علاوه بر زائران خانه خدا که در عید قربان به شکرانه انجام مناسک حج، حیوانی سالم و کامل را قربانی کرده و گوشت آن را در بین نیازمندان توزیع میکنند، عده زیادی از خیران نیز در این روز با توزیع گوشت قربانی در عنایت الهی سهیم میشوند؛ ذبح در این روز یا تحت نظارت تیمهای ثابت و سیار دامپزشکی انجام میشود یا اعتماد بر گفته فروشنده دام مبنی بر سلامت آن مبنا قرار میگیرد.
اما در هر دو حالت رعایت نکات بهداشتی لازم شامل پوشیدن روپوش و دستکش، ماسک، عینک مخصوص، پیشبند و چکمه به هنگام تماس با دام در تمام مراحل اعم از ذبح، پوستکنی، قطعهبندی گوشت دام و سایر موارد ضروری است.
هرگونه تماس با دام در صورت آلودگی آن، ظرفیت انتقال بیماری را افزایش میدهد بنابراین دام باید از مراکز مورد تایید دامپزشکی خریداری شود و کارشناس دامپزشکی بر آن نظارت داشته باشد.دستگاههای اجرایی مسوول به منظور پاسداشت سنت حسنه ذبح قربانی در سالهای اخیر توجه ویژهای به سلامت دام و روند ذبح آن معطوف کردهاند تا مردم از گوشت سالم و بهداشتی استفاده کنند اما همچنان نکته بسیار مهم «جلب حداکثری مشارکت مردم در مقوله توصیههای بهداشتی» به شمار میرود.
ذبح دام در معابر خطر انتقال بیماری را افزایش می دهد
مدیرکل دامپزشکی آذربایجانغربی طرح تشدید نظارت بهداشتی و شرعی توسط ۸۶ اکیپ از بازرسان بهداشتی در سراسر استان بر سلامت دامهای قربانی در روز عید قربان را یادآوری میکند و معتقد است که ذبح دامهای قربانی در معابر و سطح شهر توسط شهروندان بدون نظارت بازرسان بهداشتی دامپزشکی، احتمال خطر انتقال بیماریهای همچون تبمالت، تب کریمهکنگو، سیاهزخم و انگلهای داخلی مشترک دام و انسان را افزایش میدهد.
کامیار داهیم افزود: نظارت بهداشتی و شرعی بر کشتار دامها در تمامی کشتارگاههای سطح استان با هدف حفظ سلامت عمومی و با حضور ۱۶۰ نفر از عوامل اجرایی از ساعت هشت تا پایان روز عید قربان انجام میشود و بهتر است تا ذبح در این مراکز انجام شود.
وی با اشاره به اینکه شهروندان نمیتوانند در زمینه سلامت گوشت قضاوت دقیقی داشته باشند، اضافه کرد: سلامت گوشت و آلایش حاصل از ذبح دام باید توسط کارشناسان و بازرسان بهداشت دامپزشکی تایید شود.
وی از شهروندان خواست در روز عید قربان همکاریهای لازم را با اکیپهای دامپزشکی داشته باشند و دامهای قربانی خود را در کشتارگاههای دام یا در محلهای تعیین شده از طرف شهرداریها و مشاوره با ماموران دامپزشکی ذبح کنند.
وی اضافه کرد: نگهداری گوشت دام ذبح شده در یخچال به مدت حداقل ۲۴ ساعت الزامی است تا خطر تب کریمهکنگو و سایر بیماریهای خطرناک از بین برود.
مدیرکل دامپزشکی آذربایجانغربی گفت: ذبح دام در منازل و معابر عمومی علاوه بر تهدید سلامت عمومی سبب ایجاد آلودگیهای ثانویه در گوشت استحصالی و نیز ایجاد آلودگیهای زیست محیطی در معابر عمومی و انتشار بیماریهای مشترک بین انسان و دام میشود.کارشناسان دامپزشکی نیز توصیه میکنند به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قابل انتقال از دام به انسان، گوشت دام قربانی ۲۴ ساعت و آلایش خوراکی دام (دل، جگر و قلوه) ۴۸ ساعت در دمای یخچال (صفر تا چهار درجه سانتیگراد) نگهداری و سپس نسبت به توزیع و مصرف آن اقدام شود.
