به گزارش این روزنامه، عروسک ها هم بازی دوران کودکی های ما هستند، هم بازی تمام لحظات و همراه همیشگی کودکان که حتی یک ثانیه هم آن ها را از خود جدا نمی کنند. اما اکنون همه چیز رنگ عوض کرده و کودکان نیز تابع این تغییر شده و سعی بر تقلید از ظاهر عروسک های زیبا به نام باربی را دارند، عروسک هایی که رنگ و بوی غرب را با خود به همراه آورده و در آغوش کودکان این سرزمین جای می گیرند.
این همبازی ها گرچه تنها یک عروسک هستند، اما همین عروسک با طرز پوشش خود و شکل ظاهری تاثیر بسزایی در کودکانمان می گذارند و آن ها هم خواستار این نوع پوشش می شوند.
این عروسک ها رفتار آینده را به کودکانمان می آموزند و آن ها را از ارزش ها و هنجارهایی که از همین دوران کودکی باید آموزش گیرند، دور می سازند.
مطمئنا سریال ها و برنامه های تلویزیونی تاثیر زیادی در افکار عمومی دارد، به طوری که با پخش یک فیلمی تکه کلام ها، اسم بازیگران و نوع پوشش آن ها مورد توجه بینندگان قرار می گیرد و علاوه بر موارد مذکور وقتی در برنامه تلویزیونی عروسکی به عنوان بازیگر نقش آفرینی می کند، توجه کودکان و نوجوانان و حتی بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می دهد.
از مدت ها قبل برنامه ای با عنوان «خندوانه» به کارگردانی رامبد جوان در شبکه نسیم به روی صحنه می رود که در این برنامه عروسکی به نام «جناب خان» حضور داشت و با پخش این نوع برنامه ها کودکان عروسک بازیگر را به عنوان الگوی خود در زندگی قرار می دادند، از این رو ما در بازار شاهد وجود عروسک جناب خان هستیم که این عروسک با استقبال کودکان ایرانی به خصوص تبریزی قرار گرفته است، با تولید برنامه هایی از جمله کلاه قرمزی و خندوانه و ... که عروسکی نقش آفرینی می کند، باعث جذب کودکان و دسترسی به این عروسک ها را بیشتر می کند، البته آمار فروش این نوع عروسک ها نیز در برهه ای از زمان کوتاه اتفاق می افتد و پس از پایان یک برنامه تلویزیونی نیز شوق خرید کودکان برای خرید این عروسک ها کاهش پیدا می نماید.
با وجود اینکه عروسک های مختلفی متناسب با فرهنگ ایرانی وارد بازار شده، اما فروش این نوع عروسک ها در مقایسه با عروسک باربی بسیار ناچیز است، چرا که عروسک های پلاستیکی غربی با ظاهری زیبا دل کودکان را می رباید و آن ها را اسیر نازیبایی های به ظاهر زیبا می کند.
البته ناگفته نماند که در سال های گذشته عروسک های دارا و سارا در کشور روانه بازار شد، اما چندان مورد استقبال کودکان قرار نگرفت و در این برهه زمانی ضرورت دارد که مسئولان امر چاره ای برای طراحی کاراکتر همبازی کودکان بیاندیشند تا نهال فرهنگ مدرنیته آدمک های پلاستیکی در آغوش کودکان ایرانی بارورتر نشود.
القای تفکر با کیفیت بودن کالای خارجی در جامعه توسط خانواده ها خرید عروسک های ایرانی را کمرنگ می کند.
امیر احمدی در گفت و گویی ابراز داشت: هر نوع وسیله بازی چه داخلی چه خارجی وقتی در یک کودک ایجاد دلبستگی کند کودک با استفاده از اصل همسان سازی تمایل به یکرنگ و یکدست شدن با آن را خواهد داشت طبیعتا در این بین، نوع پوشش و لباس عروسک ها تاثیر بسزایی در نحوه پوشش کودکان خواهد داشت؛ از طرف دیگر القای تفکر با کیفیت بودن کالای خارجی نسبت به مدل های ایرانی در جامعه توسط اکثر خانواده ها موجب تشدید این مسئله می تواند باشد.
وی ادامه داد: عدم اشاعه فرهنگ ملی و منطقه ای در قالب فیلم و کارتون و نیز عدم استفاده از شخصیت های کارتونی مرتبط با فرهنگ داخلی به عنوان قهرمان داستان موجب ناشناخته ماندن این شخصیت ها و نیز عدم تمایل به خرید چنین عروسک هایی می شود، از سوی دیگر تنوع در ساخت عروسک های خارجی و تنوع در طرح و رنگ ها عامل دیگری بر تشدید این امر می افزاید.
