به گزارش ایرنا، شهرستان مرند به علت قرار گرفتن در مسیر ترانزیتی آسیا-اروپا و سابقه تاریخی و فرهنگی آن، جایگاه ویژه ای سرمایه گذاران دارد و سال های اخیر نیز شاهد آغاز عملیات چند پروژه در این شهر بوده است.
اما با گذشت حدود 6 سال از آغاز این طرح ها، عملیات اجرایی آنها متوقف شده و در کش و قوس نشست های شهرداری و شورای اسلامی شهر و مشارکت کننده، رفته رفته عیار خود را از دست می دهد.
طرح تجاری گردشگری 'جواهر' در قلب مرند از حساس ترین پروژه های شهرداری محسوب می شود که حل مشکلات مبتلابه آن و بازگشت به چرخه ساخت و ساز در کوتاه ترین زمان ممکن، بازگشایی مرکز شهر برای تسهیل تردد مردم را موجب می شود.
شورای اسلامی شهر جدید مرند نیز از بدو آغاز به کار خود، درگیر این پروژه بود، اما تا به امروز نیز هنوز مشکلات آن حل و فصل نشده و عملیات اجرایی همچنان متوقف است.
در مصوبه اخیر شورای شهر مرند نیز پنج نفر از هفت نفر عضو این شورا، به ورود مستقیم شهرداری برای مسقف کردن مرکز شهر مرند رأی مثبت دادند و تنها دو نفر از اعضای شورای شهر، مخالف این مصوبه بوده و معتقد بودند شهرداری مرند به عنوان کارفرما در این پروژه، به تمامی تعهدات خود عمل نکرده است و نباید تمامی تقصیرها را به گردن مشارکت کننده انداخت.
به همین بهانه، گفتگویی با یحیی برنای زنوزی، مدیرعامل شرکت انبوه سازان رامانا به عنوان مشارکت کننده پروژه های تجاری گردشگری 'جواهر' مرند انجام دادیم تا ریز مشکلات و موانع و دلایل توقف این پروژه را جویا شویم.
- س: دلیل طولانی شدن چندین ساله پروژه قائم و مشکلات ایجاد شده برای مردم چیست؟
ج: قرارداد پروژه برج مسکونی و تجاری 'قائم' واقع در ترمینال مرند در سال 90منعقد شد و بعد از تحویل ملک به متراژ سه هزار و 115 مترمربع و ابلاغ قرارداد همزمان با تجهیز کارگاه و اخذ مجوز تهیه نقشه، عملیات گودبرداری آغاز شد؛ بعد از شروع عملیات، مشخص شد که خاک دست خورده است و بکر نیست؛ به عبارت دیگر متوجه شدیم قبل از ما با شرکت دیگری قرارداد شده و بعد از خاکبرداری و تراوش آب، طرح تعطیل و به علت عدم همکاری، شرکت خلع ید شده است.
بعد از همسطح سازی با سنگ لاشه که تا ارتفاع 3 متر انجام یافت، همزمان نقشه ها به تایید رسید و زهکشی پایان یافت، ولی این بار معلوم شد که قطعه معارض دارد، 2 سال طول کشید تا قطعه را مجدد تحویل ما دادند و مساحت به 2 هزار و 650 متر کاهش یافت؛ البته آورده شهرداری قطعه 3115 متری و پروانه و مجوز ماده پنج بود و آورده مشارکت کننده، اجرای صفر تا صد پروژه و شروع عملیات منوط به ابلاغ قرارداد است.
در نقشه های اولیه که برای ملک سه هزار و 115 متری تهیه شده بود، 2 طبقه زیرزمین با سطح اشغال 100 درصد و 14 طبقه بالا در 30 درصد عرصه داده شده بود که ما هم آن نقشه ها را بعد از صدور مجوز تهیه نقشه، تکمیل و بعد از اخذ تایید آماده کردیم.
بعد از کاهش مساحت مجدد دوطبقه زیرزمین و 14 طبقه بالای آن در 30 درصد عرصه دو هزار و650 متری تکرار و بعد از صدور مجوز، تهیه نقشه آماده شد که باز شهرداری پشیمان شد و قرار شد که 47 درصد عرصه دو هزار و 650 متری در همکف به بالا احداث شود.
