انتخاب پایتخت کتاب ایران به تبع طرح سازمان یونسکو از سه سال قبل در کشور اجرا و هر سال شهری به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب می‌ شود.
در دوره نخست انتخاب پایتخت کتاب ایران، شهر اهواز به عنوان پایتخت کتاب کشور معرفی شد و تاکنون بوشهر، نیشابور و کاشان افتخار عنوان پایتخت کتاب ایران را کسب کرده اند و امسال دوستداران کتاب در مهاباد مصمم هستند که این عنوان را برای شهرشان به دست بیاورند.
دوستداران کتاب در مهاباد سال گذشته نیز شانس خود را برای این عنوان امتحان کردند و توانستند در بین 128 شهر متقاضی در جایگاه چهارم قرار گیرند و عنوان شهر خلاق کتاب کشور را به دست بیاورند.
هدف از انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران کمک به توسعه پایدار فرهنگی و اجتماع‌ محور شهرها، انسجام‌بخشی به فعالیت‌های فرهنگی در شهرها با محوریت کتاب و کتابخوانی و ساماندهی و بهره ‌گیری از امکانات و ظرفیت‌های محلی و بومی برای ترویج کتابخوانی است.
این طرح با مشارکت برخی از نهادهای دولتی و غیردولتی از جمله کمیسیون ملی یونسکو، سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، تشکل‌های نشر و دیگر نهادها و سازمان‌های فعال و علاقه‌مند در این زمینه اجرا می‌شود.
احترام به کتاب و اهل مطالعه بودن در بین مهابادی ها، مقوله تازه ای نیست و مردم این شهر از گذشته های دور از جمله شهرهای پیشرو در زمینه کتاب و نویسندگی بودند و گواه این امر وجود شاعران و نویسندگان برجسته ای چون میرزا عبدالرحیم سابلاغی مشهور به وفایی، عبدالرحمن شرفکندی متخلص به هه ژار، محمدامین شیخ‌الاسلامی متخلص به هیمن، محمد قاضی ملقب به پدر ترجمه ایران، احمد قاضی، ناصر آغابرا و ... است.
دوستداران کتاب در مهاباد با دایرکردن ایستگاه های مطالعه، 40 باشگاه کتابخوانی و فعال کردن کتابخانه ها و قرائت خانه های عمومی، این شهر را به یکی از الگوهای موفق در زمینه ترویج فرهنگ کتاب تبدیل کرده اند.
هم اکنون هفت کتابخانه فعال در مهاباد با زیربنای یکهزار و 975 مترمربع وجود دارد که از این تعداد سه کتابخانه عمومی و چهار کتابخانه به طور مشارکتی است که بیش از 54 هزار جلد کتاب در قالب 59 هزار نسخه در آنها نگهداری می شود البته ناگفته نماند که سرانه کتاب در این شهر 28 نسخه برای هر 100 نفر بوده و این مقدار 14 نسخه کمتر از میانگین استانی است.
انس با کتاب و کتابخوانی در مهاباد تنها در کتابخانه های عمومی نیست و برخی از نهادها و ارگان های مختلف از جمله دانشگاه های آزاد اسلامی، پیام نور و صدا و سیمای مرکز مهاباد دارای کتابخانه های مجهز و غنی با کتاب های مرجع است و علاوه بر این برخی از ادیبان و نویسندگان این شهر دارای کتابخانه های چند هزار جلدی است که در آمارهای رسمی به شمار نمی آید.
چند سال قبل نیز روستاهای «داشخانه» و «گوگ تپه» این شهرستان به عنوان روستای نمونه دوستدار کتاب کشور معرفی شد.
فعالیت های دوستداران کتاب و انجمن های ادبی مهاباد در زمینه ترویج فرهنگ مطالعه در بین مردم برای افق های دور دست تر متمرکز بوده و آنان بر این باور هستند که گام هایشان در زمینه ترویج فرهنگ کتابخوانی در جامعه فراتر از دیگر شهرهای کشور است.
حال باید منتظر ماند و دید که در بررسی برنامه ها و اطلاعات جمع آوری شده برای انتخاب پنجمین پایتخت کتاب ایران، شانس با کدام شهر و دوستداران کتاب آن یار خواهد بود که برای یک سال پایتخت یار مهربان باشند.
*خبرنگار ایرنا
3020/6185/3072
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.