ دستور پلمب چایخانه‌ها و مراکز عرضه قلیان برای پیشگیری از بیماری کرونا در این استان خبر داد.

محمد محسنی اژیه در گفت و گو با  ایرنا افزود: دستور تعطیلی چایخانه‌ها و مراکز عرضه قلیان دیروز و با توجه به ایرادهایی که مرکز بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به این واحدها وارد کردند، صادر و امروز برای پلمب این مراکز در سراسر استان اقدام شد.

به گفته مسوولان مرکز بهداشت اصفهان حدود یکهزار چایخانه در کلانشهر اصفهان، قلیان عرضه می‌کنند.

وی با اشاره به پیگیری موضوع شیوع ویروس کرونا در کشور توسط دادستانی اصفهان و ورود به آن در حوزه قضایی، خاطرنشان کرد: دستور ویژه برای اقلام پیشگیری مانند ماسک و مواد ضدعفونی کننده صادر و  ۲ انبار ماسک در این زمینه شناسایی شده است.

محسنی با بیان اینکه تخلف این پرونده، عرضه نکردن کالا و احتکار است، اضافه کرد: این انبارها در شهر اصفهان بوده و با متخلفان آن برخورد می‌شود.

وی یکی دیگر از مواردی که برای برخورد با آن تاکید شده است را مربوط به انتشار مطالب و اخبار کذب در فضای مجازی خواند و گفت: با اشخاصی که در فضای مجازی با انتشار محتواهایی مانند صوت و کلیپ درباره بیماری کرونا شایعه‌سازی می‌کنند نیز برخورد جدی می‌شود.

معاون دادستان اصفهان با تاکید بر اینکه بسیاری از مطالب، مبنای عقلی و منطقی ندارد، تصریح کرد: این موارد قابل تعقیب کیفری و در حال مستندسازی است.

محسنی از مردم خواست که اخبار مربوط به بیماری کرونا را فقط از مبادی و کانال‌های معتبر وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی رصد و دنبال کنند و به صوت‌ها و تصاویری که بعضا مغرضانه تهیه می شود، توجه نکنند.

معاون دادستان اصفهان همچنین از مردم خواست تا هرگونه تخلف در عرضه اقلام پیشگیری بیماری کرونا یا موارد مشکوک مرتبط با آن را به سامانه های ۱۲۴ (سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان) و ۱۱۰ (پلیس) اعلام کنند.

به منظور حفظ سلامت مردم و ضرورت پیشگیری از خطر ابتلا به بیماری کرونا، توزیع هرگونه غذای نذری و نذورات بدون بسته‌بندی تا زمان اعلام رفع خطر آلودگی عمومی در امامزادگان و بقاع متبرکه این استان ممنوع شده است.

مدیر روابط عمومی اداره کل اوقاف وامور خیریه اصفهان  با اشاره به زیارت روزانه هزاران نفر از آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه استان و اهمیت ضدعفونی این مکان‌ها اضافه کرد: ضد عفونی روزانه این اماکن در دستور کار هیات‌های امنا قرار گرفته و محیط‌های عمومی و مشترک داخل بقاع متبرکه به صورت مرتب و روزانه نظافت و ضد عفونی می‌شود و مهرها و کتب ادعیه نیز جابجا و نظافت می‌شوند.

به گفته وی درهای ورودی و خروجی، دستگیره‌های ضریح مطهر، جامهری‌ها، سرویس‌های بهداشتی، زائرسراها و همه سطحی که در معرض تماس عمومی قرار دارند بطور دائم و در بازه‌های زمانی مناسب ضد عفونی و استریل می‌شوند.

ایمان خواجه تصریح کرد: پیشنهاد تعطیلی امامزاده‌های اصفهان در ساعت غیر از وقت نماز از طرف مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان اصفهان به معاونت فرهنگی این سازمان داده شدهاما تاکنون جوابی دریافت نشده است.

وی با بیان اینکه از ظرفیت‌های تبلیغات محیطی بقاع متبرکه به منظور آگاهی بخشی عمومی برای کاهش و جلوگیری از انتشار این بیماری استفاده بهینه می‌شود خاطرنشان کرد: با استفاده از ظرفیت تبلیغی بقاع متبرکه، رسانه ها و فضای مجازی سعی کردیم زائران را نسبت به رعایت بهداشت و لزوم حفظ سلامت جامعه هوشیارتر کنیم.

