بلوار طالقانی یزد از جهاتی، نه در استان یزد بلکه در کل کشور کم نظیر است؛ از این جهت که تمام امکاناتی که لازم است در یک شهر باشد همه آنها در این خیابان و میدان های اطراف آن و کوچه پس کوچه های آن موجود است.
ازدحام پزشکان متخصص و فوق تخصص، آزمایشگاه مرکزی و شمار زیادی آزمایشگاه خصوصی، سونوگرافی، رادیولوژی، سی تی اسکن، ام آر ای، کلینیک تخصصی و فوق تخصصی، مجتمع تجاری (ستاره)، انواع و اقسام مغازه های سوپر مارکت، میوه فروشی، کالای پزشکی، لباس و انواع بانکها در این خیابان مستقر است!.
جالب آنکه این مراکز نه فقط در خیابان اصلی، بلکه در کوچه پس کوچه آن و تا عمق چند صد متری کوچه ها نفوذ کرده و به محلی پر ترافیک و شلوغ و غیرقابل تحمل، بدل شده است.
دو سوی این بلوار هم به میدانهای پر ازدحام و بسیار شلوغ آزادی (باغ ملی) و میدان مهدیه ختم می شود؛ در دل این خیابان هم پارکینگ عمومی قرار گرفته است؛ اوج ازدحام و شلوغی این بلوار، از ساعت ۱۹ تا ۲۲( تابستانها) و از ۱۴ تا ۲۰ (زمستانها) است.
ساختمان هایی با حداکثر یک یا دو طبقه، خیابان های کم عرض، کمبود پارکینگ، رانندگی شیر تو شیر، موتورسواران قانون شکن، نبود خیابان یک طرفه (برای کاهش بار ترافیکی)، تجمع مطب ها و مراکز پزشکی در کوچه و خیابان اصلی از جمله عوامل منحصر بفرد مبلمان شهری در یزد است!.
بلوار طالقانی که در هسته مرکزی شهر واقع شده با ترافیک سنگینی در ساعات یاد شده روبروست به گونه ای که گاهی تحمل آن غیر ممکن است.
این بلوار که در مرکز شهر واقع شده از جمله مسیرهای پر رفت و آمد در شهر یزد است، بویژه بعد از ظهرها تا ساعات اولیه شب که از ترافیک سنگینی برخوردار است و گاهی حجم زیاد خودروها، خیابان را قفل کرده و حرکت را مشکل می سازد.
از مجموعه اینها معجونی حاصل می شود که طاقت را طاق می کند، بویژه بعد از ظهرها که خیل زیادی از بیماران به این محل مراجعه می کنند؛ خودرو جرثقیل ماموران راهنمایی و رانندگی هم مدام در حال گشت زدن است تا اگر خودروی در جای توقف ممنوع، پارک کرده آن را به پارکینگ منتقل کند؛ حتی اغلب پزشکان مستقر در این بلوار هم از وضعیت موجود گله دارند.
پزشکانی که در این محل مطب دارند هدفشان بهبودی جسمی و روحی مردم است و رسالت دیگری ندارند اما شلوغی و ازدحام مراجعه کنندگان به حدی است که حتی بسیاری از پزشکان مستقر در این خیابان را هم ناراحت کرده است.
بسیاری از مردم، رانندگان و کسبه محل نیز از این وضعیت گله مند هستند، از اینکه می بینند خودروها در هم می پیچند، جمعیت زیادی که اغلب بیماران هستند در حال عزیمت به مطب یا درمانگاه خاتم الانبیاء و آلودگی زیست محیطی ناشی از دود خودروها.
ترافیک بعد از ظهرها در بلوار طالقانی، بازی با اعصاب است ضمن آنکه مدام شاهد سوانح رانندگی - هر چند جزئی- و بحث و جدل رانندگان برای پارک خودرو در این مکان هستیم.
ساماندهی این خیابان و دیگر خیابانهای کم عرض فشرده هسته مرکزی شهر یزد، قطعاً هزینه بر و پیچیده است و نمیتوان به آسانی برای آن نسخه پیچید اما لازم است شورای شهر با همفکری استانداری و کارشناسان و صاحبنظران، طرحی بلند مدت برای این بلوار و دیگر خیابانهای کوچک و کم عرض یزد مثل فرخی، قیام و حتی کاشانی پیش بینی کنند.
قطعاً با افزایش جمعیت و افزایش تعداد خودروها در سالهای اینده، مشکلات هسته مرکزی یزد پیچیدهتر و بحرانیتر خواهد شد.
در قدم اول به سراغ معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی رفتیم تا ببینیم این مسوول که خودش فوق تخصص است چه نسخه شفابخشی برای این بلوار خواهد پیچید.
برای رفع گره کور ترافیکی بلوار طالقانی باید همه دستگاهها پای کار باشند
دکتر "محمود نوری شادکام" با تایید مشکلات یاد شده در بلوار طالقانی یزد که سهم قابل توجهی از آن مربوط به ازدحام مجتمع های پزشکی، مطب پزشکان و خدمات بهداشت و درمان است، میگوید: صدور مجوز مطب بر عهده نظام پزشکی کشور است و استانها در آن دخل و تصرفی ندارند.
وی اظهار داشت: صدور مجوز مطب برای شهر است و از این رو پزشکان می توانند در هر نقطه از شهر که مایل باشند مطب دایر کنند و نمی توان آنها را محدود کرد؛ قانون در این بخش اینطور نیست که پزشک را مثل اصناف دیگر، محدود به منطقه خاصی کنند، مجوز مطب برای "شهر" صادر می شود .
