محمدمهدی جوادیانزاده روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به آثار منفی برداشت غیرمجاز آب از سوی بهرهبرداران اظهار کرد: باتوجه به شرایط بحرانی آب در دشتهای استان، کشاورزان مجاز به برداشت آب بر اساس مجوز صادره هستند.
وی افزود: طرح ملی احیاء و تعادل بخشی منابع آبهای زیرزمینی از سال ۱۳۹۳ با هدف برنامهریزی برای پیشگیری از افت سطح آبهای زیرزمینی در استان آغاز شده است.
این مسئول تصریح کرد: تعیین تکلیف چاههای غیرمجاز، نصب کنتورهای هوشمند ، اصلاح و تعدیل پروانههای بهرهبرداری، ایجاد تشکلهای آببران ابرکوه و بهادران و تقویت گروههای گشت و بازرسی از جمله اقدامهای این شرکت در اجرای طرح یادشده است.
وی همچنین اظهارکرد: این شرکت امسال طرح خاموشی ۶۰ روزه چاه کشاورزی را مدیریت نمیکند و کشاورزان باید تا آخر فروردین ماه سال ۹۹ در اجرای طرح آن را مدیریت کنند.
جوادیانزاده با قدردانی از کشاورزان در همراهی خاموشی چاههای کشاورزی در سالهای گذشته تصریح کرد: در سالهای ۹۵ ، ۹۶ و ۹۷ با خاموشی ۳۰، ۴۵ و ۶۰ روزه چاهها، افزون بر ۲۰۳ میلیون مترمکعب در مصرف آب صرفهجویی شده است .
مدیرعامل شرکت آب منطقهای یزد با اشاره به اینکه تاکنون ۹۷ درصد سه هزار و ۶۰۰ حلقه چاه کشاورزی استان به کنتور هوشمند تجهیز شدند، ادامه داد: چاههایی که بدون کنتور در دشتهایی که طرح تحویل حجمی آب دارند، ملزم به اجرای برنامه خاموشی ۷۵ روزه هستند.
وی بابیان اینکه بخش کشاورزی ۸۳ درصد آب استان را مصرف میکند ، خاطرنشان کرد: نظارت و کنترل حجم برداشت آب در بخش کشاورزی کمک چشمگیری به احیاء و تعادل بخشی منابع آبی میکند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای یزد تصریح کرد: رویکرد شرکت در اجرای طرح خاموشی زمستانی و تحویل حجمی آب، محول کردن مدیریت مصرف آب به کشاورزان براساس میزان آب مورد نیاز محصول کشاورزی است.
دبیر شورای حفاظت منابع آب استان ادامه داد: شرکت آب منطقهای یزد با اجرای طرح تحویل حجمی آب و خاموشی چاههای کشاورزی، سرعت افت آبهای زیرزمینی در دشتها و آبخوانهای یزد که جزو ۱۰ استان دارای بیشترین کسری مخزن است را کاهش داده است.
به گفته وی هر ساله به طور متوسط بیش از یک میلیارد مترمکعب از آبهای زیرزمینی یزد تخلیه میشود که این حجم از برداشت به دلیل تخلیه مازاد بر آب تجدیدپذیر موجب افت شدید سطح آب در بیشتر
دشتهای یزد شده است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: آبخوانهای استان کارآیی ندارند و به همین دلیل با فرونشست زمین در دشتهای یزد و همچنین در دشت ابرکوه منجر به ایجاد فروچالههایی به عمق ۲۰۰ متر شده است.
این مسئول اظهار کرد: در دشت ابرکوه، فروچالههایی به عمق ۲۰۰ متر ایجاد شده که بسیار نگرانکننده است و عمده دلیل آن برداشت بیرویه آب از سفرههای زیرزمینی است.
جوادیانزاده با بیان این که فرونشست زمین منجر به تخریب آبخوانهای استان میشود و بیتوجهی به آن، کارکردها را از بین میبرد، تصریح کرد: در چنین شرایطی آبخوانها توانایی ذخیره آب حاصل از بارندگیها را ندارند و بارشها بیشتر به شکل سیل جاری میشود.
میزان برداشت آب در استان یزد از سفرههای زیرزمینی یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب است که حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب آن مازاد است به عبارتی میان برداشت و تغذیه آن تعادل وجود ندارد