به گزارش ایرنا، آذربایجان شرقی با ۳.۹ میلیون نفر جمعیت از جمله استان هایی بود که در ۲ دوره انتخابات ریاست جمهوری اخیر با اقبال به رییس دولت اعتدال تلاش کرد از فضای باز ایجاد شده در ۶ سال گذشته در راستای توسعه همه جانبه، عمران و آبادی خود بهره ببرد و دولت نیز با درک حساسیت های ویژه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی این خطه و موقعیت جغرافیایی منحصربه فرد و راهبردی آن کوشید متناسب با این داشته ها به استان نگاه کند.  

** سفرهای استانی هیات دولت موتور محرکه توسعه متوازن

انجام سه سفر رییس دولت به آذربایجان شرقی با دستاوردهای قابل توجهی همراه بوده و موتور توسعه استان را به تحرک واداشته است.

در آخرین سفر حجت الاسلام و المسلیمن روحانی به آذربایجان شرقی در مرداد ماه امسال بیش از ۵۰۰ طرح به ارزش افزون بر ۱۰ هزار میلیارد تومان افتتاح شد و  وعده اتمام خط یک متروی تبریز و افتتاح خط آهن میانه - تبریز تا سال آینده هم بر شیرینی حضور رییس جمهوری در استان افزود.

 افتتاح سه پروژه مهم مرزی در جریان این سفر شامل سد حاجیلار چای با ۱۵۶ میلیارد تومان سرمایه گذاری، طرح بهره برداری از آب‌های ارس است با ۳۵۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری و شبکه آبیاری سد خداآفرین با ۳۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری را می توان هدیه دولت تدبیر و امید به مرزنشینان استان در آستانه هفته دولت محسوب کرد.

سه طرح پالایشگاهی با سرمایه گذاری ۵۴ هزار و ۱۵۰ میلیارد ریال و فاز اول نیروگاه سیکل ترکیبی هریس با سرمایه گذاری ۲۱۰ میلیارد تومان بصورت ریالی و ۲۴۰ میلیون یورو بصورت ارزی از دیگر طرح های بود که در جریان سفر رییس جمهوری به استان آذربایجان شرقی افتتاح شد.

دور دوم سفر ریاست جمهوری به استان آذربایجان‌شرقی در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ هم با تصویب ۳۱ طرح و پروژه در حوزه‌های آب، کشاورزی، راه‌سازی، بهداشت و درمان، آموزش، فرهنگی و ورزشی با مجموع اعتبار ۲۰ هزار و ۴۰۰ میلیون ریال همراه بود.

بر اساس اعلام رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی آذربایجان‌شرقی اعتبارات مصوب مربوط به پروژه‌های این سفر برای سال‌های ۱۳۹۷،  ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ برنامه‌ریزی شده است که در سال ۱۳۹۷ مبلغ ۶ هزار و ۴۲۵ میلیون ریال از اعتبارات مصوب به استان ابلاغ شد و ۱۰۰ درصد آن طی ۱۲ ماهه سال ۱۳۹۷ تخصیص یافته است.

داود بهبودی اعلام کرد: پیشرفت فیزیکی پروژه‌های سفر دوم ریاست جمهوری تا به امروز در حدود ۵۹ درصد است.

** احیای دریاچه ارومیه مرهمی بر زخم سربازکرده

سفر نخست رییس جمهوری به استان آذربایجان شرقی در سال ۱۳۹۴ نوید بخش عمران آبادانی بیشتر در این خطه از کشور بود و وعده احیای دریاچه ارومیه مرهمی بر زخم سربازکرده این بخش از کشورمان شد.

هر چند برخی سعی در کمرنگ جلوه دادن تلاش ها و دستاوردهای ستاد احیای دریاچه دارند و وضعیت کنونی دریاچه را تنها ناشی از افزایش بارش ها تلقی می کنند اما به گفته کارشناسان نقش آشکار دولت در لایروبی و هدایت آب های سطحی، جلوگیری از وقوع سیل و افزایش تراز دریاچه غیرقابل کتمان است.