کمیته امداد برای دریافت نذورات آمادگی دارد
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) آذربایجانغربی با بیان اینکه این نهاد آمادگی کامل برای دریافت نذورات قربانی مردم و پخش آن در بین نیازمندان را دارد، گفت: این نهاد امسال نیز مانند سالهای گذشته با همکاری مراکز نیکوکاری، هیات امنای مساجد و معتمدان محلات، نذرها و کمکهای مردمی را در ۱۰۰ پایگاه استانی جمعآوری میکند.
عزیز سهندی افزود: مردم نیکوکار آذربایجانغربی میتوانند در روز عید قربان گوشت قربانی و نذرهای خود را به دفاتر و پایگاههای کمیته امداد و همچنین مراکز نیکوکاری در سراسر استان تحویل دهند.
وی با تاکید بر اینکه کمکهای جمعآوریشده در اولین فرصت بین نیازمندان و ایتام این استان توزیع میشود، ادامه داد: حسینیه اعظم حضرت علیابن موسیالرضا (ع) در خیابان محراب ارومیه بهعنوان قربانگاه اصلی برای جمعآوری گوشت قربانی، تحویل دام زنده جهت ذبح و توزیع در بین نیازمندان در نظر گرفته شده است.
سهندی افزود: در تمامی قربانگاههای کمیته امداد، ناظران شبکههای دامپزشکی استان جهت رعایت موارد بهداشتی قربانیها با این نهاد همکاری میکنند.
وی گفت: علاوه بر حضور در پایگاهها، مردم خیر استان میتوانند با بهرهگیری از روشهای نوین نذر عید قربان خود را پرداخت کنند.
سهندی ادامه داد: مردم آذربایجانغربی میتوانند از طریق کد دستوری #۱*۸۸۷۷* و شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۷۹۰۰۰۰۱۲۳۲ کمکهای خود را در روز عید سعید قربان به دست نیازمندان برسانند.
وی اظهار داشت: شماره حساب ۰۱۱۰۷۶۹۷۴۹۰۰۱ به شناسه ۸۸۰۳۱۷۷۶۷ آماده دریافت کمکهای مردم مسلمان آذربایجانغربی در روز عید سعید قربان است.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) آذربایجانغربی گفت: همزمان با عید قربان سال گذشته و با همراهی مردم و خیران در استان، ۲ هزار و ۵۰۰ کیلوگرم گوشت قربانی در استان تحویل نیازمندان شد.
دام زنده در سه نقطه ارومیه با نظارت دامپزشکان عرضه میشود
رییس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری ارومیه نیز در این خصوص گفت: سه نقطه برای فروش دام ویژه عید سعید قربان در راستای ساماندهی فروش طی این روز تعیین شد.
غلامرضا حافظی افزود: این سه نقطه شامل اول جاده چیچست، پشت ایستگاه آتشنشانی در بلوار شهید باهنر و ورودی باغ رضوان است.
وی اضافه کرد: عرضه دام به شکل پراکنده باعث ایجاد شلوغی در شهر و ایجاد مشکلات بهداشتی میشود و برای بهبود این وضعیت، سه مکان سقف به مساحت حدود ۳۰۰ مترمربع برای هر کدام از نقاط در نظر گرفته شد.
رییس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری ارومیه از شهروندان خواست تا جهت خریداری دام به مناسبت عید سعید قربان به محلهای پیشبینی شده مراجعه کنند زیرا در این مکانها دام با حضور دامپزشک و نظارت بیشتر عرضه میشود.
حافظی گفت: محلهای تعیین شده جهت عرضه دام سبک و سنگین به مناسبت عید سعید قربان از سه روز مانده به عید /شنبه هفته آینده/ فعال شده است.
ستاد اجرایی نظارت بر ذبح دامهای قربانی مستقر در اداره کل دامپزشکی آذربایجانغربی در روز عید قربان با شماره تماس ۳۲۷۷۸۷۰۱ و ۳۲۴۲۶۸۴۸ شبکه دامپزشکی شهرستان ارومیه از ساعت ۷ صبح الی ۱۳ بعد از ظهر آماده ارائه هرگونه راهنمائی و پاسخگویی به سئوالات شهروندان محترم میباشد.
۸۱۳۷/۳۰۷۲