خلیل ساعی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: حفظ سلامت مردم در طرح های احیای دریاچه از اولویت های مهم دولت تدبیر و امید است و از ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم با تاکید شخص رئیس جمهوری، اقدامات مهمی در این ارتباط انجام گرفته است.
وی با اشاره به سهم 10 درصدی آذربایجان شرقی در احیای دریاچه ارومیه از نظر منابع آبی افزود: سهم استان ما در این ارتباط محقق شده است.
وی ادامه داد: آذربایجان شرقی تنها 10 درصد حق آبه دریاچه را باید تامین کند و بر این اساس سالانه حدود 280 میلیون متر مکعب حقابه از طریق این استان به پیکره دریاچه انتقال می یابد.
وی اظهار کرد: به دلیل اینکه اکثر رودخانه های حوزه آبریز دریاچه ارومیه در استان آذربایجان غربی و کردستان است، تامین 90 درصد حق آبه این پیکره آبی نیز بر عهده این دو استان است.
مدیر دفتر منطقه ای ستاد احیای دریاچه ارومیه اضافه کرد: البته اقدامات خوبی از سوی استان های آذربایجان غربی و کردستان در حال انجام است که از جمله آنها می توان به انتقال آب از رودخانه 'کانی سیب' اشاره کرد.
وی با تاکید بر اینکه نقش و وظیفه استان آذربایجان غربی در احیای دریاچه ارومیه بیشتر از آذربایجان شرقی است، ادامه داد: در عین حال اثرات نامطلوب خشک شدن دریاچه به دلیل غربی- شرقی بودن جهت وزش باد بیشتر متوجه استان آذربایجان شرقی است.
وی اظهار کرد: طرح انتقال آب از رودخانه 'کانی سیب' به دریاچه ارومیه با ظرفیت سالیانه 650 میلیون مترمکعب تا پایان سال 98 به بهره برداری می رسد که با تحقق آن دیگر کمتر شاهد تغییرات منفی دریاچه در فصل تابستان خواهیم بود.
ساعی خاطرنشان کرد: منبع اصلی احیای دریاچه، آب است و باید بارندگی اتفاق بیافتد تا ما نیز با صرفه جویی و انجام پروژه های عمرانی، این آب را به پیکره دریاچه ارومیه انتقال دهیم.
وی اظهار کرد: با وجود کاهش 36 درصدی بارش در سال جاری نسبت به سال زراعی گذشته و همچنین گرما و حرارت دما در تابستان، امسال وضعیت دریاچه تثبیت شد.
وی اضافه کرد: 31 شهریور ماه امسال تراز دریاچه 1270.32 متر بود، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته 1270.54 متر بود که حاکی از کاهش 22 سانتی متری ارتفاع آب دریاچه است.
وی گفت: اگر کاهش بارش نزولات آسمانی وجود نداشت، تراز دریاچه به طور قطع افزایش می یافت.
وی وسعت دریاچه ارئمیه را در زمان حاضر یک هزار و 783 کیلومتر مربع ذکر کرد و ادامه داد: وسعت دریاچه ارومیه در مدت مشابه سال گذشته دو هزار و 47 کیلومتر مربع بود که 264 کیلومتر مربع کاهش یافته است.
وی از جمله اقداماتی را که برای انتقال آب دریاچه ارومیه در آذربایجان شرقی انجام یافته است، لایروبی مسیرها، انسداد چاه های غیرمجاز، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در خصوص صرفه جویی آب و اهمیت دریاچه ارومیه، تغییر الگوی کشت و استفاده از فناوری های نوین ابیاری برشمرد.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون حدود 90 کیلومتر از مسیر رودخانه های منتهی به دریاچه ارومیه، لایروبی و به اندازه 15 سال گذشته چاه غیرمجاز در حوزه آبریز این پیکره آبی در آذربایجان شرقی مسدود شده است.
وی در ارتباط با فعالیت های رسانه ای و فرهنگی انجام گرفته برای آگاه سازی افکار عمومی از ضرورت تلاش همگانی برای احیای دریاچه گفت: اطلاع رسانی های بسیار خوبی در خصوص لزوم صرفه جویی آب و تبیین و تشریح اهمیت دریاچه ارومیه در جامعه اتفاق افتاده و مردم به خوبی در این خصوص آگاه هستند.
وی یادآور شد: هم چنین برای ایجاد تصفیه خانه و انتقال پساب فاضلاب شهری آذربایجان شرقی به دریاچه ارومیه حدود 220 میلیارد ریال ا عتبار از اسناد خزانه در نظر گرفته شده، در حالی که شرکت آب منطقه ای بیش از این مقدار به پیمانکار پروژه بدهکار است.
وی با بیان اینکه همه از وضعیت مالی دولت به خوبی اطلاع دارند، تاکید کرد: با وجود تخصیص تنها 33 درصد اعتبارات پیش بینی شده، همه پروژه های احیای دریاچه ارومیه در حال انجام است و منتظر تخصیص ننشسته ایم.
دریاچه اُرومیه نام دریاچه‌ای در شمال غربی کشورمان است که میان دو استان آذربایجان غربی و استان آذربایجان شرقی قرار گرفته ‌است.
مساحت این دریاچه در تابستان 2015 میلادی حدود شش هزار کیلومتر مربع بود که در ردیف بیست و پنجمین دریاچه بزرگ دنیا از نظر مساحت قرار می‌گرفت. دریاچهٔ ارومیه، بزرگ‌ترین دریاچهٔ داخلی ایران و دومین دریاچهٔ بزرگ آب شور دنیا محسوب می شد.
آب این دریاچه بسیار شور بوده و بیشتر از رودخانه‌های زرینه‌رود، سیمینه‌رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می‌شود.
دریاچه ارومیه از اواسط دهه 1380 شمسی شروع به خشک شدن کرد و بررسی تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که در سال 2015 دریاچه 88 درصد مساحت خود را از دست داد.
دلایل بسیاری برای خشک شدن دریاچه از جمله خشکسالی، احداث بزرگراه بر روی دریاچه، و استفاده بی‌رویه از منابع آب حوزه آبریز دریاچه ذکر می شود.
کارشناسان می گویند در صورت خشک شدن این دریاچه هوای معتدل منطقه تبدیل به هوای گرمسیری با بادهای نمکی خواهد شد و زیست‌محیط منطقه تغییر خواهد یافت.
دولت تدبیر و امید از نخستین روزهای آغاز به کار خود با تشکیل ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه و دفاتر منطقه ای آن، برای تثبت دریاچه در مرحله نخست و احیای آن در مرحله بعدی کوشیده است.
خبرنگار: مینا بازگشا**انتشار: عزیزی راد
6120/518
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.