به گزارش ایرنا، سازمان های مردم نهاد، نهادهای غیردولتی هستند که به صورت داوطلبانه و از راه کمک های مردمی تشکیل می شوند و کارکردها و فعالیت های مختلفی را در قال یک سازمان، سیاست و اساسنامه مدون و مشخص انجام می دهند.
یکی از ویژگی های مهم این سازمان ها وابسته نبودن آنها به دولت است و این نهادها بر اساس نیازهای جامعه در قالبی مشخص به صورت خودجوش تشکیل شده و ایفای نقش می کنند.
آغاز به کار دولت روحانی را می توان نقطه طلایی برای سمن ها دانست چرا که رئیس جمهوری دولت تدبیر و امید با نگرش مثبتی که به سمن ها داشت از توان آنها برای بهبود بخش های مختلف بهره گرفت.
با نگاهی که دولت تدبیر و امید به جامعه مدنی، بسط آزادی های مشروع و ایجاد فضا برای حضور نیروهای داوطلب دارد، مشارکت سازمان های مردم نهاد در همه امور در طول فعالیت دولتهای یازدهم و دوازدهم افزایش یافته و زمینه حضور موثرتر سازمانهای مردم نهاد در مراحل مختلف سیاستگذاری و تصمیمسازی فراهم شده بطوری که در کارگروههای شورای برنامهریزی استانها توجه به حضور تشکلهای غیردولتی در فرایندهای تصمیم سازی مورد تاکید است.
حمایت از فعالیت نهادهای مدنی، شکلگیری و ایجاد پشتوانه حقوقی برای سازمانهای مردمنهاد و اصلاح آییننامه سازمانهای مردمنهاد و قانونهای مرتبط با مشارکت تشکلهای اجتماعی از جمله سیاست های دولت روحانی است.
حضور گسترده و پورشور سازمان های مردم نهاد آذربایجان شرقی ظهر امروز در گردهمایی سمن های استان در تالار اندیشه تبریز نشان دهنده افزایش تعاملات و همکاری سازمان های مردم نهاد بود.
نگاه های امنیتی نسبت به سازمان های مردم نهاد برداشته شود
نماینده سازمان های مردم نهاد در هیات نظارت آذربایجان شرقی در این گردهمایی گفت: توسعه اجتماعی یعنی حمایت از کاهش فقر، توسعه منابع انسانی، اشتغال زایی، توسعه دموکراسی، عدالت اجتماعی و خشونت زدایی و برابری در جامعه است.
محمدحسین حسن زاده افزود: بدون جامعه مدنی و تشکل ها و رسانه های مستقل که ناظر بر سیاست ها، برنامه ریزی ها و اجرا هستند نمی توان سلامت سیاسی و اقتصادی جامعه را نهادینه کرد.
وی ادامه داد: بعد از یک دهه اوج گیری سازمان های مردم نهاد در دولت اصلاحات، فتیله چراغ کم فروغ جامعه مدنی در دولت مهرورزی پایین کشیده شد و پیش نویس قانون سازمان های مردم نهاد از دستور کارهای دولت و مجلس خارج و مسکوت ماند.
حسن زاده اظهار داشت: سازمان های مردم نهاد به طور قطع و یقین عاشق این سرزمین اند و ما از نگاه های امنیتی نسبت به این سازمان ها در جامعه مدنی نگرانیم.
وی اضافه کرد: براساس آیین نامه های اجرایی موجود، دستگاه های اجرایی صدور مجوز فعالیت های تشکل ها مشخص شده است و اگر دستگاهی حق صدور مجوز را ندارد، حق صدور تمدید فعالیت را هم ندارد و بر این اساس به جد می خواهیم که دستگاه های نظارتی، نظامی و انتظامی از هر گونه صدور مجوز بر فعالیت سازمان های غیردولتی خودداری کنند.
خانه توسعه آذربایجان تشکلی سیاسی نیست
رییس هیات مدیره خانه توسعه آذربایجان با تاکید بر اینکه باید نگاه های سیاسی از فعالیت سازمان های مردم نهاد مدنی برداشته شود، گفت: قبل از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید فعالیت این تشکل ها بسیار سخت بود و فعالیت خانه توسعه آذربایجان به عنوان فعالیت های سیاسی قلمداد شده و نگاه های امنیتی بر آن حاکم بود.