نقشه ها آماده و بعد از تایید جهت صدور پروانه به شهرداری مراجعه و بعد از استعلام از آتش نشانی و اخذ مجوز بلامانع بودن به شهرداری تقدیم و برگه ای با عنوان پروانه ارائه شد و صورتجلسه ای با عنوان لحاظ ماده پنج و عملیات، زیر نظر نظام مهندسی آغاز شد، همزمان مطابق قرارداد، درخواست استفاده از تسهیلات بانکی هم صورت گرفت که موافقت شد.
-س: بعد از حواشی ایجاد شده در شهرداری و شورای اسلامی شهر، روال پروژه قائم چگونه پیش رفت؟
-ج: متاسفانه شهرداری و شورای اسلامی وقت شهر مرند، تعلیق شدند تا اینکه شهردار جدید معرفی شد. البته لازم به ذکر است که از روز شروع عملیات، هرماه یک نامه برای اخذ پروانه متداول به شهرداری تقدیم می شد. دو سقف اجرا شده بود و سقف سوم در آستانه بتن ریزی بود که شهردار جدید در جواب استعلام بانک اعلام کرد تخلفات گسترده ای انجام یافته و از قرارداد عدول شده است. با این اتفاق ادامه پرداخت وام بانکی به ما مقدور نشد؛ بعد از تقدیم بلامانع عملیات از نظام مهندسی و تامین دلیل و تایید عدم خلاف به شهرداری، از ناحیه مشارکت کننده اعلام شد که کارگاه تا تعیین تکلیف تعطیل خواهد بود.
جلسات مختلفی انجام و نتیجه ای حاصل نشد که در نهایت معلوم شد خلاف های اعلام شده به بانک مربوط به شهرداری بوده و ماده پنج رعایت نشده و مهندس موحدنیا شهردار وقت، با اعلام اینکه 100 واحد کسری پارکینگ و سه هزار و 200 مترمربع کسری فضا و 17 درصد اضافه سطح اشغال و 300 درصد، اضافه تراکم داده شده و نباید اجازه استفاده از تسهیلات داده می شد و به جای اوراق و صورتجلسات باید پروانه متداول داده می شد.
شهردار وقت به مکاتبات پاسخ نمی داد تا در نهایت، چند روز مانده به تحویل پست به شهردار جدید ( بعد از روی کار آمدن شورای شهر جدید) اعلام کرد که کار ادامه پیدا کند، اما ما کار را ادامه ندادیم، زیرا کدام عقل سلیمی بعد از این همه جلسات و بعد از اینکه معلوم شد مشکلاتی وجود دارد، عملیات را ادامه می داد.
شورای اسلامی جدید شهر مرند کار خود را آغاز کرد و بعد از جلسات مستمر، با توجه به اعلام شهرداری مرند، مبنی بر عدم امکان صدور پروانه، ‌قرار شد هزینه و خسارات شرکت پرداخت و بعد از تسویه، ملک تحویل شهرداری شود.
این موارد رسانه ای شد و شورا با خطاب عالی ترین نهاد تصمیم گیری، تصمیم خود را در رسانه ها علنی کرد، مصوبه به فرمانداری رفت، سپس اعلام کردند شهرداری قادر به برداشتن ملک نیست و اخیرا ناگهان اعلام شد امکان صدور پروانه وجود دارد، اما هم اکنون بعد از گذشت 6 سال بلاتکلیف هستیم، مشتریان این پروژه نیز از اتمام این پروژه ناامید و خواستار فسخ معامله خود شدند.
به شهرداری راهکارهایی ارائه شد که با تبدیل کاربری، مشکل موجود را حل و فصل کنیم و یا ملک را به شرکت دهند که پاسخی دریافت نکردیم و امروز 6 سال است که درگیر این پروژه هستیم.
