استاندار آذربایجان شرقی، ایجاد استحکامات مرزی و انسداد فیزیکی و اشراف بر مرزها با احداث و نصب ۲۰۰۹ کیلومتر موانع فیزیکی و الکترونیکی، کشف ۱۱ هزار و ۵۰۰ تن انواع مواد مخدر و روانگردان‌ها، توقیف و مصادره اموال قاچاقچیان و دستگیری هزار نفر از قاچاقچیان و عوامل خرده فروش، ساماندهی معتادان متجاهر، ایران را به پرچمدار مبارزه با مواد مخدر در سطح بین‌الملل تبدیل کرده است.
به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی، محمدرضا پورمحمدی در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه این هفته با اشاره به روند فزاینده تقاضای مواد مخدر در جهان گفت: حداقل ۲۷۵ میلیون نفر معادل ۵.۶ درصد از جمعیت ۱۵ تا ۶۴ سال جهان، سالانه یک بار یکی از انواع مواد مخدر و روانگردان‌ها را مصرف کرده‌اند.
 وی با بیان اینکه امروزه مواد مخدر و روانگردان‌ها به یک ابزار سیاسی و اقتصادی در معادلات بین‌المللی تبدیل شده است، اظهار کرد: گردش مالی و اقتصادی قاچاق مواد مخدر در جهان و سود سرسام‌آور آن موجب رشد تجارت قاچاق مواد برای نابودی نسل‌ها شده است.
 وی انواع مواد روانگردان جدید شناخته شده در جهان را ۸۳۹ نوع دانست و افزود: شاهد رشد ۳۸۴ درصدی انواع مواد روانگردان جدید شناخته شده در سال ۲۰۱۷ نسبت به سال ۲۰۰۹ میلادی هستیم.
پورمحمدی با اشاره به کاهش سن مصرف مواد و رشد شیوع مصرف در بین نوجوانان و جوانان جوامع بیان کرد: کاهش سن مصرف مواد از جمله نگرانی‌ها و دغدغه‌های آحاد جامعه جهانی بوده و افزایش تولید مواد صنعتی و شیمیایی، تغییر الگوی مصرف، تمایل به مصرف همزمان و ترکیبی گونه‌های مختلف مواد و افزایش میزان مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از حد و ناخالصی مواد طبیعی سبب پیچیدگی ابعاد مختلف مواد مخدر و روانگردان‌ها شده است.
 وی بهره‌گیری از شبکه‌های سایبری و ماهواره‌ها به منظور ترویج و گسترش باورها و نگرش‌های غلط با هدف فریب فرهنگی و جذب مشتریان جدید را سبب افزایش اقبال نوجوانان و جوانان جوامع به مصرف این مواد دانست و گفت: نشانه روی نهاد خانواده، مدارس، دانشگاه‌ها و کارکنان محیط‌های صنعتی و کارگری، بیانگر تلاش جدی سیستم هوشمند مواد مخدر به منظور قتل عام انسان‌ها است.
 وی با اشاره به وضعیت منطقه و افزایش سطح زمین‌های زیر کشت خشخاش در کشور افغانستان اظهار کرد: رشد تولید ۵۰ برابری مواد افیونی در سال‌های اخیر و تولید ماده محرک شیشه حکایت از جنایت و نقش استکبار جهانی آمریکا در کشور افغانستان برای نابودی کلیه جوامع بشریت است.
 استاندار آذربایجان‌شرقی اضافه کرد: همجواری کشور ایران با کشورهای افغانستان و پاکستان، نقش وسیع تهاجم فرهنگی و اجتماعی از سوی دشمنان نظام از طریق نفوذ و هجوم نرم و خاموش در حصار فرهنگی جامعه، نقش برخی از عوامل ساختاری و معیوب در عرصه‌های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، عوامل سیاسی از طریق توطئه استکبار و جلوگیری از رشد و پیشرفت و تلاش جدی برای انحطاط نو‌جوانان و جوانان کشور سبب شده است تا اعتیاد به مواد مخدر یکی از آسیب‌های اجتماعی اصلی به شمار بیاید.
وی ادامه داد: عوامل روانشناختی نظیر اختلال اضطراب، افسردگی، خشونت، بحران هویت و هیجان جویی منفی، عوامل فرهنگی ناشی از سبک جدید زندگی، تضعیف مبانی مذهبی و ضعف میزان آگاهی از مخاطرات و تبعات مصرف مواد، ترویج باورهای غلط برای جذب نوجوانان و جوانان، عوامل خانوادگی شامل کاهش سطح ارتباطات موثر بین اعضای خانواده، کنترل و مدیریت فرزندان از دیگر عللی هستند که سبب شده‌اند اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان‌ها جایگاه ویژه‌ای را در عرصه آسیب‌های اجتماعی در سطح کشور به خود اختصاص دهند.
 وی تأکید کرد: اعتیاد به مواد مخدر به عنوان اولین اولویت در بین پنج آسیب اجتماعی کشور شامل اعتیاد، طلاق، حاشیه نشینی، فساد اخلاقی و مناطق حاد و بحرانی تعیین شده است و بیش از ۹۰ درصد مردم این کشور نسبت به اعتیاد در جامعه ابراز نگرانی کرده‌اند.
پورمحمدی با اشاره به نرخ شیوع مصرف مواد مخدر و روانگردان‌ها در جمعیت ۱۵ تا ۶۴ سال بیان کرد: آمار مصرف‌کنندگان مستمر مواد معادل دو میلیون و ۸۰۲ هزار و ۸۰۰ نفر است که در جمعیت مصرف کننده، افراد در سنین مختلف جنسیت‌های متفاوت، مجرد و متاهل، شاغل و بیکار با تحصیلات گوناگون و شهری و روستایی مشاهده می‌شود.