محمدعلی سبحان اللهی افزود: نقش سازمان های مردم نهاد تقویت و افزایش مسئولیت اجتماعی و توجه به مصالح ملی در جامعه است و مردم را از بی تفاوتی خارج کرده و در مقابل جامعه ایی که زندگی می کنند، مسوول می کنند.
وی ادامه داد: سازمان های مردم نهاد از خود مردم بوده و از نزدیک با مسایل آشنا هستند و به عنوان عامل احیای مطالبات مردم و بازتاب کننده افکار مردم، فاصله بین مردم و دولت را از بین می برند.
سبحان اللهی با بیان اینکه یکی از نیازهای جامعه امروز ما گفت و گو است، اظهارداشت: یکی از مشکلات جامعه ما این است که هرکس فکر می کند نظر و اندیشه اش بهترین ایده است و این سازمان های مردم نهاد هستند که گفت و گو را شکل می دهند و ابزار کاری برای کار گروهی هستند.
وی با بیان اینکه احزاب به دنبال قدرت هستند ولی سازمان های مردم به دنبال خدمت به جامعه، اظهار داشت: یکی از شاخص های توسعه یافتگی در جوامع حضور سازمان های مردم نهاد در جامعه است.
رییس هیات مدیره خانه توسعه آذربایجان با اشاره به اینکه وظیفه دولت ها ایجاد بستر لازم برای فعالیت سازمان های مردم نهاد است، افزود: مسوولان باید بدانند که سازمان های مردم نهاد در کنار آنها هستند و در مقابل آنها قرار ندارند.
وی با تاکید بر عدم نگاه امنیتی به سازمان های مردم نهاد، افزود: قبل از دولت تدبیر و امید جلسات سازمان های مردم نهاد مخفیانه تشکیل می شد، برای مثال گزارش می دادند که جلسات خانه توسعه آذربایجان سیاسی است در حالی که رسالت این تشکل در اصل سیاسی نیست.
۵۴۰ سازمان مردم نهاد در آذربایجان شرقی فعالیت می کنند
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان شرقی گفت: افزایش دو برابری تعداد سازمانهای مردم نهاد، یکی از دستاوردهای مهم دولت تدبیر و امید در این استان است.
بدر شکوهی با اشاره به اینکه ۶۸۲ سازمان مردم نهاد دارای مجوز در استان آذربایجان شرقی وجود دارد، گفت: از این تعداد بیش از ۵۴۰ سازمان مردم نهاد استان در حال فعالیت و خدمت رسانی به مردم هستند.
وی با اشاره به اینکه حوزه فعالیت این سمنها بسیار گسترده است، افزود: حمایت از زندانیان و خانوادههای زندانیان، حمایت از زنان بی سرپرست و حمایت از کودکان کار و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، حفاظت از محیط زیست و حمایت از بیماران خاص از جمله فعالیتهای سمنهای استان است.
شکوهی ادامه داد: بعد از موسسه های امور خیریه، بیشترین فعالیت سمنهای استان در حوزه آسیبهای اجتماعی است یعنی حدود ۱۶۸ تشکل مردم نهاد معادل ۲۵ درصد سمنهای استان در زمینه آسیبهای اجتماعی فعالیت میکنند.
وی با اشاره به استقرار چهار دفتر تسهیل گری در ۶ محله تبریز، گفت: با استقرار این دفاتر حدود ۸۰ هزار نفر از جمعیت محلات حاشیه نشین تبریز تحت پوشش این دفاتر قرار میگیرند و آموزشهای لازم به ویژه در بحث مهارت آموزی را دریافت میکنند.
سازمان های مردم نهاد سازمان های غیرسیاسی هستند
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی نیز گفت: یکی از ویژگی های بسیار مهم سازمان های مردم نهاد غیردولتی بودن آنهاست و دستگاه های حکومتی هیچ نقشی در تاسیس و اداره آن ها ندارند.
علیار راستگو ادامه داد: غیرسیاسی بودن این سازمان ها از دیگر ویژگی های مهمی است که نشان دهنده تعهد اجتماعی بالای سازمان های مردم نهاد است.
وی افزود: سازمان های مردم نهاد، غیرانتفاعی هستند و می توانند درآمد داشته باشند ولی باید این درآمد را برای جامعه هدف خود هزینه کنند.