تاکنون هیچ یک از نمونه‌ آزمایش‌های صورت گرفته از افراد مشکوک مبتلا به کوویید ۱۹ در کاشان اصفهان که برای ارزیابی به تهران ارسال شده، مثبت نبوده است  با این حال به گفته مسئولان بازدید از بناهای تاریخی کاشان  تا اطلاع بعدی امکان‌پذیر نیست. همچنین اعضای شورای اسلامی شهر اصفهان و مدیر طرح ساماندهی پارک جنگلی ناژوان در پی انتشار ویروس کرونا، در جلسه هم‌اندیشی مشترکی، به تعطیلی یک هفته‌ای تمام مراکز گردشگری این بوستان رای مثبت دادند. بر اساس تصمیم روز سه‌شنبه این جلسه مشترک، همه مراکز از جمله آکواریوم، باغ پرندگان، موزه صدف‌ها، باغ خزندگان، باغ موزه پروانه‌ها، تله‌سیژ و پارک بادی و بازی کودکان در پارک جنگلی ناژوان تعطیل شد و برنامه‌های فرهنگی این منطقه نیز برگزار نخواهد شد.این مراکز از ۷ تا ۱۴ اسفند امسال به‌منظور پیشگیری از شیوع ویروس کرونا تعطیل خواهد بود.

علیرضا نصراصفهانی رییس شورای اسلامی شهر اصفهان،  در گفت و گو با ایرنا، افزود: در روزهای گذشته اتوبوس‌های شرکت واحد و مترو اصفهان به صورت منظم ضدعفونی و نیز سرویس‌های بهداشتی گندزدایی شده است.

وی گفت: در ورودی مراکز شهرداری مواد ضدعفونی کننده در اختیار مراجعان قرار می‌گیرد و کارمندان شهرداری نیز به صورت منظم محیط کار و وسائل مورد نیاز و رایانه‌های خود را ضدعفونی می‌کنند.  

رییس شورای اسلامی شهر اصفهان اظهار داشت: الزام ثبت اثر انگشت در سامانه حضور و غیاب کارکنان شهرداری نیز تا اطلاع ثانوی برداشته شده است زیرا سلامتی کارمندان در اولویت نظم رفت و آمد قرار دارد.

وی درخصوص ضدعفونی مجموعه بازی کودکان در سطح شهر و نیز آبخوری ها و نیمکت‌های سطح پارک‌ها افزود: این موارد بهداشتی، گندزدایی و ضدعفونی با محوریت معاونت خدمات شهری شهرداری اصفهان و توسط خدمات شهر مناطق پانزده گانه صورت می‌گیرد.

نصر اصفهانی با بیان اینکه نباید با پشت سرگذاشتن یک بحران و تهدید، بحران‌های دیگری ایجاد کنیم، ابراز امیدواری کرد: مشکل ایجاد شده در کشور به دنبال انتشار ویروس کرونا با صبوری و رعایت بهداشت و عمل به توصیه های پزشکی سپری شود.

وی با تاکید بر اینکه نباید در جامعه اضطراب ایجاد کرد از شهروندان خواست بدون هیچگونه دلواپسی و تنها با رعایت موارد بهداشتی به فعالیت‌های خود ادامه دهند.

مسوولان باید با بیان حقایق و اطلاع رسانی دقیق درباره ویروس کرونا برای جلوگیری از ایجاد جو منفی در جامعه بکوشند. این را استاد رشته جامعه شناسی دانشگاه اصفهان به ایرنا گفت.

مرتضی پدریان افزود: کتمان اخبار و وقایع، به تاخیر انداختن بیان اخبار مرتبط با کرونا و شمار مبتلایان آن، انعکاس دیرهنگام و جعلی شمردن واقعیات از جمله موارد مضری است که مسوولان در شرایط کنونی باید به شدت از آن اجتناب کنند.