در آخرین روزهای مرداد ماه امسال گستره این دریاچه با افزایش یکهزار و ۱۵ کیلومتری در همسنجی با زمان مشابه سال گذشته به ۲ هزار و ۹۳۱ کیلومترمربع رسیده و امیدبخش است.

تراز دریاچه ارومیه نسبت به کمترین تراز ثبت شده برای آن یک متر و ۴۳ سانتی‌متر بالاتر آمده است و اکنون یکهزار و ۲۷۱ متر و ۴۵ سانتی‌متر برآورد می شود که ۱۰۲ سانتی‌متر بیشتر از زمان مشابه سال ۱۳۹۷ است.

این در حالی است که ورود روان‌آب‌ها به دریاچه ارومیه با توجه به قرار گرفتن در فصل گرما و بسته‌بودن حوضه آبریز آن به طور کامل قطع شده و بر این اساس تراز و وسعت نگین آبی آذربایجان بسیار مطلوب‌تر از سال‌های گذشته است.

** توسعه جهش گونه کشاورزی آذربایجان‌شرقی در دولت تدبیر و امید

کشاورزی به عنوان یکی از بخش های مهم توسعه و رشد اقتصادی آذربایجان‌شرقی در طول فعالیت دولت تدبیر و امید با رشد جهش گونه ای از لحاظ سرمایه گذاری مواجه بوده، به طوری که میزان سرمایه گذاری در این بخش از سال ۹۲ تاکنون بیش از ۱۰ برابر شده است.

با توجه به اهمیت و جایگاه این بخش در توسعه و رشد اقتصادی کشور، دولت تدبیر و امید توجه به این بخش را در اولویت خود قرار داده و آذربایجان شرقی نیز از این توجه بی بهره نمانده است به طوری که در سال ۹۲ میزان سرمایه گذاری در بخش کشاورزی استان حدود ۴۰۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال بود که این میزان در سال ۹۷ به ۴ هزار و ۷۲۷ میلیارد ریال رسیده است.

بخش کشاورزی آذربایجان شرقی در سفرهای هیات دولت به استان هم نادیده گرفته نشده و  مرداد ماه امسال هم با حضور رییس جمهوری و وزیر جهاد کشاورزی، ۱۲۵ طرح بخش کشاورزی با اعتباری افزون بر ۹۳۳۰ میلیارد ریال در استان بهره‌برداری یا کلنگ‌زنی شد.

این طرح ها در زیر بخشهای آب و خاک، صنایع تبدیلی و تکمیلی، دام، طیور، شیلات و گلخانه ای و منابع طبیعی و آبخیزداری بود که برای حدود ۱۰ هزار نفر فرصت شغلی ایجاد می کند.

خرید گندم مازاد کشاورزان در این استان هم نسبت به سال ۹۲ /سال آغاز به کار دولت تدبیرو امید/، افزایش سه و نیم برابری را نشان می دهد به طوری از ۱۷۰ هزار تن در سال ۹۲ به ۶۰۰ هزار تن در سال ۹۷ رسید.

رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی افزایش میزان تولید گندم و کلزا در استان را از دستاوردهای دولت برشمرد و اضافه کرد: با توجه به ابلاغیه وزارتخانه مبنی بر عدم اجازه کشت محصولات پر آب بر در فضاهای باز، توسعه سطح گلخانه ها در استان جزو سیاست گذاری های سازمان است.
اکبر فتحی با اشاره به ارتقای ضریب مکانیزاسیون کشاورزی استان با استفاده از خط اعتباری مکانیزاسیون کشاورزی در دولت دکتر روحانی، ادامه داد: سعی داریم تا از این کانال ارتقای بهره وری در بخش کشاورزی را عینیت بخشیم.
وی با اشاره به ظرفیت های بخش کشاورزی آذربایجان شرقی، گفت: این استان یک میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار اراضی زراعی دارد که از این میزان ۸۰۰ هزار هکتار به صورت دیم و ۴۰۰ هزار هکتار آن به صورت آبی کشت می شود.
فتحی افزود: میزان تولید محصولات کشاورزی استان در زیربخش های دام و طیور، آبزیان، محصولات گیاهی و باغی ۵ میلیون تن است و با توجه به محدودیت های موجود در منابع آبی و خاکی، تلاش می کنیم تا توسعه را به سمت توسعه عمودی پیش ببریم تا از این طریق افزایش عملکرد در واحد سطح را ارتقا دهیم.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه این استان در تولید یونجه و حبوبات همچون عدس و نخود رتبه اول کشوری را دارد، اعلام کرد: آذربایجان شرقی در تولید سیب، زردآلو و گردو رتبه دوم و سوم، در تولید گوشت مرغ رده چهارم و تولید تخم مرغ رده سوم کشور را به خود اختصاص داده است.
 

** صنعت آذربایجان شرقی خروج از رکود، حرکت به سمت رونق تولید

دولت تدبیر و امید از آغاز فعالیتش ساماندهی واحدهای تولیدی و کمک به تداوم فعالیت شان را در دستور کار قرار داد و تشکیل کارگروه های رفع موانع تولید و شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی در استان ها بر همین اساس بود.

آسیب شناسی دلائل افت تولید، میزان بدهی معوقه واحدها به سیستم بانکی و همچنین میزان نیاز واحدها به ارائه تسهیلات جدید اولین گام برای کمک به واحدهای مشکل دار بود و بازگشت ۱۴۴ واحد صنعتی آذربایجان‌شرقی به چرخه تولید در سال های گذشته نشانه درستی مسیر طی شده است هر چند به علت تحریم ها همچنان تعدادی از واحدها با مشکل مواجه هستند اما توفیق دولت در تثبیت نرخ ارز یکی از عمده ترین چالش های صنعتگران و فعالان اقتصادی را مرتفع کرده است.  

** گام های بلند دولت برای افزایش ارزش افزوده معادن آذربایجان شرقی 

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی در خصوص ظرفیت های استان در زمینه معادن اظهار می کند: این استان علاوه بر صنعت، در بخش معدن نیز پتانسیل های بالا و دست نخورده ای دارد.

مهرانگیز رحمانی خاطرنشان کرد: این استان یکی از مناطق غنی معدنی کشور بوده و بیش از ۵۰ نوع ماده معدنی در دو حوزه بهره برداری و اکتشاف در آن شناسایی شده است.

وی گفت: بر پایه آخرین اطلاعات، تعداد کل معادن استان ۷۵۳ معدن با اشتغالزایی ۶۴۰۰ نفر  است و از جمله معادن عمده استان که در سال های اخیر گذاری های مناسبی از طرف بخش خصوصی صورت گرفته و زمینه برای احداث واحدهای پایین دستی فراهم شده می توان به صنایع طلا، مس، آهن، نفلین سینیت آهک، تراورتن و غیره  اشاره کرد.

رحمانی اعلام می کند: این استان از نظر تعداد کل معادن رتبه سوم و  از نظر اشتغال رتبه دوم و از نظر ذخایر مکشوفه با ۸٫۴ میلیارد تن ذخیره رتبه اول کشور را داراست و در مجموع از میان اشتغال ۶۳ هزار نفری معادن و صنایع معدنی استان ۸۰ درصد متعلق به صنایع معدنی فلزی، سیمان، بتن، آهک و گچ، سفال و سرامیک، ماسه شویی و آسفالت، صنعت شیشه و نهایتا برش سنگ است.

وی اضافه می کند: طبق آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، استان آذربایجان شرقی از نظر میزان ذخیره مواد معدنی رتبه اول کشور بوده و از نظر تعداد معادن و میزان اشتغال ایجاد شده نیز جزو سه استان برتر ایران است.