دکتر نوری شادکام اضافه کرد: قانون دیگر این بخش این است که مطب، مشمول عنوان "تجاری" نیست که شهرداری بتواند دایر کردن آن را محدود و یا بحث پارکینگ برای آن منظور کند و پزشکان هم مایل هستند در محلی مطب دایر کنند که مراجعه کنندگان بیشتری داشته باشد.
وی دانشگاه علوم پزشکی را تنها متولی این بخش ندانست و گفت: مسوولان شهر یا کسانی که بعنوان هماهنگ کننده، مطرح هستند باید بحث پارکینگ، مزاحمت های مردمی و شلوغی خیابان را پیگیری کنند و اگر این تصور، متصور است که بلوار طالقانی، مشکلی دارد رفع آن بر عهده ارگان های هماهنگ کننده است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یزد تصریح کرد: اگر رفع این مشکل، مهم است باید استانداری بعنوان هماهنگ کننده دستگاهها ورود کند و با هماهنگی ارگانهایی چون شهرداری، نیروی انتظامی، راهور، فرمانداری، میراث فرهنگی، نظام پزشکی و دانشگاه علوم پزشکی که مستقیم با این بخش در تماس هستند نسبت به رفع این مشکل اقدام کنند.
وی ادامه داد: حتی اگر لازم است با نظام پزشکی کشور مکاتبه کنند و اگر لازم است اقدامی انجام گیرد انجام دهند.
وی با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی و نظالم پزشکی استان نمیتوانند راسا اقدام کنند چون قانون اجازه نمی دهد یادآور شد: آنچه سهم این دانشگاه است این است که مکاتبه هایی با نظام پزشکی کشور در زمینه مورد اشاره انجام شده تا در صورت لزوم، صدور پروانه مطب را محدود کنیم اما جوابی دریافت نکرده ایم.
مشکل بلوار طالقانی در اغلب شهرهای ایران وجود دارد
مدیر یکی از مجتمعهای خصوصی پزشکی هم به خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه رفتار غیر مسئولانه بعضی از شهروندان (که البته مختص به این منطقه خاص هم نیست) باعث شده تا تلاشهای بسیاری از خدمتگزاران مردم در بوق های تبلیغاتی تحت الشعاع قرار بگیرد.
دکتر سعید سجودی افزود: نه در این شهر که در همه جا ، ساکنان و مجاورین آتش نشانی، فرودگاه، راه آهن ، بیمارستان و ..... بنحوی آسایش شان سلب میگردد.
وی اظهار داشت: بلوار طالقانی و شهید بهشتی و کوچه های اطراف آن بعنوان جغرافیای ارائه خدمات درمانی در شهر یزد شکل گرفته که البته در گسترش شهرهایی که زیر ساخت های اصولی و علمی شهرسازی ندارد پدیده جدیدی نیست، در سالهای نه چندان دور، کوچه برخوردار یزد هم همین معضل را داشت و هنوز هم دارد،
سجودی، وضعیت موجود بلوار طالقانی را پدیده مختص یزد ندانست و گفت: مشابه این وضعیت در خیابان آمادگاه اصفهان و چهار راه دکترای مشهد هم وجود دارد.
وی در تکمیل نظرات خود این پرسش ها را مطرح کرد: راه حل چیست؟ آیا برخورد با یک واحد درمانی یا یک مطب، مشکل بلوار طالقانی را حل می کند؟ دریافت حق پارکینگ از فلان مطب، معضل ترافیک را مرتفع می کند؟ یکطرفه کردن کوچه های اطراف کلینیک خاتم الانبیا چه مشکلی را حل کرده؟ پارکینگ وسیع و تماما تامین شده کلینیک خاتم الانبیاء مشکل جای پارک را حل کرده؟ ساختمان مجاور آتش نشانی قرار است بیشتر از خاتم الانبیا پارکینگ داشته باشد؟ و آیا بهره برداری از آن مجموعه درمانی در خیابان کم عرض طالقانی مشکلی بر مشکلات اضافه نمی کند؟.
دکتر سجودی یادآور شد: برای برون رفت از این مشکل، لازم است تیمهای کارشناسی از حوزه های شهر سازی و درمان و ترافیک به دور از جوسازیهای رسانهای در قالب استراتژی های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت ارائه راهکار دهند، تجربه ای که در جابجایی صنایع به شهرکهای صنعتی هم داریم.
وی با طرح این پرسش که گسترش واحدهای تولیدی در کشورهای حاشیه خلیج فارس، نظیر منطقه جبل علی چگونه شکل گرفت؟ گفت: موفقیت مناطق خاص درمانی نظیر شهرک های سلامت هم بدون حمایت دولت دور از ذهن است.
به گفته وی پروژه شهرک سلامت اصفهان هم اگر به درستی مدیریت نشود و مشمول کمکهای دولتی و شهرداری نگردد بیثمر خواهد ماند.
آرامش نداریم
به سراغ یکی از مغازه داران این خیابان رفتیم که از قضا منزل مسکونی وی نیز در همین بلوار، مستقر است.
وی که حاضر به اعلام نام خود نشد گفت: شلوغی بلوار طالقانی، آرامش ساکنان و مغازه داران را گرفته است و نمی دانیم چکنیم.
وی اضافه کرد: مشکل این بلوار ، فقط مجتمع های پزشکی و مطبها و دیگر اماکن خدمات پزشکی نیست، مشکل این بلوار واقع شدن در هسته مرکزی شهر، کم عرض بودن خیابان و تجمع واحدهای تجاری هم هست و همه اینها در حدود ۲۰۰ متر خیابان جمع شده است.
وی تصریح کرد: اضافه کنید به اینها حضور بیماران غیربومی و نبود پارکینگ که گره کور ترافیکی این بلوار را دو چندان و ازدحام جمعیت حاضر در آن را غیر قابل تحمل کرده و تا کوچه پس کوچه های محل زندگی ساکنان آن هم کشیده شده است.