-س: در مورد پروژه تجاری و گردشگری 'جواهر' در مرکز شهر مرند بگویید، چرا این پروژه تاکنون به بهره برداری نرسیده و متوقف شده است؟ می دانید که مشکلات عدیده ای برای شهر و مردم ایجاد شده است؟
-ج: مدت تحویل عابر گذر تجاری 'جواهر' در مرکز شهر مطابق قرارداد، 36 ماه از تاریخ تحویل زمین است، اما تا اینجا پروژه یکجا تحویل داده نشده و 3 محور جداگانه تحویل داده شده و با سرعت مثال زدنی و فقط در 36 ماه کاری اجرا شده است. متاسفانه به دلیل مشکلات پیش آمده، پروژه در دو سال اخیر، کاملا تعطیل بود که باعث ناراحتی اهالی و کسبه و تحمیل ضرر و زیان مادی و معنوی هنگفت به شرکت و پیش خریداران و بلاتکلیفی این طرح شده است.
تمامی مشکلات و موانع، بارها و بارها در این دوسال به صورت کتبی به شهرداری اعلام و حتی راهکارهایی برای برون رفت ارائه شد، اما متاسفانه بی پاسخ مانده است.
-س: مگر چه موانعی پیش روی این پروژه بوده، آیا شهرداری مرند به عنوان کارفرما مطلع است؟
-ج: جهت اتمام دور میدان، لازم است داربست های پروژه 'اطلس' در مرکز شهر جمع آوری شود، همچنین عدم تحویل پیاده روهای مسیر حفاری ابلاغی شهرداری، نبود ناظر، مشکل بیمه، مشکل جابحایی درختان، ایستگاه تاکسی، تاخیرات و خسارات، کیوسک روزنامه، مانع از حفاری و ادامه طرح ابلاغی کارفرماست، این در صورتی است که طرح را شهرداری ابلاغ و نقشه ها را شهرداری تایید کرده است.
-س: چرا حداقل قسمت های اجرا شده تحویل داده نمی شود تا مردم نیز نسبت به آینده این پروژه امیدوار شوند؟
-ج: امکانات لازم برای راه اندازی بخش های آماده طرح از قبیل ترانس برق فشار قوی و تامین برق که از شروع پروژه پیگیر بودیم، به نتیجه نرسیده است، عدم تکمیل سرویس ها و موتورخانه نیز علت این امر است؛ ادامه نازک کاری نیز منوط به معرفی دستگاه ناظر و تعیین تکلیف ترانس برق و ادامه طرح است.
-س: در مورد متضرر شدن پیش خریداران این پروژه چه اقداماتی صورت گرفته یا خواهد گرفت؟
-ج: درمورد متضرر شدن پیش خریداران، به طور قطع، تاخیرات پیش خریداران جبران خواهد شد.
-س: بحث هایی در صحن شورای اسلامی شهر مرند پیرامون تخریب پروژه با عناوینی همچون 'میراث شوم' و 'لاشه متعفن' مطرح شده است، نظرتان در این باره چیست؟
-ج: نمی دانم این افراد به جای حل مشکلات با فرافکنی و توهین چه اهدافی را دنبال می کنند. مردم باید بدانند، پروژه ما جواهر است و جواهر خواهد ماند و به زودی در شان نامش در قلب شهر مرند خواهد درخشید.
-س: بالاخره این پروژه کی به اتمام می رسد و چه زمانی عملیات مسقف کردن مرکز شهر به بهره برداری می رسد؟
-ج: مردم معذب هستند و این پروژه باید هر چه زودتر به اتمام برسد. در شروع به کار شورای اسلامی شهر مرند، قرار شد مشکلات، حل و فصل و پروژه تعیین تکلیف شود و ما هم تا 29 بهمن ماه سال جاری، مرکز شهر را زیر بار ترافیک ببریم که متاسفانه محقق نشد، دلیل آن را هم باید از خود کارفرما (شهرداری مرند) پرسید؛ سپس مقرر شد، مسقف کردن مرکز را تا عید تحویل دهیم اما باز به تعهدات خود عمل نکردند و مشکلات مرتفع نشد و به جای آن، اقدام به وارد کردن مستقیم شهرداری به مسقف کردن مرکز شهر کردند؛ حالا بهتر است از پیمانکار جدید بپرسید که این پروژه انشاء الله کی تمام می شود.