** احیای طرح توسعه مس سونگون امید افرینی در توسعه مناطق مرزی

نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تعطیلی طرح توسعه معدن مس سونگون در بخش های ذوب، پالایش و اسید سولفوریک، ضایعه بزرگی برای رونق و پیشرفت شهرستان ورزقان بود و ادامه این روند به یک فاجعه برای شهرستان تبدیل می شد،  اظهار کرد: در این صورت باید منتظر می ماندیم تا ذخایر مس سونگون به صورت کنسانتره به جای دیگر منتقل و پس از مدتی تمام شود؛ در صورت بروز چنین اتفاقی، نهادهای مسوول پس از اتمام ذخایر مس معدن سونگون تجهیزات و ماشین آلات را از اینجا جمع می کردند و می بردند و ویرانه های معدن برای ما باقی می ماند.

رضا علیزاده با اشاه به اینکه عملیات اجرای طرح هیپ لیچینگ این مجتمع سال گذشته شروع شد و امسال هم مقدمات اجرای طرح توسعه با ورود تجهیزات لازم فراهم شده است، گفت: نه تنها طرح توسعه معدن مس سونگون احیا شده بلکه شرکت ملی مس ایران تعهد کرده است که با ایجاد شهرک تخصصی مس، صنایع پایین دستی آن را نیز در شهرستان ورزقان راه اندازی کند.
وی گفت: با اجرای طرح توسعه معدن مس سونگون، زنجیره تولید مس در شهرستان ورزقان کامل می شود و توسعه، اشتغال و رونق اقتصادی شهرستان را شاهد خواهیم بود.
علیزاده ادامه داد: مردم منطقه به موضوع تعطیل شدن طرح توسعه معدن مس سونگون نگاه حیثیتی داشتند و احساس می کردند که به غیرت و شخصیت آنها لطمه وارد و مطالبه بحق شان نادیده گرفته می شود.
وی افزود: احیای طرح توسعه معدن مس سونگون علاوه بر منافع مادی، اشتغال و توسعه، از لحاظ روحی و روانی نیز تاثیر بسزایی در منطقه دارد.

مدیر مجتمع مس سونگون ورزقان هم با بیان اینکه قبلا در این معدن ۳۰ یا ۴۰ میلیون تن خاک شناسایی شده بود، می گوید: با اکتشافات جدید در این معدن این رقم به یک میلیارد تن خاک قابل برداشت رسیده است که از لحاظ زمین‌شناسی می‌توان گفت که حدود ۲ میلیارد تن ذخیره خاک زمین‌شناسی در مس سونگون وجود دارد.  

رضا شریفی، ادامه می دهد: هم اکنون ۲ فاز این مجتمع به ظرفیت ۳۰۰ هزار تن در حال اجرا و تکمیل و تولید کنسانتره بوده برای اینکه زنجیره تولید تکمیل و خام‌ فروشی انجام نشود کارخانه ذوب ۱۰۰ هزار تنی این مجتمع در آینده نزدیک راه اندازی می شود.  

وی یادآوری می کند: فاز سوم این مجتمع از سال ۹۰ طراحی شده بود و حتی تجهیزات آن نیز خریداری شده بود که به علت برخی مشکلات اجرای آن متوقف شد و اگر وقفه‌ چند ساله در آن روی نمی داد الان کارخانه ذوب کار می کرد و سایر فازهای مجتمع نیز احداث می شد.

مدیر مجتمع مس سونگون ورزقان با اشاره به احیای دوباره فازهای توسعه این مجتمع، می گوید: اجرای فاز سوم این مجتمع با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن و سرمایه‌گذاری ۶ هزار میلیارد تومانی شروع شده و تجهیزات مورد نیاز آن نیز به وزن حدود ۶ هزار تن از طریق کانتینرها در حال حمله به محل کارخانه است که بخشی از آن ها وارد مجتمع شده است.  