وی اظهارداشت: کتمان حقایق و واقعیت‌ها با توجه به کاهش سرمایه اجتماعی و اعتماد مردم به رسانه‌های داخلی که به دلیل چشم‌پوشی مسوولان از بیان اخبار درست و دقیق بویژه در زمان گران شدن بنزین و اعتراضات سراسری آبان ماه حاصل شد باید در موضوع کرونا جبران شود، به این معنا که مسوولان و تصمیم‌گیران اکنون با شهروندان روراست و بی پرده باشند.

این پژوهشگر مسائل اجتماعی با اشاره به موضوع سرنگونی هواپیمای اوکراین و تعویق در انعکاس اخبار مرتبط با آن از سوی مسوولان ذی‌ربط و کاهش اعتماد به گفته‌های تصمیم‌گیران از سوی مردم، ادامه داد: نبود شفافیت در گفته‌ها و اخبار، سبب روی آوری بیشتر مردم به شایعات و توجه به اخبار جعلی و دروغ خواهد شد.

پدریان، اتخاذ تصمیمات درست، یکپارچه و مفید از سوی مدیران و مسوولان را ضروری خواند و تصریح کرد: برای مثال تعطیل نکردن مدارس در اصفهان که با موضوع کرونا دست و پنجه نرم می‌کند و موارد مشکوک به ویروس در آن موجود بود تصمیم مناسبی نبوده است و ذهنیت‌ها را خراب می‌کند.

این استاد دانشگاه همچنین از مردم خواست که از اخبار بدون منبعِ موثق دوری کنند و شایعات بی اساس را در شبکه‌های اجتماعی منتشر نکنند.

وی تاکید کرد: در شرایط کنونی جامعه و جو روانی که مشاهده می‌شود باید همه برای جلوگیری از ابتلا و شیوع ویروس تلاش کنند و با پرهیز از خودخواهی، کمک به همنوع را مد نظر قرار دهند.

از شهرستان های استان اصفهان نیز خبر می رسد بیشتر خانواده ها  از رفتن فرزندان خود به مدرسه ممانعت کرده اند. کمبود ماسک و پدهای ضد عفونی کننده نیز مشکل دیگری است که از شهرستان ها گزارش شده است.بسیاری از برنامه های جمعی، مجالس ترحیم همچنین بازارهای روز در شهرستان ها کنسل شده است.

مسوولان وزارت بهداشت اما می گویند که این بیماری قابل پیشگیری است و به‌راحتی با راهکارهای ساده می‌توان از شیوع و ابتلا به آن جلوگیری کرد. 

بر اساس آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی، ویروس کرونای جدید تاکنون ۷۸ هزار و ۸۶۶ نفر به این ویروس مبتلا شده اند و دو هزار ۵۹۲ نفر جان خود را از دست داده اند. از مجموع مبتلایان به این ویروس تاکنون  ۲۵ هزار و ۱۲۸ هزار نفر بهبود یافته اند.

هم اکنون ۱۰ درصد از ظرفیت همه بیمارستان‌های استان با امکانات و تجهیزات لازم برای پذیرش و مراقبت از بیماران احتمالی و مشکوک به بیماری کرونا در حالت آماده باش هستند.

شیوع ویروس کرونا، اواخر دسامبر گذشته(آذر/دی) از چین آغاز شد و تاکنون هزاران نفر در این کشور به این ویروس مبتلا شده و صدها نفر نیز جان خود را از دست داده‌اند.

این بیماری، قابل پیشگیری است و با راهکارهای ساده می‌توان از شیوع و ابتلا به آن جلوگیری کرد.

مردم باید از تماس‌های غیرضروری و حضور در میان ازدحام جمعیت پرهیز کنند، فاصله منطقی را با همه افراد(یک متر) رعایت کرده و روبوسی و دست دادن‌های غیرضروری را کنار بگذارند.

همچنین افرادی که علائم بیماری سرماخوردگی دارند، در منزل بمانند و بسرعت مراقبت‌های درمانی را از طریق پزشکان در پیش بگیرند و با سایر افراد تماس نداشته باشند.

شستن مداوم دست‌ها با آب و صابون یکی از بهترین راهکارها برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری است.

استان اصفهان دارای بیش از ۶ هزار تخت بیمارستانی در ۵۳ بیمارستان (۳۸ دولتی و ۱۵ خصوصی و خیریه) است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.