-س: لطفا درباره ورود شورای تامین شهر و تعیین ضرب الاجل از سوی شهرداری و شورای شهر درباره طرح 'جواهر' توضیح بدهید؟
-ج: شورای تامین شهر مرند برای اتمام پروژه مرکز شهر به شهرداری دستور داده و شهرداری هم بدون رفع موانع و احتمالا برای رفع مسئولیت، همان دستور را به ما داده است، ما هم اعلام کردیم اگر موانع و مشکلات را حل کنید، آماده آغاز مجدد پروژه هستیم، اما رأی به اتمام میدان توسط شهرداری داده شد اما در عمل، مطابق قرارداد، می بایست ابتدا قرارداد ما فسخ شود.
-س: گفته می شود شما از شهرداری امتیاز اضافه و تنخواه خواسته اید و شهرداری زیر بار نرفته است و اعلام کرده اند که مسئول بی پولی شما نیستند، همین گونه است؟
-ج: شرکت ما تا به حال ریالی از شهرداری نگرفته ولی شهرداری دو سال است که ما را بلاتکلیف رها کرده و امروز با ضرر و زیان سنگین مواجه ایم، اینکه ما از شهرداری بخواهیم مطابق قرارداد، ضرر و زیان را جبران کند و ضرر خواب سرمایه در این پروژه را از طریق کارشناسی یا هر قانونی بدهد حق ماست و این امتیازگیری نیست.
اما در مورد پول درخواستی، مسئول مشکلات پیش آمده برای ما، شهرداری است، چون بعد از دوسال قادر به تحویل ادامه پروژه در خیابان جلفا نشده و اجرای طرح در آن قسمت به بعد موکول شده است، ما برای تسویه پیش خریداران همان خیابان کمک خواستیم که بلاعوض هم نبود و از روی حسن نیت کامل بود، حتی عدم تحویل خیابان جلفا را بهانه نکردیم و شرایط را درک کردیم. حتی ما از سهم خودمان باید ضرر پیش خریداران را پرداخت کنیم و رضایت شان را اخذ کنیم که در این مورد هم ادعایی نداشتیم؛ البته اگر کوه در برابر این مشکلات و سنگ اندازی ها باشد، آب می شود.
- س: شهرداری و شورای اسلامی شهر مرند می گویند این مشکلات، بهانه شماست و استدلال شان این است که شما تمایلی به ادامه همکاری ندارید، درست است؟
-ج: اگر مشکلات بهانه است، به صورت کتبی مثلا بنویسند که کابل را قطع کن و بدون ناظر کار را ادامه بده (مسئولیتش با شهرداری) و بنویسند تا ما خودمان درخت های پیاده رو را قطع کنیم و لازم نیست سازمان ترافیک، خیابان ها را ببندد تا ما با اجرای این اقدامات، پروژه را ادامه دهیم، اما چرا هیچ پاسخی به مکاتبات نداده اند؛ اینکه آن ها می گویند ما تمایل به ادامه همکاری نداریم، شاید نوعی از علم جدید نیت خوانی است که ما از آن بی اطلاع هستیم، باید در برابر اذهان عمومی و مطالبات مردم، براساس سند و مدرک صحبت کرد.
-س: این امکان وجود نداشت که همزمان با اجرای عملیات پروژه، شما شکایت و جرائم و حق و حقوق تان را پیگیری کنید؟
-ج: از نظر شرکت اینکه هم کار عملیات پروژه ادامه پیدا کند و هم در دادگاه باشیم کمی نامعقول است، البته قبول داریم که مشکلات به هم تنیده و به هم وصل هستند، اما شهرداری متاسفانه نه مطابق دستور کار ابلاغی خودش زمین را تحویل داده و نه ناظر معرفی کرده است، با چنین وضعی، ادامه عملیات مقدور نیست؛ 10 ساعت از ضرب الاجل اول (هفت روزه) باقی مانده بود که اقدام به قطع سه اصله درخت از میدان کردند، اما با این کار، ضرب الاجل خود را زیر سوال بردند، چون ضرب الاجل به این معناست که مشکلات و موانع رفع شده در حالی که حتی قطع درختان نیز به صورت کامل انجام نشد.