شریفی می افزاید: تا ۳۶ ماه آینده با راه اندازی فاز سوم این مجتمع ظرفیت آن از ۳۰۰ هزار تن فعلی به ۴۵۰ هزار تن می رسد که این موضوع هم از نظر ارزآوری و هم از نظر ایجاد اشتغال بسیار حایز اهمیت و با ارزش است و هم اکنون حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر در اجرای این فاز مشغول به کار هستند که این تعداد با راه اندازی آن افزایش می یابد.

وی خاطرنشان می کند: طرح توسعه مس سونگون به شکل یک بسته طراحی‌شده و شامل کارخانه ذوب و پالایش و اسید سولفوریک است که بدون هیچ‌گونه آلایندگی اجرا می‌شود.

در شرایط کنونی و با فعالیت دو کارخانه تغلیظ درمجتمع مس سونگون،  ۱۴میلیون تن ماده معدنی (به عنوان خوراک) استخراج و در مجموع حدود ۳۰۰ هزار تن کنسانتره تولید می شود.

** احیای نفلین سینیت سراب بعد از ۲۵ سال رخوت 

بهمن ماه سال 97 امضای موافقت نامه تامین مالی و فنی طرح تولید ۲۰۰ میلیون تن آلومینا به ارزش ۶۰۰ میلیون یورو از محل سرمایه گذاری خارجی نقطه امیدی بود برای احیای این طرح که مقدمات آن از سال 1382 شروع شده است.
نماینده مردم سراب در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه  این کارخانه ظرفیت تولید ۴۰هزارتن کربنات پتاسیم و ۳ میلیون تن سیمان را دارد، اعلام کرد: میزان برآورد هزینه برای احیای این کارخانه، ۶۰۰میلیون یورو است که ۶۵ درصد آن از فاینانس خارجی و ۱۰ درصد هم به عنوان وام از بانک صنعت و معدن تامین می شود.
یوسف داودی با تاکید بر احیای این طرح ملی به عنوان تنها منبع داخلی تامین کننده نفلین سینیت کارخانجات تولید آلومینیوم افزود: با بهره برداری از این مجتمع ضمن بی نیازی کشور از واردات این ماده معدنی، به احیای صنعت آلومینیوم که از صنایع انحصاری در جهان به شمار می رود، کمک می شود.

وی خاطرنشان کرد: با راه‌اندازی کارخانه نفلین سینیت، علاوه بر تامین ۷۰ هزار تن آلومینا به همراه محصولات جانبی لازم برای کشور، برای ۲ هزار نفر به صورت مستقیم و برای ۱۰ هزار نفر به صورت غیرمستقیم، اشتغال ایجاد می شود.

 **  طرح راه آهن میانه - تبریز کاری بزرگ برای مردم بزرگ

محمدباقر نوبخت معاون رییس جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه مرداد امسال در حاشیه بازدید از طرح خط آهن میانه - تبریز در گفتگو با ایرنا اظهار کرد: بر اساس تعهد رئیس جمهوری در سفر به آذربایجان شرقی این طرح محقق می‌شود و در این راستا ۱۳۲ کیلومتر از راه آهن میانه - بستان آباد آماده بهره برداری شده است.
وی افزود: در ادامه این طرح که ۴۴ کیلومتر را در بر می‌گیرد، خط آهن از بستان آباد به تبریز متصل می‌شود که این بخش نیز سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه خاطرنشان کرد: طرح قطار راه آهن میانه بستان آباد تبریز از جمله طرح‌های بزرگی است که مراحل پایانی خود را می‌گذراند.
وی ادامه داد: مشکل اعتباری در خصوص این طرح وجود ندارد و بخش اول آن در آستانه بهره‌برداری است و به زودی ۴۰ میلیارد تومان دیگر برای اتمام این طرح پرداخت می‌شود.
وی تاکید کرد: این طرح با هنر دولت و اولویت گذاری‌های انجام شده به مرحله اجرا گذاشته شده است.
خط آهن دوخطه میانه - بستان آباد- تبریز از ایستگاه فعلی میانه واقع در مسیر راه‌آهن تهران - تبریز شروع شده و با گذر از شهرهای ترکمن چای، بستان‌آباد و باسمنج به ایستگاه کنونی تبریز متصل می‌شود.
طرح راه آهن میانه تبریز حدود ۲۰۳ کیلومتر بوده که ۱۳۲ کیلومتر آن شامل مسیر میانه_بستان آباد و ۷۰ کیلومتر شامل مسیر بستان آباد تا تبریز است؛ این طرح از سال ۱۳۷۹ آغاز شده است.
خط آهن میانه - بستان آباد - تبریز، ادامه راه‌آهن تهران ـ میانه است که در صورت تکمیل، فاصله بین تهران و تبریز را از نظر مسافت ۱۱۴ کیلومتر و از لحاظ زمانی ۵.۵ ساعت کاهش می‌دهد.
این خط آهن به صورت دو خطه طراحی شده و حداکثر سرعت آن برای واگن‌های باری ۱۲۰ کیلومتر و برای واگن‌های مسافربری ۱۶۰ کیلومتر در ساعت خواهد بود.