راستگو اظهار داشت: قبل از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید ۳۰۸ سمن در آذربایجان شرقی فعال بود که اکنون به ۶۸۲ سمن افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی قرار داریم، گفت: مدیران سازمان های مردم نهاد آگاه باشند و نگذارند عده ای به بهانه کمک به این سازمان ها با نام و نشان خود اقدام به تبلیغ کنند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی از سازمان های مردم نهاد خواست تا در کنار اقدامات خیرخواهانه نگاه توسعه ای داشته و به دنبال توانمند سازی جامعه هدف خود باشند.
۲۰ هزار سازمان مردم نهاد در کشور وجود دارد
معاون مشارکت های اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور با بیان اینکه در حال حاضر نزدیک به ۲۰ هزار سازمان مردم نهاد در کشور وجود دارد، گفت: از این تعداد ۶۷ درصد سازمانهای مردم نهاد کشور فعال بوده و بقیه نیز غیرفعال یا نیمه فعال هستند.
کمال اکبری افزود: به تازگی آیین نامهی اجرایی سازمانهای مردم نهاد محلی نیز ابلاغ شده است که این تشکلها در محلات شهر و روستایی بدون تشریفات شکل گرفته و زیر نظر بخشداران اداره میشوند.
وی با بیان اینکه طی دو سال اخیر بیشترین طرحهای اجتماعی با حضور سازمانهای مردم نهاد انجام شده است، گفت: تمامی اعتبارات اجتماعی دربرخی از استانهای کشور از طریق سازمانهای مردم نهاد هزینه شده است که این امر نشانگر رویکرد مثبت دولت به حضور سازمانهای مردم در خط مقدم است.
اکبری با بیان اینکه دولت به دنبال توسعه کمی و کیفی سازمانهای مردم نهاد است، ادامه داد: دولت باید بتواند بستر لازم از جمله بستر حقوقی را برای فعالیت سازمانهای مردم نهاد فراهم کند.
وی با اعلام اینکه لایحه سازمانهای مردم نهاد در دولت تدوین شده و به زودی در صحن علنی مجلس مطرح میشود، گفت: نمایندگان مجلس و سازمانهای مردم نهاد در تدوین و طراحی این لایحه نقش داشتند و بارها جلساتی برای اخذ نظرات سازمانهای مردم نهاد برگزار کردیم.
معاون مشارکت های اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور اظهارداشت: برانگیختن حس مسئولیت اجتماعی نسبت به جامعه جزوی از انتظارات ما از سازمانهای مردم نهاد است و سازمانهای مردم نهاد باید مسئولیت اجتماعی را از دولت و دستگاههای دولتی، خصوصی، عمومی و شرکتها مطالبه کنند.
مسوولان در حل مشکلات از مردم کمک بگیرند
نایب رییس مجلس شورای اسلامی نیز گفت: باید باور داشته باشیم مشارکت مردم، باور و اعتماد همراه با علم می تواند مشکلات را حل کند و اگر مردم، پشت مسوولان نباشند هیچ مشکلی حل نمی شود.
مسعود پزشکیان افزود: مردم یک قدرت و ظرفیت هستند و باید مدیران ما بدانند اگر این توانمندی آزاد شود می تواند انرژی تولید کند و مشکلات کشور را حل کند.
وی ادامه داد: خیال می کنیم با پول و منابع مالی می توان مشکلات را حل کرد ولی غافل از آنیم که راه حل رفع مشکلات همین مردم هستند و اگر با مردم باشیم هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت که نتوانیم رفع کنیم.
پزشکیان اظهار داشت: مردم به دنبال زندگی با عزت در این کشور هستند و باید از مردم کمک بگیریم تا راه حل پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه سازمان های مردم پل ارتباطی بین مردم و دولت هستند از مدیران استان ها خواست: در تصمیم گیری ها و برنامه ریزی های استانی از توان سازمان های مردم نهاد استفاده کنند.
نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی تایکد کرد: باید باور کنیم که این مردم هستند که جامعه را می سازند و اگر می خواهیم دولت، دین، مذهب و ولایت پایدار بماند باید با همکاری مردم مشکلات را رفع کنیم.
وی تاکید کرد: به عنوان نمایندگان مردم باید این تشکل ها را باور کرد و اگر سازمان های مردم نهاد نباشند دولت نمی تواند مشکلاتش را حل کند.
۶۱۲۰/۳۰۷۱