-س: حالا که رأی ورود مستقیم شهرداری به این پروژه در شورای شهر مصوب شده، شما چه کار خواهید کرد؟
-ج: شهرداری‌ قبل از ورود به اجرا باید مطابق قرارداد با ما فسخ کند، ما هم به رأی شورا و شهرداری احترام قائلیم و امیدواریم سریع کار را تمام کنند‌.
-س: خلاصه ای از روند و نتایج جلسات شما با شهرداری و شورای شهر را بیان کنید و توضیح دهید چه شد که ضرب الاجل برای شما تعیین شد؟
-ج: در 12 آذرماه 96 دستور کار جابجایی کابل 20 کیلوولتی موجود در میدان به ضمیمه توضیح حفاری مسیر و نقشه آن به ما ابلاغ شد، در همان تاریخ، مشکلات موجود مجددا طی نامه ای با تفصیل به شهرداری اعلام شد که طبق معمول پاسخی داده نشد؛ در دوم دی ماه سال جاری، شهرداری جلسه ای با ادارات آب، برق، مخابرات، گاز و این شرکت درخصوص انتقال همان کابل برگزار کرد که متاسفانه خروجی صورتجلسه تاکنون ابلاغ نشده است.
16 دی ماه امسال، شهرداری طی نامه ای، ضرب الاجل یک هفته ای برای شروع به کار به ما اعلام کرد که در پاسخ، 22 دی ماه به شهرداری اعلام و مشکلات موجود، مجددا تکرار و درخواست کردیم، شهرداری بهتر است برای ایفای تعهدات خود، ضرب الاجل تعیین کند.
همچنین در 23 دی ماه و 10 ساعت مانده به اتمام ضرب الاجل هفت روزه شهرداری، نیمه شب شهرداری سه اصل درخت را قطع کرد و خواستار شروع عملیات شد، البته لازم به ذکر است که جابجایی درختان مسیر، قسمتی از مشکلات بود و باید قبل از ضرب الاجل انجام می شد؛ در پاسخ این نامه، یک روز بعد، مشکلات باقی مانده، مجدد تکرار شد که به جای پاسخگویی و حل موانع، در یک بهمن ماه با ضرب الاجل 48 ساعته مواجه شدیم؛ در سوم بهمن نیز مجددا مشکلات و موانع اعلام و پاسخی اخذ نشد، در نهایت در هفت بهمن ماه جلسه ای در شهرداری با حضور ما و نماینده شورا برگزار و تقریبا در پنج بند به تفاهم رسیدیم و قرار بر مکتوب کردن پنج مورد بود که فردای آن روز در حالی که هنوز نتیجه مذاکره اعلام نشده بود، شهرداری طی نامه ای به شورای شهر اعلام کرد که قصد این شرکت، ادامه کار نیست.
رأی گیری اول در روز دوشنبه 9 بهمن انجام و مصوب شد پس از جلسه همفکری با مشارکت کننده، نسبت به رأی گیری نهایی در روز چهارشنبه اقدام شود؛ فردای آن روز، جلسه غیرعلنی با حضور شهردار و اعضای شورای شهر و مشارکت کننده برگزار شد، آنجا اعلام کردیم که اگر ما قصد همکاری نداریم چرا این جلسه برگزار شده است.
در جلسه غیر رسمی در محل شهرداری که از ساعت هفت و نیم عصر تا 12 شب 10 بهمن ماه با حضور شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر و نماینده مشارکت کننده، جهت بررسی مشکلات پیش رو برگزار شد، مجددا مشکلات بررسی شد و در نهایت، ضمن اعلام مجدد آمادگی شرکت برای شروع و توضیح مفصل مشکلات و موانع و راهکارها، درخواست تحویل زمین مطابق قرارداد و یا تعیین تکلیف طرح شد که 16 ساعت بعد منجر به رأی و مجوز شورای شهر به شهرداری مرند مبنی بر ورود شهرداری برای مسقف کردن مرکز شهر شد.