** ۵۰ درصد روستاهای آذربایجان شرقی در دولت تدبیر و امید گازرسانی شدند

مدیر عامل شرکت گاز آذربایجان شرقی گفت: از سال ۹۲ تاکنون ۹۷۸ روستا در استان گاز دار شده که شامل حدود ۵۰ درصد کل روستاهای گاز دار استان است.

سید رضا رهنمای توحیدی با اشاره به اینکه هم اکنون حدود ۹۵ درصد خانوارهای روستایی استان از نعمت گاز طبیعی بهره مند هستند، گفت: گازرسانی به ۲۰۴ روستای استان نیز در دست اجراست.

وی اظهار کرد: با به ثمر رسیدن این پروژه‌های گازرسانی، آذربایجان شرقی در آستانه تبدیل به استان سبز قرار خواهد گرفت.

وی با اشاره به اینکه دهه فجر سال گذشته با اتمام گاز رسانی به ۶ روستای بخش رودقات صوفیان ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و روستایی شهرستان شبستر با ۴۳۷۲۰ خانوار از نعمت گاز طبیعی بهره مند شدند و این شهرستان جزو یکی از شهرستان‌های سبز استان قرار گرفت، گفت: با اتمام گازرسانی به ۱۰ روستای باقیمانده شهرستان هریس، این شهرستان هم بزودی به شهرستان‌های سبز استان می‌پیوندد.

** تاسیس بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان 

تاسیس بنیاد فرهنگ، ادب و هنر آذربایجان از جمله وعده های انتخاباتی رئیس کابینه تدبیر و امید بود که در سفر تبلیغاتی وی به تبریز داده شد و در سفر سال گذشته دکتر روحانی و اعضای دولت به تبریز محقق یافت.
اهمیت راه اندازی این بنیاد به اندازه ای بود که بلافاصله پس از اعلام رسمی آغاز به کار آن در تبریز، استان های آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان نیز برای ایجاد شعبه هایی از آن علاقه مند شدند.
در واقع بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان با هدف تحقیق، پژوهش و ترویج مطالعه در زمینه فرهنگ، هنر، زبان، ادبیّات و تاریخ آذربایجان تأسیس شد تا ظرفیت های مغفول این حوزه ها در خطه آذربایجان، واکاوی و تحقیق شود.
'کمک به توسعه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی کشور از طریق توسعه منطقه‌ای، کمک به شناخت ابعاد فرهنگی، تاریخی، اقتصادی و اجتماعی آذربایجان، حفظ و احیای زبان وادبیّات بومی، بزرگداشت و معرّفی بزرگان و مفاخر آذربایجان و ایجاد فضای مناسب برای تعامل، گفتگو و تبادل آرا و اندیشه درمسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آذربایجان از جمله اهداف بنیاد است که تاکنون گام های چندی در راستای تحقق آن برداشته شده است.

3071

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.