وی به تامین خسارت و پیامدهای ناشی از مصرف مواد در ابعاد مختلف به کشور اشاره کرد و گفت: خسارت‌های بهداشتی مانند شیوع بیماری‌های جسمانی و روانی و بیماری‌های عفونی مانند ایدز، مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از اندازه و وجود ناخالصی در مواد، خسارت‌های اقتصادی مانند بروز خسارت و تحمیل سالیانه چندین هزار میلیارد تومان به بودجه عمومی کشور اعم از هزینه‌های فرد مصرف کننده، هزینه‌ نیروی کار از دست رفته و دولت در ابعاد نظامی، انتظامی و قضایی، پیشگیری و درمان از جمله خسارت‌های ناشی از مصرف مواد در کشور به شمار می آیند.
 وی با اشاره به خسارت‌های اجتماعی مصرف مواد اظهار کرد: اعتیاد به مصرف مواد مخدر علت ۶۵ درصد همسرآزاری‌ها، ۵۵ درصد طلاق‌ها، ۳۰ درصد کودک آزاری‌ها، ۳۵ درصد قتل‌ها و خشونت‌ها و ۲۰ درصد جرایم منکراتی و ۱۰ درصد جرایم مالی است.
 وی ادامه داد: ایجاد اپوزیسیون از سوی مخالفان علیه حاکمیت جمهوری اسلامی به منظور کاهش اعتماد به حاکمیت از طریق انتشار اطلاعات دروغ علیه نظام از جمله خسارت‌های سیاسی ناشی از مصرف مواد به شمار می‌آید.
 پورمحمدی مقابله با عرضه مواد مخدر و روانگردان‌ها و پیش سازها، اقدامات پیشگیرانه اولیه از اعتیاد، اقدامات درمانی و حمایت‌های اجتماعی، توسعه مشارکت‌های مردمی و صیانت از معتادان بهبود یافته، علمی کردن امر مبارزه با بهره‌گیری از ظرفیت دانشگاه‌ها و مراکز علمی، تصویب و ابلاغ قوانین و سیاست‌های کلی مبارزه با مواد مخدر از سوی رهبر معظم انقلاب را از جمله اقدامات نظام جمهوری اسلامی ایران به منظور پیشگیری از اعتیاد عنوان کرد.
 وی با اشاره به اقدامات پیشگیرانه اولیه از اعتیاد گفت: تقویت برنامه‌های اطلاع رسانی و آگاه‌سازی، آموزش سبک فرزندپروری، آموزش مهارت‌های زندگی، فعالیت‌های ورزشی و هنری، خدمات مشاوره‌ای و تولید برنامه‌های تلویزیونی برای ارتقاء سطح دانش والدین، دانش‌آموزان و دانشجویان، کارگران محیط‌های صنعتی و محیط‌های اداری به منظور جلوگیری از گرایش و آحاد سالم جامعه به مصرف مواد از جمله اقدامات پیشگیرانه اولیه اعتیاد بوده است.
 وی توجه به درمان معتادان به عنوان قربانیان مواد مخدر با ایجاد بیش از ۹ هزار مرکز درمانی و ۱۱۹۷ مرکز اقامتی میان مدت برای نگهداری و درمان معتادان و ساماندهی ۱۱۶ هزار نفر معتاد متهاجر در سال گذشته در مرکز ماده ۱۶ استان را از جمله اقدامات درمانی و حمایت‌های اجتماعی عنوان کرد.
 پورمحمدی با اشاره به اقدامات انجام شده در زمینه توسعه مشارکت‌های مردمی و صیانت از معتادان بهبود یافته اظهار کرد: تقویت نقش و بسیج آحاد جامعه در امر مبارزه به منظور ایفای نقش موثر در جهاد مقدس مبارزه با مواد مخدر و مسئولیت پذیری اجتماعی، صیانت از معتادان بهبود یافته به منظور عدم بازگشت مجدد به چرخه اعتیاد، تقویت اقدامات در اجتماعات محلی، شکل‌گیری نهضت فراگیر برای کاهش تقاضای مصرف مواد و گسترش سازمان‌های مردم نهاد فعال در عرصه‌های پیشگیری درمان و کاهش آسیب به مواد مخدر از جمله اقدامات در این زمینه بوده‌اند.
 وی با تاکید بر ضرورت علمی کردن امر مبارزه با بهره‌گیری از ظرفیت دانشگاه‌ها و مراکز علمی اظهار کرد: انجام پژوهش و تحقیقات لازم در خصوص وضعیت شیوع مصرف مواد و اعتیاد شناسایی عوامل موثر در اعتیاد، ارزیابی اقدامات صورت گرفته در امر مبارزه و بهره‌گیری از ظرفیت پایان نامه‌های دانشجویی کارشناسی ارشد و دکترا در مبارزه با مواد مخدر می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.
 وی در پایان با اشاره به انتظارات به منظور کاهش و کنترل اعتیاد به عنوان بزرگ‌ترین منکر قرن بیست و یکم خاطرنشان کرد: لزوم دغدغه‌مندی، حساسیت و مشارکت موثر و حداکثرب کلیه مسئولان و نخبگان و اصحاب اندیشه مراکز علمی، دانشگاهی، گروه‌های مرجع و سازمان‌های مردم نهاد و سایر آحاد جامعه در جهاد مقدس مبارزه با مواد مخدر به منظور توجه به رویکرد پیشگیری اولیه از اعتیاد به منظور تحقق اجتماعی شدن امر مبارزه از جمله انتظارات در این خصوص است.
انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.