-س: مگر زمین تحویل داده نشده و ناظر ندارید؟
- ج: اگر تحویل داده می شد باید بعد از جابجایی داربست ها و درختان و کیوسک صورتجلسه می شد، آن ها که سرجای شان هستند. می توانید ببینید و به لحاظ حساسیت طرح و کار، وظیفه ما کار کردن زیر نظر ناظر است که فعلا ناظر هم نداریم. بعد از تعیین ضرب الاجل چرا باید درختان قطع شود، ضرب الاجل یعنی ما مشکلات را حل کردیم و آماده هستیم، هر چند تنها سه اصله درخت قطع شده و باقی هنوز هم سر جای خود هستند.
- س: برای بازگشت به کارعلاقه ای دارید؟
-ج: خیر
- س: چرا؟
-ج: ادامه همکاری برای ما با این وضع خسته کننده است، وقتی حتی ضعف ما که ناشی از عدم همکاری کارفرما و رکود بازار است با عنوان عدم توانمندی شرکت در رسانه ها تبلیغ می شود، چطور می توانیم دوام بیاوریم.
-س: رای شورای شهر مبنی بر تحویل به پیمانکار دیگر را چه کار خواهید کرد؟
-ج: پیمانکار جدید اگر بدون حل موانع و بدون ناظر، می تواند کار کند بسم الله، ما هم یاد می گیریم. اکثر مشکلات مربوطه به جز تعیین تکلیف برج قائم و بیمه که اختصاص به ما دارد و قطعا خواسته ما برای تعیین تکلیف است، سایر مشکلات برای همه است، بدون رفع موانع و توجه به مدارک، چنین تصمیمی گرفته شده است، البته اقدامات صورت گرفته هم طی دستور کاری شهرداری به عنوان کارفرما انجام شده است.
با قطع کامل همکاری، چاره ای جز تمکین و احقاق حق از دادگاه نخواهیم داشت و قطعا به داد ما هم خواهند رسید و حق به حق دار خواهد رسید، شما جای ما بودید چه کار می کردید، چاره دیگری داشتید؟
-س: اینکه گفته می شود شما شرایط مالی ادامه پروژه را ندارید، درست است؟
-ج: 370 میلیارد ریال در این پروژه سرمایه گذاری کردیم و در این چند سال با انواع مشکلات مواجه شدیم و بازار با رکود مواجهه شده، با این وضع و مشکلات پیش آمده دو سال قبل ضربه مهلکی زده شد و شهرداری هم با بی توجهی باعث ضرر شده، در برابر این همه مشکل، کوه باشد خم می شود. اینکه مشکلاتی است بله ما هم قبول داریم، اما دلیلی بر عدم ایفای تعهدات شهرداری نیست، شهرداری دنبال تشدید این وضعیت است و به جای همکاری و حمایت، پشت گرمی، حتی پاسخی به مکاتبات ما نمی دهد و با استفاده از تریبون ها سعی در تخریب این شرکت دارد.
- س: اگر شورای شهر مرند از شما بخواهد که نسبت به تکمیل این پروژه اقدام کنید و در کنار آن با درخواست های شما موافقت کند، پاسخ شما چیست؟
- ج: هدف ما اخذ رضایت مردم و اتمام پروژه است، مردم ناراضی هستند و حیثیت شرکت ما زیر سوال رفته، این بحث ها باعث رنجش مردم می شود، مثلا بعد از 6 سال پروانه دادن یا ندادن به پروژه 'قائم' و بلافاصله رسانه ای شدن موضوع، تاثیرات منفی بر اعتماد مردم دارد و حرف های متضاد برخی مسئولان نسبت به این پروژه ها، وضع کاری شرکت ما به عنوان مشارکت کننده را با مشکل اساسی روبه می کند.
-س: حرف آخر؟
-ج: راضی ام به رضای خدا و آرزوی موفقیت برای شورا و شهردار مرند دارم.
تنظیم و انتشار: عزیزی راد
518
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.