به‌گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع ‌رسانی وزارت نیرو ' رضا اردکانیان ' روز شنبه در هجدهمین جلسه شورای هماهنگی مدیریت به ‌هم پیوسته منابع آب حوضه آبریز زاینده ‌رود در سالن جلسات این وزارتخانه افزود: زمان مدیریت عرضه آب به سر رسیده و الزاما باید به مدیریت تقاضا بپردازیم؛ بر این اساس لازم است حریم طبیعی محدوده‌های حوضه آبریز را به رسمیت بشناسیم.
وی با بیان اینکه با جدیت پیگیر این موضوع هستیم که در زمینه اصلاح ساختار جبران مافات شده و بسترهای مدیریت به هم پیوسته حوضه آبریز را فراهم کنیم، تصریح کرد: لازم است به‌منظور جلوگیری از آسیب‌های مختلف در سطح کلان، به سمت کم‌رنگ‌ کردن مقوله سهم‌ خواهی استانی رفته و همه در مدیریت حوضه آبریز از جمله برنامه ‌ریزی، تخصیص، عملیات، بهره‌برداری، سهیم باشند.
وزیر نیرو با تاکید بر پرداختن به موضوع چگونگی مصرف در مدیریت تقاضا و حرکت به ‌سمت توزیع عادلانه آب اظهارداشت : همه ذی ‌نفعان و ذی ‌مدخلان در داخل و خارج دولت باید در تصمیم‌ گیری و مدیریت حوضه آبریز شریک باشند و زمان آن که هر کسی به فکر سهم استان خود باشد، سپری شده است.
وی با اشاره به صرف ساعت‌ ها جلسه و همفکری در تصویب قانون ممنوعیت کشت برنج در استان ‌های کشور ادامه داد: طبق گزارش مشترک جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه در برخی استان‌ ها، متوسط 50 هزار متر مکعب مصرف آب برای هر هکتار برنج محاسبه شده که این حجم مصرف با در نظر گرفتن مساحت زیر کشت، معادل نیمی از مصرف آب شرب و بهداشتی کشور خواهد بود، آن هم در استانی که کشت برنج مجاز نیست.
وی از تشکیل کارگروه اجتماعی در ذیل کارگروه سازگاری با کم‌آبی حوضه زاینده‌ رود برای بررسی مسائل سه استان اصفهان، یزد و چهارمحال و بختیاری خبر داد و اعضای این شورا را برای مشارکت در این کارگروه برای شناخت وضعیت اجتماعی حاکم بر حوضه دعوت کرد.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اصفهان 19 دی سالجاری در جمع کشاورزان شرق و غرب اصفهان در مسجد گلزار خوراسگان گفته بود: با افزایش خروجی سد زاینده رود در هفته اول بهمن ماه امسال آب در شرق و کلانشهر اصفهان بمنظور تامین نیاز بخش کشاورزی جریان می یابد.
حسن ساسانی خاطرنشان کرد: کشاورزان و اختصاص حقابه آنها از زاینده رود ضروری است و شرکت آب منطقه ای اصفهان و سازمان جهاد کشاورزی همواره در کنار کشاورزان بوده اند.
کاهش بارش در سال های زراعی قبلی در حوضه آبریز فلات مرکزی ایران که زاینده رود بزرگترین رودخانه آن به شمار می رود، باعث شده تا میزان آب ورودی به سد زاینده رود به حداقل خود برسد و امکان تخصیص آب برای کشت کشاورزان غرب و شرق اصفهان وجود نداشته باشد.
کشاورزان و باغداران شرق و غرب استان اصفهان در چند سال اخیر و امسال در چند نوبت با حضور در نقاط مختلف استان، رسیدگی به وضعیت حقابه و حل مشکلات معیشتی خود را خواهان شدند.
حوضه زاینده رود از دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری تشکیل شده که 93 درصد از مساحت و 98 درصد از جمعیت زیر پوشش این حوضه در اصفهان و هفت درصد از مساحت و 2 درصد از جمعیت زیر پوشش آن در استان چهار محال و بختیاری قرار دارد.
زاینده رود به طول بیش از 380 کیلومتر که 280 کیلومتر آن آب ندارد و تالاب گاوخونی هم در نبود آب در سالهای آینده به تاکید کارشناسان یکی از چالشهای زیست محیطی کشور و فلات مرکزی ایران تبدیل می شود.
این رود بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است که از کوه‌های زاگرس مرکزی بویژه زرد کوه بختیاری سرچشمه گرفته و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق پیش می‌ رود و به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان می ‌ریزد.
این رودخانه که علاوه بر جاذبه تفریحی و فرهنگی، همواره نقشی موثر در کشاورزی و اقتصاد منطقه بویژه شرق اصفهان و هستی تالاب گاوخونی داشته است که به علت تغییرات اقلیمی، خشکسالی های متوالی، تراکم جمعیت و افزایش برداشت بی رویه به یک رود خانه فصلی تبدیل و در محل پایین دست در فصول گرم بویژه تابستان با خشکی مواجه شده است.
2093/6026/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.