این روانشناس بالینی اذعان داشت: نوع پوشش عروسک در جذب کودکان و انتخاب آنها توسط کودکان تاثیر کلیدی می تواند داشته باشد.
بخصوص رنگ و طرح آن ها که سازندگان این محصولات باید از رنگ های سال و طرح های متناسب با هر سن و جنس و هر زمان به اقتضای نیاز مخاطبانش اقدام به تولید آن ها بکنند از طرفی تاثیر رسانه و مدیا در تبلیغات و شناساندن کودکان با شخصیت های کارتونی و ایجاد علایق و خط مشی دادن به آن ها در انتخاب رنگ و نوع لباس و همسان سازی با آنها، بسیار چشمگیر است.
وی افزود: از منظر جامعه شناختی افراد جامعه بر یکدیگر تاثیر متقابلی دارند که این تاثیر از سوی گروه همسالان به مراتب بیشتر از سایر گروهاست، در رابطه با کودکان زمانی که یک کودک نوع خاصی از عروسک را انتخاب می کند سایر گروه همسالان نیز به سمت آن محصول گرایش پیدا می کنند که از آن تحت عنوان فشار اجتماعی یاد می شود.
احمدی در پایان متذکر شد: طبیعتا هرنوع هیجانی تاثیر خاصی در روحیه افراد دارد، کودکان نیز از این قاعده مستثنی نخواهند بود؛ عروسک هایی با چهره خشن طبیعتا می توانند حالت پرخاشگری را در کودکان القاء کنند.

** عروسکها، وسیلهای برای نمایان کردن فرهنگ غربی ها
قرایی مقدم اظهار داشت: عروسک ها یکی از مهم ترین عوامل ارتباطات و ارسال پیام هستند، آن ها به خاطر اینکه هم تصویر و هم نوع پوشاک، پیرایش و آرایش را به دنبال دارند و بر ذهن و فکر کودک نیز تاثیرپذیر می باشند.
وی ادامه داد: عروسک ها به عنوان اسباب بازی که در اختیار کودکان قرار می گیرند حس بینایی و حس عاطفی آن ها را نیز تحت تاثیر قرار می دهند.
جامعه شناس مطرح کشور تصریح کرد: عروسک ها یکی از مهمترین عوامل ارتباط و انتقال پیام از طرف تولیدکننده کشورهای دیگر میباشد، بنابراین ذائقه، فکر و ذهن کودک را به شدت تحت تاثیر قرار داده و فرهنگ کشورهای بیگانه را وارد جامعه مان می کند.
وی وجود این عروسک ها را تحت تاثیر قراردادن ارزش ها، هنجارها و باورها، پیرایش کودکان و حتی دختران و زنان دانست و خاطرنشان کرد: در مقابل تولید کشورهای غربی ما باید عروسک های محلی و ملی با انواع لباس های سنتی اعم از کرد، لر و دیگر می توان ذائقه کودکان را ایرانی بسازیم.
قرایی مقدم ابراز داشت: قدرت مانور در مقابل کشورهای تولیدکننده این عروسک ها کم است اگر آن ها ده نوع عروسک تولید می کنند ما فقط یک نوع تولید می کنیم، اگر دامنه فعالیتها را گسترش داده و عروسکهایی با فرهنگ ایرانی، محلی و بومی بسازیم می توانیم کودکان را نیز به فرهنگ ایرانی عادت دهیم.
مشکل اینجاست که ما در داخل کشور عروسک هایی تولید می کنیم ولی در کنار عروسک های تولید شده غربی ها چندان مورد استقبال قرار نمی گیرد. این مهم است که کودک از همان اوایل کودکی خود را با فرهنگ ایرانی عادت دهند.
در فرهنگ ما ایرانی ها و آذربایجانی ها قصه ها و داستان های زیادی برای ساخت انیمیشن و کارتون وجود دارد و می توان برای معرفی فرهنگ و هویت اصیل خود از این نوع کاراکترها عروسک های بومی ساخت، تا فرهنگمان را از طریق این آدمک های پلاستیکی به کودکانمان آموزش دهیم تا روحیه آن ها را برای خدمت به کشور و شهر خود نسبت به هویتمان افزایش دهیم.
8023/518
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.